Здравословно хранене за децата - 3

• 107 068
  • 1 446
  •   1
Отговори
# 1 170
Ще ме гледат странно....

# 1 171
  • Пловдив
Нещо не мога да се сетя ко е точно Ви притеснява... Rolling Eyes А Вие като сте били малки какво сте яли в ДГ???Аз си мисля,че не се е променила кой знае какво в рецептите на лелките там!И какво и е вредното на тази храна...нали спазват някакви изисквания на ХЕИ,напр.В нашата градина не съм забелязала да е имало някога пържено напр.Въобще не се бях замисляла преди Вие да споделите...Взимала съм и храна от Д.кухня,която пак е като в ДГ/но за по-малки/ и детето не е имало разстройство или каквото и да е.А и докога мислите,че ще ги опазите от това което "обичат" приятелите им?
И как така i]Нивеа[/i]  детето Ви не е опитвало торта до сега...странно??? Rolling EyesА кота гледа другите не си ли иска?
 Peace

# 1 172
и моите деца не са пробвали „нормална торта“!-сурова да!
шоколад не са яли,какао не са и помирисвали,захар също  Naughty
кое му е странното,че искам да знаят вкуса на качествената,естествена храна?

засега не ядат в градината-не са се адаптирали достатъчно-само от понеделник ходят,едва вчера ги оставих за обяд-хапнали са малко супа
но!-тук супите са само зеленчукови,без запръжки,пасирани с малко зехтин накрая-такава си им е националната кухня Grinning
по принцип храната е добра-/не за моите разбирания,че съм съвсем крайна в някои неща/,но за повечето пишещи тук....
няма пържено,има месо  2 пъти седмично/което моите слава богу не ядат,че само на баща си месото ядат,за ужас на майка си Rolling Eyes/ ,има плодове за след обяда,има много зеленчукови гарнитури,просто варени картофи или ориз

общо взето,ако бях в Бг нямаше да идат на градина,заради храната-тук се примирявам с някои неща,но бутерка не бих преглътнала  Naughty

# 1 173
В частните градини, където ходих да гледам, имаше филия с пастет за закуска, както и пакетирана храна тип кроасани, меденки. Манджите аз бих ги преглътнала, но пастетът малко ме шокира.

# 1 174
Проблема е в комбинацията между храните. Аз лично от това не се впечатлявам, защото дори и у нас си прави невъзможни за мен комбинации понякога. Единствено се радвам, че плодовете им ги дават в 10.30ч самостоятелно.
А за свободно внасяне на чипсове, пръчици и разни такива не съм чувала да има. Само торта и сок за РД. Аз съм му обяснила кое е вредно и кое полезно и той учудващо за мен спазва правилата. Съвсем скоро едно от децата на една детска площадка ядеше царевични пръчки и почерпи всички останали. Само моето не си взе и коментира, че били вредни. Това много ме зарадва и после го похвалих. Ако беше взел нямаше да му ги взема от ръката, а само пак да му обясня, че не са полезни.
Шоколад не търси да яде. Единствено любимо изкушение са бисквитките. Затова понякога му правя у нас или търся да купувам някакви по здравословни варианти, без хидрогенизирани мазнини, но ми е много трудно.
Месо не обича, но тестени обича много.
В частните градини ,може би обръщат по малко внимание на кухнята и залагат на пакетирани храни, което е още по зле.

# 1 175
В частните градини ,може би обръщат по малко внимание на кухнята и залагат на пакетирани храни, което е още по зле.
Понеже направих проучване на няколко частин градини в София, мога да кажа, че повечето имат менюта за вегетаранци, а някои разрешават свободно да се носи храна от дома, защото е ясно че няма как да осигурят храна за веганчета, деца на суровоядци, деца на безглутенова и безказеинова диета. Храната се приготвя на кейтъринг принцип като менюто за всяка седмица е предварително известно. Определено не видях пакетирани храни от сорта на сухи пасти или по-лошо.
Лично аз съм се насочила към две ДГ, и двете предлагат носене на храна от вкъщи и веге-менюта  Peace

# 1 176
Ани, пакетираните храни бяха 1-2 пъти в седмицата за следобедна закуска, но мен не ме устройва това.
Храната в еко градините е ок, но на нас са ни далеко, но скоро ще сменяме квартала и затова още изчаквам.
Според мен е точно обратното, в качествените частни градини се обръща повече внимание на храната и на изискванията на родителите.

# 1 177
Браво! Дано да има все повече такива детски градини и не само в Столицата.

# 1 178
А Вие като сте били малки какво сте яли в ДГ???Аз си мисля,че не се е променила кой знае какво в рецептите на лелките там!
Едно време в никакъв случай не сме се хранили така както сега подрастващото поколение. От друга страна това, което ни е било вкусно, не значи, че е било здравословно. Помня, примерно, плода за десерт; разните нишестени кремове за следобед, които и като голяма не понасях...

И какво и е вредното на тази храна...
Дай менюто на градината и ще ти кажа.

Взимала съм и храна от Д.кухня,която пак е като в ДГ/но за по-малки/
Това не е гаранция,че е здравословно. А и си зависи от кухнята.

А и докога мислите,че ще ги опазите от това което "обичат" приятелите им?
Това,което обичат другите слабо ме вълнува. Моя е гижата да положа добри основи още като бебе (визирам сина ми, защото с каката променяме навиците), а после ще разчитам на тяхната отговорност.

И как така i]Нивеа[/i]  детето Ви не е опитвало торта до сега...странно??? Rolling Eyes
Не виждам нищи странно. Има и торта и торта.

А кота гледа другите не си ли иска?
Не си иска това, което вкъщи не влиза. Синът ми не проявява любопитство към нищо, което ние не ядем. Дъщеря ми съм я оставила сама да си преценява.

# 1 179
Нещо не мога да се сетя ко е точно Ви притеснява... Rolling Eyes А Вие като сте били малки какво сте яли в ДГ???Аз си мисля,че не се е променила кой знае какво в рецептите на лелките там!И какво и е вредното на тази храна...нали спазват някакви изисквания на ХЕИ,напр.В нашата градина не съм забелязала да е имало някога пържено напр.Въобще не се бях замисляла преди Вие да споделите...Взимала съм и храна от Д.кухня,която пак е като в ДГ/но за по-малки/ и детето не е имало разстройство или каквото и да е.А и докога мислите,че ще ги опазите от това което "обичат" приятелите им?
И как така i]Нивеа[/i]  детето Ви не е опитвало торта до сега...странно??? Rolling EyesА кота гледа другите не си ли иска?
 Peace
Когато аз ходех на детска градина, нямаше маргарин, сирена и мляко с растителен произход, пакетирани кроасани, вафли, чипсове и т.н., имаше 1-2 вида салам, а не колбаси с неизяснен произход и т.н. Даже и тортите за рождените дни бяха домашни Simple Smile)

# 1 180
В частната детска градина, в която ходи детето ми, не бих казала че храната е изцяло 100% ок - от време на време има пържено, кексът или бутерката са ежедневие, пълнозърнести закуски напълно липсват. Хубавото е, че не се разрешава внасяне на снаксове, шоколади или друга храна от децата, но не разрешават и внасяне на храна от родителите, т.е. ако аз съм против детето ми да яде тяхната храна, не мога да занеса готвена от мен - ХЕИ забранявало. След няколко разговора обаче успяхме да се договорим да не му давата нищо със захар и нищо, което ние не одобряваме и вместо него да готвят неща които ние кажем, да купят пълнозърнести ядки и да ме дават тях вместо попара или кекс и другите им закуски. Добре, че това беше възможно заради това, че имат кухня на място и готвят. Естествено трябваше на дълго и на широко да обесняваме, че детето не е диабетик или не е болно от нещо друго и не това налага режима на хранене, който ние искаме. Twisted Evil  За да не се дразни детето от храната, която другите ядат го слагат на отделна масичка.
Направо тръпки ме побиват как стоят нещата в държавните детски градини, в които и претенции да предявиш не е възможно

# 1 181
Не е много по темата, но знам че тук ще получа най-правилния съвет, затова ви моля да ми дадете отзиви за ето това: http://megadar.bg/product_info.php?products_id=4430

# 1 182
Ехееееее, не очаквах такъв укор  Rolling Eyes

# 1 183
Вери, твоят син изобщо ли няма да ходи на ДЯ/ДГ ? А в училище какво ще яде? Каквото му сложиш в чантата или...?

# 1 184
Тук нямаме частни градини...и ще предпочета детето ми да е сред деца, пред това да е у дома с баба или бавачка и да яде ядки. Peace

Общи условия

Активация на акаунт