искали да вдигат таксите в детската градина в СОФИЯ - разбрахте ли?

• 6 891
  • 151
  •   1
Отговори
# 30
Вероник вече има такава тема в под форум „детски градини и ясли„от друг автор разбира се.Аз там написах,че съм за стига и условията да бъдат подобрени Peace

# 31
  • Earth
Аз съм съгласна да се вдигне двойно че и повече таксата за детската градина. Така или иначе ако сметна колко пари давам СЕГА за сдружението на родителите, сумата за играчки и тн. се получава около 85 лева месечно !

# 32
  • София
Абсолютно подкрепям вдигането на таксите - положението с детските градини и ясли в София е абсурдно.

# 33
Абсолютно подкрепям вдигането на таксите - положението с детските градини и ясли в София е абсурдно.
Ама какво като се вдигне таксата, нали тези пари не остават за ДЗ, те потъват в бюджета, и как това абсурдно положение ще се промени?

# 34
С допълнителните дейности, които сами си заплащаме, а трябва да са под перото на държавата в една нормална държава - таксата ни е почти 100лв. Мисля, че не е малка.
И кое е абсурдно в градините? Нашата е чиста, голяма, салон има, хубав двор. Като повечето.

# 35
Те нали много добре ги гледат в градините, та и таксите ще вдигат.

# 36
Разбрахме. Както ще вдигнат цените на градския транспорт, тока, водата и т.н.

# 37
Ама какво като се вдигне таксата, нали тези пари не остават за ДЗ, те потъват в бюджета, и как това абсурдно положение ще се промени?

И аз не разбирам какво му е абсурдното и как вдигането на таксите ще промени нещо.

# 38
За мен е смехотворно изказването на Фандъкова /че допълнителните пари ще отидат за строеж на нови градини/, още повече, че досега проблемът не беше чак толкова в липсата на пари за изграждане на градини, колкото в липсата на терени. Колко още градини смятат да построят в Кремиковци?!?!?!?! И да, ок, нека се вдигне таксата, но след като общината покаже ясно и прозрачно как точно ще се разпределят тези пари.

newsm10
И аз мисля така.

# 39
Защо трябва да се разпределят? В момента държавата плаща процент от парите, с които се гледат децата ни. Тези пари ще отидат за намаляване на държавния процент участие. Ето ти обяснение, удовлетворява ли те?
Въпроса не е в обяснението, а във възможността на родителите да плащат и в нуждата от това.

Да не говорим, че ние и сега кърпим дупките на недостига в бюджета - като си плащаме консумативи, събираме пари за играчки и тн

# 40

И аз не разбирам какво му е абсурдното и как вдигането на таксите ще промени нещо.
Ама нали и аз това питам??
Предполагам под абсурдно Supermint  има предвид липсата на места, но аз не виждам как вдигането на таксите ще промени нещо.

# 41
Защо трябва да се разпределят? В момента държавата плаща процент от парите, с които се гледат децата ни. Тези пари ще отидат за намаляване на държавния процент участие. Ето ти обяснение, удовлетворява ли те?
Въпроса не е в обяснението, а във възможността на родителите да плащат и в нуждата от това.

Да не говорим, че ние и сега кърпим дупките на недостига в бюджета - като си плащаме консумативи, събираме пари за играчки и тн

Не ме удовлетворява.
Както Didia е повторила поне 100 пъти тук във форума, според сега действащия механизъм за финансиране на общинските ДГ, няма пряка връзка между размера на таксата и издръжката на градините. Тоест, ако увеличат таксата, да кажат къде и за какво ще отидат тези пари, понеже те не отиват в ДГ. Това, което е казала Фандъкова - че ще отидат за строеж на нови градини - е смешно, защото пари за строеж на нови градини има и не са липсвали досега. Нали откриват непрекъснато супер скъпи нови ДГ за милиони левове ( "ДГ като слънце" каза ББ   Mr. Green) в села и паланки като Кремиковци и Челопечене, дето деца няма.  Mr. Green
Това искаме да кажем himalomi и аз. Намеренията на общината не са ясни и прозрачни!

# 42

Ама нищо няма да се промени! И консумативи ще се носят, и играчки ще се купуват, и ремонти ще се правят от родителите, но ще се плащат и по-високи такси!
Това удовлетворява ли те?

# 43
  • София
Таксите са много ниски, но пък от друга страна, събират пари за какво ли не.
Съмнявам се, обаче, че ако се качат таксите, ще престанат да събират още.
При нас е следното положението -
такса - 40лв
английски - 18лв
танци - 16лв
театър - 8лв
кърпички и т.н., които купуваме - 7лв.

Това прави 87лв твърдо всеки месец.
Отделно събирхме по 55лв за Коледа, вода и някакви закупени лампи, какво още ще изскача не знам.
Та нека ги вдигнат, но поне да спрат да събират пари след това.

# 44
  • София
Като ми вдигнат такасата, ще спрат ли да ме карат да купувам играчки, санитарни материали, канцеларски пособия, чаршафи, дюшеци и какво ли още не. Ще им осигурятват ли минерланата вода, която си плащаме месечно? Айде сега г-жа Фандъкова да сметне по колко ми излиза таксата на месец и после да дойде и да ми обясни как видиш ли не е актуализирана от 2003. Прах в очите на хората - ще строяла нови градини с тия пари, че моя работа ли е да строя градини? Значи хем ще плащам повече, хем тези пари няма да отиват за мойто дете, аз ли съм тъпата в случая та не хващам логиката newsm78

Общи условия

Активация на акаунт