За подготвителните модули към СМГ - І

• 42 999
  • 390
  •   1
Отговори
# 210
Тъй като още не съм получила задачите от изпита,предлагам следното.
Живея до Плиска.Ако някой,притежател на въпросните задачи живее или работи в този район а и по-далече,мога да мина да ги взема.
Копирам ги бързо и веднага ги връщам. Praynig
Благодаря предварително!

Утре ще се опитам да ги сканирам и ще ви ги изпратя до края на деня ако някой преди мен не го направи.  Peace

# 211
Здравейте,

Искам да споделя с вас следното:

Отговорът на задача 12 не е верен. Броят на ъглите на всички триъгълници от чертежа е 18. 12 е броя на ъглите показани на чертежа или на неповтарящите се ъгли, но за това не се пита в задачата.

# 212
rumykomy

Търсят се ЪГЛИТЕ, не триъгълниците. Виж си условията.
А понятие като "неповтарящи се ъгли" изобщо няма в математиката - тя е точна наука, няма повторения!  Peace

# 213
Ето точното условие:
"Колко на брой са ъглите на ВСИЧКИ ТРИЪГЪЛНИЦИ от чертежа?"

Следователно трябва да се намери първо броя на тръгълниците от чертежа и след това да се умножи по броя ъгли във всеки триъгълник. (Ако трябва да бъдем точни).

Условието трябва не само да се гледа, а да се чете внимателно.

Математиката е точна наука, но повторението не е неточност. Математиката отчита повторенията. (виж - Комбинаторика)

Последна редакция: пн, 22 юни 2009, 19:53 от rumykomy

# 214
Утре ще погледна пак условията. По спомен много ясно беше казано, че се отнася за ъглите и нямаше отношение с триъгълниците.

Няма как да се повтори ъгъл - освен да го дадеш +360 градуса, но това вече не е задача за 4 клас.

# 215
  • София
Абсолютно съм съгласна с rumykomy, че задачата с триъгълниците е подвеждаща, както и последната 20 задача - вижте само колко деца са посочили за верен отговор числото 1440. Мисля, че след като не могат да зададат като хората условията, трябваше да зачетат и тези отговори за верни.

# 216
Честито на всички дечица приети в СМГ! Милена честито!
 Hug
За съжаление ние не сме от тях, не ни достига малко, но....състезанието си е състезание.
Надявам се да има все пак някаква поука от изпита. Повече самоувереност, а и да спре да се притеснява. Притеснението го блокира, но се надявам с времето да го преодолее.
Успех на всички!

# 217
За съжеление отговорът на така формулираната задача е грешен. Ако задачата беше подвеждаща можеше да обвиним децата, че са се подвели  Laughing .

И за да спестя труда на Стики прилагам сканирано условието на задачата.

Стики, ако един и същи ъгъл участва в два или повече различни триъгълника, то той се брои отново(това имах предвид под повторение, а не +360...)

# 218
За тази задача и синът ми е отговорил отг. А, т.е. 18 ъгли, умножил е 6 триъгълника по 3 ъгли.

# 219
  • София
И първенците в класирането са отговорили на тази задача с отговор А.

Мен ме интересува решението на 18 задача.

# 220
Тъй като ъгълът е геометричен обект на два лъча с общ връх, то ъгълът е един и същ, без значение колко триъгълника го "ползват". Следователно отговорът е 12.
Според мен изобщо не може да се говори за подвеждане, тъй като ако условието беше: "Колко на брой са всички ъгли на чертежа?", тогава би трябвало да се преброят и външните за триъгълниците ъгли. Определено се изключват външните ъгли с уточнението "ъглите на всички триъгълници".

# 221
Надявам се имаш чертежа на 18 задача

12 еднакви квадратчета със страна  а следователно лицето на фигуата е :
12*а*а =S
Обиколката е :
24*а=P
S=P от условието
Следователно
12*а*а=24*а
сега ако разделим на 12*а и двете страни на уравнението се получава а=2
Но тук трябва да се каже , че а е  различно от нула /което е така нали а е страна на квадрат, но все пак не може да се дели на нула и това не става ясно от един отбелязан отговор в теста/  

# 222
Nelly, условието на задачата е "Колко на брой са ъглите на ВСИЧКИ ТРИЪГИЛНИЦИ от чертежа, а не "Колко на брой са всички ъгли на чертежа?".

"ъглите на всички триъгълници" не е уточнение, а е водещо в така написаното условие.

# 223
 newsm78 Не се сещам за недвусмислена формулировка на въпрос 12!

svetoslava73, става на въпрос за сборове в 20 задача. Не за възможностите. Явно е трябвало условията да се четат по няколко пъти.

# 224
задачата по този начин е точно формулирана, но отговорът не е 12.

Общи условия

Активация на акаунт