ДОМОУПРАВИТЕЛ - Проблем и търся решение

• 40 416
  • 128
  •   1
Отговори
# 105
Аз бих се наела, правила съм доста проучвания за облагородяване - ремонти и преустройства, ноооооо тука идва проблема, че всичко става със собствени средства, след това идва момента, когато евентуално ще ни възстановят парите. Е вярвайте ми по какъв ли начин не го представях на събрания - например за паркинга - всички мрънкат, а никой не ще да дава пари и тоя паркинг да не е само на наия вход, я и другите да се занимаят малко. Засега през май месец ще боядисваме входа, парите почти са събрани и правя събрание избираме оферта и почваме. За градинка пред входа, аз ще я правя няма кой, ама ми писна да гледам боклуци, всячески се опитвам да им създавам удобства, а те на главата ми се качват, но така е. А за всичките проблеми, които ми създават и едно благодаря никой не каза, за пари не говоря...
Много рядко е да намериш разбиране, камоли признателност.

# 106
  • Варна
запис

# 107
Това са трите решения .Самата ЕС да си избере Управител от същата кооперация ,да наеме външна фирма да управлява даденият имот или да бъде наложен от фирмата инвеститор или строител. И какви са проблемите при различните форми на управление и проблемите на собствениците в дадена кооперация.

# 108
toni_sf, да те попитам в сила ли е ПУРНЕС (ПРАВИЛНИК за управлението, реда и надзора в етажната собственост, Одобрен с ПМС № 1486 от 1951 г., обн., Изв., бр. 101 от 18.12.1951 г., в сила от 17.12.1951 г., изм. и доп., бр. 16 от 22.02.1952 г., бр. 14 от 15.02.1957 г., бр. 32 от 19.04.1957 г., ДВ, бр. 76 от 26.09.1978 г., изм., бр. 73 от 14.09.1979 г., бр. 21 от 15.03.1991 г., изм. и доп., бр. 87 от 13.09.2002 г.)  newsm78 Или ЗУЕС го отмени? Мерси.

# 109
toni_sf, да те попитам в сила ли е ПУРНЕС (ПРАВИЛНИК за управлението, реда и надзора в етажната собственост, Одобрен с ПМС № 1486 от 1951 г., обн., Изв., бр. 101 от 18.12.1951 г., в сила от 17.12.1951 г., изм. и доп., бр. 16 от 22.02.1952 г., бр. 14 от 15.02.1957 г., бр. 32 от 19.04.1957 г., ДВ, бр. 76 от 26.09.1978 г., изм., бр. 73 от 14.09.1979 г., бр. 21 от 15.03.1991 г., изм. и доп., бр. 87 от 13.09.2002 г.)  newsm78 Или ЗУЕС го отмени? Мерси.

Ти ме изненада с твоя въпрос.Естествено,че ПУРНЕС отпадна със влизането на сила на ЗУЕС  от май 2009г.Но интересното е,че още на много места си го прилагат него.И интересното е,че после търсят съвет как да се справят със ситуациите след като на ОС са взели решение по ПУРНЕС и искат да прилагат ЗУЕС.И интересното ми е това ,че много хора си мислят, че ПУРНЕС е правилник за вътрешният ред .

# 110
То всичко хубаво, ама и аз самата се изненадах, че задавам този въпрос. Щото тука шефа на СБП се опитва да ми обяснява, че още е в сила. Ама няма да му мине номера Naughty

# 111
То всичко хубаво, ама и аз самата се изненадах, че задавам този въпрос. Щото тука шефа на СБП се опитва да ми обяснява, че още е в сила. Ама няма да му мине номера Naughty
JoyЕ явно него го устройва и му се иска да е така.Затова смело напред Peace

# 112
Проблемът е, че магазините и офисите повечето са още техни и той се опитва да ме убеди, че не трябва за нищо да плащат на ЕС, защото входът им не бил отвътре във входа Crazy "Ако мине" дето се вика, ама не минава Laughing Laughing

# 113
Проблемът е, че магазините и офисите повечето са още техни и той се опитва да ме убеди, че не трябва за нищо да плащат на ЕС, защото входът им не бил отвътре във входа Crazy "Ако мине" дето се вика, ама не минава Laughing Laughing
Нали знаеш за какво трябва да плащат ; до петкратния размер  такса за фонд ремонт и обновление.Щом са с отделен вход те не могат да плащат консумативи за общите части ,можете да ги задължите единствено  пак за таксата поддръжка на общите части и пак до петкратният размер но това да ти кажа си е индивидуално за всяка кооперация защото макар и да са магазини и офиси в НА може да пише,че не притежават идеални части от общите.

# 114
Извинявам се, че така спамирах темата, но и аз най-сетне се наех да стана управител на нашата ЕС, та ми е интересно. Тони, щом апартаментите сме 76% отвсички общи части, значи не може и магазините да нямат дял от общите части на ЕС. Значи всички сме заедно в кюпа "ЕС" и ако ще подписвам договор за обслужване на ЕС, значи и те трябва да са включени в него. Това ми е логиката. Не може аз да подпиша договор от името на ЕС, ама да плащат само апартаментите. Че то много от клиентите на магазините и особено на кафетата идват именно заради общите части, за чиято поддръжка плащат апартаментите Close

# 115
Извинявам се, че така спамирах темата, но и аз най-сетне се наех да стана управител на нашата ЕС, та ми е интересно. Тони, щом апартаментите сме 76% отвсички общи части, значи не може и магазините да нямат дял от общите части на ЕС. Значи всички сме заедно в кюпа "ЕС" и ако ще подписвам договор за обслужване на ЕС, значи и те трябва да са включени в него. Това ми е логиката. Не може аз да подпиша договор от името на ЕС, ама да плащат само апартаментите. Че то много от клиентите на магазините и особено на кафетата идват именно заради общите части, за чиято поддръжка плащат апартаментите Close
Да точно така е, съветвам Ви да се запознаете с документите които касаят сградата по закона ЗС и ЗУТ.Да те трябва да са включени в него и знаете ,че те плащат до 5кратният размер такса за поддръжка на общите части и предполагам,че знаете по закона как може като Управител на ЕС  да подпишете договор за поддръжка на ЕС с фирма за професионален домоуправител а не с фирма за управление на имоти.

# 116
Еми да, от октомври ще преподпишем да са ни "професионален домоуправител" освен всичко останало (освен ако не дадеш по-добра оферта Wink)
Като съм почнала с конкретните въпроси, сещаш ли се къде пишеше, че в новите блокове трябва да има помещение за "портиерна", предоставено за ползване на собствениците? Щото като гледам са го кръстили "офис" и се дърпат да го предоставят на живущите за колела, колички и т.н.

# 117
Еми да, от октомври ще преподпишем да са ни "професионален домоуправител" освен всичко останало (освен ако не дадеш по-добра оферта Wink)
Като съм почнала с конкретните въпроси, сещаш ли се къде пишеше, че в новите блокове трябва да има помещение за "портиерна", предоставено за ползване на собствениците? Щото като гледам са го кръстили "офис" и се дърпат да го предоставят на живущите за колела, колички и т.н.
Това не е проблем ето ти закона ,члена и текста"ЗУТ: чл.38(Sunglasses (Нова - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 01.05.2009 г.) В новоизграждащи се сгради в режим на етажна собственост с издадено разрешение за строителство след влизане в сила на Закона за управление на етажната собственост, в които се предвижда самостоятелните обекти да са повече от десет, се осигурява поне едно общо помещение, което се използва от собствениците и обитателите на сградите за битови, спортни и други обслужващи дейности (помещение за събрания, за портиер или охрана; за детски колички, велосипеди, мотопеди и мотоциклети, за съхраняване на инвентар за почистване на сградата и прилежащата площ към нея, перални, сушилни и други подобни), разположено в партерния или в първия етаж." Предполагам,че ще ти свърши работа.

# 118
 newsm10 уж го прочетох този закон, но явно е било доста диагонално Embarassed

# 119
newsm10 уж го прочетох този закон, но явно е било доста диагонално Embarassed
Това да не те притеснява, не всеки е длъжен и трябва да знае всичко , нямаме вградени чипове в главите и не работим като компютри

Общи условия

Активация на акаунт