Вече се отчаях в търсенето на работа

• 142 819
  • 1 837
  •   1
Отговори
# 1 695
  • Перник
.............. се мъдри "Европейски формат автобиография"................
Ей това се чудя и аз Confused http://www.jobs.bg/f760439 типичен пример. Обявата е за продавачка в магазин за детски стоки. Е, хайде сега ми кажете за какво им е "CV европейски формат" и "мотивационно писмо". Каква ли е мотивацията на една продавачка newsm78

maximme как така 300 лв. за 31 дни Shocked То бива, може наглост, ама това пък минава всякакви граници Twisted Evil Та циганите на улицата сигурно изкарват повече.

# 1 696
В тази обява по-странното е, че няма да се разглеждат документи без снимка. Искате директни обяви без завоалирани изисквания - ето ви директни обяви.  Mr. Green

Иначе за формата за св-то е спорен въпросът. Аз написах моето мнение какво е. Освен това ми е правило впечатление, че обикновено хората с по-изпипани документи се представят по-добре на интервютата. Това, че си направил труда да поработиш върху документите и да излезеш извън клиешето също е положително като впечатление.

# 1 697
Тази обява за продавачки е копната и дооформена от стандартните обяви на една от агенциите за подбор на персонал - специално частта "Служителите са в основата на успеха на нашия бизнес и ние високо ценим колегите си.." - служителите съответно са станали продавач-консултантите  Laughing
Е, постарали са се все пак хората.

Недоумявам обаче защо в обявите за Перник "Трудов договор, социални и здравни осигуровки" се представят сякаш като някаква "екстра", все едно че не са нещо съвсем в реда на нещата, за каквато и да било работа  newsm78

# 1 698
Недоумявам обаче защо в обявите за Перник "Трудов договор, социални и здравни осигуровки" се представят сякаш като някаква "екстра", все едно че не са нещо съвсем в реда на нещата, за каквато и да било работа  newsm78

Защото като за продавачка това все още си е екстра. Навсякъде, не само в малки градове. Или ако има осигуровки, те задължително са на минималната.  Изключенията със сигурност са много малко. Повечето продавачки са и без договори даже. В тази сфера е страшно. Сива икономика отвсякъде.

# 1 699
Осигуровки на минималната донякъде разбирам - това не само при продавачките е така, за съжаление.
Но без никакъв договор.. струва ми се прекалено рисковано - не зная колко точно е глобата, но в един магазин най-лесно може да се направи проверка от Инспекцията по труда, и се изумявам, че работодателите масово рискуват да ги глобят, за да спестят една осигуровка.
Друг въпрос е самите хора защо се съгласяват да работят така, и то за някаква мизерна заплата.. но явно когато си притиснат, предпочиташ да вземеш и 200 лева, без договор, отколкото да не вземеш нищо... неприятна история

# 1 700
За съжаление се срещат и уж сериозни на вид обяви, в която трудовият договор се мъдри като кой знае какво преимущество. Това говори много да културата на фирмата, която е пуснала обявата.

# 1 701
  • Бургас
Друг въпрос е самите хора защо се съгласяват да работят така, и то за някаква мизерна заплата..

Защото ако живеш в малък град без никакви възможности за работа и с голяма безработица, се радваш че изобщо си намерила нещо, каквото и да е, колкото да не умреш от глад. Вярвате или не по селата и малките градчета нещата са отчайващи.

# 1 702
Вярвате или не по селата и малките градчета нещата са отчайващи.

Аз вярвам. Но не само по селата и в малките градчета. И в малко по-големките също не е китка за мирисане.

# 1 703
  • София, Лагера
Стефка, относно хедъра - желателно е той да бъде "СВ на Иван Николов", но има много хора, които забравят от невнимание. Не че го толерирам, но не е чак такъв проблем. Wink
Много е важно името на файла, който се праща. Имена от рода на "my CV", "doc2" или неща, които не показват съдържанието на файла не говорят добре за кандидата. Когато се праща СВ, името на документа следва да съдържа името на кандитата + CV. Например  CV_Ivan.Nikolov.

Фукла, мисля че спорът за формата на СВто се превръща в спор заради самия спор. Преподавателите ми са изцяло действащи консултанти и реални ЧР Мениджъри, всички членове на БАУРЧР. Ти, разбира се, няма как да знаеш това, затова ти го казвам сега.  Wink Друг е въпросът от каква позиция ти твърдиш, че е по-добре СВто да бъде различно  Wink Е, всеки има право на мнение, а също и да го споделя. Единственото нещо, което ми идва на ума в случая е съветът към всички: Когато се нуждаете от професионален съвет, обръщайте се към професионалистите. Не говоря за себе си в момента, а например към агенция за подбор или дори такъв сайт.  Peace

# 1 704
Друг е въпросът от каква позиция ти твърдиш, че е по-добре СВто да бъде различно  Wink Е, всеки има право на мнение, а също и да го споделя. Единственото нещо, което ми идва на ума в случая е съветът към всички: Когато се нуждаете от професионален съвет, обръщайте се към професионалистите. Не говоря за себе си в момента, а например към агенция за подбор или дори такъв сайт.  Peace

От позицията на човек, работил 10 години в най-добрите агенции за подбор на персонал в България. Всъщност съм от първите хора, които се занимават професионално с подбор в България, но това няма как да го знаеш, затова ти го казвам сега.  Wink

Не виждам нищо лошо в спора, така или иначе за хората, които си търсят работа, са интересни различните гледни точки.

# 1 705
  • София, Лагера
Относно обявата - с някои забележки относно това, че не е ясно кое е предимство и кое е задължително условие, на мен тя ми харесва. Изчерпателна е, а това е най-важното. Постигната е целта й - дава представа и за самата работа, и за конкретните изисквания. Споменаването, че сте на трудов договор ... очевидно има значение, защото предполагам в Перник повечето магазини не го правят. Един вид с упоменаването на този факт, работодателите си спестяват обаждания с въпрос "На какъв договор ще бъда?"
А дали е нормално или не - еми докато има работодатели, които не осигуряват, ще е нормално  Confused

# 1 706
  • София, Лагера
Друг е въпросът от каква позиция ти твърдиш, че е по-добре СВто да бъде различно  Wink Е, всеки има право на мнение, а също и да го споделя. Единственото нещо, което ми идва на ума в случая е съветът към всички: Когато се нуждаете от професионален съвет, обръщайте се към професионалистите. Не говоря за себе си в момента, а например към агенция за подбор или дори такъв сайт.  Peace

От позицията на човек, работил 10 години в най-добрите агенции за подбор на персонал в България. Всъщност съм от първите хора, които се занимават професионално с подбор в България, но това няма как да го знаеш, затова ти го казвам сега.  Wink

Не виждам нищо лошо в спора, така или иначе за хората, които си търсят работа, са интересни различните гледни точки.
А, ето това трябваше да се каже по-рано  Laughing Без майтап, представи си как звучи на момичетата съвет от "една там някаква си" или от човек, който се занимава професионално с ЧР.
Сега остава да изясним и в кои агенции си работила, за да си види дали са наистина от най-добрите и каква теоретична подготовка имаш  Mr. Green. Шегувам се  Laughing Wink
Но ако искаш наистина - на лични. Ако си член на БАУРЧР може и да се познаваме.

# 1 707
  • Belgium
И все пак от така зародилия се спор (който лично на мен ми е интересен) не се разбра какво ще рече различно СВ и има ли то почва у нас.

Защото различността може да се изрази в различен шрифт, различен формат и т.н.

Аз лично съм получавала и СВ-та в .pdf формат.

Да не говорим, че съм чела няколко ЧР практици да съветват да се стараем да поберем СВ-то си в 1 страница, защото ставало прекалено дълго. Ей този съвет за мен не е никак смислен. Ако имаш какво да напишеш за трудовия си опит, все си мисля, че ще накараш четящия да отгърне и на втора страница.

# 1 708
А защо СВ-то да не е в пдф, че ми стана интересно?

Между другото, СВ-то на мъжа ми е 3 страници, пълни. Аз лично го посъветвах да го свие по някакъв начин.

# 1 709
  • Belgium
Рoкси аз не казвам, че не бива да е в pdf формат, а го давам като пример за различно СВ Laughing

Но бих искала да знам мнението на специалистите какво е различно СВ в допустими граници    Wink

Иначе, аз не мога да си побера СВто в една страница, освен ако не напиша само имената на бившите ми работодатели без разясняване на естеството на работата ми при тях.

Общи условия

Активация на акаунт