АПРИЛчетата ни растат щастливи, пълзят и ходят със крачетата игриви

• 26 886
  • 737
  •   1
Отговори
# 510
олче   Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug ти си много силна жена  добра майка и много ти се възхищавам!!!!спри да се обвиняваш,защото не си екстрасенс и не си можела да кажеш как твоето изчакване ще повлияе на Вели!всяка майка с първо дете може да допусне твоята грешка,но това не те прави първопричина за проблема и не те прави лоша майка  Naughty вярвам,че със такава всеотдайна майка Вели скоро ще има подобрение  Peace  Hug
аз не влизам,за съжаление,защото Анито много си развали режима и заспива към 12-1 през нощта и спи до обяд(днес заспа навреме да не ме чуе  Twisted Evil),а по принцип вечер ми е личното време  Rolling Eyes отделно и разни неща правя за една скорошна инициатива и се чудя кое по-напред  Crazy да не забравя да ви се похваля че изби първия зъб  Party Party Party най-после  Crazy но да не си помислите,че е започнала да спи  Mr. Green пак се буди всеки час  Crazy  #Crazy
в тази  връзка айла можеш ли да ми дадеш някакви конкретни съвети за ситуации на отбиване на бебе,което заспива на гърда?Анито нито ам яде,нито кис.мляко,започнах вечер да й давам супички,но пак си цока постоянно и като се опитам да я приспя без гърда само плаче и не заспива,и не говоря за лек рев,а за много силен плач  Rolling Eyes и биберон не иска  Tired как ще я отбия  Shocked като го написах това се усетих че май са бая сериозни нещата  Tired Crazy
 Hug на всички ви и целувки на бебоците  Hug

# 511
Здравейте момичета!

Олче, много силно те прегръщам и ви пожелавам много сили и късмет в борбата.Няма да е лесно,но ще успеете ,аз съм убедена.Много ,много се радвам за успеха на Вели с логопеда,Дай Боже все повече да напредва.

Деси,много деликатна тема е това с насилието .И аз от сега се притеснявам какво ще обяснявам на моя младеж.

за заспиването- никога не заспива сам.Или на цица или тати го полюшва.Иначе заспива бързо и рано.Днес е заспвал в 19,30  Shocked и ж^З ще спи до 8-8,30 с леки пробуждания. Whistling
през деня спи 2х30-40 мин.
сокчета-не давам и скоро не възнамерявам

пие вода напоследък и рони ме подсеща ,че явно охлажда
ааа и кърма пие сериозно , оказва се ,че имам много ,пу-пу да не чуе  Twisted Evil.Даже сега имам повече от времето когато беше новороден.На моменти на струйка тече през дрехите ми Embarassed.Не ,че се оплаквам ,дано не ни мине котка път, ще се кърмим още Simple Smile
b]леща[/b],вчера опита за 1ви път,не беше възхитен.
Иначе всичко яде ,без риба.Всички пюрета готвя аз.

Сега се замислям за храненето,след като Олче   повдигна вниманието.Борис много рядко ни вижда как се храним.И това май го правим от егоизъм,за да се храним по-спокойно.Аз много обичам добре подредена маса,добре приготвена храна и понеже обичам да готвя,успявам с времето ,Борис заспива рано.....та ,за да можем ние да си правим кефа ,детето не наблюдава този процес.На обяд аз почти никога не ям или хапвам някой плод на крак и реално той ни вижда как се храним само обедите през уикендите.
Вие винагили се храните заедно с детето.
Относно гъстотата на яденето ,аз му ги правя по-гъсти и не много фино пюрирани.Това го подех като тактика от самото начало ,че баща му още си пати от грешките на неговото детство - до ден днешен обича всичко да е надребнено и рядко посяга към месо в общия му вид ,яде предимно кайма. Peace

Ох и сега да се оплача ,дойде ми 1вия МЦ след раждането..........а бях забравила какво е.... Whistling

И още щях да пиша ,ама забравих какво беше  Mr. Green
Целувки

# 512
 ღолчеღ,благодаря и аз за споделеното Hug.Вината,която чувстваш личи от всяка дума,недей...  action032,нямало е откъде да знаеш,млада и неопитна си била.А макар и сега,с второ дете,аз също не бих знаела за тези неща,ако не беше ти да ни кажеш за тях Rolling Eyes.А хем не съм вече нито толкова млада,нито неопитна...Имам приятелка,на която момченцето проговори на 3 годинки,просто мълчеше дотогава,и изведнъж започна като картечница...И преди време си спомням че ти бях писала че сигурно и при Вели ще е така.И сега ми става много криво,като си спомня Confused.Но понеже това детенце ми е много близко,всичко беше  о.к....и някакси за мен това беше нормално...някои деца да проговарят по-рано,други-по-късно...
Както беше писала ти по-назад-''Живота е най-доброто училище''.Макар че сме възрастни,и ние се учим...За съжаление човек в повечето случаи човек изобщо не допуска как на пръв поглед дребни неща могат да се окажат сериозни.И докато не се сблъска с нещо,все си мисли че на него не може да се случи.Наистина искрено вярвам че това,което ни казваш ще ни накара да се замислим,и да сме по-сериозни и отговорни към себе си и децата си,и да обръщаме внимание и на най-малкото.Силно се надявам подобрението на Вели да върви все така добре,и в скоро време всички тревоги,обвинения да останат просто един лош спомен Praynig.
Много  Hug и целувки на него Heart Eyes,и Ени Heart Eyes

# 513
  • София
  Олче убедена съм че скоро ще се похвалиш с първите думички и изречения на Вели. Много се радвам, че споделяш информацията тук, сигурна съм че ще е от полза за всички. Навремето и аз се притеснявах за близначките и четох доста информация по въпроса и също знам колко е важно рано да се обърне внимание на евентуалния проблем. Моите почнаха да проговарят наистина след три годинки, но дотогава все пак казваха отделни думички, сега за половин годинка Жабче също забеляза огромния напредък, вече си говорим с изречения и речника ни страшно бързо се попълва.
  За проблеми с храненето, гълтенето и тн, знам че има добри специалисти в център Пумпелина.
  Аз съм споделяла, за една моя приятелка с момченце колкото близначките, което е напълно като твоя Вели. Супер контактно, засмяно и страхотно детенце, по-едро от връстниците си и оттам изглежда и по-голям, което говори много, но неразбираеми срички. От няколко месеца казва отделни думички в потока изречения, като бебе и кола. Говорила съм лично с майката, но тя не смята че има проблем и изчаква да проговори сам. Дълбоко се надявам да няма никакъв проблем от това един ден. Споделям го защото наистина често се отхвърля един проблем като такъв. Момченцето не ходи на логопед и не ходи на ДГ.

# 514
  • Sofia, Bulgaria
Много на бързо,че бяса лети с проходилката и прави бели само да кажа на Мимето,че Габи винаги си е заспивала сама в креватчето.Още от бебе сама си искаше така.Не обича на ръце не обича и да я гушна при нас в леглото ,а понякога умирам за това  Sad.Рогат овен с характер  Wink
За сокчетата започнах да давам още към 5-тия месец на Хип и Гербер.Много ги обичаше до скоро.Сега ми отказва и сок и вода единствено понякога пие по малко чай от липа .
Олче  Hug Hug Hug
Деси много в сложно това с отношенията на децата .Винаги съм учила Джони и Зори и на лошото да отвръщат с добро и затова винаги са ги биели и на вън и в училище.Никога няма да забравя ,когато Зори в 5-ти клас ми се обади от дирекцията и ми каза веднага да отида в училище.Намерих я с забита в ръката химикалка.И до ден днешен си има проблеми с тази ръка.Един път и упря нейн съученик и нож в гърлото.Тогава вече ми прикипя и стигнах до полицията и детска педагогическа стая.Сега явно е време да се променя и смятам Габи и малкото и братче (надявам се) да ги уча,когато ги бият да бият и те.По добре другите да имат страх от тях,от колкото те от другите.Незнам момичета,можеби сега ще ме упрекнете,че това не е начин на възпитание,но е ужасно да гледаш как детето ти седи и гледа през прозореца,защото го е страх да излезне на вън заради някой си.Ставам,че пищим като за световно.От сега показва завидни гласови данни.Явно ще е бъдещата Алла Пугачова (нали са родени на една дата) Mr. Green

# 515
  • София
Момичета, много сте мили... За пореден път ме разплакахте. Cry Благодаря ви, че ви има. Не можете да си представите какво означава подкрепата ви за мен...  Heart Eyes

# 516
  • София
Добро утро!
Честото на месечинките ни днеска:

Олче много ти благодаря че сподели с нас тази болка и опит.Споделената тревога е половин тревога а тука сме много и дано тревогата ти напълно изчезне Praynig Hug Heart Eyes
Брилянтин и на мене ми се ходи на танци ама няма близо до нас и ако трябва да ходя някъде ще ми трябват поне три часа свободно време а нямам такова Rolling Eyes
Маги79 а не така твоя мъж да не дойдеме форумките да му обясним за дадените обещания и неизпълнената дума Laughing
Брауни радвам се че сте сами това е най важното за да има спокойствие в семейството Hug
Рони и аз бях като тебе в детската и първите класове много незаинтересувана от процеса на обучение и голяма хала,но после станах зубърче,завърших 3 по успех в цялото у-ще и сега съм с две завършени висши Crazy Flutter
съжалявам за приятеля ти
Емилиаре много кофти  случки за дечицата ти.някои деца са съпер невъзпитани и агресивни ooooh!Дано Габи и бебчо са по-бойни Mr. Green
Маги Савова какво стана с магазина за опаковки?радвам се че бобчо си хапва добре от мама Hug
Мамочка завидни мерки има тази Мишенка личи си че гладничка не остава Laughing
Но нейм пиши по често Hug
Лек ден от нас.  bouquet

# 517
Мамочка, мацката, при която ходя на бели денс се казва Лили, има момиченце на около 2 годинки и живее в Бъкстон, друго за нея не знам Simple Smile
Да ви кажа сега нашите неволи по храненето. Беба никога не е била голям ентусиаст по сукането, основното й ядене беше през нощта. От известно време обаче сутрин памперсите й не са така пълни, както преди, имаше даже няколко пъти съвсем сухи такива, а и яз я усещам, че нощем вече не яде толкова много като преди. Дали защото кърмата ми почна да слиза по-бавно и тя няма търпение да суче докато слезе, дали просто ми намаля (подложките, които ползвах постоянно допреди 10-тина дни вече не са ми нужни) или беба е тръгнала да се отбива не знам. В комбинация с факта, че за последния месец наддаде само 100 гр и стигнахме завидните 7400 гр, да не говорим, че на сантиметри сме едва 68, реших, че трябва да променя нещо по хранителния режим. Мислих, пробвах и се спрях на варианта пълно заместване на двете хранения (в 12:00 и в 18:00), като слагам в пюрето и кашата АМ за по-висока хранителна стойност, понеже беба така или иначе вече не иска да досуква, както бях планирала. Да видим сега как ще се отрази това на растежа, дано имаме напредък.
За спането - продължава нощем да се буди, като една с една нощите не си приличат. Може да се събуди в 00:00 и в 4:00, да речем, а може да се буди и на всеки 2 часа, не съм хванала от какво зависи. Просто някои нощи е по-неспокойна. Иначе ако й се спи, си заспива сама (особено през деня). ПОнякога вечер ако е неспокойна, я гушвам и поразнасям малко на ръце и като видя, че се е успокоила, я оставям в легълцето й (все още незаспала) и тя си заспива. До скоро едва добутваше до 20:00 да заспи, но напоследък започна да си ляга към 21:30-22:00, а да ставаме към 8:00-9:00 сутринта, което мен много добре ме устройва Simple Smile През деня спи задължително 2 пъти по 1-2 часа.  Peace

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 12:53 от brilliantine

# 518
Момичета, благодаря, че споделихте за сокчетата и спането. Направих съпоставка...и ние сме горе долу с такъв режим, 40 минутките сън ги цепи до секундата. Сокчета му давам рядко, чай не е пил. Rolling Eyes
Олче, докато сме живи ще се тревожим за децата си, ще се упрекваме за грешките си, но и ще се учим от тях. Аз не виждам твоите, ако върнеш времето назад, мисля нямаше да откажеш ваксината. Наистина преди 3-4 години нямаше категорични добри отзиви за пентаксима, дори си спомням, че една 6- валентна ваксина беше спряна от пазара. И аз като теб сложих Инфанрикс + полио капки, знаех риска на живата ваксина и се молех да не стане грешка. Всичко, което правиш и си правила е било за доброто на детето ти. Дани като беше на 2-2,6г. много заекваше. Аз също като теб бях страшно притеснена. Но изчаках и проблема отшумя, просто детето в стремежа си да каже нещо, бързаше и не обмисляше думите си. Вярвам, че един добър логопед ще оправи и вашия проблем и тревогите ти скоро ще останат само тежък спомен. И аз все си мисля, че Вели е далеч от аутизма предвид сияещия му поглед, усмивката и желанието му за контакт с хората... прегръщам ви силно!
Имаме един наш познат- наборче..та той е проходил на 2 годинки. Сега е мъж та дрънка. Примери много, хора всякакви.
Но както казвате, човек трябва да е информиран и да не затваря очи пред фактите.

# 519
  • Sofia, Bulgaria
пак съм аз  Rolling Eyes имам два въпроса  newsm78
Давате ли киви ? Габи явно много го харесва,но и давам само да си близне ,нещо несмея  newsm78
другото е .....много си мислех за чистотата и реших да  си взема Стийм Моп ,но цената ми е много и малко ме е страх да вложа пари в нещо,което не е толкова ефикасно.Та моля ви да споделите ,ако някой ползва такъв уред дали си заслужава и има ли  ефект чистенето на пара.Рекламите са перфектни ,но истина ли е ?

# 520
Здравейте момичета и от нас.

Дезире, на кого са се метнали твоите дечица таква кротички? А за боя и възпитанието, Валя никога не сме я поощрявали да се бие , да отговаря на боя с бой. По точно, винаги сме я карали да отбягва деца с такова агресивно поведение, да не се въвлича в конфликти.То си е до темперамент но и не само. В нейната групичка в градината има деца с много лошо поведение не само че са темпераментни много а ми са и много лошо възпитани и за голямо съжаление родителите на тези деца не правят никакви усилия да се справят с проблема.
Нани
, Гришко спи преди обяд -40-60 мин, после спи след обед  час час и половина. Вечер се къпим в 7.30 и до 9 вечерта е заспал. Не обича да го приспивам на ръце. Сокове не пие, давам му настъргана ябълка или круша. Не ги стържа на най едрото ренде, хапва си 1 четвъртина.
Поем, това беличкото на зъбчето закоето писа и на Гришко му беше така зъба. Таи бяла кистича си стоя на венеца 2 3 седмици и чак след това му излизе зъба. Водихме го и на лекар, нямаше нищо обезпокоително. С нищо не сме я мазали нищо не сме я правили. Изби зъба и тя се махна.
МаЛоло, браво на Калина за изправянето.
Брилянтин, млякото в пюретата аз мисля че е  сухо мляко не адаптирано.
Мамасита, съгласна съм с тебе, че каквото е детето в градината такова си остава и в гимназията  та и в живота. На всеки му е генетично заложено дали да е по кротък или по серт.
Мимето Какво имаш предвид под само да заспива? Да го оставиш само в кошарата да заспи без гушкане, кърмене, даване на мляко или друга напитка от шише, без приказка, песничка и т.н ..... да ти кажа предпочитам детето ми да заспива спокойно след всички тези изброени неща от колкото да го мъча само да заспива и да го слушам как се съдира от рев. Валя сега ми заспива сама. Даже е много смешна,сама си говори на играчките . А до 4.6 години се приспивахме с четене на приказка, на ръце, дълго кърмене, никога не сме и се карали за това. И с Гришко така ще постъпя, засега той мие по лесен може и сам да си заспи в кошрата, но не винаги го прави.
Принцеса Рая , права си че детето до 3 год не може да се отучи да заспива само.
Олче, защо смяташ, че става въпрос за аутизъм. Нещата, които ги описваш сигурна съм че са се случвали на голяма част от родителите. Например и Валя плачеше като видя братчето си и искаше да го оставим в болницата и тя много дълго време не ядеше нормална храна , но пък си проговори съвсем норамално. Много е важно ти самата да не се обвиняваш че нещо си сгрешила или объркала!!!  Вярвам, че детето ще проговори съвсем скоро. И ти му говори, непрекъсното, обеснявай му като на голям човек какво правиш, какво ще правиш така може да се отпусне и да проговори. А забелязвала ли си детето да проявява хиперактивност някаква? И много важно какъв му е хранителния режим. Децата с аутизъм и поведенчески проблеми имат недостиг на омега 3 мастни, киселени, хранителните добавки също оказват влияние. Замисляла ли си се за хранителна диета някаква?  Praynig Praynig Praynig Hug, стискам палци и двама да успеете да се справите с тази не толкова лека задача.
ЕмилиАрие
и Гришко пие липов чай. А това което сте прижевели със Зорето  е нещо ужасно. Дано не му се случва повече такова нещо на детето, та това си остава в психиката му за цял живот.  А киви не давам, няма ли да се задави от семките?! А Стийм мопа е голяма глупост. Аз нямам, но от познатите ми които имат никой не е доволен.

# 521
Здравейте! Hug
ОлчеHug Hug HugМила, благодаря ти за споделените тревоги!Само ти си знаеш колко много ти е коствало това!Благодарение на теб, аз вече отдавна наблюдавам Ния, внимавам да й давам по- едра храна, давам й да яде сама, да пие от чаша, да яде от масата ни, когато и ние се храним, да я уча да дъвче...и т.н.Не се обвинявай, няма за какво, кой е можело да предположи, че ще стане така...и аз много дълго се обвинявах и все още се обвинявам, че не успях да кърмя дълго време, че послушах "умни" съвети от лекари, познати...бях много неопитна и несигурна, не прочетох достатъчно, не отстоявах достатъчно майчиния си инстинкт, а се доверих на предрасъдъци и остарели схващания...естествено нещата са несравними, но искам да те подкрепя и да ти кажа, че ние сме с теб и че твоята подкрепа за нас е също толкова важна! HugЧакаме скоро чудесни новини!Целувки за двете ти слънчица! Heart Eyes

Момичета, само моето дете ли не се е изправило още? Rolling EyesВзех да се притеснявам! Rolling EyesМного е неуверена още и като я държа уж да ходи стъпва на пръсти и крачетата й не я държат много, малко са й като кашкавалени.Иначе като и дам двата си пръста се хваща и се изправя, но сама с много зор и подпиране върху мен или дивана се изправя и то рядко! Rolling Eyes

Искам и друго нещо да ви питам:колко често сменяте с нови шишетата за АМ, аз досега ги сменях на всеки 3 месеца, но тя вече има и други съдове от пластмаса, и тях ли да сменям с нови и докога? newsm78

# 522
  • Бургас
оф, човешките неволи край нямат,
много се разстроих з детето със забита химикалка в ръката, аз съм леко неконтролируема и не знам как щях д понеса такова нещо на моето дете.

За смяната на пластмасата знам че на 3 месеца ако се стерилизират и на 6 месеца, ако се почистват с топла вода и препарат за чинии.

Аз да ви кажа честно не съм обръщала особено внимание на моята дъщеря, и да чукна на дърво нямам проблеми с нея, общо взето се вписва по-средата, не съм и се вталявала за нищо, с изключение като се разболееше, защото на 10 ден от разяждането и прекарахме цял месец  в кърмаческо отделение с температура, без никакви други проблеми и ни изписах с решението че нормалната и телесна температура е 37,5...дълга история оправи се след посещение на детска нефрология в София, на 9 месеца дигна 41 градуса и направи гърч..... та само за това съм се претрисала.

Аз все се чудя как д и кажа да мълчи, без д ами се разсърди, просто не спира да говори, и с непознати, влиза  магазина и си говори със всички, разпитва ги, обяснява им. Тя започна да вика, мама, баба, тата...на 6 месеца, на 2 годинки си правеше сложни изречение, на 3 говореше чисто като голям човек... смятам че всичко си е до детето и ролята на родителя е твърде малка.
Аз също съм голяма бъбривка и съм започнала д говоря на 4 години, а сега не можеш д ами запушиш устат, даже дядо ми ме е водил на баячки.

# 523
наскоро четох една тема за това как да отучим детето да заспива на ръце, и повечето майки са написали, че до 2-3г. това е невъзможно...за съжаление...аз съм се подготвила, че ще е така....

princessa raia, все ми се струва, че няма точна рецепта и точно време, когато това да се случи...Всяко детенце си е индивидуално, всяко се привързва в различна степен и по различен начин към майката например...Смятам, че всяка майка сама ще намери най-правилния начин в най-добрия момент според нея. Може да се пробва с чуждия опит, но не е гаранция, че ще сработи...
Вярно, голямо улеснение е, спор няма! Но...както дойде.  Wink
За изправянето - Прес вече е доста уверен, опитва се да се набере на дръжката на фурната, пробва да върти копчетата за котлоните, повдигнал се на пръсти. Баща му като се прибра онзи ден от работа и се смая.  #Crazy Обикаля си кошарата. Сутрин се изправя от страната на спалнята, така ми се явява над главата и наддава боен вик!  hahaha Но пълзенето си го предпочита, по-сигурен се чувства. Като малка хлебарчица шетка из къщи.  Joy
Шишетата не съм ги сменяла...Защо според теб трябва да се сменят на 3 месеца?!? ПЛастмасата ли се амортизира.... Това е срокът за силиконовите биберони, не би трябвало да е и за шишета...Да не говорим, че аз бибероните ги проверявам и някои са изкарвали по малко повече от 3 месеца, ако им няма нищо...

Докато го хранех вчера и му викам "Още?" и той -"Оте". Дали го каза неволно... newsm78 Все още ми се струва, че не казва волево думички, на които знае значението. При вас как е?

Имамама, да заспива само детето не означава непременно да се съдира от рев. Преската сега си заспива съвсем кротко, най-много да си поиграе с някоя играчка преди това. Има ли човек в стаята се разсейва и не иска да заспи. Иначе на мен ми се четат приказки преди сън, като мине малко време мисля да пробвам, но по-скоро за удоволствие от самото четене, а не с цел приспиване...освен, ако до тогава не откаже да заспива сам, разбира се...

Сок давам отдавна, смятам, че това е едно от най-полезните неща, които мога да му осигуря. Особено, ако е прясно изцеден сок. А той го обожава! Чайче също съм давала - много се харесва и то, особено докато е още топличко...

Enigma, винаги е удоволствие да те "видя" и прочета!   bouquet

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 14:34 от no_name

# 524
За заспиването сами-това, че не могат да заспят сами, най-вероятно, се дължи на мен. Аз просто не мога толкова бързо да се разделя с тях. Искам да ги гушкам, милвам, целувам... Аз като малка не съм получавала нищо от това и си бях казала един ден като имам деца да им показвам постоянно любовта си. Майка ми страшно много ме обича и се раздава за мен и брат ми, но никога не ми е казвала, че ме е обича, никога не ме е прегръщала, целувала... Същото се отнася и за баща ми.

Принцеске, Вики също не се изправя в кошарата, ама и тя въобще не стои там, само понякога спи там, даже се замислям дали да не я махна, а на нейно място да сложа голямо легло, залепено за спалнята. Изправя се по мен, по уокъра, на дивана, но винаги с помощ.

Иначе е много културна-като влезе в стаята и веднага поздравява-маха с ръчичка за здрасти. Също и като излиза от стаята, маха за чао, което е по-различно от здрастито. Е, понякога няма никой в стаята, но тя си маха  Joy Сега я уча да казва колко голяма ще порастне и вече показва, ама по това колко показва май много ниска ще бъде Mr. Green В началото й викам: колко голяма ще порастнеш?, тя-не, не, аз-какво? малка ли ще останеш и тя-да, да hahaha 2 пъти я питах и 2-та пъти ми отговори така Simple Smile

И сега да се оплача пак... Нашите екземи са много зле, вече 10 дни не минават, т.е. бяха избледнели, но от вчера пак са избили, особено на челото. Може ли да е реакция от някоя храна? Само по лицето? Thinking Давам вече детска кухня и горе-долу яде. Поне като хвърлям не ме е яд, дала съм само 1,20лв. Макар, че винаги ме е яд, като се налага да хвърлям храна, защото и моята като маги79 може да яде 1 пюре 3 дни.

Общи условия

Активация на акаунт