Гастро-езофагеален рефлукс

• 10 383
  • 36
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Трябва да доведете детето си за рентгеново изследване. В случай че е повръщал като малък и приемем че рефлуксът се е повлиял от адаптираното мляко, не може да се изключи късна проява на усложнение на "скрития рефлукс" - стеснение и скъсяване на хранопровода. Тъй като тази диагноза изисква хирургично лечение, доведете детето да постъпи в нашата детска хирургия. Само при нас, и донякъде в Пловдив, се занимават с тези проблеми.

# 16
Здравейте Д-р Оги,
Въпросът ми е дали наличието на рефлукс трябва да се третира по специален начин, при положение че детето наддава на тегло нормално?
Моето момченце е на 5,5 месеца, но е диагностициран с рефлукс - в продължение на час и половина след всяко хранене връща, оригва, дави се, пищи... Изобщо - голяма мъка Sad Ние сме само на кърма, но дори Фризовом не мога да дам в случая, тъй като имаме АБКМ.
Благодаря предварително.

# 17
  • София
Аз бих Ви препоръчал Мотилиум на капки или прахчета. Често алергията дава рефлуксни симптоми, трябва търпеливо да изчакате естественото развитие на нещата. Изхождането нормално ли е, какви са изпражненията? Това също би трябвало да прецени Вашия педиатър.

# 18
Д-р Оги, като стана въпрос за изпражненията, ние в това отношение имаме проблем. От как се е родила ходеше 1 на 3-4 дни, кашесто. От начало е на АМ, но понеже към средата на първият месец стана много неспокойна и почти непрекъснто плачеше, сменихме Аптамил-а с НАН Сензитив. След смяната продължи да се изхожда на същия интервал, но оформени, твърди и сухи акита. След  това последва 8 дневно неизхождане, по съвет на педиатъра започнахме да даваме лактулоза. Сменихме и млякото. Сега сме на Хумана, но от тогава ходи само с наша помощ /с помоща на термометър/. Както вече Ви споменах ходихме при доц.Балев във Варна и според него анатомично всичко е наред. Трябва ли да търсим друга причина, освен млякото и все още нерегулираната перисталтика.
Каква може да е причината за този запек и как да се справим с него?

Последна редакция: ср, 02 сеп 2009, 08:59 от tan

# 19
  • София
Според мен оплакванията са предимно от запека, алергията и рефлукса идват допълнително. Би трябвало да продължите с лактулозата, може да правите и бебешки клизми с топла солена вода. Мотилиумът ще раздвижи както червата, така и ще намали рефлукса.

# 20
Мисля че нещата при вас са се нормализирали. Продължавайте със съответното за възрастта хранене, следете детето да не яде лакомо и да не го прехранвате.

Д-р Оги,
защо препоръчвате да не яде лакомо детето? За прехранването ясно, че не е добро - нито за малки, нито за големи ...
Питам, защото синът ми вече е на 3г., но като бебе е опериран от вас от стеноза на пилора, но освен него имаше и силно изразен рефлукс. Премина към годинка, като до тогава съм го хранела внимателно с подходящо мляко и дълго време беше на мотилиум.
Въпросът е, че от тогава до сега се храни изключително лакомо, голям апетит има, понякога съм крила храна, за не преяде. От много време не е имал повръщания.
Не само, че догони връстниците си по ръст и телго, но ги и задмина на ръст, в нормата за килограмите е.
Когото и да попитам за неговия голям апетит, ми се смеят, в крайна сметка да няма 'скрит' проблем?

# 21

Според мен оплакванията са предимно от запека, алергията и рефлукса идват допълнително. Би трябвало да продължите с лактулозата, може да правите и бебешки клизми с топла солена вода. Мотилиумът ще раздвижи както червата, така и ще намали рефлукса.

Д-р Оги, чета доста противоречиви мнения за Лактулоза-та, като някой от тях са, че е абсолютно недопустимо да се дава лактулоза на бебе. Би ли навредила приемът и с нещо на бебето?

# 22
  • София
Д-р Оги,
защо препоръчвате да не яде лакомо детето? За прехранването ясно, че не е добро - нито за малки, нито за големи ...

Когато бебето суче лакомо то поема много въздух, който издува стомаха и улеснява повръщането.
Колкото до Вашето дете не би трябвало да е така лакомо и да наддава много, посъветвайте се с педиатър-диетолог (доц.Маринова от Александровска б-ца).

# 23
  • София

Д-р Оги, чета доста противоречиви мнения за Лактулоза-та, като някой от тях са, че е абсолютно недопустимо да се дава лактулоза на бебе. Би ли навредила приемът и с нещо на бебето?

Всичко е въпрос на късмет. Дуфалакът не винаги помага, лактулозата е по-модерна, има и други, които не са разрешени у нас, така че щем не щем трябва да пробваме. Но основното е създаване на режим и навици, а при по-големите - психотренинг, релаксация, обяснение на акта на изхождане, никакъв стрес, подходяща диета с фибри, плодове и течности... При кърмещите майки не трябва да се забравя, че много неподходящи храни, също и алкохол и никотин, може да се предадат на бебето и да предизвикат запек. Това важи и за майчиния (семейния) стрес. Разбира се, всичко това след като се изключи хирургичен проблем.

# 24
Д-р Оги, извинете ме, че продължавам с въпросите, но ми е притеснено. Този преглед, който  правихми при доц.Балев във Варна, може ли да ни гарантира, че няма хирургичен проблем. Пиша Ви още веднъж заключението му:  Нормална илеоцекална зона. Проследява се нормално съдържимо в  ампулата. Няма данни за дилатация на тънките и дебелите черва. Пилорен канал - максимална дебелина на мускулния слой - 1,5мм.

Благодаря Ви!

# 25
  • София
Това което описва доц.Балев не говори за хирургичен проблем. Ехографията е помощна диагноза, заключението дава хирургът след цялостен преглед.

# 26
Здравейте!
Нашият проблем е следният: синът ми е на 7 месеца и половина. Не е кърмен. От самото раждане е на АМ Милумил. До третият месец се хранеше добре, като през това време не е повръщал / в смисъл нищо притеснително/ и акаше на 3 дни по един път. От третия месец нататък, започна да яде без апетит и не увеличаваше приема на мляко. Т.е. ядеше по 120 грама до около 5 - 6 месец. Акането се нормализира. Когато започнахме захранването като чели прие добре новата храна. Но не ядеше много и не наддаваше. Сега съвсем отказва каквато и да е храна, включително и мляко /давам мляко 3 пъти на ден, като количеството което приема варира между 50 - 70 милилитра/, като след всеки мой опит да го нахраня /яде по много малко с желание, след което започва да стиска устата, да се върти и да плаче/ ака. Ака по 5 - 6 пъти на ден. Консистенцията варира от кашкава до твърда. От към 3-4 месец има обилно слюнкоотделяне, което не спря с поникването на първите зъбките /в 6 месец/. 
   Синът ми е роден в 37 г.с. 3 530, ръст 49 см. От болницата ни изписаха 3 280.
   На 05.03.09 - 3 900, 51,5 см.
        16.04.09 - 4 950, 57,5 см.
        21.05.09 - 5 650, 60,5 см.
        15.06.09 - 5 750, 63 см.
        27.07.09 - 6 450, 63 см.
        27.08.09 - 6 520
        03.09.09 - 6 600, 68 см.
Всъщност не знам дали въобще би следвало да се обръщам по този въпрос към Вас, но меко казано съм притеснена.
Предварително Ви благодаря!

# 27
  • София
Трудно ми е да преценя така. Повръща ли детето? Има ли данни за хранителна алергия? Има ли запек? Подува ли се коремът често? Предлагам Ви да постъпите в кърмаческо отделение на нашата Детска хирургия ("Пирогов"), където с педиатрите ще го изследваме и обсъдим.

# 28
Много Ви благодаря за бързата реакция!

# 29
Използвам тази тема, за да потърся отговор от д-р Оги. Пуснах и отделна тема, но там не получих отговори.
Става въпрос за хроничен запек при момиченце на 5 години, което от самото си раждане има проблем с ходенето по голяма нужда. Ходи веднъж на 5 дена до тоалетна и то със свещичка, изписана от лекар. (Да не описвам драмата около цялата процедура) Майка му го е водила на консултации при гастро-енетролог, предписвани са различни медикаменти, в повечето случаи капки - Дулколакс, но без тази свещичка детето не отива по голяма нужда. Диагноза няма, лекарите твърдят, че при повечето момиченца е така, защото дебелото им черво било по-дълго. Може би имат основание, но аз се чудя дали няма някакво друго решение на този проблем. Не мога да си представя, че през целия си живот това дете, по-късно жена, ще ходи по този начин до тоалетна.
Изследвания не са правени никакви.Просто външен преглед при гастро-ентеролог.
Ще бъда много благодарна, ако д-р Оги има някакво мнение по проблема.
  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт