До кога е безопасен коланът при шофиране?

• 5 878
  • 105
  •   1
Отговори
# 45
По добре да се слага макар че по закон  има опция да не се. Peace

# 46
И аз като шофирам си нагласям колана през коленете,за да  не ми пречи.

# 47
За мен е много важно да слагам колан, не съм шофьор, но това няма значение на коя точно седалка се возиш, отпред или отзад. Колана може да спаси живота ти, съответно и на бебето ти, тогава просто спираш да мислиш дали ти е удобно или не с колан или без колан. Слагаш си колан при всякакви обстоятелства, за да бъдеш спокойна! Слагай си го така да ти бъде удобен разбира се и да не притиска корема. Но колана не е опасен, дори напротив, желателен.Това е моята теза.

Hug

# 48
  • след Околовръстното
За мен е много важно да слагам колан, не съм шофьор, но това няма значение на коя точно седалка се возиш, отпред или отзад. Колана може да спаси живота ти, съответно и на бебето ти, тогава просто спираш да мислиш дали ти е удобно или не с колан или без колан. Слагаш си колан при всякакви обстоятелства, за да бъдеш спокойна! Слагай си го така да ти бъде удобен разбира се и да не притиска корема. Но колана не е опасен, дори напротив, желателен.Това е моята теза.

Hug
При бременните коланът е нож с две остриета.

# 49
Все още нямам коремче и коланът ми е много неудобен и ме притиска, слагам го, но го държа изпънат напред, абе мъка ... А съм преживявала и катастрофа - като знам как ме опъна и ме прежули - наистина мисля че е нож с две остриета
Мисля си с това слагане под дупето, през колената, че няма много смисъл - дали така действително ще те предпази при евентуален сблъсък newsm78
Смятам, че ако не е поставен правилно колана би могъл доста да навреди Naughty

# 50

И не само при бременните, ама пък при тях е още по- опасно.  Peace

# 51
През цялата бременност карах с колан. Смятам, че е по-безопасно.

# 52
  • Gone with the wind

Hug

и не само при бременните, но КОЛАНЪТ СПАСЯВА ЖИВОТ, смятам, че опасността за бебето ако изхвърчиш през предния прозорец на колата или си удариш корема във волана /сама се сещаш каква ще е силата на удара и какви ще са последствията в такъв случай / е в пъти по-голяма, от това коланът да навреди на бебето
Всеки сам си решава де и сам си носи последствията при евентуална злополука -  аз за себе си съм решила на 1000 %

пп- един малък едит

Специалистите от "Волво" категорично опровергава всички тези мнения с факти и цифри. Много водачи не си слагат предпазните колани при шофиране в градски условия, защото смятат, че скоростта е ниска. Но всички те грешат. При удар със скорост 50 км/ч предстои сблъсък с предното стъкло и волана, който по сила се равнява на удар при скок от третия етаж.
Въздушната възглавница ще омекоти удара, но не и нараняванията. А при такава скорост предпазният колан предотвратява всевъзможни контузии. Инженерите от "Волво" доказват, че бременните жени също трябва задължително да носят предпазен колан. При тях е изключително важно правилното му поставяне. Коланът трябва да минава по диагонал от рамото на жената, между гърдите й и непосредствено над корема. Долната част на колана трябва да минава възможно най-ниско под корема. Така при катастрофа шансът за оцеляване на жената и нейното потомство е еднакъв.

оттук
мога да сложа още доста информация за силата на удара при различни скорости, но мисля, че това е достатъчно показателно

Последна редакция: пт, 10 юли 2009, 12:09 от ku4o

# 53
  • след Околовръстното
Когато видиш, че човек оцелява само защото е бил без колан и е изхвърчал през предното стъкло, а спътникът му с колан си седи мъртъв и кротък на седалката ще си направиш равносметка кое е по-добре за теб. На мнение съм, че човек трябва да решава сам дали да слага колан или не независимо дали става въпрос за бременност. Ама катаджиите са на друго мнение.

# 54
Когато видиш, че човек оцелява само защото е бил без колан и е изхвърчал през предното стъкло, а спътникът му с колан си седи мъртъв и кротък на седалката ще си направиш равносметка кое е по-добре за теб. На мнение съм, че човек трябва да решава сам дали да слага колан или не независимо дали става въпрос за бременност. Ама катаджиите са на друго мнение.
Онзи ден един задочен познат е починал,защото е бил без колан.Бог да го прости!

# 55

Я, колко добре казано.
Irenaani, забелязвам, че в много теми сме на едно мнение.
  bouquet

# 56

Hug

Не съм съгласна, единият вариант е без колан, не дай си Боже става катастрофа и бременната изхвърча през стъклото и до там, в другият вариант е с колан и и спасява живота. Съгласна съм че има изключения, но при тези високи скорости и това безумно каране на повечето хора взели се на сериозно, слагането на колан си е напълно оправдано и напълно задължително. Аналогично на това бременна да не си сложи колан е това после да държи бебето в себе си а не в столче за кола.

Твърдо ЗА колан съм, бременни, не бременни, на предна, на задна седалка, деца в столчета и закопчани с колани!!!

Hug

# 57
Ще си позволя да копна нещо:

Цитат
Мноооого помагат коланите в градски условия, няма що.
За това съседката ми ходи да пали свещи, че не е била с колан, когато пиян нещастник я блъсна със 100км/ч, както тя кротичко си чака да я “пусне” светофара.
След поредица пластични операции, които да поправят това, което й причини еърбегът (незнайно защо отворил се, без “предпазният” колан да е сложен), докторите й казаха, че при такъв удар, ако е била с колан, сега щеше да е в инвалидна количка или на оня свят.
При такъв удар, вратът се чупи така, все едно е откъснат!
Така й бяха казали те.
Хайде сега, нека някой я убеди, че поставянето на “предпазния” колан е за нейно добро!!!

# 58
  • Gone with the wind

Но в по-големият процент от случаите става точно обратното
Аз и затова започнах с това, че коланът във всички случаи е нож с две остриета, но все пак да не забравяме, че при удар ако си без колан излиташ със скорост, равняваща се на скоростта, с която се е движел автомобилът /това ми се е набило в главата, та малко говоря по спомени - поправете ме ако греша/

пп- да не задълбавам и с това какво става с пътника на предната седалка, макар и с колан, когато този отзад е без колан - та затова в моята кола е абсолютно задължително всички да са с колани - не ти ли харесва - намери си друг транспорт

# 59
При положение, че бременните са на първо място от категориите, които имат право да шофират без колан, значи не е безопасен, не е ли логично това?! Аз от самото начало на бременността си карам без колан. Сега съм в 8-мия месец и вече избягвам да шофирам извънградско, само в града, но при необходимост. Наблягам на ходенето. Не е ли време да спреш да шофираш и да наблегнеш на бременността си?!

Общи условия

Активация на акаунт