проблем с кръвното по време на бременността

• 2 299
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте момичета, имам един въпрос кам тези мами ,които са имали проблем с кръвното по време на бременността.  Аз ходя при д-р Халачев в клиника Щерев и той ми предписа да пия ДУПЕГИТ 250мг 3х1 таблета, но кръвното ми е пак високо 130\100 от 2 дни и малко сам притеснена защото доктора каза че трябва да е 130\85\80 .Аз щте ходя пак на преглед другата седмица , но въпроса ми е по скоро трябвали да се притеснявам много .

# 1
Аз по принцип съм с високо кръвно.Първите 3м пиех хапчета,но после се нормализира.След като родих пак почнах да пия,но тъй като мислех да кърмя / не се получи/ докторът ми изписа други хапчета,с които съм още и до днес,но след 20 дни съм на кардиолог,та да видим.Моята долна граница също е по -висока.Мисля,че при бременност кръвното пада,но може и да е индивидуално,не съм съвсем сигурна.

# 2
  • Mars Hotel
Аз бях с високо кръвно по време на бременността.
Първоначално пиех Допегит, но той не ми подейства. Поддържах редовно 130/90. Приеха ме в болница за наблюдение. След подробни изследвания и консултация с кардиолог ми предписаха други хапчета - Атенолол и Нифедипин. С тях горе-долу се закрепи положението. Е, наложи се пак да постъпя в болница и в края на краищата се стигна до секцио по спешност.

Не искам да те плаша, но високото кръвно не е за пренебрегване. Трябва да се следи много внимателно, защото може да доведе до състояние, известно като прееклампсия - опасно е и за теб, и за детето. Обикновено в такъв случай има и отоци по крайниците - ако забележиш подувания, веднага на лекар!

Нужно е да почиваш много - лежане поне по 3 часа на ден, основно на лявата страна. При високо кръвно понякога се стига до нарушения в снабдяването на бебето с хранителни вещества и то не може да се развива правилно. Затова е хубаво да се направи изследване на Доплер. Може да попиташ лекаря си дали е нужно според него.

Другото, което може да помогне, е да избягваш мазно, солено и пържено. Наблягай на по-леки храни. Ако нямаш апарат за мерене на кръвно, купи си и си го мери по 2 пъти на ден.

Успех! Дано при теб всичко мине леко и безпроблемно! Hug

# 3
  • Канада
И с двете бременности в началото на 7 ми месец кръвното ми скачаше до 130,понякога дори 150 на 90.Първия път се бях подула и като толумбичка,чак ръцете ми изтръпваха...Всичко което правеше доктора ми,беше да ми взимат кръв всяка седмица.Малко неприятно беше това постоянно боцкане,но пък така избегнах всякакви хапчета,защото изследванията бяха добри.
Моя съвет е да не се притесняваш излишно,просто настоявай да ти бъдат направени нужните изследвания и както вече ти е писала svetlitsa да избягваш храните,които биха довели до повишаване на кръвното налягане.
При мен седмица-две след като родих всичко се нормализира.
Стискам палзи всичко да мине безпроблемно!

# 4
ЕЕЕ,спокойно де,не говорим за кръвно 180.Това с лежането по 3ч на ден просто не ми се вярва.Никога доктор не ме е съветвал това,според мен трябва да е обратното,но не споря.За храните съм съгласна.

svetlitsa ,130/90 и затова те приеха в болница?Малко като виц ми звучи.

# 5
и аз имах проблеми с кръвното като стигах до 150-160... пиех до последно магнерот 2х1 и бизогама, когато кръвното скочеше над 130..
почивка и спокойствие му е майката.. и леки храни.. и  наистина трябва да се успокоиш.. при мен предимно беше от нерви.. в последствие спрях всичко сладко и само пълнозърнести хлябове и то по малко... та го ударих на здравословно хранене и всичко стана перфектно- рядко вдигах над 115. Simple Smile
родих нормално.
редовно ми правеха доплер и редовно казвах, и при раждането даже, че съм имала такъв проблем. важно е да се знае от лекарите, защото се съобразяват за някакви си техни неща

успех! Simple Smile

# 6
  • плевен
Аз имах високо кръвно преди самото раждане и то отстрах а не от друго.Пих някакви хапчета и ми направиха операцията.  Peace

# 7
  • Mars Hotel
ЕЕЕ,спокойно де,не говорим за кръвно 180.Това с лежането по 3ч на ден просто не ми се вярва.Никога доктор не ме е съветвал това,според мен трябва да е обратното,но не споря.За храните съм съгласна.

Ами може и да ти звучи като виц, но добре че го направиха, защото бебето не беше добре и ако не бях в болницата, за да усетят навреме какво става, сега нямаше да имам съкровището на аватара ми. Затова казах, че нещата трябва да се следят внимателно.

Не е нужно да се стига до 180 за да има проблем. И 130/90 може да е опасно, ако се поддържа продължително време.

А лежането се препоръчва заради улесняването на кръвопотока към матката, съответно към бебето.

# 8
моето кръвно от началото на бременноста е 110 на 70 и имам ниакакжо страшно сърцебиене. пусла ми става 120 (а нормалното е 65)

# 9
  • Sofia
В седмия месец започнах да вдигам до 160/100 - регулирахме го с големи дози магнезий до 130-140 / 80-90, други лекарства за кръвно не съм пила.

# 10
Много ВИ благодаря за съветите които ми дадохте .Той доктора каза ,че тава е съвсем нормално на моята възраст (37г) за сега като ходих в срядя ми предписа да пия и ИЗОПТИН 80мг 2х1 таблета + ДОПЕГИТ 250мг 3х1 и кръвното ми е 130\135на 90 а трябва да е на 80 или 85 долната но нестава е аз от 2 дена почнах да пия ИЗОПТИНА щте видя ако до понеделник не спадне на 80 или 85 пак щте ходя

# 11
Да,спокойно,така сме ние "по възрастните мами". Laughing
Желая ти лека бременност и леко раждане.

# 12
  • Пловдив
Когато имах 130/90 кръвно бях спокойна.Обикновено ковях 150/100.Лежах само веднъж за задържане.Това със лежането ,обаче е истина.Казват ,че при високо кръвно трябва да се легне и тялото да изпадне в покой .Според мен никоя бременна бе трябва да пренебрегва високото кръвно, защото може да настъпят големи поразии.И най-важното  е да се търси откъде идва високото кръвно, а не да се стремим да го бутаме с лекарства.

# 13
И лекарката която следеше първата ми бременност ми каза че това кръвно изобщо не е притеснително, да ама не. Доверих и се не потърсих друго мнение и затова родих мъртво бебе 7 дена преди термин.
С втората ми бременност нещата се повториха, ниско кръвно до края на 7-ми месец и още от втория ден на 8-мия месец започнах да вдигам кръвно 130/90. Но вече ходех при други лекари, веднага ме приеха в болницата. Доктора тогава ми обясни, че за една бременна жена 130/90 може да е абсолютно нормално, но за мен не е защото нормалното ми кръвно е 90/60 най-много 100/65.
Високото кръвно не е за подценяване. Не трябва да се вдига повече от 30 горна граница и 20 долна в сравнение с кръвното което имате като не сте бременни.

Общи условия

Активация на акаунт