Майчинството - счетоводно - 25

• 40 537
  • 765
  •   1
Отговори
# 735
  • Русе
Здравейте!

Днес една майка ми каза нещо,което много ме  изненада.Бих искала да ви попитам дали е вярно  newsm78

Жената има  детенце на 1г. и 10м. .Нейна приятелка ,работеща в  социални грижи,и е казала,че има право да получава 240лв през третата година на малкия.Жената е безработна и е получавала  пари само през първата година  на детето.Това и се полагало по някакъв чл.9.Има ли нещо такова  или тя не ми е обяснила правилно  newsm78

# 736
ралитоВ, ако имаш платена от минали години, никой не може да ти попречи да я използваш. Неплатена може да се пусне и при наличието на платена, но това ти го решаваш. Не мога да разбера, какво им е идеята на работ-ля да те кара първо неплатена да ползваш- никъде не е посочено поредността на използване на платен/неплатен отпуск.

Последна редакция: пн, 08 фев 2010, 20:31 от AnMary

# 737
Здравейте! Simple Smile

Имам следният въпрос - бременна, която е назначена на трудов договор с изпитателен срок (в полза на работодателя) ползва ли се от закрила от уволнение по време на изпитателния срок?

не,не се ползва-могат да я освободят по всяко време
за да се ползва,трябва да е на постоянен трудов договор и да е уведомила работодателя по надлежния ред-с бележка от АГто

Благодаря много, Елфита!   bouquet

# 738
Praynig Момичета , кажете ми каква сума на месец са здр. осиг.  за 2009г, и дали могат да се внесат на части или примерно за 1г трябва да се внесат на куп?
И др ми въпрос е от значение ли е за получаване на майчинството ако трудов. договор се води на  4ч , при общ стаж над 2г ?
мерси   bouquet

ЗОВ за 2009 г. - 8 %, минимален осигурителен доход - 260 лв.. доколкото знам може да се внасят за цял период.
За получаване на майчинство е важно да имаш 12 месеца осигурителен стаж и доход. Вида на договора е без значение.

Последна редакция: пн, 08 фев 2010, 20:30 от AnMary

# 739
Praynig Момичета , кажете ми каква сума на месец са здр. осиг.  за 2009г, и дали могат да се внесат на части или примерно за 1г трябва да се внесат на куп?
И др ми въпрос е от значение ли е за получаване на майчинството ако трудов. договор се води на  4ч , при общ стаж над 2г ?
мерси   bouquet

ЗОВ за 2009 г. - 8 %, минимален осигурителен доход - 260 лв.. доколкото знам може да се внасят за цял период.
За получаване на майчинство е важно да имаш 12 месеца осигурителен стаж и доход. Вида на договора е без значение.

за договора, освен ако не е граждански,
благодаря tsvetyv   bouquet

# 740
ралитоВ, ако имаш платена от минали години, никой не може да ти попречи да я използваш. Неплатена може да се пусне и при наличието на платена, но това ти го решаваш. Не мога да разбера, какво им е идеята на работ-ля да те кара първо неплатена да ползваш- никъде не е посочено поредността на използване на платен/неплатен отпуск.

Здравей,да полагами се две години платен отпуск,
но мен много ме съмнява,за да не ми плати сега
за това ме карат първо да пусна неплатена

# 741
В момента съм безработна. Въпросът ми е, при евентуална бремнност, колко трябва да плащам като осигуровки, за да получавам после майчински 700 лв? newsm78

трябва да се осигуряваш на 890 лв.Като на месец ще плащаш 336,33 лв /работодател +работник/

Елфита, благодаря за отговора.Само не разбрах какво означава, че трябва да се осигурявам на 890 лв? Иначе 336.33 са непосилни за мен.Явно трябва по-скоро да започна работа.

# 742
  • София-Младост
В момента съм безработна. Въпросът ми е, при евентуална бремнност, колко трябва да плащам като осигуровки, за да получавам после майчински 700 лв? newsm78

трябва да се осигуряваш на 890 лв.Като на месец ще плащаш 336,33 лв /работодател +работник/

Елфита, благодаря за отговора.Само не разбрах какво означава, че трябва да се осигурявам на 890 лв? Иначе 336.33 са непосилни за мен.Явно трябва по-скоро да започна работа.
Означава, че трябва да те назначат някъде на ТД на тази сума, като осиуровките са 336,33...12 месеца и след това обезщетение 700.

# 743
Здравейте момичета, искам да попитам наистина ли са премахнали закона за излизане по майчинство от татковците?

# 744
  • Пловдив
eti_74 ,не съм чула за такова нещо.Защо мислиш така?

# 745
Счетоводителката на фирмата в която работя ми го каза,а аз никъде не съм прочела такова нещо!Може би трябва да търся в държавен вестник или?

# 746
здравейте момичета Simple Smile
искам да ви питам колко са осигуровките на заплата 500 лв?
Могат ли да ме освободят  след като съм си ползвала платения отпуск ,който ми  се полага след майчинството ,но аз съм подала заявление ,където съм писала ,че след като си ползвам платения отпуск излизам в неплатен ?

# 747
# 748
  • Пловдив
здравейте момичета Simple Smile
искам да ви питам колко са осигуровките на заплата 500 лв?
Могат ли да ме освободят  след като съм си ползвала платения отпуск ,който ми  се полага след майчинството ,но аз съм подала заявление ,където съм писла ,че след като си ползвам платения отпуск излизам в неплатен ?

188,95 лв -служител+работодател
за неплатения ти трябва отделна молба.могат да те освободят с разрешение на Инспекцията по труда

# 749
ако нямам молба ,значи може да ме освободят така ли?
аз нищо не съм подписвала и сега какво да правя?

Общи условия

Активация на акаунт