За здравното осигуряване

• 46 487
  • 575
  •   1
Отговори
# 270
Има не малка глоба по закон, ако не са платени вноските от последните 3 години. Отделно трябва да се подаде декларация 7, която се отнася повече за осигуровките, които предстои да се плащат (за тази година и месеците, които следват).
Според мен (разсъждавам просто логично), няма значение, кога точно ще се подаде декларация 7 - преди или след плащането на дължимите осигуровки, тъй като тя си е сама за себе си и към нея не се прилагат платежни или каквото и да е друго. Важното е само да е в срок!
Някой беше споменал, че срока за издължаване на здравните осигуровки е 25 януари?!  За декларация 7 срока е друг. Двете неща не зависят едно от друго.

# 271
25 януари е срока за плащане на здравната за предходния месец без лихва.
Срока за подаване на декларация 7 е 1 март за лицата, които сами внасят здравните осигуровки преди и към 1 януари 2010
Глобата за неподадена декларация 7 е между 500 и 1000 лева
Има и глоба за неплатени осигуровки- 500 лева мисля че беше
На сайта на НАП/плащане/таблица за размера на здравноосигурителните вноски и лихви към тях има изчислен размера на вноските по години и лихвите спрямо текущия месец, както и кодовете и сметките за плащане. Във всеки НАП има банков клон и там могат да се платят вноските. ВНИМАНИЕ:кодовете за лихви и вноски са различни
За лицата, които стават безработни и не получават обезщетение от борсата, задължение да подават декларация 7 възниква от месеца следващ месеца в който остават без осигуряване(ако до 12 февруари сте осигурен, до 31 март трябва да подадете декларация 7 и да платите здравната за март). Здравни осигуровки могат да се заплащат за период напред, но не повече от 1 година.
Лицата, които подават декларация 7 са всички лица, които не се осигуряват на друго основание и НЕ са лица самоосигуряващи се, на ДУК, или получаващи обезщетение от бюрото по труда
Декларация 7 с еподава еднократно, пише се датата от която започвате да внасяте здравните осигуровки сами
Не знам как се декларира ако започнете работа или започнете да се осигуряате на някакво основание
Това се сещам да кажа накуп newsm78

# 272
Pina и Коледна фея благодаря ви много за разясненията- smile3525

# 273
  • софия
Благодаря ви момичета за изчерпателната информация  smile3501

# 274
Не мога само да разбера аз като самоосигуряваща се като лице със свободна професия трябва ли да подавам такава декларация или не? Нали аз сама си плащам здравните осигуровки. Трябва ли да го декларирам?

# 275
ИЗчетох всичко, но имам неясноти. Blush Голяма каша.  Sick

АКо утре платя дължимите 5 вноски за миналата година, хващам ли срока, за да не дължа глоба?

# 276
  • София
Не мога само да разбера аз като самоосигуряваща се като лице със свободна професия трябва ли да подавам такава декларация или не? Нали аз сама си плащам здравните осигуровки. Трябва ли да го декларирам?

Ако си регистрирана като самоосигуряваща се със свободна професия, няма нужда да подаваш такава декларация.

# 277
  • София
Добре, който не е платил - трябва да си плати.
Но ако човек няма пари?
Познавам поне 20 души, които са без осигуровки за години назад.  Работят без договори и осигуровки - просто само така ги наемат. В момента и работа намират от дъжд на вятър. Изкарват колкото да си платят мизерните квартири и яденето.
Няма как да се регистрират като безработни или соц. слаби - нямат адрес в София. А да пътуват за подпис до родните места - плащането се обезсмисля, парите ще отидат за път.
Нямат влогове или имоти. Какво прави държавата с тях?

# 278
  • София /Абсурдистан
Не, не трябва. Деклерация 7 е само за безработните, които официално нямат никакви доходи от нищо. Ама за ЗО трябва да намерят парички да си ги платят  Simple Smile

# 279
Много е неприятно и влизам в положението на всички, които нямат пари за осигуровки, но за съжаление не се сещам за начин да не се плащат
И аз имам близки, които не плащат, нямат имоти, няма да пътуват в чужбина, нямат ТД и т.н. Ми не мислят нито декларация 7 да пускат, нито да плащат...знам ли, аз лично не бих рискувала, но пък на същите и парното им взе да става безплатно, нямат топломери и и начисляват на база, а пък те не плащат и вече много суми им отпаднаха за давност...

# 280
Мисля, че ти подаваш декларация 6-до края на март всяка година.

# 281
И едно уточняващо въпросче от мен-какъв е срока ако си с прекъснати здравни осигуровки да си платиш за 3 години назад преди да ти наложат глоба-и как точно ще става налагането на тази глоба-за всички по регистри ли ще гледат или -ей това не ми е ясно,защото половин България е с прекъснати здр осигуровки без да могат да платят веднага-та има ли някакъв срок или  не е проблем всеки месец да се внасят по-малко пари-но пак на повечето хора ще им е нужно поне 5.-6 месеца да се изплатят напълно
Надявам се да ме просветлите,че аз законите ги научавам от този форум-в страницата на Нап има хиляди въпроси без отговор

# 282
Добре, моят казус е следният : до Октомври включително си плащах сама осигуровките, от ноември обаче съм редовно обучение в университета. В сайта на ной ми излиза, че нямам платени осигуровки за ноември, за следващите месеци, декември, януари нищо не пише. От университета ми казаха, че е станала грешка и че от следващото привеждане на парите ( или нещо подобно измърмориха) щели да започнат да ми внасят  осигуровките. Ако 25 януари, както бе написано по-горе е крайнит срок за плащане на предишен месец без лихва, то как стои въпроса при мен.

# 283
  • София /Абсурдистан
И аз да попитам, ако някой знае и може да помогне с информация - мой близък си е платил наведнъж вноските за миналата година, когато по закон беше ако платиш вноски за 12м. наведнъж, ти се възстановяват правата. Платил е и за тази година до края, т.к. живее в чужбина през половината време в годината. Сега дали ще го глобят и трябва ли да плаща за още 2г. назад, т.е. за 2007 и 2008г? Никога до сега не е ползвал БГ държавно здравеопазване. В сайта на НАП не е отразено нито едно плащане и се води с прекъснати права. Вносните бележки си ги пази.

# 284
ИЗчетох всичко, но имам неясноти. Blush Голяма каша.  Sick

АКо утре платя дължимите 5 вноски за миналата година, хващам ли срока, за да не дължа глоба?

Общи условия

Активация на акаунт