СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 78 014
  • 1 619
  •   1
Отговори
# 1 305
За майчинството и неплатения отпуск най-добре да питате в обратна връзка екипа на ИСОДГ или общината през виртуалното деловодство. Знам че се обсъждаше, но вече спомен не ми остана как точно се процедира в този случай. Мисля че майка в неплатен отпуск за отглеждане на дете се води работеща, но не съм 100% сигурна.

Градината в Младост 3, която е в процедура по ЗОП (т.е. още не се строи) ще се намира на ул. Свето Преображение (между ул. Радко Димитриев и ул. Жечо Гюмюшев), до бл. 375. Това ми излиза на картата на София като квартал 5 в Младост 3.

Като гледам е близо до 25 ДКЦ и малко по натам е райнната община.

# 1 306
  • София
Има нещо, което не разбирам, а доста ме притеснява. Значи децата получават по 2 точки за социално осигурени родители, вкл. по майчинство. Но след навършване на 2 години на детето, през третата година на майката се плащат само здравни осигуровки. Тоест, ако няма баби и възможност за детегледачка и частна ясла, майката не може да бъде социално осигурена и губи и тези 2 точки. Излиза че децата неприети до втората си година почти изгубват шанс изобщо да бъдат някога приети. А майките им се обричат на трайна безработица newsm78. Поправете ме, ако греша.

Грешиш.
Получават се за "работещи родители". Отпускът по чл. ... хм, по памет 167, е стаж за пенсия - в смисъл на отработени години. Същото се отнася и за 1 календарен месец - ако бъде даден - годишно. (неплатен).

# 1 307
То аз няма нужда да проверявам, че сме с 8.2, но много кофти, че не сте се класирали вие Sad
Дано все пак до 4-ти се окаже, че не всички деца са с 8.3... колко му е да стане така, че просто някой е писал, че родителя работи в Младост...
а дали някой проверява? Защото какъв е проблема ако имаш познат, или ако поддържаш контакт със стар работодател или каквото там, да ти плясне една уж служебна бележка  newsm78 Ако не се проверява в НОИ кой те е осигурявал, като нищо  ooooh!

Може би греша, ама не се знае, знае ли се вече в нашата мила татковина  Wink

ПС според мен когато си в неплатен отпуск, си се водиш работеща... Доколкото си спомням е така, дано не греша, че то наистина много омагьосан кръг се получава Sad

# 1 308
Дано сте прави Praynig. Не знам защо ми се въртеше в главата, че третата година не се брои за стаж и се внасят само здравни осигуровки. Ще проверя със сигурност Peace

Относно служебните бележки, поне на мен ми се струва малко вероятно някой да си извади фалшива такава. Предвид това колко хора работят в Бизнес Парка, хич не ме изненадва големия брой деца с максимални точки.
Определено и аз се сдухах много след това класиране. Бях се примирила с положението, а сега ми подадоха надежда и като ми я взеха ми стана сто пъти по-зле отпреди Tired

# 1 309
Момичета, не се отчайвайте. Все пак обявените места са по норматив, а дребосъците доста отсъстват. Предполагам че ще има и уплътняване на групите.

В малко по-дългосрочен план се очаква строителство на нова ДГ, а и аз се надявам че и сградата, заемана от ЕСПА ще стане общинска ДГ. Има райони които могат само да завиждат.

Аз съм в Слатина и освен една пристройка за 2 групи (ако не бъркам) няма друго нещо което да се задава на хоризонта. И тази пристройка беше предвидане за прибиране на филиали и добре че от СО решиха че в момента това не е удачен вариант и се откриха (или ще се открият) нови групи. А недостигът си е фрапиращ. Имаше една градина включена някога в инвестиционните планове на общината, но отпадна защото някой се присети че имало реституция върху терена и на този етап не може да се строи.

# 1 310
  • София
Ох де да можех да се успокоя, но в безисходицата в която се намира семейството ми направо все повече се депресирам.Почти не се освобождават от вече класираните.Явно и да оцъстват децата родителите си плащат месечната такса и си запазват местото.Незнам,но днес съм в дълбоко отчаяние Sad

# 1 311
Ох де да можех да се успокоя, но в безисходицата в която се намира семейството ми направо все повече се депресирам.Почти не се освобождават от вече класираните.Явно и да оцъстват децата родителите си плащат месечната такса и си запазват местото.Незнам,но днес съм в дълбоко отчаяние Sad

Аз също съм била в подобно положение, защото исках да пусна девойката на 2 години, а ни огря и то с голям късмет на 3. От много години яслените групи не са достатъчни за да поемат всички дребосъци, но поне за първа група имаше достатъчно места и родителите по-лесно възприемаха факта.

# 1 312
Само да кажа на мамите в Люлин: освобождавам място в 95 ОДЗ / 10 м.р./, яслена група за набор 2007г. ,така че -действайте!Видях, че към момента има обявени 4 места.
Успех на вас!

sheherezadka, успя ли да си запишеш детето? (дано да си успяла, защото според системата всички деца са били записани и свободни места няма)

# 1 313
  • София
Писах, писах и се затри.
Съжалявам, че не са ви приети децата, момичета!  Hug
Ели/Хриса, значи точно за този терен говоря и аз, нищо не се строи там, всеки ден минавам през "детската градина".  Laughing

Относно неплатения отпуск - води се 6-месечен неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Вие си преценявате кога и как да го ползвате, може и разпокъсано. Бащата също има право на свои 6 месеца, нямате право да ги прехвърляте помежду си.

През това време ви тече тр. стаж, работодателя внася само здравни осигуровки.
Ако ви се наложи да искате бележка за доход за този период или един ден да влиза в изчисляването на пенсията ви, се разглежда като период, в който сте били на МРЗ.  Peace
Говоря от личен опит - бях точно в такъв отпуск, когато ми приеха детето. Не съм напускала, не ми е прекратяван договора, не ми е прекъсван стажа и ми бяха издадени всички необходими бележки.

За двете години платено майчинство имате натрупани и две платени годишни отпуски, или минимум 40 работни дни, възползвайте се и от тях.  Peace Така може да си гледате детето до около 2г. и 8м. без да губите стаж.

# 1 314
Ника, градината в Младост е в процедура по ЗОП, т.е. избират изпълнител. Инфото е от преди месец. Нямам идея докъде са го докарали, но ако имат обжалване, може да се проточи.

# 1 315
МНОГО ВИ МОЛЯ,АКО НЯКОЙ ИМА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТОВА, КОГА ЩЕ ОТВОРЯТ НОВАТА ДЕТСКА ГРАДИНА 98 ОДЗ В МЛАДОСТ 2 ДА СПОДЕЛИ

# 1 316
  • София
Началото на Януари евентуално.Няма назначен директор още.
Сега тази ясла ми е болна тема Sad

# 1 317
В сайта вече има посочено име на директор. Нали пише, че приемът е от септември 2010 newsm78

# 1 318
  • София
На мен ми казаха от Януари, когато звънях на посочения телефон.Но както и да е вече няма да се стремим към това ОДЗ както излезна.

# 1 319
Може и така да е, аз не успях да се свържа по телефона. Интересно ми е никой ли от форума не е приет днес Tired

Общи условия

Активация на акаунт