Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и други глупости

• 131 353
  • 742
  •   2
Отговори
# 180
  • В сънния Люлин, прибулен...
Деси, зехтин Помаче не си купувай - това не е чист зехтин, а нещо смесено с олио
Чистият зехтин е Екстра върджин; Аз избирам и да е в тъмно шише

# 181
  • София
Купих си сусамен тахан, бългаски, от магазина за диабетици на Екзарх-а  срещу халите.
Ето такъв http://www.dexterdiet.com/products.php?sec_id=3&cat=&obj … e=2&func=view
Взех от този с люспа който е - натурален, не знам така ли трябва.
Смесено с мед е доста вкусно нещо.
А на ден по колко трябва да се яде?

Последна редакция: вт, 08 сеп 2009, 19:59 от alpha_beta

# 182
Деси, зехтин Помаче не си купувай - това не е чист зехтин, а нещо смесено с олио

Защо да не е помаче? Още на 1 страница от темата Pink Panther пише, че може помаче като по-евтин вариант, но да не е салатен, който всъщност е смесен с олио. За тъмното шише - задължително е.

newsm08  veihaivei, как е настроениео днес?

# 183
alpha_beta  Hug подмами ме ти тук  ooooh! от което няма лошо, утре ще има доста да се чете, искам да разбера за рибеното масло....

# 184
  • София
alpha_beta  Hug подмами ме ти тук  ooooh! от което няма лошо, утре ще има доста да се чете, искам да разбера за рибеното масло....
Синеоч, няма да съжаляваш!  newsm10
Чудесна е темата!

# 185
Синеоч, няма да съжаляваш!  newsm10
Чудесна е темата!

утре ще я чета цялата и ще споделя  Hug

мерси  Hug Heart Eyes  bouquet

# 186
  • В сънния Люлин, прибулен...
Голямо дете, за помачето - аз в нета четох, че и то е смес с олио.  Thinking
Иначе - днес си поднових студентските права и ме е втресло как ще се оправям. Ама доволна съм. Бях семестриално завършила, но сега ще ми натресат изпити по нов учебен план. Ще видим кога ще финиширам  Grinning
Сега чета и една феноменална книга - "Дълголетие на мозъка" - колкото повече напредвам, толкова повече ме "изпълва"
Чакам и пантерски да си подкара стадото, че направо...
Синеоч, добре дошла в темата   bouquet

# 187
alpha_beta  Hug подмами ме ти тук  ooooh! ...

Като гледам - доста хора повлече зад себе си.  Hug

Пинки, въпрос към теб или към който е запознат.

Трябва да пия тези пренатални витамини + омега-3. Пих ги в началото на годината, цели 3 месеца.  Sick Единственият ми проблем с тях е, че съм войнстваща вегетарианка, а те съдържат желатин и рибено масло. Намерих си вегански заместител на пренаталните. Но имам проблем с омега-3. В момента пия ето тези.

Демек приемам:
Alpha-Linolenic Acid [GLA] (omega-3)     550mg
Linoleic Acid (omega-6)                         130mg
Oleic Acid (omega-9)                   120mg

А трябва да приемам:
omega-3 fatty acids 440 mg
като DHA са най-малко 295 mg

Знам, че ALA се трансформира в EPA и после в DHA. Въпросът ми е колко от горните се равняват на долните? Все са капсули. Химията не ми е силна страна, а лекарят ми настоява да изравня дозата.
Благодаря предварително.   bouquet

# 188
Здравейте, следя темата от началото й. Включвам се за pomace зехтина. Четох, че този зехтин се получава от вече изцедената маслинова паста /която е остатък от приготвянето на virgin зехтина/, но с използването на химични разтворители и топлина. Успешен ден!

# 189
И аз имам една питанка към Пинкпантер или който знае. Исках педито да ми препоръча препарат само с Омега 3 за дъщеря ми, но се оказа не толкова лесна задача. Повечето препарати за деца съдържат и Омега 6.
Накрая се спря на Оrtho-Biomo Kidcool, който съдържа и Магнезий и Цинк и е за повишаване на концентрацията.
Дъщеря ми няма проблем с концентрацията и не знам тези елементи няма ли да й идват в повече?
Ето какво друго съдържа:
Тя ще взема само половината от дозата по-долу:

Durchschnittswerte                 pro Beutel (15 g)     
         Mineralstoffe und Spurenelemente      

Magnesium                       200 mg      
         Zink                                5 mg
         Омега 3                             624mg
               EPA                                100mg
               DHA                                524mg

Zutaten: Fructose, Fischölpulver, Magnesiumcitrat,   Säuerungsmittel Zitronensäure E 330, Ballaststoff Inulin, Pflanzenöl, Rote Betesaftkonzentratpulver, Zinkgluconat, tri-Calciumphosphat.

# 190
  • Варна
Здравей PinkPanther.Много е интересна темата и благодаря за инфото.Може ли да ми кажеш кой от тези два продукта е за предпочитане или да се ориентирам към трети.Да уточня,че с първия продукт успешно преборихме високо кръвно налягане и холестерол,но аз го приемам за други проблеми.
http://www.nowbg.com/index.php?option=com_content&task=view& … =67&Itemid=74

http://www.nowbg.com/index.php?option=com_content&task=view& … 209&Itemid=74

Благодаря ти   bouquet

Здравете  DJENA   моля споделете как се преборихре с високото  кръвно чрез комбинацията омега 3-6-9. Аз от години страдам от високо кръвно и се опитвам да намеря изход , различен от стандартното хапче за кръвно сутрин ,предписвано ако ще и от най-добрия лекар. По смисъла си то (хапчето) си остава симптомо подискащо средство а не ЛЕК ! Ще се радвам да споделите вашия опит

# 191
didora писах ти на ЛС   bouquet

# 192
  • София
Много се радвам, че има такава тема и благодаря на Пинк Пантер за споделения скъпоценен опит!
Вкъщи отдавна ползваме зехтин за готвене. Аз понякога пия ленено масло и вземам сусамов тахан с мед (чела съм, че е полезен при гастрит), но рядко се сещам за себе си.
Повече се вълнувам за сина ми. Тази есен той ще бъде първолак и тъй като си е разсеян, а понякога и доста активен смятам за наложително да му давам препарат, който да му помогне и по-лесно да преодолее стреса от голямата промяна. Колебая се между 3 препарата: Звездички на Валмарк, Ескимо кидс или Есенциални мастни киселини на Аква сорс. Моля Пинк Пантер за компетентно мнение или  може би някой друг разбиращ, тъй като нямам възможност да прочета цялата тема. Ето и съдържанието на два от препаратите (съд. на Ескимо кидс вече е било публикувано в тази тема):
Звездички, производител Валмарк:
Рибено масло   250,0 mg   Омега-3   175,0 mg
DHA   125,0 mg   Витамин C(аскорбинова киселина)   37,5 mg
Витамин A(ретинил палмитат)   500,0 μg   Витамин D(холекалциферол)   3,0 μg
ЕМК, производител Аквасорс
Продуктът представлява студен екстракт от ленено, сусамово и слънчогледово семе, кайсиеви и лешникови ядки, тиквени семки, пшеничен зародиш, шафраника, пореч, маруля, чесън, морков, лимон, портокал, маслина, черна и червена боровинка, касис, шипка и някои други растения, с добавени рибено масло и лецитин.
Благодаря предварително.

# 193
  • София
И на мен темата ми беше много интересна и поучителна, благодаря на автора!
Имам и въпрос - понеже съм на режима на Дюкан и няма начин да ям тахън с мед, дали тази добавка е подходяща?
А тази?
Предварително благодаря за отговора   bouquet
Благодаря и на Асялейн за идеята за дресинг за салата  Hug

Последна редакция: чт, 10 сеп 2009, 12:58 от krikri

# 194
И най-добре е да не е бутилиран в България. Имам предвид да е внесен бутилиран от вносителя. Бутилираният в България няма гаранция, че е чист зехтин, пък дори и да пише Екстра върджин. И ниската цена тук определено означава поне 50/50 зехтин/олио.
Имам познат в бранша, инфото ми е от негоОтносно маслото положението е аналогично - само немското пакетирано у тях си масло стои твърдо, а това на български производители и пакетирано в Б-я немско, дори в хладилните витрини на магазините стои леко меко. Със сигурност не  е чисто краве масло. Случват се и свестни производители, ама са рядкост, затова аз залагам на немските марки.

Общи условия

Активация на акаунт