Израел39

• 21 811
  • 289
  •   1
Отговори
# 180
Цитат
Мимкис не ми приеха превода от Бг агенция и печатите от Бг нотариус та сега трябва да ги легализирам и тук...Проблема ми е,че чак след като ми изтече работната виза мога да кандидаствам за лична карта ,но като няма виза няма и карта  

И мен ме връщаха за това, но не е вярно, че не се приемат в Израел, просто те размотават. Моите документи минаха през толкова чиновници( от женски пол повечето) и всеки път някоя ми говори наизуст глупости, аз и цитирам закона и конвенциите подписани между БГ и ИЛ, но нали се сещаш, че никой не се трогва. Ей, сега ще ти намеря точния текст, в сайта на израелското посолство в БГ пише, а аз ходих и с мъжа ми до посолството да ми ги проверяват и те казаха, че са си абсолютно ок. До 2003 са се заверявали при тях или при нотариус(израелски), това вече отпада когато Б-ия подписва редица международни спогодби, точно текст ще го потърся и ще сложа линк. Peace

# 181
  • Някъде там...
Мимкис,не ми трябва линка...Нито ще тръгна да се карам с тях ,нито ще ги уча как да работят  Peace Каквото и да им покажа като закон знам,че ще ми струва само още забавяния.На мъжо брат му е женен за украинка,точно защото много е пищял ама закона така,закона онака и е правил жалби жена ми стоя 6 години тук като турист-ей така напук му правят и никой не може копче да каже.Отделно веднъж и е била отказана туристическа виза та се е прибирала и до Украйна за няколко месеца и се е върнала с покана.Предпочитам да си платя като поп и да съм по-ниска от тревата в тях е ножа в тях е и хляба  Peace

# 182
  • София
Мимкис,не ми трябва линка...Нито ще тръгна да се карам с тях ,нито ще ги уча как да работят  Peace Каквото и да им покажа като закон знам,че ще ми струва само още забавяния.На мъжо брат му е женен за украинка,точно защото много е пищял ама закона така,закона онака и е правил жалби жена ми стоя 6 години тук като турист-ей така напук му правят и никой не може копче да каже.Отделно веднъж и е била отказана туристическа виза та се е прибирала и до Украйна за няколко месеца и се е върнала с покана.Предпочитам да си платя като поп и да съм по-ниска от тревата в тях е ножа в тях е и хляба  Peace

Бе то докато стоим по-ниски от тревата бюрокрацията ще си развява байряка. Това с особена сила важи и за България. Практиката ми е показала, че като ги настъпя и почват да гледат като уплашени кокошки. Аз между другото кога си имам работа с бюрократи настоявам да писмен отговор, че после да няма ама ние ви казахме, ама не е вярно вие не сте чули, ама как се е получило та не сте разбрали.

Няма ли специализирани адвокати за тия работи ?

# 183
  • София-България, Израел - където си поискам
Бубе, Мимкис много неприятно с това размотаване Cry
Върти ми се нещо в главата, че повече от 5 години не могат да протакват нещата за лична карта става въпрос.Дано при вас по-бързо станат нещата Peace.
    Бори, нямаме шанс според мен скоро да получим, особено сега в кризата, по всякакъв начин ще ни размотават, ще си измислят и фантазират все нови и нови документи или пък нещо друго. Предтекст винаги има. Както писах вече от вътрешни източници във Вътрешно министерство ми се обясни, че процеса е замразен за двойки като нас Whistling ooooh!
      Аз май съм на път да се откажа, на теб поне съпруга ти е цабар, роднини и приятели имате тук, а пък ни сме само двамата и се усеща много когато единият не работи Peace

Мимкис,дано не си права ,че сега заради кризата дават по-трудно работни визи. Моята приятелка бързо получи  работна виза, повече я мотаха за личната карта( говоря за 2001 -2004 година).Пак казвам дано не си права и това да не е вярно Crossing Arms и не се предавай.Всичко ще се нареди, ще видиш Peace Hug.

Последна редакция: ср, 10 юни 2009, 13:10 от jakinik

# 184
Цитат
Предпочитам да си платя като поп и да съм по-ниска от тревата в тях е ножа в тях е и хляба 
Борянче, тук не е като в БГ Wink
    Относно адвокатите, те "дерат" много. До момента с моята одисея по събиране на документи, консултации с адвокати и т.н.  за начало за 6 месечна работна виза, съм похарчила около 2000 евро, за това и все си мисля като съм се набутала толкова, поне за една 6 месечна виза да се преборя, за гражданство въобще не се и замислям, но толкова години с туристическа виза ooooh! 
     Бубе, няма вариант прави това, не прави онова, писах вече, правителството е наредило (не гласно и явно) да се отлагат такива кандидатури и дете да имаш пак е така. Обаче забележи  Naughtyпо закон нямат право да ти откажат да стоиш тук с туристическа виза колкото си искаш време, дори да си я пресрочила са длъжни да ти я пеодължат  Peace( това адвокат ни го каза, аз не съм си пресрочвала, но за инфо го давам).
    Жаки, не ми се ще да се предавам, но аз стоях първия път две години, сега още една......, няма значение не ми се говори по въпроса вече.

# 185
  • Някъде там...
Дядо Хаджи,за съжаление Израел не е Бг..Тук могат без обяснение да ми откажат дори и туристическа виза.Предпочитам да им ходя по свирката и да ми дадат визата ако ще и да ме поразтакават отколкото да влизам в скандали с тях.
Разбрах от Мента,че и тя си е превеждала всеки документ тук.Когато на Снежито и трябваха документи за Бг и звънях в Бг посолството тук в Израел за да помогна на Снежито ми казаха,че тя взема от тук оригинала с апостил и превежда в Бг...няма да и приемат документ който е превеждан в Израел.Явно все още си има проблем с тая спогодба след като и България не приема документи превеждани в Израел.Лошото е,че аз се сещам тея неща прекалено късно Sad Както и да е Мента ще ми помогне с новия превод и нотаруиса така,че ще чакам да видя какво ще стане при следващата среща в Мисрада  Tired

# 186
Борянче, малко безмислено ми се струва наново да ги превеждаш, отиди до нашето посолство да ти сложат и те техния печат и до там, не виждам смисъл пак да ги превеждаш. Подписа и печата на посолството е все едно от Външно в БГ, а ако искат израелски нотариус да се подпише, пак в посолството можеш да се обадиш да попиташн те ще ти препоръчат някой, любезни са нашите дипломати тук, в Сърбия в посолството ни точно обратното Sick.  Възможно е на мен да ми ги одобриха,защото Израелското посолство в БГ използва за преводи същата фирма, но тя е в София Thinking  Забравих да напиша, че във Мисрад аХуц ми ги одобриха всичките документи, при тях вече си имам тик(досие  Mr. Green), но виж Мисрад аПним са друга работа  Whistling

Дядо Хаджи за справка за цените на адвокатите и нотариусите, ще отбележа, че спрямо българските нотариуси са 4:1, в смисъл таксите са доста солени.

# 187
  • Някъде там...
Искат ми заверка от израелски нотариус та Мента ще тичка с мен по задачки  Hug

Понеже малко си поплаках като ми отказаха визата  Embarassed мъжо реши да ме успокои и ми купи ето тази нощна лампа:

# 188
   Бубе, аз всеки път след среща се съдирам от рев, няма смисъл не се самоизмъчвай  Heart Eyes
   Честито за придобивката  Hug

Последна редакция: ср, 10 юни 2009, 13:50 от mimkis

# 189
  • T"A
Мимкис, не си права за превода. Израел признава българския апостил, но нищо не я задължава да признае българския превод с българската му легализация. И защо да го прави? В моята диплома бяха сбъркали наименованието на един курс, преводът ми беше направен в българска преводаческа агенция, легализиран и т.н. Добре, че ме накараха да я преведа и тук, защото иначе можеше и да не ми признаят образованието и да ми объркат плановете за следване тук  Rolling Eyes
Апостилът е друга мая - той е доказателство, че документът е издаден от дадена институция и е легален.

Между другото, и друг път съм споменавала, тук с преводите дават много повече свобода - не изискват да е правен от заклет преводач, и ти можеш да си го направиш, но трябва верността му да се потвърди и от друг човек, владеещ езика  Peace Легализирането на превода се прави от тукашен нотариус - това важи за всеки документ, издаден в чужбина на чужд език  Peace

И за кризата ми звучи като оправдание - тя не е засегнала пазара на неквалифицирана работна ръка, напротив - статистиките показват, че на този пазар има повече назначени, отколкото уволнени. Израелците много добре знаят, че има един куп работи, за които местните не се прежалват, за това е и вносът на работници от далечния Изток. Тъжно е, но е така - на филипинките се гледа като на болногледачки, на рускините - като на касиерки, от източния блок са повечето чистачки... още по-тъжно е, че повечето местни дори не знаят, че всички тези нискоквалифицирани работници всъщност имат диплома за академично образование.

Искат ми заверка от израелски нотариус та Мента ще тичка с мен по задачки  Hug

Просто ще използвам възможността да те видя  Hug

Бубчо ми одете па им ги легализирайте и при тях, че да я дадат тая виза. Ама не мога да разбера къде са гледали още като са приемали документите да кажат ми чак сега отговарят.

Ето, това ме ядоса и мен - че не са и казали още миналия път  ooooh!

Последна редакция: ср, 10 юни 2009, 14:06 от Mentha

# 190
Я да питам  аз,някоя от Вас ползва ли омекотител Сано?Страшно ми харесва!На тубата пише една капачка,но сякаш идва много,защото ми се препълва отделението за омекотителя,да не би   нещо превода да е грешен newsm78

# 191
  • T"A
Наина, много елегантна рокла! По какъв случай е или без случай си си я купила?
Не е грешен преводът за омекотителя, при нас е твърда водата и една капачка даже не е достатъчна, с по-мека вода просто ти си прецени  Peace

Мимкис,дано не си права ,че сега заради кризата дават по-трудно работни визи. Моята приятелка бързо получи  работна виза, повече я мотаха за личната карта( говоря за 2001 -2004 година).Пак казвам дано не си права и това да не е вярно Crossing Arms и не се предавай.Всичко ще се нареди, ще видиш Peace Hug.

И аз вярвам в това и се присъединявам към пожеланията на jakinik  Peace

Има още една майка в този форум, която може да допълни информация - maikata  Peace
maikata, ако се случва да ни четеш от време на време, включи се с мнение и може би с някое разказче по този казус за визите и гражданството   bouquet

# 192
Цитат
Легализацията на документи е вид удостоверяване на автентичността и верността на документа, прави се на документи необходими за чужбина или издадени там, необходима е при почти всички случаи.

Легализациите на документи в България се извършват съгласно ПРАВИЛНИК за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа (Загл. изм. - ДВ, бр. 96 от 1982 г.) и съгласно многообразието от наредби и други нормативни документи на различните ведомства.

Легализацията представлява процес на свързани заверки в различните държавни или частни инстанции, като последната такава инстанция в България е oтдел “Консулски отношения„ към Министерство на Външните работи на Република България.

Цитат
Документи от чужбина
Всички официални документи идващи от чужбина, според българските закони, подлежат на легализация и/или удостоверяване (заверка) верността на направения им превод.

За целта преди няколко години България ратифицира Конвенцията за премахване изискването за легализация на чуждестранните публични актове сключена на 5 октомври в Хага известна като Хагската конвенция. Съгласно тази конвенция всички документи идващи от страните ратифицирали конвенцията трябва да са снабдени с т. нар. APOSTILLE, печат, който се поставя от оторизираните за това власти в съответната държава (обикновено Министерство на правосъдието, общинска или полицейска служба). По този начин се избягва допълнителното заверяване на документите идващи от чужбина в съответните дипломатически и консулски представителства в България.

Съществува и друг режим за легализация на документи с някои страни на основание т. нар. договори за правна помощ. Това са нормативни документи- договори сключени между България и други страни (например страните от бившия соц. лагер). В някои случаи би могло да е по-лесно да се използва наличието на такъв договор с някои страни за да се улесни легализацията на някои документи. Съществува обаче, възможност за отказ от страна на МВнР да извърши легализация на документи идващи от някои от тези страни поради специфичните условия посочени в съответния договор или поради промяна на междудържавните отношения.

Мента, легализация без апостил не мисля, че вече се приема в белите държави, а при условие, че признават българския апостил за какво им е от израелски нотариус подпис?
       Относно това, че на са и казали, по мое мнение е редовна практика. Мъжа ми винаги пита има ли още нещо и отговорът всеки път е, че няма, но до следващия път, когато ти казват и така се протака Crazy
        http://www.consulbulgaria-ny.org/Certifications%20.htm

Последна редакция: ср, 10 юни 2009, 14:25 от mimkis

# 193
Бубе до тук щом успя ще се справите, но ще трябва търпение още ние ще стискаме палци, друго за съжаление не можеме да направиме.
Наинка и аз съм съгласна за рокличката много елегантна, много свежо моделче и цвят.

# 194
  • На дивана, под юргана
И аз съм имал проблем с визата един път през 91-ва... Тогава идвах в Израел за първи път и ходих и на екскурзия за 3 дни до Кайро. Понеже исках всичко да е ОК и да няма проблеми, гледах си в паспорта и визата (3-месечна, туристическа) - пише че е за едно влизане... викам си - давай до министерството за още една виза. Отивам, плащам си - мисля че беше към 60 шекела тогава (но тогава 1 долар беше под 2,20 шекела, евро нямаше - германската марка беше по-слаба от долара... ) и получавам още една виза...
Излизам от Израел, видях Кайро... и т.н. връщаме се с автобуса и на граничния пункт чиновничката, която проверява паспортите ме пита:
- "Имате ли самолетен билет за връщане в България?"
- "Да" отговарям и аз - "но защо ви е?"
- "Покажете ми го, защото до 7 дни трябва да напуснете страната."
И аз -  #Crazy  А имах план още месец и половина да стоя в Израел. И за тогава ми беше резервацията...
- "Как така? Аз имам дори две визи?!? Ето тази е тримесечна дори!"
- "Да, но тя е анулирана с вашето излизане преди 3 дни, а другата виза има 10 дни до изтичането й - тя е била едномесечна."
- "Абе вие луди ли сте? Аз за какво ще ходя да си вадя втора виза във вашето министерство, и то едномесечна, ако имам тримесечна?"
- "Ами нищо не мога да направя!"
Така ли, викам си аз.
- "Искам да говоря с началника тука."
- "Един момент."
и след минута идва началничката. Обясних й простотата на ситуацията, изтъкнах й, че ако чиновниците в Израел получават пари, трябва и да работят съвестно, така както е в България (нагла лъжа за съжаление  Laughing ) и щом са били така любезни да ми приберат парите за ненужна виза, сега да направят необходимото да мога да си изкарам остатъка от екскурзията както трябва.
След 1 минута имах нова тримесечна виза и извинение от страна на началничката.

Общи условия

Активация на акаунт