Гърция- 21

• 32 608
  • 305
  •   1
Отговори
# 240
Няма проблем, ако колата ви има поне 6 седалки. Детето трябва да е задължително в детско столче, дори и в България.

# 241
Ако ще сте с 5-местна кола ще имате проблем (ако ви хванат де Wink). Това, че в БГ не ви правят проблем не значи, че е позволено Peace
По принцип навсякъде в Европа важи правилото- могат да се превозват толкова човека, колкото колана има в колата (децата в седалки)...
Лек път

# 242
neky сигурна съм,че е времено,сега хормоните ти се бушуват,затова и лесно се дразниш.И всичко и всички...имаш чувството,че не те разбират.Скоро ще влезеш в час Laughing
Послушай доки и изчакай 40 дена,най-малко.Аз чак след 3 месеца след раждането отидох на плаж,но при мен нямаше как,беше прекалено малка бебка да я водя.
Ние миналата седмица отскочихме до Порто Германос на плаж,много ми хареса,водата необятно синя,прекрасно беше.Препоръчвам го плажа Peace

# 243
макар и неживееща вече в Гърция да се включа и аз с компетентно мнение  Wink
на нас свещеника в Метаморфоси - Халкидики, категорично ни отказа за кръщане като разбра, че не сме женени с моя Англичанин, пък и той бил и от друга вяра - а, папапапа, както се пееше някога, но ние , както и да е имаме алтернатива, кръстихме си децата в България, разбира се.  Сега обаче интересния момент - с момичето, с което раждахме заедно в Солун, на която се оказа, че свекъра и свекървата са от Метаморфоси и които са си гърци-гърци без никакви примески също им е отказал, защото имали само граждански брак  Mr. Green. Знам, че в последствие си я кръстиха дъщеричката някъде в Солун и приключиха с въпроса.
Леле, блазе ви момичета щом имате сили да мислите и за плаж с толкова малки бебета, аз до 3ти месец не знаех на кое небе съм с тия велики колики на Алекс. И до ден днешен, ако идете в Метаморфоси и питате за Алекс всички ще ви кажат, че по-ревливо бебе не е имало. При затворени врати и прозорци, го чуваха през 3 къщи от нашата, не се шегувам. И аз съм с цезарово, но не мога да дам компетентен отговор по въпроса за плажа, защото аз отидох за 1ви път, когато Алекс беше на 6 месеца, ама и той е Януарско бебе....та така.

Последна редакция: сб, 18 юли 2009, 22:07 от Alex-Sofi

# 244
По въпроса за приспособяването мисля, че е много индивидуално. Ще ви разкажа накратко моята история. Майка ми е от така наречените политемигранти и когато живя в Б-я преди 1989г всички и викаха гърчето, но тя винаги ми е казвала, че не е усещала и капка подигравка, или въобще някакво лошо чувство в това. Винаги е имала и български и гръцки приятелки и така си живя, 40 години щастливо в Б-я. Няма да забравя, когато ходеха в клуба на емигрантите си говореха как един ще се приберат в милата родина.....И така, дойде тази велика дата март 89та, когато заминахме и какво беше огромното разочарование на майка ми, когато срещна толкова злоба и неразбиране от колежките и в хотела. От забележките в стил - айде мори вулгара, а майка ми си е чиста гъркиня, тя се почувства като завърнала се при мащеха, а не като в майчина прегръдка. И както тук са и викали на Иоу - като , не ти изнася да си вървиш, откъдето си си дошла, така на майка ми и викаха в Солун. Аз самата, завърших Ликио в Солун, работила съм , на доста места в Гърция, а и с доста гърци в България. Две от най-добрите ми приятелки са гъркини, едната е от любимият ми Крит , за нея казвам, че тя ми е духовният учител, прероден тука на земята  Heart Eyes Имала съм гръцки гаджета и тн.....НО, така и не можах да свикна да живея в Гърция.
Не знам дали е до хормоните или до мен самата, но няма да забравя, когато мъжа ми го пратиха на работа в Сандорини, Алекс беше на 3 месеца и когато правех едночасови разходки с него по чукарите и баирите и все му говорех - потърпи миличък, скоро ще се приберем в Родината и там е такова едно хубаво зелено, а не като тоя пущинак тука. Да ме прощават почитателите на Сандорини, за които това е Рая на земята, но за мене, абсолютно сама, там , без нито една приятелка, без майка ми, която трябваше да остане в Халкидики, си беше жив ад.  Sick
От всичките братовчеди, които заминаха тогава на 14 до 18 год, един остана в Гърция, пък той се ожени за българка. От всичките малките между 2 и 4 годишни всички останаха в Гърция......
А иначе мъжо от друга страна явно е от лесноприспособимите, защото и в Гърция му харесва и в България му харесва  Hug
И накрая на това излияние и аз смятам, че човек се чувства най-добре там, където е семейството и приятелите  Simple Smile
Да видим един ден моите деца на къде ще ги отвее вятъра.....
и калинихта, момичета

Последна редакция: сб, 18 юли 2009, 22:45 от Alex-Sofi

# 245
Alex-Sofi аз си мисля за плаж и така хубаво си го представям, но беби ми е още в болницата понеже е недоносен. Като ми го дадат обаче, дълбоко се съмнявам, че ще остана със същите мисли   grinning039 .
Да се похваля, днес ми приеха за първи път от моето мляко и му го дадоха. Той взе, че си го изяде цялото. Много ме беше страх, че няма да му хареса. Още му е трудно, трети ден яде от биберон (преди това го хранеха със сонда) и се изморява, но днес беше 1970гр - още 230гр и ще ми го дадат.
Казаха ми обаче, че майчиното мляко няма толкова много калории, колкото адаптираното и сега пак са ме обхванали тревогите дали ще наддаде утре или не.

# 246
Неки, аз вярвам, че всичко ще бъде ок. Аз моя цицоран го кърмихдо 9 месеца, но горката Софи само 20 дена и сигурно са прави като казват за кърмените деца, че им се отразява по-добре, защото Алекс е като великан пред другите деца на неговата възраст, а Софи миличката е джобно гадже....Алекс е на 3,6г , но влиза в дрехи за 5годишен, а Софи е на 1,6 и е 9кг и е 80см.  Тя като се роди, 3 седмици преди термина, 1вия месец само спеше , имало и по 5-6 часа между яденето, явно си наваксваше на сън и лекарката само ми се караше да я будя, за да я храня, че не наддавала достатъчно, но аз й заявих, че след ужаса, който преживях с Алекс, аз спящо бебе не будя за нищо на света. И верно е, че си е малка, но пък е здрава и жизнена, колкото Алекс.....
хайде, дано скоро да си го вземеш вкъщи

# 247
Здравейте момичета   bouquet

Извинявам се предварително, че нахлувам в темата ви.
Имам следното питане - следващият уийкенд ми предстои път до Солун с кола и се интересувам какви разходи за винетка/магистрални такси да очаквам. Също така как стои въпросът със застраховката за колата и пътниците. Трябва ли да съм сключила такава предварително в България или бих могла да направя това и на границата?

Благодаря предварително за информацията  Hug

# 248
В Гърция няма винетки. Има пътни такси на големите пътища с повече платна - около 2 евро е за лек автомобил. От Солун до Атина например има на 5-6места. Не си спомням обаче, откъде точно започваха  - наближавайки Солун може и да има 1 такова място. Някой от там ще ти каже по-точно. )
Наскоро се обаждах на границата на Промахона и питах  за застраховката за колата - казаха ми, че българската гражданска отговорност била достатъчна. Нужно ти е българската застраховка, документ за собственост на колата и документ, че си минала на годишен технически преглед (мисля, че е лепенката, която лепим на предното стъкло)
Колкото до застраховката на пътниците - от здравната каса дават една карта, че си осигурена, която важи за чужбина. Тя е достатъчна, ако ти се наложи спешна медицинска помощ

# 249
От границата до Солун, няма пътни такси. Никакви. Нито пък до Халкидики.
Виж,а ко продължите надолу към Катерини, там има.
За колата, мисля, че българското автокаско е напълно достатъчно. Трябва да питам баща ми, като идва, с какви документи за колата пътува.
Под застраховка на пътниците какво по-точно имаш предвид?
Застраховка при ПТП? Или здравна застраховка в чужбина?

# 250
Има предвид Европейска здравна карта, тя се издава от една фирма, с която здравната каса е сключила договор. С нея можеш да получиш спешна медицинска помощ от държавно здравно заведение в Гърция, а сметката се покрива от здравната каса, тоест на място не би трябвало да плащаш.
Всички нови застраховки гражданска отговорност (от последната година) имат анекс за чужбина, тоест т.нар. зелена карта допълнително не се вади. За другото момичетата вече казаха.

# 251
Благодаря ви за отговорите, момичета  bouquet Много ми помогнахте  Peace

Слънчево лято ви пожелавам  Hug

# 252
Здравейте момичета   bouquet

Извинявам се предварително, че нахлувам в темата ви.
Имам следното питане - следващият уийкенд ми предстои път до Солун с кола и се интересувам какви разходи за винетка/магистрални такси да очаквам. Също така как стои въпросът със застраховката за колата и пътниците. Трябва ли да съм сключила такава предварително в България или бих могла да направя това и на границата?

Благодаря предварително за информацията  Hug
Аз,си ходя често до Б-я,но освен паспорта нищо друго не ми искат,забравих само един път-зелената карта на колата,а колата ни е с български номера.Мисля, че сега не искат медицинско застраховане.

# 253
  • София
Здравейте момичета,
и аз се извинявам, че нахлувам в темата ви, но като не можах да открия никаква информация, реших да ви питам. Искаме да отидем с мъжа ми до Орестиада, по-скоро до магазин LIDL, но не знаем дали работи в събота и неделя. Ако някоя от вас знае ще съм много благодарна. Hug

# 254
Здравейте момичета,
и аз се извинявам, че нахлувам в темата ви, но като не можах да открия никаква информация, реших да ви питам. Искаме да отидем с мъжа ми до Орестиада, по-скоро до магазин LIDL, но не знаем дали работи в събота и неделя. Ако някоя от вас знае ще съм много благодарна. Hug

В неделя нищо не работи. В града. По морето и курортите, естествено всичко работи на пълна пара...
По принцип големите супери са отворени до 20 ч. събота.

Общи условия

Активация на акаунт