Примерна схема за захранване 19

• 29 002
  • 801
  •   1
Отговори
# 705
Мами, тоз глутен само чрез каша ли е вариант да се дава на децатаRolling Eyes Че нали разправям как кашите не вървят и не вървят при нас, имам чувство, че кутията е бездънна и като и изтече 3-4 седмичния срок отива на кино  hahaha
Чисто моята почвам да си я захранвам с трохички хляб от няколко дни, това може ли да се води въвеждане на глутен? Освен каша какво друго давате? Приятелката ми взема на нейното хлапе бисквити/солети или нещо такова на Плазмон май е марката с едно русо усмихнато хлапе на опаковката, онзи ден се засилих и аз да купя, ама съдържание то беше с шрифт 3 вероятно писано, че лупа ми трябва да намеря къде е на разбираем език и накрая прочетох, че съдържа и захар та си ги върнах на полицата в магазина.  Confused

# 706
ами ние последните 2-3 седмици доста изписахме на тая тема- даваме ядки, трици, им апюрета с пщеница и това, което си написала, ако не те притеснява солта.
аз да питам триците накисвате ли ги?? Не съм давала до сега, но ядките не се котират много и исках да пробвам, ама не пише как се приготвят?

# 707
gundie, до колкото помня от Косе Босе - трици не се дават под годинка.
А да ето намерих
Цитат
Трици
са доста тежки за храносмилането – след 1 год.

Конкретно овесените трици имат поне 3 пъти повече фибри от ядките, при това голяма част са неразтворими. Дете под 1 год. няма нужда от концентрирани фибри – ядките така или иначе съдържат и трици. Ценните минерали и витамини като желязото например се съдържат и в обвивката на зърното (т.е. в триците), и в сърцевината – самите овесени ядки имат достатъчна хранителна ценност за дете под 1 год.

Иначе има много рецепти за деца под 1 год., в които към брашното за каша или зърнените храни се добавят 1-2 щипки трици. Но в случая те по-скоро имат регулиращ ефект, отколкото някаква значителна хранителна стойност предвид количеството. Под 1 год. по-добрият начин за регулиране на стомахчето е с плодове и зеленчуци, както и с повече течности.

anny_ ,ми можеш с коричка хляб примерно да въведеш пшеницата, овесените ядки - оня ден пекох на малчо овесено блокче с настъргани ябълки, а за ръжта - въвела съм я, но мислех за разнообразие да му изпека нещо като ръжени крекери и да си гризе. Въобще и аз гледам да разнообразявам кашите, но аз за да може сам да си държи храната и да яде, а не защото не харесва кашите

# 708
Искам да питам за киселото мляко. Досега не съм давала никакво, защото кърмя и защото се страхувам от алергии.  Мислите ли, че е време да почна да й давам. И мислите ли, че домашното, което си правим е по- добре. Млякото го купуваме от мандра "Фермер", не от някоя баба и става много хубаво.

# 709
Еспа, мерси за инфото това ми е убягнало понеже не исках да давам такъв тип неща преди година, но нали трябва все някак да въвеждам глутена, а момчето не се кефи на ядките- ще пробвам все пак с финни овесени ядки днес четох,че са по-полезни от другите и по-лесно усвоими, някакви мнения за това??

# 710
Аз давам само такива, понякога добавям и малко ръжени, пасирам леко, с масло и сирене и стават добре.

# 711
да, скоро почвам с маслото и към края на месеца и сиренето като вкарам и аз ще правя такива комбинации, но дали да накисвам тия финни ядки?? Как ги приготвящ тях? А в кус куса има ли пшеница? Embarassed newsm78

# 712
Аз не ги кисна, те стават много бързо, за 3-4 мин. някъде ги варя и са готови. А някои май не ги варят даже. В кус-куса има пшеница, но за бебешкия не знам, не съм вземала такъв.

# 713
  • София
gundie ,

и аз сега съм с твоето притеснение на глутена. Имаме една пъпка на гърдите и една на бузката. Давам по 1л. овес в кашата от 5 дена. Много съм притеснена Embarassed        

# 714
gundie, фините овесени ги кисна, но не за да уврят по-бързо, а заради по-добро усвояване на желязото в тях
Ето от Косето
Цитат
- Усвояемостта на желязото от пълнозърнестите храни е доста ниска поради фитатите и фибрите (напр. вареното просо съдържа около 1.0 мг желязо).
- Желязото като добавка (за обогатяване на каши и пр.) е по-ниско усвоимо от желязото от 'естествени' източници.
- Усвояемостта може да бъде подобрена по няколко начина:
  * прием едновременно с витамин С
  * накисване на зърната
  * отделна консумация на продукти, богати на калций

sirena_si , за киселото мляко не мисля че е рано, аз дадох миналата седмица
Ето още инфо от Косе Босе

Цитат
може преди 1 год. Препоръчителната възраст в специализираните източници за детско хранене(!) варира между 8 и 10 м. Това се отнася за киселото мляко и сиренето. Оттам нататък е въпрос на личен и/или информиран избор.

Според официалните схеми на захранване на повечето педиатрични организации:
- Кисело мляко и сирене (т.е. стандартни или детски продукти с пресечен белтък от нормално, неадаптирано краве мляко) = 8-10 м.
- Краве мляко (т.е. прясно мляко) = след 1 год.

Защо преди 1 год.
- Преди 1 год. може кисело мляко. Препоръките варират между 8-10 или 10-12 м. Целта е предпазване от алергия.
- Преди 1 год. киселото мляко се предлага в малко количество и единствено като допълнение към кърмата или АМ.

Защо след 1 год.
- След 1 год. киселото мляко може да замести кърмата или АМ - изцяло или частично, според личната преценка.
- След 1 год. може да се предложи кисело мляко за първи път. Целта не е предпазване от алергия, а гаранция, че до 12 м. детето е получавало само млечни продукти, които имат най-подходящия хранителен принос (кърма, АМ, обогатени детски млечни продукти).

# 715
една пъпка е нииищооо, Виктор имаше поне 10 на челото и още 6-7 на гърдите и отделно на др части от тялото- има подробни описания от Косето за глутеновата алергия, да ти ги пусна ли?

# 716
Гунди, Еспа, благодаря!  ooooh! А уж ви чета редовно, верно че не мн внимателно понякога  Blush
Намерих и още глутеново инфо  Laughing

Значи почвам с "прости" овесени ядки, които трябва да сваря и после да се пасират, така ли (такова нещо не обичам и не ям, вземам на голямата щерка разни подобни вътре със сушени плодове и само с кисело мляко ги яде, та не съм мн наясно)...сега прочетох за някаква супа от картоф и овесени ядки
Супа от картофи и овесени ядки - От осмия месец, Време за приготвяне: 20 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко
1 картоф, 1 морков, 5 г целина, 1 ч. л. ситно нарязан лук, 1 с. л. фини овесени ядки, 1 ч. л. Зехтин, магданоз
Ситно нарязаният лук и настърганите морков и целина се задушават в зехтина с малко вода. Заливат се с гореща подсолена вода. Като кипне водата, се слага нарязаният на кубчета картоф и след като омекне, се прибавят овесените ядки и се вари още 10 минути. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.

Всъщност давате ли от тези готовите супи в бурканчета?
Аз само пюрета съм давала до сега.
И каква марка сухари/бисквити вземате?

# 717
Еспа, мерси, много полезна информация. А дали е добре, че не е купешко, но пък млякото е от фирма, проверено все пак.

# 718
sirena_si, не знам за млякото. Аз взимам купешко Био Мляко. Ако мислиш, че е проверено и е от мандра - защо не. Не съм запозната със самия процес на квасене на домашното - ако няма термична обработка на прясното мляко преди потквасването - аз не бих давала такова
anny_ , бисквити не купувам не съм открила такива без мляко/захар/маргарин. Сухари  - препичам филийки от хляб който аз меся или ако съм купила хляб обикновено е типов. Давам също едни ръжено-пшенични вафли /без захар/ на Био Бамбини

# 719
Ani, aз и много от майките тук накисваме ядките- аз ги накисвам от вечерта и сутринта ги пускам за 5 мин. само да заври водата, ако си давала така елда те(освн ръжените, които са мааалко по-твърди) са като нея като се накисват набъбват и умекват доста- дори май стават и така за ядене...пасирай ги поне за начало, особенно ръжените.Аз овеса го въведох с каша на Хип.

Общи условия

Активация на акаунт