Майчинството - счетоводно - 20

• 44 864
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 720
Аз явно нещо не съм разбрала с детските надбавки - те не се ли получават след като детето навърши 1 годинка???

# 721
  • София
Аз явно нещо не съм разбрала с детските надбавки - те не се ли получават след като детето навърши 1 годинка???
ако говориш за въпросните 35лв / при доход под 350 на член от семейството/ се получават веднага след раждането. Аз си подадох молбата за тези 35 лв, заедно с молбата за еднократна помощ от 250

# 722
ако говориш за въпросните 35лв / при доход под 350 на член от семейството/ се получават веднага след раждането. Аз си подадох молбата за тези 35 лв, заедно с молбата за еднократна помощ от 250
Благодаря ти, nellyr! Точно за тях говоря. И в тази връзка: едно и също място ли става подаването на двете молби (т.е. в общината?) и на място ли се попълват?

# 723
  • София-България, Израел - където си поискам
Много благодаря за отговора, Ала-Бала   bouquet Но възниква въпросът какво е ГРАО? Съжалявам за невежеството  Embarassed
граждански регистър, там където издават и ЕГН, дават бележка кое дете е подред в семейството

# 724
ЗДРАВЕЙТЕ ,МАМЧЕТА!НЯКОЙ, ДА ЗНАЕ ДИРЕКТЕН ЛИНК ЗА НОИ-ПРОВЕРКА ПО ПИК.ПРЕДВАРИТЕЛНО ,БЛАГОДАРЯ!

# 725
ЗДРАВЕЙТЕ ,МАМЧЕТА!НЯКОЙ, ДА ЗНАЕ ДИРЕКТЕН ЛИНК ЗА НОИ-ПРОВЕРКА ПО ПИК.ПРЕДВАРИТЕЛНО ,БЛАГОДАРЯ!

Заповядай:

http://www.nssi.bg/content/spravki/index.html

# 726
  • В полите на Пирин планина
Здравейте на всички имам един въпрос
На 19.07 ми изтичат 410 дни ,а на 15.08 излизам 45 дни преди да родя питането ми е за този месец трябва да подам Приложение 3 за да вземам минималната работана заплата (самоосигурявам се)
Според вас имам ли шансове да получавам същото майчинство като при първата бременност или за второто дете ми се полага само минимална работна заплата,а и спират ли ми маичинството за първото дете
Благодаря ви много предварително
Да, ще получаваш същото майчинство като за първото дете, а за него - 1/2 от обезщетението за гледането му, след като подадеш Приложение 4 от 15.08.2009, докато навърши 2 години.
За периода 19.07. - 14.08. трябва да подадеш Приложение 3, за да получиш обезщетение за гледане на 1-вото дете.

# 727
БЛАГОДАРЯ , ВИ ДЖУЛИЧКА ЗА ЛИНКА. Simple Smile

# 728
  • София-Младост
Благодаря ти, nellyr! Точно за тях говоря. И в тази връзка: едно и също място ли става подаването на двете молби (т.е. в общината?) и на място ли се попълват?
В агенцията за социално подпомагане по адрес на майката.

# 729
Здравейте!
Въпроса ми е следния: Смятам да си взема болничен за бременност от 4-5 месец на бремеността. Една приятелка твърди, че по този начин ще си намаля парите, които ще вземам за майчинство, защото докато си в болнични се смята по съвсем друга база. Четох четох, но не можах да разбера как точно стои въпроса. Дали се вземат 90 % от осигурителната заплата като база защото е за бременност, или е както тя твърди, че докато си в болничен тъй като се смятали осигуровки на 240 лв независимо на каква заплата те осигуряват през месеците в които си в болничен се смята 240 лв доход. Аз съм осигурявана 7 години на 640 и един месец преди да забрененея Simple Smile не очаквахме че ще стане веднага ги направихме на максимума 2000 лв, но ако излезна в болничен след 2 месеца това значи ли че 4 месеца ще ми се приемат като доход 240 лв а не 2000 лв. Ох надявам се да съм си задала въпроса ясно Simple Smile

# 730
Здравейте!
Въпроса ми е следния: Смятам да си взема болничен за бременност от 4-5 месец на бремеността. Една приятелка твърди, че по този начин ще си намаля парите, които ще вземам за майчинство, защото докато си в болнични се смята по съвсем друга база. Четох четох, но не можах да разбера как точно стои въпроса. Дали се вземат 90 % от осигурителната заплата като база защото е за бременност, или е както тя твърди, че докато си в болничен тъй като се смятали осигуровки на 240 лв независимо на каква заплата те осигуряват през месеците в които си в болничен се смята 240 лв доход. Аз съм осигурявана 7 години на 640 и един месец преди да забрененея Simple Smile не очаквахме че ще стане веднага ги направихме на максимума 2000 лв, но ако излезна в болничен след 2 месеца това значи ли че 4 месеца ще ми се приемат като доход 240 лв а не 2000 лв. Ох надявам се да съм си задала въпроса ясно Simple Smile

Приятелката ти е в грешка  Stop Върху 260 лева се смята само здравната осигуровка, докато си в болничен. Осигурителният ти доход за периода, в който си в болничен е равен на доходът, от който е изчислено обезщетението ти, т.е. това е осреднената заплата за последните 6 месеца преди този, в който си излезнала в болничен разделена на броя раборни дни за 6-месечния период. Ако набереш 6 месеца с доход 2000 лева, то това ще ти е и базата за болничния през бременността, а толкова ще ти бъде и базата за болнич за бременност и раждане за тези месеци.

В първия пост на темата е обяснено подробно как се изчисляват обезщетенията от НОИ.

# 731
А при условие, че първите два месеца са били само по 640 лв, а после по 2000 лв това значи че за база ще се приеме 1546 лв нали така Simple Smile т. е месеците в които съм в болнични това ще ми се смята за осигуровки при изчислението на майчинството ???  Съжалявам за може би тъпите въпроси ама тотално се обърках и от това, което ми каза моята приятелка. А друга приятелка пък твърди, че независимо, че си в болничен си получаваш 90 % от осигурителната заплата. ....

# 732
Извинявайте, че отново връщам към темата за детските надбавки, но току-що прочетох, че доходът от 350 лв. на член от семейството се смята от брутото. Така ли е?

# 733
  • София-Младост
Извинявайте, че отново връщам към темата за детските надбавки, но току-що прочетох, че доходът от 350 лв. на член от семейството се смята от брутото. Така ли е?
Да.  Cry

# 734
А при условие, че първите два месеца са били само по 640 лв, а после по 2000 лв това значи че за база ще се приеме 1546 лв нали така Simple Smile т. е месеците в които съм в болнични това ще ми се смята за осигуровки при изчислението на майчинството ???  Съжалявам за може би тъпите въпроси ама тотално се обърках и от това, което ми каза моята приятелка. А друга приятелка пък твърди, че независимо, че си в болничен си получаваш 90 % от осигурителната заплата. ....

Горе-долу така, макар че средния осиг. доход се определя на база на работните дни за 6-те или 12- те месеца, а не средно аритметично от месеците, както ти си сметнала. Освен това при определяне на обезщетението 80 или 90 % от БТВ не може да надвишава нетното възнаграждение, което ще рече, че ще вземаш колкото ти е средната чиста заплата за периода.

Общи условия

Активация на акаунт