Чабата

  • 13 828
  • 24
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 5 388

Не знам дали е много за тук темата, но ми е интересно как правите Чабата? Преди време
ядох чабата и останах очарована  Mr. Green

# 1
  • Мнения: 653

Не знам дали е много за тук темата, но ми е интересно как правите Чабата? Преди време
ядох чабата и останах очарована  Mr. Green


купувам си я Simple Smile

# 2
  • София
  • Мнения: 5 388

Е то и аз си купувам, но искам да си направя домашна  Mr. Green
Със сигурност ще е по-хубава  Blush

# 3
# 4
  • Мнения: 190

Не знам дали е много за тук темата, но ми е интересно как правите Чабата?

Всичко свързано с италианската кухня има своето място тук  Simple Smile

Чабатата е много вкусен хляб, който изисква време да бъде приготвен.
Тайната на вкуса му се крие в дългото втасване и ниското съдържание на мая. Wink
Ако се направи по бърза рецепта, то няма да се различава много от обикновения бял хляб.

Ciabatta

Чабата е италиански хляб от пшенично брашно, сол, вода и мая. В превод чабата означава „пантоф” заради специфичната си издължена и плоска форма.

Първоначално този хляб се е произвеждал със закваска, наречена бига и днес този начин на приготвяне е запазен. Чабатата е с големи, неравномери мехури и твърда коричка. Ароматът на хляба е силен заради дългото втасване. Точно заради дългото време за втасване, тестото се държи на хладно място, за да се избегне превтасване. Количеството на маята спрямо брашното в тази рецепта е относително ниско.

Чабатата за разлика от много други хлябове не е приготвена с набухватели. Тестото за чабата е относително влажно, което спомага и за образуването на големите дупки последствие в тестото.

Как да приготвим чабата:

Бига:
1 ¾ ч.ч. пшенично брашно
1 ч.ч. вода със стайна температура
¼ ч.л. суха мая

Маята се разтваря във водата, добавя се постепенно брашното и се бърка до образуване на еднородна смес.

Сместта трябва да изглежда така:



За образуването на глутеновата структура на тестото бигата трябва да се остави да втаса за около 6 часа. Ако искате бързо да приготвите вашата чабата, можете да използвате бигата и след 2-3 часа, но от това ще пострада ароматът на хляба.
Бигата след 6 часа втасване:

     


Чабата:
2 ½ ч.ч. пшенично брашно
¾ ч.ч. вода със стайна температура
¾ ч.ч. прясно мляко със стайна температура
½ ч.л. суха мая
2 ½ ч.л. морска сол

Маята се разтваря във водата, добавя и млякото. Течността се поставя в купа за миксер и се добавя бигата. Внимателно се разбърква до получаването на еднородна смес.Малко по малко се добавя и брашното. Тестото трябва да бъде с такава консистенция, че при разбъркването с миксер да залепва за дъното, но не и по стените на съда. Месете тестото около 15 мин. Добавете солта и месете още 1 минута.

Тестото след омесването:



Тестото се намазнява внимателно и се прехвърля в подходящ неметален съд като се покрива с фолио, за да не изсъхва.
Оставете да втаса за 1 час.

След един час внимателно натиснете тестото, за да излезне въздухът, който е във вече образувалите се мехурчета. Оставете отново да втаса за 1 час.

   

Тестото се изсипва върху набрашнена повърхност и се оформя на правоъгълник.
Срязва се на 2, за да се получат два хляба.

Всеки правоъгълник се разстила с помощта на пръстите докато стане около 1-2 см дебел и се прегъва на две. Отново се разстила и се прегъва на 2. Повторете поне 3 пъти.

Оформето тестото в желата форма, набрашнето го от всички страни с ръжено брашно и го сложете върху хартия за печене в тавата, за да втаса. Оставете тестото да втаса за около час, час и половина.

Втасала чабата:



Загрейте фурната на 250С.
Поставете тавата във фурната и затворете бързо, за да не изстива.
Първите 5 минути печете при 250С,после намалете до 200С

Чабатата се пече около 30 мин, като времето варира от големината на чабатата и вида на фурната.
Коричката трябва да е бледа и при почукване да се чува кух звук.

   

# 5
  • София
  • Мнения: 5 388

Ей страхотни сте... още тази събота/неделя ще пробвам и ще докладвам  Mr. Green

# 6
  • Мнения: 1 236
Нямаш проблеми с чабатата - от готовото тесто, дето се продава масово по хлебарниците в България, само чабата излиза  Joy Едно такова превтасало, и хлябът става твърд, жилав и накиселяващ. Тамън чабата  Laughing

# 7
  • UK
  • Мнения: 2 226
...и можеш да си счупиш зъбите с него. Не знам въобще защо е известен, според мен е доста долнокачествен хляб. Въобще в Италия хубав хляб не съм яла, в много отношения кухнята им е страхотна, но специално в правене на хляб не ги бива.

# 8
  • София
  • Мнения: 5 388

На мен ми харесва много, но то вкусове всякакви...

Докладвам както обещах - за съжаление нямах фотоапарат да снимам какво се получи...
а и трябваше да снимам бързо, че мъжО го нападна веднага.  Mr. Green
Стана страхотен, сеньора Барила благодаря за рецептата   bouquet

# 9
  • Мнения: 190

Стана страхотен, сеньора Барила благодаря за рецептата   bouquet


Радвам се, че съм помогнала.

Ljoli ,
вкусовете са различни, дори когато ства въпрос за хляб.
Не все харесва мек, бял хляб  Peace

# 10
  • Мнения: 59
И аз може би съм със странен вкус, но хлябът в Италия ми беше любимото нещо. В Пулия хлебните изделия като цяло много добре ги правеха и това е едно от нещата, с които е останала в съзнанието ми.  Peace

# 11
  • Мнения: 321
не мога да разбера защо итал.хляб не ви харесва. Не говоря само за чабатата,всички са ми невероятно вкусни. Тъй като не се виждам как ще меся чабата,аз си купувам не лош такъв от една хлебарница, мисля че е датска в София,има два -три вида. Намира се на Ангел Кънчев ,от Патриарха в дясно-за мързеливите софиянки. Има с маслини, с лук ,натурална и още 10 вида хляб-царевичен,черен , с ядки  и тн. и тн. Ще трябва да ми плащат за реклама!~  Laughing

# 12
  • Мнения: 11 743
Много ми хареса хляба в Италия! Той е с твърда коричка, но от вътре е мекичък, леко жилав, с големи шупли. Обожавам такъв хляб. Колко упражнения съм правила в къщи, докато получа резултата... и после какви количества ометох с масло....  Mr. Green

# 13
  • Мнения: 321
 Какво говориш Пина,знам,че си голям специалист в тестените произведения,защото в жалките си опити съм черпила знания от теб,но нима си успяла да сътвориш итал.хляб. Къде да чета по въпроса-МОЛЯ Mr. Green

# 14
  • Мнения: 11 743
Ето това е
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=231840.msg7389613#msg7389613

но, рецептата не е съвсем съвършена. Аз сега събрах още впечатления и открих неща, които са ми куцали, но не съм направила още експериментите, поради диетични съображения  Confused Sad   Рецептата беше станала много популярна, но малко съфорумки имаха желания резултата, според мен (по снимките им съдя), тъй като масово слагаха повече брашно, тестото става по- гъсто, а не трябва!
Исках да експериментирам с добавяне на брашно от твърда пшеница, също и за овалването..., ама сега не мога да ям....
Все таки, доста е близко, като ефект, но може още. Някой ден ще доразвия темата  Peace
Освен това не трябва да се добавят мляко, яйца.... не става по- добре, напротив! Отдалечава се от реалността.

Общи условия

Активация на акаунт