След записване на ясла, прекъсва ли майчинството?

• 70 410
  • 311
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте момичета!

Искам да ви попитам нещо, което може би е коментирано някъде по напред във форума и за което се извинявам.
Моето детенце, ще навърши 2 год на 28.08.2011. След като подам документи за ясла и ни приемат, трябва ли да си прекъсна майчинството или чак когато детето тръгне на ясла.

Много благодаря на всички предварително!

# 256
  • София
mamche19, трябва да си прекъснеш майчинството когато детето реално започне да посещава яслата, не при записването.
Т.е. ако го приемат напролет, а тръгне през септември, ще е навършило вече 2г. и ти ще си си изкарала цялото майчинство, няма да имаш никакви ангажименти към НОИ.  Peace

# 257
Момичета какво разбирате под "записване" на ясла и "реално тръгване"  Thinking Защото при нас записване е не подаване на мобла , а подаването на документи със изследванията на детето! Което автоматично се води като присъствие в яслата и е равно на тръгване! Не съм чувала до сега нещо различно! Моята дъщеря беше записана по описания начин без да посещаав ясли първия месец, за НОИ това се води деня на прекъсване на майчинството! До колкото знам не ги интересува дали детето посещава ясли а дали е записано там!

# 258
  • София
Вени, при нас в Сф реда е следния - кандидатстваме през интернет сега напролет, евентуално приемат отрочето.
После имаме двуседмичен срок, в който отиваме в градината с изискваните документи - лични карти, бележки от работодателя и т.н. и записваме детето.
Детето реално започва да посещава градината през септември и тогава трябва да се подаде въпросната декларация към НОИ, дотогава в градината не се води посещаващо. Разликата м/у записано и посещаващо обикновено е няколко месеца, тази година например първото класиране за новата уч. година е на 30.04, но детето няма как да посещава преди септември, не става веднага. Peace
Приема при нас не е целогодишен, с изключение на "чистите ясли" за които хората се редят вече в студовете дни наред. Там е когато ти дойде реда, когато се освободи място, но тези ясли са малко в Сф.

# 259
Аха ,ясно, а мед. изследвания и документи за здрав. състояние подавате при започване на посещаването? или?

# 260
  • София
Ами да, септември когато ще тръгва, се носи картона или там каквото искат, за доказване на имунизациите и изследванията за паразити.  Peace

# 261
  • Sofia
И аз имам един въпрос. Например приемат щерката от септември, аз я записвам, но искам да тръгне от януари.
В тоя случай прекъсва ли ми се майчинството от септември?

# 262
Да, прекъсва се, защото официалното й записване ще е точно през септември. А ти, ако работиш, трябва да уредиш взаимоотношенията с работодателя си, т.е. да се върнеш на работа, и най-удачно в случая е да си използваш натрупалия се платен отпуск. А в яслата - на повечето места проявяват разбиране и ще приемат извинителни (медицински) бележки, които да гарантират мястото на детето ти, докато решиш да започне наистина.

# 263
  • София
Да, NaZu, ще трябва да си прекъснеш майчинстовото през септември когато детето ти официално трябва да постъпи в яслата. След това вече как ще си извиняваш отсъствията до януари - ти си знаеш.

# 264
Здравейте момичета Кокичета имам един въпрос по темата с майчинството ако дъщеря ми евентуално тръгне на детска ясла и аз още не съм се върнала на работа тъй както всички мами знаем има известен период в който детето трябва да се адаптира отначало ще е само до обяд и лека полека да се адаптира към новата среда и така реално аз няма да мога веднага след като тя тръгне на ясла да започна отново работа таааа въпросът ми беше дали случайно някоя от вас е наясно дали ще ми го спът през времето докато детето ми още не се е адаптирало   Благодаря Ви предварително

# 265
  • София
Детето реално започва да посещава градината през септември и тогава трябва да се подаде въпросната декларация към НОИ, дотогава в градината не се води посещаващо.
milicka, Ника вече е отговорила - започне ли да посещава детето ясла, трябва да се подаде декларация към НОИ за прекъсване на майчинството. Независимо дали ще ходи за 2 часа или за цял ден, детето се води посещаващо ясла, дължи такса и мама по закон не може да стои в майчинство.

А за момента на адаптация - използвай натрупания платен отпуск, освен ако нямаш вариант с баба.
Минала съм един път момента с адаптация - при нас беше само 1 седмица с рев сутрин. От 1-вия ден започна да спи там. Вече 2-ра година каката ходи с желание.

# 266
  • София
Здравейте момичета Кокичета имам един въпрос по темата с майчинството ако дъщеря ми евентуално тръгне на детска ясла и аз още не съм се върнала на работа тъй както всички мами знаем има известен период в който детето трябва да се адаптира отначало ще е само до обяд и лека полека да се адаптира към новата среда и така реално аз няма да мога веднага след като тя тръгне на ясла да започна отново работа таааа въпросът ми беше дали случайно някоя от вас е наясно дали ще ми го спът през времето докато детето ми още не се е адаптирало   Благодаря Ви предварително
Да, ще ти спрат майчинството, когато тръгне детето на ясла, т.е. ще чакат да подадеш декларация за промяна на обстоятелствата. За времето на адаптация можеш да ползваш платеният си отпуск или неплатен такъв.

# 267
Майчинството се спира при „настаняване на детето в детско заведение”- чл.53, ал.4 от КСО. „Настанено” е това дете, което е прието по предвидения ред в детското заведение  и не е отписано оттам. Начинът на приемане на децата в детските ясли се определя от НАРЕДБА № 26 от 18.11.2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях, издадена от министъра на здравеопазването и  обнародвана в ДВ, бр. 103 от 2.12.2008 г. Децата се приемат от директора на яслата въз основа на молба на родителите и след извършването на определени медицински прегледи и изследвания и представянето на резултатите от тях. Няма значение дали детето е посещавало яслата цял ден или не и дали посещенията са били непрекъснати.
 http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135608240 Наредбата
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/1597824512 кодекса

# 268
Здравейте, моят въпрос касае прекратяването на майчинството с тръгването на детето на ясла. Когато синът ми тръгне на ясла, ще е навършил 2 годинки, т.е. обезщетения от НОИ няма да получавам, това ясно. НО- ще мога ли да си ползвам шесте месеца неплатено майчинство, или трябва задължително да се върна на работа?
Или, ако реша, освен натрупалият се отпуск по време на майчинството, мога да ползвам така и неплатения такъв, полагащ се за всяко дете до навършването му на определена възраст. Във втория случай как се процедира, какви документи се подават към работодателя (знам само, че той не може да ми откаже ползването на този вид отпуск)?
Благодаря.

# 269
Здравейте, моят въпрос касае прекратяването на майчинството с тръгването на детето на ясла. Когато синът ми тръгне на ясла, ще е навършил 2 годинки, т.е. обезщетения от НОИ няма да получавам, това ясно. НО- ще мога ли да си ползвам шесте месеца неплатено майчинство, или трябва задължително да се върна на работа?
Или, ако реша, освен натрупалият се отпуск по време на майчинството, мога да ползвам така и неплатения такъв, полагащ се за всяко дете до навършването му на определена възраст. Във втория случай как се процедира, какви документи се подават към работодателя (знам само, че той не може да ми откаже ползването на този вид отпуск)?
Благодаря.

И аз се интересувам от това какво се случва с неплатеният отпуск за гледане на дете до 3 години? Освен тези 6 месеца мисля, че и таткото имаше право на още 6 месеца неплатен отпуск, които можеше да се прехвърлят на майката. Има ли все още таково нещо и може ли таткото да прехвърля полагащия му се неплатен отпуск на майката, ако детето е записано на ясла ?

Общи условия

Активация на акаунт