Ирак и Ориента, който не познавате: за майки, бащи, деца и всички любознателни !

• 47 815
  • 722
  •   1
Отговори
# 285
  • Varna
ИНТИФАДА-
много сте колоритни бе Joy и ти ли си във групата или е нахално да питам? Ако е, не ми казвай Embarassed
ХАДЖИ-
ти поне знаеш, че нашата боза е най-вкусна, нали smile3521  нЕкои авери искат да мятЪмИ и гюмовете със бузЪтъ от тука. Ако е бозичката от Шумерско, забравили са си убавУтУ питие. Ама няма лошо, ние си го тачим, благодаря им, ако са го измислили те Grinning

# 286
Чета-чета и попивам вси4кото информация !!!  Hug Wink  ... Една от любимите ми теми във форума  Crazy  Peace

ПО темата за бозата, аз пък като комшийска снаха да си кажа  Mr. Green : uMa-uMa  "boza" no Typcko  Mr. Green ; eй no една TR боза за всичku, само че се ceрвира с канела и леблебия Hug Wink bowuu  (ама както казва Делтето, е нЕма боза като нашата BG boza... Laughing):

**в TR източници също намерих информация, че произходът и е Шумерски ... мдам, малко голЕмо село сме   Mr. Green

# 287
  • Varna
БЗ-че
ама ти бе Душо си сложила от любимите ядки на Ашкъма беееей Hug
Аааа и Турската боза я уважавам аз, ощИ повИчИ е със канелаааа smile3508
БожеееЙ, голямУ съм прасееее.....

# 288
  • по пътеката
да кажа за бозата! хадил4е,  по алжирско нямаше ли боза? тук има ,продават яв делви,амбулантно ,тоест 4ашките се сплакват на място в една  кофа с вода  и давай нататък! не съм опитвала,страх ме е от  хигиенна гл. то4ка,но се прави от сорго или дроо! това на бг ,не му знам еквивалента! прили4а ми на метла!
за вкуса на соргото е  специфи4ен, в бг не успях да ги омая! тук си го пият сутрин с мляко и захар ,силно хранително е според тях!

# 289
Да ви кажа за бозата - има едно малко недоразумение - това, което прилича на боза в древен Шумер се е правело от ечемик и е оставало от производството на нещо подобно на бирата. Всъщност е било един вид "да не се изхвърля", защото доколкото съм чела ставало, ако нещо се обърка с ферментацията на пивото и се развиели млечно-кисели бактерии вместо един вид дрожди.

Интифада - иракчаните в по-голямата си част в днешно време не обичат много от арабите, защото ги свързват с подкрепата, която оказваха на саддам, с траура обявен при неговата екзекуция, с "муджахидините", които дойдоха "да ни спасяват", с милионите долари платени, за да правят реклама на убийците по сателитните си канали, с щастието породено от това, че видите ли на иракчаните им натриха носа, с хилядите арабски студенти учили на издръжката на иракската държава и пишещи доноси срещу иракските си колеги, докато нашите момчета умираха на фронта или ги измъчваха по затворите, заради големите приказки за "безчестния и продажен иракски народ, който се даде на американците", заради иракските шиити, които са "нечестивци и живи перси и богохулници", заради иракските сунити, които са свестни само, ако са поддържали предишния режим (няма да споменавам други етноси и религии, че там става още по-грозно), заради идеята да се бием за чужди каузи, а когато откажем да сме "родоотстъпници".... има ли нужда още да продължаваме.

няма нищо на този свят, което да е 100% сигурно освен смъртта - всички ще ни застигне. друг е въпросът кой как ще се появи пред Всевишния. но искам да направя едно уточнение - иракчаните не обичат иранците и саудитците, заради намесата им във вътрешната ни политика, "муджахидините", които ни пращат и омразата им към нас, но има една разлика - иракчаните поне уважават персите, защото имат история и култура. за сирийците - също едно уточнение, недолюбвани са тези, които защитават баас, без да се съобразяват за различията в протичането на диктатурата у нас и у тях, но в общи линии към сирийците храним добри чувства.

като цяло ние рядко сме имали добри съседски отношения със страните около нас, но като се погледне колко от тях са ни спирали и продължават да ни спират водата, колко от тях навлизат в наша територия, за да си решават техни си проблеми, колко от тях ни карат да се чувстваме длъжни за това, че са приели бежанци от Ирак, а никой не споменава парите, които тези бежанци изнесоха от Ирак - държа да подчертая, че в никакъв случай не визирам Сирия с тези думи. Отношенията между Сирия и Ирак са комплексни, но винаги могат да минат на по-високо равнище - имаме достатъчно исторически факти, потвърждаващи значението на държавите ни една за друга. Смешно е изтъкването на "услуги" на ниво държави и биенето в гърдите, кой за кого какво е направил - има хора и история да помнят, а всеки си има акъл да мисли.

Астара - изчакайте да минат изборите, а и още една година поне, та тогава мисли да ходиш, но на мен ми стискай палци, че смятам лятото да скокна малко до вкъщи.

# 290
Аз бях в Ирак 3 месеца през 2003 преди и по време на започването на войната,  доста неща видях и доста въпроси ми останаха. До ден днешен не мога да осмисля видяното Sad Заминах с организацията 'Жив щит'. Тогава не знаех почти нищо за Ирак, за Саддам, за разделението на шиити и сунити. Единственото в което бях убедена е че Америка не трябваше да започва тази война. Вярвах че и иракчаните бяха на това мнение. Всички ни посрещаха въодушевено, радваха ни се, правеха демострации срещу войната, а когато американците влязоха в Багдад, същите тези хора излязоха на площада подскачайки от радост. Ние стояхме, гледахме и не вярвахме на очите си. И не само това.. Имаше момчета от други арабски държави в живия щит, които решиха да се запишат в иракската армия, бяха на по 18 - 20 години, идеалисти дошли да помогнат на своите братя.. Чух че някои от тях били пленени и измъчвани от иракчаните в Таура сити  Sad

Интифада, сега чак видях че си допълнила постинга си. Реакцията ми към започването на войната на американците беше точно като твоята. Аз лично правех асоциации с нападението над Сърбия, с което американската политика ми се срина тотално в очите. Но за моя най-голяма изненада, мъжът ми се радваше. Беше едно смесено и много странно чувство - гледаше с нескрита тревога новините за бомбардировките , притесняваше се страшно за близките си, не спеше, по цели нощи гледаше новини и репортажи, но въпреки това оправдаваше американците на 100%. Питах го не го ли боли за невинните цивилни жертви от тази война, отговори ми, че са оправдани, че през режима на Саддам са загинали стотици пъти повече хора. Ситуацията ми беше странна и необяснима - за семейството му съществуваше реална опасност да пострадат при нападенията, но въпреки страха и притесненията, той беше убеден, че американците в случая правят услуга на иракския народ.

Хадил, стискам ти палци разбира се, за безпроблемно пътуване до родината и за хубави впечатления от посещението Peace. Ние не се очертава в близката една година да заминем (поне така си мисля) поради ред причини, една от които е финансовата. Така че засега съм спокойна.

# 291
Интифада, благодаря ти, че си хареса нашата тема. Всички ще ти се радват да пишеш при нас - добре дошла !   bouquet

Астарта, връщаш ме към едни дни, в които чувствата бяха всичко друго, но не и ясни и еднозначни.  Американците "ни направиха услуга" да ни отърват от това, което ни бяха натресли, за да имат оправдание да ни се натресат официално пред очите на света.

Истина е обаче, че всички треперехме, гледахме новините, плачехме, но в сърцето ни имаше една неописуема тръпка и се питахме: "Господи, наистина ли доживяхме саддам да падне от власт!" Бих дала живота си, ако можех да върна поне един от загиналите в семейството ми да види падането на статуята на онзи изверг.

На този ден слагаха сателитната антена у дома и майсторът беше изкарал телевизора на терасата, за да си наглася спокойно... да видите като падна статуята как се разскачахме аз и брат ми - съборихме му всичко на човека, не знам как не се изсипа с все чинията от терасата, защото ние трябваше да крепим, докато той нагласяше.... и толкова де - 5 минути, докато на заден план започнаха да се виждат американските танкове, влизащи победоносно в Багдад - сви ни се всичко... ето това беше истината - окупираха ни... но и саддам си отиде. Вярвате или не в сегашната мизерия виждаме повече надежда, отколкото тогава.

Intifada, наистина имаше измъчвани в ал Таура, както имаше и убити от разни ентусиасти дошли да помагат на братята иракчани... във войната нещата никога не са еднопосочни. факт е, че ние нямахме нужда от т.нар. "съпротива" след 09.04.2003г., защото тя изби повече иракчани, отколкото съюзнически войници. това е трудно да се обясни... имах колега сириец, който след като аз почерпих по повод на 9 април, на другия ден черпеше по повод на първия ден на "иракската съпротива".... загубена кауза е да обясняваш как стоят нещата на всеки, който те има за предател. Понякога си мисля, че съм съгласна да ни приемат за предатели само и само да ни оставят малко на мира... но нещата не стават, както ние искаме, а както Господ е пожелал.

Последна редакция: нд, 13 дек 2009, 22:58 от hadil

# 292
  • София
ИНТИФАДА-
много сте колоритни бе Joy и ти ли си във групата или е нахално да питам?
И аз, и аз  Laughing

Hadil така е, права си. Значи за всичко това е виновен Саддам. Но все пак другите араби нямат вина за идването на Саддам, а точно американците. Това че някои иракчани се съюзиха с американците срещу своите братя, дошли да ги защитават ми идва в повече  Sad
Предполагам сега всички иракчани разбраха каква мечешка услуга са им направили американците, помня че когато войниците влязоха в центъра на Багдад, хората ги питаха колко ще останат.. И отговора беше три месеца.. Е тези три месеца няма ли някога да свършат? Нали го няма вече Саддам, няма ги синовете му, освободиха Ирак, сега какво още чакат?

# 293
  • София
... Нали го няма вече Саддам, няма ги синовете му, освободиха Ирак, сега какво още чакат?

Ами предполагам да се разпределят окончателно концесиите за петролодобива и доколкото знам преди няколко дни писаха в новините, че вече е приключил този процес.

Аз пък искам да обърна внимание на това да разделим държавната политика от обикновените хора в съответните държави. Уверен съм, че голяма част от хората живеещи в тези държави нито разбират нито знаят каква политика водят техните държавници и съответно не можем да ги сложим под един общ знаменател.

# 294
  • София
дядо хаджия , аз говорех за обикновените хора, за арабските държавници мисля че изобщо няма смисъл да говорим  Sad

# 295
по нашата преса пише,че повечето компании,спечелили търговете за придобиване на петрол в Ирак са американски.Даже има ново находище с големи залежи.

# 296
Ами Криси, целта на Америка не мисля, че е била освобождаването на Ирак от Садам, или онзи мит за оръжията за масово поразяване, които така и никой не намери. Проблемът бе, че Садам вече не ги слуша, следователно трябва да намерим дург начин да контролираме Ирак. Ако искаха само Садам,мисля, че не бе толкова наложитлено да бомбардират мирното население, промишлеността, транспортта и т.н..  Peace

А колкото до омразата към населението на съседните държава, щом смятате, че това ще помогне да се стабилизира Ирак, маразете ги  newsm78 Whistling

Но искам да направя малка корекция – като чета излиза, че връзката и любовта между иракчанаите я има само в Ирак, а другите араби се идентифицират само като араби, а не като принадлежащи към дадена държава. Вземете палестинците (така или иначе ги споменавате) – голяма част от тах никога не са били в ПАлестина, имат паспорт, да кажем от Йордания, родени и израснали са там (тези под 40 год), но за тях всеки палестинец (било то мюслим или християнин) е техен сънародник, много повече отколко йорданците, с които уж имат еднакви паспорти и религия.  Peace Всеки ден се уверявам, че родното място не зависи от религия и политика...то е запечатано в сърцето на всеки човек, в корените на семейството му...и любовта към родината (особено, когато си далеч от нея) е нещо, което никой не може да ти отнеме  Peace
 Приятен ден на всички   bouquet

# 297
  • София
по нашата преса пише,че повечето компании,спечелили търговете за придобиване на петрол в Ирак са американски.Даже има ново находище с големи залежи.

А по нашата преса пише друго, та не знам кое е истина и кое не. Пише даже, че Ирак скоро време няма да прави други концесии.

Интифада, не разбрах искаш да кажеш, че омразата е насадена сред народите от само себе си, а не от действията на държавниците.

Омразата няма да донесе полза на никого, напротив ще влоши положението на който и да е народ още повече. Надвам се, че Хадил е имале нещо друго когато е разказвала мотивите за напреженията между съседните народи и настина по - скоро е визирала държавните политики.

# 298
Вървим по много крехък лед с темата, която сме отворили и рискуваме да се измокрим с всяка не добре премерена дума. Съгласна съм с дядо хаджия, че трябва да отделим обикновените хора от държавниците и да не поставяме цели нации и националности под един знаменател (включително и американците). Тук искам да уточня, че като писах "американците" визирах политиката на Буш, а не обикновените американци, които в голям процент не одобряват военната политика на страната си и също оплакват жертвите си от тази политика Peace.
За това дали иракското население мрази или не населението на съседните си държави - не можем да твърдим нито едното, нито другото, все пак никой от нас не живее в Ирак, за да има обективен поглед над тези междусъседски отношения. Но не вярвам иракчаните да мразят самоцелно някого, само заради принадлежността му към дадена държава или общност. По-скоро тук отново става дума за политика.

Айа, това че връзката и любовта между иракчаните я има само в Ирак не го разбрах newsm78. Би ли ми обяснила какво имаш предвид?

И накрая, Интифада, с нахлуването на американските войски в Ирак, навлязоха и огромен брой терористи през неохраняемите граници. Именно те, според мен, са най-големия проблем на Ирак в момента. Смятам, че и самите американци не са предполагали каква вълна от тероризъм ще провокират. Мое лично мнение, с което не ангажирам никой и което не е базирано на някакви конкретни факти е, че ако американците се бяха изтеглили веднага след падането на Саддам, съществуваше риск тази терористична вълна да отприщи гражданска война и да досъсипе държавата. Разбира се, не подценявам петрола като основен мотив за всичко, което американците предприемат в Ирак. Просто не вярвам, че на този етап държавата ще се съвземе без външно присъствие (не заради неспособността на народа да се самоуправлява, а заради това, че не може да се справи сам с тероризма и със субектите, подклаждащи неприязън между отделните общности).

# 299
Хадил,твой ред е да си кажеш тежката дума,след толкова интересни коментари.Във всеки намирам,лично аз голяма доза истина

Общи условия

Активация на акаунт