След записване на ясла, прекъсва ли майчинството?

• 70 446
  • 311
  •   1
Отговори
# 285
Хайде и аз с въпрос!Детето ми ще навърши 2 години на 31 декември, подадох молба в детската ясла преди около месец с уговорка да започне през януари догодина.Мед.документи казаха да донеса когата реша да го пусна.Пари не са ми искали.Трябва ли да прекъсвам майнчиството сега или когато започне да посещава през януари, когато вече ще е на 2год.?Ще съм благодарна ако отговорите, защото хич не съм наясно! Embarassed

# 286
А какво тояно представлява тази декларация, която се подава в НОИ?

# 287
Хайде и аз с въпрос!Детето ми ще навърши 2 години на 31 декември, подадох молба в детската ясла преди около месец с уговорка да започне през януари догодина.Мед.документи казаха да донеса когата реша да го пусна.Пари не са ми искали.Трябва ли да прекъсвам майнчиството сега или когато започне да посещава през януари, когато вече ще е на 2год.?Ще съм благодарна ако отговорите, защото хич не съм наясно! Embarassed
Не няма нужда, когато тръгне на ясла той ще е навършил две години. Щом не си давала пари и изследвания, няма как детето да се води на ясла.

# 288
  • Варна
А какво тояно представлява тази декларация, която се подава в НОИ?
Вие уведомявате работодателя си, а той има задължението да уведоми НОИ.

# 289
Кукурича благодаря ти!

# 290
  • Leeds, UK
Много от работодателите хич не са наясно с документацията. По-добре си изтеглете Приложение 12 за промяна на обстоятелствата и му го дайте вие. Както и приложение 4 за получаване на 1/2 от обезщетението. Това само за деца, които тръгват на ясли преди навършени 2 години.

# 291
А ако посещава частна ясла? Тя не се дотира от общината, а е за сметка изцяло на родителя. Тогава прекъсва ли се отпускът?

# 292
  • София
А ако посещава частна ясла? Тя не се дотира от общината, а е за сметка изцяло на родителя. Тогава прекъсва ли се отпускът?
Не. ЧЯ не е "заведение на държавна издръжка".

# 293
И аз точно това мислех, но исках да бъда сигурна. Благодаря!

# 294
Здравейте, искам да пусна малкия на частна ДЯ и да си прекъсна майчинството за да започна работа(тоест ще ползвам натрупаният платен отпуск). Та въпросът ми е дали мога да се върна в майчинство, ако малкия не успее да се адаптира в яслата?

п.с. да вметна, че бързам да прекъсна майчинството и да се върна на работа(в платен отпуск) в деня който тръгне на ясла, защото ми трябват пари да си платя яслата Simple Smile

# 295
  • Leeds, UK
Можеш по всяко време да си подновиш майчинството до навършване на 2 годинки на детето. Аз така направих. Като беше на 1 година и 2 месеца, се върнах на работа, ползвах 3 месеца платен отпуск + 1/2 от обезщетението и  след това се върнах пак в майчинство. Преди две седмици пак го прекратих и пак съм на работа + 1/2 обезщетение. Не дължиш обяснение защо го прекратяваш. Нужно е само да попълниш няколко документа - един да уведомиш работодателя и прил 12 и прил 4 за НОИ. Peace Успех!

# 296
Еmily, много ти благодаря! Simple Smile
  bouquet

# 297
iskam da pitam za6toto mi kazaxa 4e po zakon 6tom nezimam mai4enstvo poneje imam 2- ro dete na 1 godinka no zimax ot socialnite 1 godina mai4enstvo ve4e mi izte4e nevzimam , i mi kazaxa 6tom nevzimam mai4enstvo deteto mi po zakon moje poslednite 2 meseca da izkara v deckata gradina predi da ide predo4eli6na v y4eli6teto za6toto iskat da q sprat kraq na mai mesec  a tq trqbva da xodi i uni i iuli mesec a avgyst mesec po4iva cqlata gradina ta se pitam za6to moeto dete nemoje da xodi tezi 2 meseca

# 298
Защото са те излъгали, двете деца нямат нищо общо, обработват те за да няма деца лятото
Просто си пусни писмена молба детето ( голямото) да посещава сборна група лятото и толкоз
 И пиши  на кирилица

# 299

И общинската ясла не е заведение на държавна издръжка. Заведение на пълна държавна издръжка означава - заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса.
Когато детето е настанено в детско заведение,независимо от формата на собственост, отпускът за отглеждане на дете до 2 год. се прекратява. Или би трябвало ако майката е добросъвестна и подаде документите. Също така много от ЧЯ не са ясли, а са регистрирани като детски центрове. В този случай, те няма да подадат уведомление към НОИ. Но дори да прекратите отпускът, имате възможност до навършване 2 г. на детето да получавате 50% от обезщетението. Тези 50% се губят само ако детето е настанено в заведение на пълна държавна издръжка.

Общи условия

Активация на акаунт