Слънцето грее, февруарчето гука и се смее и мама весели

• 14 180
  • 311
  •   1
Отговори
# 135
Аз намерих това за жълтеницата   http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=195234.0

# 136
Аз съм раждала в САЩ и в Белгия, но никъде не съм чула да се спре кърменето, заради жълтеница, даже напротив, насърчават по-честото кърмене. В България даже съветват да се дава захар и вода. Явно навсякъде е различно. Деси, продължавай да си кърмиш и не се притеснявай, освен ако педиатърката не препоръча друго.

# 137
Само на бързо да Ви споделя какво ми предложи една позната с малко бебе за коликите- да се дава веднъж дневно Ентеросан за деца.Едно хапче,стрито в 30 мл вода.Доста се учудих,не бях чувала,някой ползвал ли го е?Thinking

# 138
  • Пловдив
lori_v ,това с Ентеросана не съм пробвала.Но ме подсети за друг не много разпространен начин за справяне с колики-четвъртинка хапче Мезим Форте стрито във вода.Много памагало,но аз не съм пробвала

# 139
Зависи колко е силна жълтеницата. При Габи беше доста силна и не намаляваше.
Кърменето не се спира напълно, само за ден, два ....колкото да започне да се изхвърля ензима чрез адаптето. При нас проработи веднага. Бебка беше толкова жълта месец и нещо, дадох адапте и започна да се чисти, след 5-то хранене и беше значително по-бяла.

# 140
  • София
Добър вечер пак от мен Simple Smile

Едвам го намерих този кабинет днес, хем таксито ме стовари баш пред блока Simple Smile А после в снега едвам намерих как да стигна до цивилизацията Simple Smile
ТЕжката дума на доктора е, че всички шевове са зарастнали идеално, но поради тежкото раждане не ми дава да правя секс поне още 20 дни, както и кола маска... НИщо тежко да не вдигам, да не се притеснявам за пикването... още било рано - до месец-два щяло да има подобрение

На 6-я месец за цитонамазка

и туй то...  newsm78

Малката пак /още/ нервничи  Sad За пръв път ми се случва да бута цицата...
Само ако знае че утре вечер й е за последно за следващите 72 часа....сигурно няма така да прави
Ох сега само като го написах и ми стана много мъчно... Cry

# 141
Гънчиците могат да се разминават при по - пълните бебчовци. Не изпадайте в паника, но при всички случаи трябва да се види от ортопед! С Мими беше така - никакви гънки не съвпадаха, крачетата й бяха като човечето на Мишлин (или както там се пише марката гуми)  Laughing.

Карбо, това е пълна глупост за църквата! Ако искаш да си спокойна и на бебка да й прочетена молитва - можеш да отидеш при съпруга ми. Освен това бях чела, че на някой са искали такси от по 10 лв.  - няма такова нещо!!!

Десика, Тифани стискам палци! Peace

# 142
dessi06, ето това намерих:
ФИЗИОЛОГИЧНА ЖЪЛТЕНИЦА
Жълтеница се нарича жълтото оцветяване на кожата и склерите ( бялото на окото). Физ. жълтеница е най-често срещана в неонаталния период, непосредствено след раждането. Приема се, че е нормална адаптиционна проява при новороденото и родителите на бива да се тревожат.
Обикновено физ.жълтеница е най-изявена между 3-5ден. След 6 ден започва постепенно да намаля и обикновено изчезва след 8 ден. Интересен е фактът, че жълтеницата започва от лицето, последователно обхваща тялото, крайниците и най-накрая дланите и стъпалата. Изчезването й настъпва в обратна последователност. Децата имат жълтеница, но изглеждат клинично здрави. За възникването й е отговорен комплекс от фактори, най-важни от които са настъпващото нормално разрушаване на червените кръвни телца ( еритроцитите) при новороденото и незрялостта на ензимните системи в черния дроб, които са отговорни за обмяната на продуктите, които се получават при това разрушаване. Има фактори, които засилват физ.жълтеница- лекарства( пеницилини, окситоцин), неадекватно снабдяване на тъканите с кислород, късно захранване, късно отделяне на мекониума.  Може би всяка майка  си задава въпроса как би могла да предпази мъничето си. Повишеното внимание към гореспоменатите фактори, които засилват физ.жълтеница, би довело до протективен ефект.
Друга безобидна форма на жълтеница, явяваща се обикновено в края на първата седмица при кърмени деца е жълтеницата от майчината кърма. Продължителността й може да е от няколко седмици до няколко месеца. Дължи се на наличието в кърмата на субстанции, понижаващи активността на ензимни системи в черния дроб. Кърменето трябва да продължи в този случай. При 10% от децата жълтеницата е толкова изявена, че се налага провеждането на фототерапия, в останалите случаи лечение не е необходимо.
Ако жълтеницата изчезне до края на първата седмица след раждането, тя най-вероятно е физиологична и родителите не трябва да се притесняват. Ако обаче продължава и след това ( особено след втората седмица)
 необходима е консултация с педиатър, т.к. тя може да се дължи на състояние, изискващо спешно диагностично изясняване е терапевтично повлияване

# 143
Ние ходихме на ортопед преди 2 дни. Педито ни даде направление, без да съм искала или да съм знаела, че трябва да ни даде. Ортопеда каза, че трябва пак да идем на преглед като навършим 6 месеца, ама не запомних какво точно се гледа тогава. Каза ни, че няма проблем детето да се опитва да се обръща, да се изправя, да го държим в нас полегнало /полуседнало/ стига то да го иска, т.е. ако само се опитва да го прави ние да го стимулираме. Така се развива двигателно, а и се уморява, и после спи сладко  Mr. Green

Почти на 100 % същото ни каза ортопеда и на нас, бяхме на преглед тази вечер. В това число ми направи демонстрация как девойката ми седи, щях да припадна - от смях. Много беше сладка. Аз не смея да я повдигна, за да я накарам да седне, все си мислех, че е рано. Питах го също дали мога докато я къпя  да я подпирам на крачетата за опора, че то се мята като риба на сухо и няма удъргане иначе. А той каза, че няма никакъв проблем. Също така твърди, че не трябва да третираме бебето като нещо, което трябва само да лежи, а напротив - били много по-жилави, отколкото сме ги считали и трябвало Да се движат!
За слинга го питах, не им ли е неудобно вътре такива смачкани, а той каза: "За слинга само хубави неща".

Благодаря за отговорите за миенето на момиченцата. То и на мен не ми изглежда нормално да не се почиства интимната им област и на своя глава досега правих това с клечки за уши, ама трябваше някак да се успокоя.   

Хайде спокойна нощ!
Пък да видим колко  от нак ще се отчетат тук Simple Smile

# 144
Ама съм вмъкнала цитат, та никой не е разбрал  smile3538

# 145
Зависи колко е силна жълтеницата. При Габи беше доста силна и не намаляваше.
Кърменето не се спира напълно, само за ден, два ....колкото да започне да се изхвърля ензима чрез адаптето. При нас проработи веднага. Бебка беше толкова жълта месец и нещо, дадох адапте и започна да се чисти, след 5-то хранене и беше значително по-бяла.

Радвам се, че малката е по-добре Hug това е най-важното Peace

Все се каня да те питам как се справяш с двете породени дечица? Имаш ли помощ около теб? Аз почти нямам и на моменти съм Tired

# 146
Толо, не мислех, че е възможно, но вашата Раличка има повече коса и от нашата. Mr. Green
Пате, напълно те разбирам. И аз не съм свидлива, но 180 лева са ми много за ваксината. Embarassed
На Ралица и почиствам пипето, само ладийките с тампонче преварена вода. От няколко дена се възползвах от съвета на Яна и не ползвам кърпички, а изчиствам с памуче и преварена вода дупето. Яна, тензухените кърпички, които каза, че ползваш, переш ли ги после или ги хвърляш?
Днес бях като фурия. Докато бебето спеше оставих каката да гледа филмчета и да стои при него, а аз си изчистих къщата (без стаята, в която бяха децата) и сготвих първо второ и трето. И това за 2 часа.
Като отидохме да се кърмим, мъжо изчисти в хола. Заснел, моля ви се, с камерата как чистят с детето двамата- тя бърше праха, а той със стирката и ми вика:"Ще показвам на хората как ни командваш в къщи." Защото те чистят, а мен на записа никъде ме няма. Mr. Green
Момичета, кой издава последния, изравнителен болничен? Педиатърът ли?

# 147
Педиатърът да!

# 148
  • Стара Загора
Има ли някой  Mr. Green

# 149
Има,има  Wink

Още за жълтеницата http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22297

Общи условия

Активация на акаунт