Блатът е пандишпанов- колкото яйца, толкова лъжици захар и толкова лъжици брашно. За тортена форма 25 см. яйцата са 9, толкова са и лъжиците захар и брашно. Яйцата са със стайна температура. Отделно се разбиват белтъците и отделно жълтъците с брашното и захарта. Внимателно се прибавят разбитите белтъци към сместа от жълтъци, брашно и захар. Блата се пече в намаслена и набрашнена тава на 150 градуса с вентилатор или на 180 без вентилатор. Проверява се за готовност с клечка за зъби.
Изстиналия блат се издълбава на 2 см от краищата и на горе-долу толкова от дъното, да стане като купичка. Издълбаните остатъци се накъсват на дребни парчета. Към тях се добавя:
-половин пакет масло- разтопено
-ромова есенция или с. л. ром
-1 кафена чаша стафиди
-1 к. ч. нарязани вишни от фризера или от сладко
-2 или 3 нарязани кивита
-1 к. ч. нарязани орехи
-2 с. л. горчиво какао
ПРОПУСНАХ ДА НАПИША СЛАДКО ОТ ПОРТОКАЛОВИ КОРИЧКИ, което аз замених с 5-6 сушени сини сливи, нарязани на дребно!
Всичко се размесва добре. Издълбаният блат междувременно сиропираме със сироп от 1 ч. ч. вода и 1 ч. ч. захар. Преди да напълните тортата може да опитате пълнежа и ако не е достатъчно сладък за вашия вкус, прибавете пудра захар.
Тортата се пълни и отгоре се намазва с крем от цедено мляко с пудра захар-400гр. мляко с 1 к. ч. захар. Отгоре се ръси какао.Може, ако предпочитате да намажете със сметана вместо с цедено мляко. аз сметана не обичам. Тортата на снимката е приготвена преди час, та още не се е стегнала, ама аз нали съм лакомия я нарязах за да си хапна.
Да ви е сладко!