Майчинството - счетоводно - 19

• 55 576
  • 1 043
  •   1
Отговори
# 810
 Стики, проучих въпроса, не ме питай по какъв начин, но се оказа, че на мен фирмата ми е удържала парите, за да ми внасят осигуровки на 630лв., само че по ведомост съм се водела на не знам какви пари, май към 280лв., не съм сигурна, нямам копието от договора съответно....., в НОИ са взели за базата не осигуровките, а ведомостта и парите ми някак са се вляли в държавната хазна и не знам дали ще си ги получа.... Единственото, което можело да се направи е от фирмата да подадат код за корекция на Образец 1(което пък щяло да промени Образец 6), след което да чакам изравняването догодина май месец...  #Crazy

# 811
  • София
Здравейте! При мен проблема е следния: От 2007г. имам фирма ЕТ, но започнах да се осигурявам за ОЗМ от този януари. В момента сме бременни и термина е 03.10.10г. , т.е. 45 дневния болничен преди раждане ще започне ноември месец- т.е. този месец няма да влиза за осигурителен и ще останат само 10 месеца осигуряване за ОЗМ.  Какво става от тук нататък с майчински и т.н ?
Четох във форума , че се гледал и 12 мес. трудов стаж. Когато собственик на фирмата трябва ли да ходя някаде и по някакав начин да регистрирам този стаж?
 Много ще съм благодарна на всички отговори!!!

# 812
  • панагюрище
Здравейте!

В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год, но от 1 юли се връщам на работа. Какви документи са необходими за прекъсване на майчинството? Ще получавам ли половината от майчинството, ако детето не ходи на ясла?

Благодаря предварително!

# 813
  • Майничка
Здравейте!

В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год, но от 1 юли се връщам на работа. Какви документи са необходими за прекъсване на майчинството? Ще получавам ли половината от майчинството, ако детето не ходи на ясла?

Благодаря предварително!

Подавате декларация за промяна на обстоятелствата, с която декларирате, че прекъсвате отпуска за отглеждане на дете до 2г. и заявление-декларация (приложение 4), за да получавате 1/2 от обезщетението, до навършване на 2 години от детето.

# 814
Стики, проучих въпроса, не ме питай по какъв начин, но се оказа, че на мен фирмата ми е удържала парите, за да ми внасят осигуровки на 630лв., само че по ведомост съм се водела на не знам какви пари, май към 280лв., не съм сигурна, нямам копието от договора съответно....., в НОИ са взели за базата не осигуровките, а ведомостта и парите ми някак са се вляли в държавната хазна и не знам дали ще си ги получа.... Единственото, което можело да се направи е от фирмата да подадат код за корекция на Образец 1(което пък щяло да промени Образец 6), след което да чакам изравняването догодина май месец...  #Crazy

Ти нали по ПИК беше проверила.
Как така си осигурявана на по-малко!  Thinking

# 815
  • софия
Здравейте на всички    bouquet
Имам един въпрос-срока от 15 дена за обработка и изплащане на болничните какви са-календарни или работни?Имам подадена молба-декларация за удължаване на майчинството,която е подадена на 1.06,има я отразена в справката,но си стои в статус обработка,а вече сме края на месеца  #Cussing out

# 816
Стики, това ми го каза човек, който не искам да споменавам, защото е длъжностно лице в НОИ... И тъкмо, защото като проверявам по ПИК и нещо не ми се връзват отникъде цифрите, продължавам да нищя... Сега ще искам пак преичисление и ще се разправям, защото така не може! Не мога да разбера от къде един път съм на 500, после на 150 и тем подобни като база....(то и хора, които разбират видяха разпечатката и са в шок и нищо не разбраха, за това търсих "връзки")Абе, мноооого е объркано. Понеже сега съм яко болна и това направо ме яде отвътре....Но болна-умряла, отивам в понеделник или най-късно вторник да ме преизчисляват, пък ако също се окаже грешката в моите мили работодатели, съм готова и до "Господари на ефира" да стигна!

# 817
Здравейте!
Имам следния въпрос - Имали право работодателят да ми накъсва отпуската по негово желание, в смисъл да ходя да я пускам месец за месец?
Като имам отпуска неизползвана от 2 години и малко отгоре и ме се равнява на около 150дни /учител съм/
Благодаря предварително!  bouquet

# 818
  • Майничка
Здравейте на всички    bouquet
Имам един въпрос-срока от 15 дена за обработка и изплащане на болничните какви са-календарни или работни?Имам подадена молба-декларация за удължаване на майчинството,която е подадена на 1.06,има я отразена в справката,но си стои в статус обработка,а вече сме края на месеца  #Cussing out

Работни. Ако е с входяща дата 1.6., към 23.6. можете да очаквате плащане, защото преводите са във вторник и четвъртък.

# 819
Здравейте!
Искам да попитам относно майчинството- от 13.05.2009 съм в майчинство 45 дни преди раждане и днес като си проверих картата имам преведени 189.17. Може ли да ми кажете за какаъв период от време са и по колко лева на ден се падат при положение че ще вземам минималнаото майчинство 240 лв
Благодаря ви предварително!  bouquet

# 820
  • Пловдив
Здравейте!
Искам да попитам относно майчинството- от 13.05.2009 съм в майчинство 45 дни преди раждане и днес като си проверих картата имам преведени 189.17. Може ли да ми кажете за какаъв период от време са и по колко лева на ден се падат при положение че ще вземам минималнаото майчинство 240 лв
Благодаря ви предварително!  bouquet

Явно са ти превели марите за май.От 13 до 31 май има 15 работни дни-189,17/15=12,61 лв на ден.

Все пак си извади ПИК код,за да следиш нещата от вкъщи,проверявайки в страницата на НОИ и да не гадаеш като сега.

Последна редакция: сб, 20 юни 2009, 13:07 от Elfita

# 821
Много благодаря   bouquet
Ше си извадя ПИК и ще следя Simple Smile

# 822
Доколкото разбрах от една друга тема, в тази мога да задам въпрос за прехвърляне на майчинство.
Свекърва ми е учителка, тази година част от персонала ще бъде съкратен, а тя има много малко до пенсия (по-малко от 2 години). В същото време аз се връщам на работа юли месец. Идеята ми е ако мога да прехвърля майчинството на свекърва ми с цел да избегне това съкращение (ако и тя е в списъка за съкращаване). Но списъка ще бъде изнесен след 10 дни (т.е. нямам никакво време). Та въпроса ми е: Ако прехвърля майчинството на нея, след това имат ли право да я съкратят, при положение, че учебната година е започнала? И ако това прехвърляне ще я спаси, ще успеем ли да се справим с прехвърлянето за толкова кратко време?
Благодаря!

Последна редакция: сб, 20 юни 2009, 16:34 от Джиджа

# 823
Стики, това ми го каза човек, който не искам да споменавам, защото е длъжностно лице в НОИ... И тъкмо, защото като проверявам по ПИК и нещо не ми се връзват отникъде цифрите, продължавам да нищя... Сега ще искам пак преичисление и ще се разправям, защото така не може! Не мога да разбера от къде един път съм на 500, после на 150 и тем подобни като база....(то и хора, които разбират видяха разпечатката и са в шок и нищо не разбраха, за това търсих "връзки")Абе, мноооого е объркано. Понеже сега съм яко болна и това направо ме яде отвътре....Но болна-умряла, отивам в понеделник или най-късно вторник да ме преизчисляват, пък ако също се окаже грешката в моите мили работодатели, съм готова и до "Господари на ефира" да стигна!

Аз имам същия проблем,но го преглътнах,защото се оказа,че закона дава право на работодателя да осигурява на различни ставки! Например:за пенсия върху 600 лв./което ми излиза на  страницата на НОИ/,а за ОЗМ върху 300 лв.-така ме отразяват в Образец 1. И съответно майчинството ми е изчислено на база 300 лв.  #2gunfire  #Cussing out

# 824
  • София
Здравейте момичета  Hug
Благодарности за темата и за времето, което отделяте за да помагате   bouquet

Имам следното питане:
Мъжът ми е самоосигуряващо се лице (незнам дали е точно казано, от няколко години сам си плаща осигуровките). Имаме идея да го назначим във фирмата на брат му, за да му тече стаж. Как трябва да стане това? Какви документи трябва да се представят от него и от фирмата и къде? На каква заплата ще е най-удачно да се осигурява (тук предполагам отговорът е минималната) и какви ще бъдат месечните вноски?

И още нещо за мен: В момента съм в майчинство. Във фирмата, в която съм назначена съм по заместване на колежка, също в майчинство. Нейното изтича през октомври(когато и детето ми навършва годинка) и оттогава договорът ми ще бъде прекратен(има такава клауза). Какво трябва да направя оттук нататък? Дали да се регистрирам в социалните за минимална заплата, или да бъда и аз назначена във въпросната фирма на брата на мъжа ми, плащайки си осигуровките, с цел да ползвам платен отпуск за отглеждане на дете до 2 год.

Много оплетено стана, дано някой може да помогне  Sad
Благодаря предварително   bouquet

редактирам: видях, че при отпуск за гледане на дете до 2 години при всички случаи се получава минималната раб. заплата.

Embarassed и за месечните вноски видях.

Последна редакция: сб, 20 юни 2009, 15:45 от sisilia

Общи условия

Активация на акаунт