Чухте ли за новата простотия?

• 15 246
  • 303
  •   1
Отговори
# 75
както винаги се тръгва от най-лесното ooooh! с тези недоисмислени закони
вие давате за пример как е в другите страни
обаче--дали там е така със цялата здравна система??Не разбира се....

в Б-я ,казвате куцо и сакато става лекар--
викаш неволята ,викаш--и си решаваш сам проблема както можеш

едно отвисяване пред кабинетитее всеки път ,и малко болен ако си--ще се разболееш

Лично аз АБ до сега  не съм си самоназначила нито на себе си ,,нито на мои близки

но,,капки за уши примерно
нурофен,,лекарства за стомашните вируси,,какъв е проблема сам да си вземеш

при последното взимане на АБ---аптекарката го записа в тетрадка ,, под номер , като записа и номера на практикуващия лекар
и подписа рецептата

# 76
Една чудна статия:

нтролът за продажба на лекарства срещу рецепта е затегнат заради новата Наредба 28 на Министерството на здравеопазването за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените препарати, разкриха фармацевти.

Аптекарите отказват да продават лекарства и пращат клиентите си при лекарите за рецепта. Без нея те не продават вече дори хапчета антибебе и обичайните широко употребявани таблетки срещу високо кръвно налягане.

Логика на теория има – противозачатъчните хапчетата са хормонални препарати, и са противопоказни за жени с няколко типа заболявания. Майтап с лекарствата за високо кръвно не бива. Всичко изглежда обмислено, но... все пак има недомислици.

Ако отидете на гинеколог и си поискате противозачатъчни, никой няма да ви пита за нито един от въпросните заболявания дето са противопоказни. Няма да ви питат дали сте пушачка и да ви разяснят какви рискове ще ви докарат тези хапчета. Ще ви жулнат хормонален препарат и през ум няма да им хрумне да се пуснат изследвания на хормони. Та в крайна сметка пак ще си купите противозачатъчните дето сте искали, само дето вместо да отидете до аптеката за 10 минути ще се наложи да идете до личния лекар, той АКО ИМА ще ви даде направление за гинеколог и ще ви каже какъв жест ви прави с това, от там ще висите пред нечий друг кабинет и тогава бегом в аптеката. Всичко това ще ви отнеме половин ден, вместо въпросните 10 минути, а на държавата ще и коства плащането на 2 прегледа на лекари, които дори няма да се състоят.

Хайде да разгледаме и въпроса с лекарствата. Почти всеки препарат си има аналог. Замисляли ли сте се как лекарите са в час с новите лекарства. Как избират кое да ви изпишат и кое е в мрежата. Ако смятате, че хората в бели престилки четат специализирани фармацевтични бюлетини за да са в час с новостите много се лъжете.

Фармацевтичните компании рекламират по два начина. Първо атакувайки лекарите. Това е едно безумно ухажване, канене, подаряване, организиране на „семинари”, събирания и наливане на пари в огромни количества. Вторият начин на реклама е атакувайки директния купувач чрез реклами по медиите и листовки в аптеките. Новата наредба за лекарствените средства ще „извие ръцете” на фармацевтичните компании и ще ги направи безкрайно зависими от благоволението на лекарите. Гледай тогава какво „искане” и какво „даване” ще падне. И ако някой си вика „Какво ми пука на мене за фармацевтичните компании?”, нека му напомня, че всички тези „надбавки” ги плащаме ние като крайни потребители.

Без рецепта ще се продавали само така наречените ОТС препарати, а всички останали, пак според изискване на Европейския съюз, трябва да бъдат далече от погледа на клиента. Нямам и идея какво е „ОТС препарат”. Мога да измисля изключително завъртени думи започващи с тези букви и да ги комбинирам подходящо. Бърза справка с Гугъл също не ме осветли напълно. Схванах, че май ще мога да си купя таблетки за отслабване и превръзки без рецепта. Много благодаря! Нищо че таблетките за отслабване се гъбаркат с метаболизма, ама карай за един метаболизам ли да се тревожа.

Предполага се, че тази наредба е обмислена и въведена с цел да се защити крайният потребител т.е. аз и вие. Предполагам, че който е мислил тази наредба е наясно, че работодателите не са много щастливи ако 5 пъти през зимата излезете в болничен заради грип. Предполагам всички сме на ясно, че в името на заплатата и работата която нас чака боледуваме на крак по работните си места. Предписваме си сами лекарства и за ужас на създаващите наредбите оздравяваме. Наистина би било по-добре да се видя с личния си лекар, пък ако искам да ползвам болничен. Работата е там, че ако имам желание да си „побъбря” и да получа рецепта за Фервекс от избраната от мен лекарка трябва чинно да изчакам минимум час сред група болни. На този принцип и в такава компания докато чаках за контролен преглед след изкарана двустранна пневмония се заразих с варицела. Хм, мислици недомислици за наша сметка.

Швейцарците ни нарекоха гарвани и аз се засегнах. Е да ама не сме никакви гарвани. Жаби сме ние – видели сме, че подковават вола и вдигаме крак!

от тук:
http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=10787

# 77
Сега е време законотворците ни да изменят нормативната уредба уреждаща практиката на личните ни лекари и по строг контрол да се организира, както и по крути санкции
Не,не е сега времето...преди приемането на този закон трябваша да се направи...Ама както винаги,каруцата пред магарето.

# 78
Подледно това влезе ли в сила?
Тъкмо си мислех как ще ходя до личната, че ми е по-близко за рецепта за Магнерот, а той мъжът ми купил без рецепта.

# 79
както винаги се тръгва от най-лесното ooooh! с тези недоисмислени закони
вие давате за пример как е в другите страни
обаче--дали там е така със цялата здравна система??Не разбира се....

В Испания здравната система е на същия принцип,пак се чака за часкове при GP-то,както и пред самия кабинет.За болниците да не говорим.Налагало ми се е няколко пъти да пробегна до медицинска помощ там и няма да ви казвам през какви мъки минах.Мисля,че в цяла Европа здравната система е подобна.

# 80
не съм знаела... Thinking  ДесиХ2

# 81
На мен отказаха да ми продадат... Но аз просто поръчах на тези,които зареждат аптечката ни на работа да купят повече...
                         А как работните места ще зареждат лекарства вече? Най-вероятно ще зареждат само нещата за свободна продажба.

# 82
  • София
Навсякъде лекарствата са с рецепта. Поне в цивилизования свят. Само тук можеш да си купиш антибиотици, лекарства за кръвно, антихистаминови и т.н. без рецепта. Че и се сърдим как може да ни забраняват!  Crossing Arms Whistling

# 83
Хайде да разгледаме и въпроса с лекарствата. Почти всеки препарат си има аналог. Замисляли ли сте се как лекарите са в час с новите лекарства. Как избират кое да ви изпишат и кое е в мрежата. Ако смятате, че хората в бели престилки четат специализирани фармацевтични бюлетини за да са в час с новостите много се лъжете.

Не знам ти какви лекари посещаваш, но тези, при които ходя аз и моето семейство, със сигурност четат и се информират непрекъснато. /Приемам, че щом цитираш тази статия, то значи, че си съгласна с нея./
Колкото до маниера на фармацевтичните фирми да рекламират своите продукти чрез пряк контакт с практикуващи лекари, мисля, че това е единственият възможен вариант за добиване на адекватна и пълна информация за медикаментите. Четейки само листовки, лекарите не биха могли да зададат своите въпроси, а и няма да има кой да им отговори.

# 84
Съчуствам на тези с болните деца .
Но не искам моите деца да могат да си купят всяка простотия от аптеката.

# 85
Съчуствам на тези с болните деца .
Но не искам моите деца да могат да си купят всяка простотия от аптеката.
Peace

# 86
  • София
недай така, аптекарят може да прецени на каква възраст е един клиент и като види, че е дете да не му даде нищо.  Ако трябва за всяко нещо да искам рецепта направо ще си вися деннощно пред кабинетите. И не става въпрос за самолечение, аза опит

# 87
абе лично аз се сърдя ,,че вместо да се облекчи по някакъв начин данъкоплатеца --той бива затрудняван

защото сега отвисяването  ми пред лекарските кабинети - ще ми се увеличи Wink

# 88
недай така, аптекарят може да прецени на каква възраст е един клиент и като види, че е дете да не му даде нищо.  Ако трябва за всяко нещо да искам рецепта направо ще си вися деннощно пред кабинетите. И не става въпрос за самолечение, аза опит
Ти не гледа ли наскоро репортажът на Господарите за деца,които си купуваха силни лекарства за нерви от аптеките,за да се друсат.Мои приятелки като бяхме хлапета също са го правили.Това ис е масова практика,на аптекарите не им пука,след като досега нямаше ясен закон,регламентиращ проджбата на лекарства.

# 89
  • Варна
Нещо не сте разбрали.Не става въпрос всички медикаменти да са с рецепта,а само тези,на които пише,че се дават САМО с лекарско предписание.Капки,леки болкоуспокояващи,Парацетамолни продукти/фервекс и тн.си остват без рецепта.Почти в  целия свят е така.Ще има еднократни рецепри,както и тримесечни такива.
Оффффф...ти нищо не си разбрала! Виж по-горе колко момичета се оплакват, че не са им продали елементарни лекарства...  Tired

Колежката ми преди малко ходи до аптеката да си купи Беналгин. Дали са й, на опаковката не пише, че се продава по лекарско предписание. В аптеката й казали, че много лекарства се продават свободно - особено тези срещу простудни заболявания/Фервекс, Колдрекс и т.н./, витамини, стандартните болкоуспокояващи.
Предполагам че някои от фармацевтите все още не са напълно запознати със закона и се презастраховат, отказвайки да продават иначе разрешени лекарства. Това рано или късно ще се оправи и ще се нормализират нещата.

И смятам, че е правилно да се наложат такива ограничения. Крайно време е да се спре със самоизписването на силни и неподходящи лекарства, щото на някой друг му били помогнали. Да не говорим за антибиотици... Преди време четох някъде за голям брой деца, пострадали от неправилно лечение с капки за нос и сиропи за кашлица.

Общи условия

Активация на акаунт