Научете ме ...

  • 22 593
  • 209
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 1 777
Дядо хаджия благодаря ,че ми напомни за това десертче.Ще го пробвам по твойта рецепта.

Моето е подобно плодове ,захар или мед и заквасена сметана и малко лимонов сок.

# 181
  • Мнения: 549
Хайде и аз да дам една много бърза и изключително лесна рецепта.

- 2 банана;
- 2 праскови;
- 2 супени лъжици пудра захар;
- 2 ванилии;
- 500 ml сладкарска сметана

Бананите и прасковите нарязвате на ситно и ги минавате през чопъра (блендера) да ги направи на пюре. После ги изсипвате в една голяма купа (ние им викаме каски - едни такива пластмасови) добавяте захарта и ванилията и разбърквате с миксера. Накрая сметаната се добавя на части като продължавате да разбивате (по възможност на турбо обороти).

Това съм го правил в комбинация и с други плодове (включително и от компот). Ако не искате сметана сложете кисело мляко (по възможност изцедено) обаче тук ще увеличите пудрата захар.

Цялата процедура не отнема повече от 10-на минути.

Уверявам ви, че от както почнах да го правя внучката вече не се е сетила за прословутите данонино.


Разкошна рецепта.Благодаря ти   bouquet непремено ще я пробвам.Сугурно ще я направя с цедено мляко,че със сметана ще стане малко  по- тежка.

# 182
  • Мнения: 62
Записвам се да следя, че и аз много обичам леснички рецепти.  Embarassed

# 183
  • София
  • Мнения: 8 492
Продължаваме с лесните рецепти.

- три четири голями картофа нарязани на кубчета (естествено обелени и сурови;
- четири голями моркова също на кубчета (ако пък да мънички ги слагате цели);
- около 300 грама гъби печурки (ако са малки си ги слагате целите, а по-едрите нарежете на половинки);
- 1 средно голяма тиквичка нарязана на едри кубчета;
- две средни глави лук нарязан на дебели кръгове;
- половин буркан грах (не е задължително);
- няколко червени чушки (сладък пипер) нарязани на дебели кръгове;
- два едри домата или 3-4 супени лъжици доматено пюре;
- една връзка копър.

Та първо приготвяме една марината. Слагате на котлона от около 350 ml вода да заври и в нея слагате да се разтворят:  2 чаени лъжици зеленчуковата подправка на Маги, 2 чаени лъжици млян кимион, 2 чаени лъжици чесън на прах, около 1 супена лъжица с връх сушен босилек. Не го варете просто разбъркайте подправката на Маги да се разтвори. После го дръпнете от котлона и го оставете малко да се поохлади и добавете 2 супени лъжици олио.

Нарязаните зеленчуци сложете в една голяма купа и ги залейте с маринатата. Разбъркайте ги хубаво. После добавете и ситно нарязания копър и пак разбъркайте.

Взимате от тия целофановите пликове за печене и тургате всичко вътре. На мен лично ми трябваха два плика ама и двата си се побраха после във фурната. Като изсипете зеленчуците добавете още 150 ml вода. Завържете плика отгоре, сложете го легнал в тавата на фурата и от горе го надупчете на няколко места (аз ги надупчих с клечка за зъби). Печете на не повече от 200-220 градуса за около 45 минути (и час да останат няма да им навреди). Значи пликовете трябва да са на средното ниво или по-долу щото се раздуват и да не се залепят за реотаните.

И като допълнение вземете някакво филе от риба, поръсете го със сол и черен пипер, намажете го с олио и го сложете в плик за печене. Печете го пак така на около 200-220 градуса за около 30 минути.

Снимките по-късно в съответната тема.

# 184
  • Мнения: X
На който не му се занимава с правене на маринати/като мен Embarassed/,може да сложи всички зеленчуци овкусени с каквито подправки харесва+ съвсем малко водичка+1/2 лъж. олио или зехтин в такъв плик за печене.Аз пека на 180 градуса,не им трябва повече от половин час да се задушат зеленчуците.Когато са готови разрязвам плика с ножица/след като е спаднал вече/,изсипвам зеленчуците в купа за салата,слагам краве масло отгоре,то се разтапя за секунди от горещите зеленчуци,разбърквам с малко копър и готово.
Когато нямам плик за печене задушавам зеленчуците в иенска тава с капак.Наскоро докато ги печах така се сетих,че съм забравила пипера doh,а вече бяха почти готови.Тогава в тефлоновия тиган разтопих кравето масло,леко задуших пипера,нарязан на парчета,когато беше готов изсипах вътре задушените зеленчуци и разбърках на котлона за минута.Стана....ммммм.....

# 185
  • Пловдив
  • Мнения: 1 428
запис  bouquet

# 186
  • Мнения: X
Искам помощ относно правенето на Бешамел.Правила съм така като е по рецепта-разтопено масло,после 2 лъж. брашно да стане на кашичка/става ми на бучки/,после разреждам с прясно мляко,бъркам да се сгъсти,сол,щипка червен пипер,индийско орехче.Само не съм пробвала да сложа жълтък.И въпреки това не ми допада вкуса,прекалено ми бие на брашнена каша,дали пък не трябва да го държа повече на огъня,защото аз като се сгъсти го оттеглям?И дали няма да му подхожда някое друго кристалче лим. киселина?

# 187
  • Мнения: 5 001
*За да не ти става на бучки соса,бъркай с телта за разбиване на яйца.
*За да имаш различен вкус можеш вместо вода да добавиш прясно мляко
*Ако прибавиш жълтък,разбит с една чаена чаша кисело мляко ще получиш фрикасе сос.


п.п. Лично аз индийско орехче или лимонтозу не слагам на тези сосове,но това е въпрос на вкус.

# 188
  • Мнения: X
Мастерче,слагам прясно мляко,а не вода,но виж тел за бъркане нямам,ще си взема.

# 189
  • Разград
  • Мнения: 2 102
Аз също не съм слагала в бешамела индийско орехче или лимонена киселина. Но няма как да не мирише на брашно, нали това е основното в соса.
Аз слагам дафинов лист.  Peace

# 190
  • Мнения: X
Таня,не е толкова до мириса,колкото до вкуса.Аз го правя единствено за сос към пълнени пиперки.

# 191
  • Мнения: 5 001
.Аз го правя единствено за сос към пълнени пиперки.
Ами използвай соса от пиперките за бешамела и ако има нужда тогава прибавяй вода или мляко....Това бих посъветвала аз...

# 192
  • Мнения: X
Сетих се да питам още нещо как се прави-сирене с мед и орехи.
Пробвах да запека парче сирене в тефлонов тиган без мазнина,но нищо не стана,изобщо не направи коричка,а стана меко и взе да му изтича водата.Бях чела,че може да се запече в готварска хартия,ама дали се прави баш така newsm78?

# 193
  • Мнения: 1 461
аз съм чувала че го приготвят на плоча

# 194
  • София
  • Мнения: 8 492
аз съм чувала че го приготвят на плоча

То иначе няма как да стане. На времето си спомням го правихме с жена ми като го увихме в алуминиево фолио и го пекохме на слаб котлон на печката. После го заливахме с мед и ръсихме мляни орехи. Ама нямам спомен какво се е получило тогава.

Общи условия

Активация на акаунт