СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 58 121
  • 1 433
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Ами точно затова К5 не трябва да отпадне , а да има задължителен срик на посещение и детето да не се е водило фиктивно само, че посещава яслата(което незнам как би се доказало).Тази година почти сигурно няма да има промяна на критериите според мен.

# 721
  • София
Според мен пък съвсем сигурно, че няма да има промяна на критериите тази година. Остава по-малко от месец все пак, процедурата е доста тромава.

# 722
А не е ли възможно /не съм наясно/ самостоятелните ясли да станат филиали на близките ЦДГ-та и децата автоматично да преминават в 1-ва група, както е за децата в ОДЗ. Наистина ми се струва ужасно детето ти да е на ясла, ти вече да си тръгнал на работа и изведнъж айде и ти и детето вкъщи. Да не говорим, че ако наистина е вярно, че ги изписват като станат на 3 год. за децата от първото полугодие е същото, до Септември вкъщи.

Едно време е било точно така. Мисля, че миналата година тук се обсъждаше и това, всички градини да станат ОДЗ - да се махнат чистите ясли, най-вече.
За изписването на 3 години - има наредба от общината децата, родени през първото полугодие да се изписват на 1 юни /сигурно послучай деня на детето..../ Laughing

# 723
За тази година и според мен е много късно за смяна на критериите, но за следващата наистина трябва да се обмислят, аз основно имам проблем с ДК4, а относно К5 - най-добре е яслите да минат към ЦДГ-та, т.е. и за тях да се кандидатства през системата. Така се получават много кофти ситуации за родителите.В най-добрият случай, дори и да направят компромис и да отпишат децата юни, пак си остават 2 месеца без да има децата къде да посещават градина.

# 724
А не е ли възможно /не съм наясно/ самостоятелните ясли да станат филиали на близките ЦДГ-та и децата автоматично да преминават в 1-ва група, както е за децата в ОДЗ. Наистина ми се струва ужасно детето ти да е на ясла, ти вече да си тръгнал на работа и изведнъж айде и ти и детето вкъщи. Да не говорим, че ако наистина е вярно, че ги изписват като станат на 3 год. за децата от първото полугодие е същото, до Септември вкъщи.

За жалост чистите ясли са към Министерство на здравеопазването. Затова и миналата година не се получи да бъдат вкарани и те за кандидатстване, чрез ИСОДГ.
Абсурдно е настойчивото желание да се променят критериите непосредствено преди кампанията по кандидатстване, с което се причинява много стрес и конфликти. Имаше цяла година време, през което това да се направи. Според мене критериите - добри или лоши, не е сега моментът да се пипат. Сега е моментът, обаче, да се установят критериите за приема през 2011 година. Все пак хората се опитват, доколкото е възможно, да си планират живота. Това касае особено силно критерия К5.
Peace
И аз го разбирам, но понеже кандидатстването наближа и нервите ни се опъват до краен предел всеки следващ ден и ни се иска някой да ни разбере, да ни съчувства и да ни каже, че детето ни има поне малък шанс да бъде прието. Та затова си се жалваме тук  Peace Иначе на всички им е ясно, че критериите няма да се променят за тази година. Но поне ако успеем да направим системата малко по-прозрачна  Wink

Някой спомена, че не може системата да се преработи наново за да са видни 10+ точки от къде са, защото ще е скъпо. Ами нека тогава да задължат директорките на ОДЗ и ЦДГ на списъка с приети деца да напишат кое предимство са използвали за да имат 10+ точки .

# 725
Лично мнение, но и още пет години да се обсъждат критериите, резултатът ще бъде аналогичен или почти на сегашното състояние. Въпросът е дали има изобщо желаещи да отделят година и повече от времето си за да повторят тази процедура. Ако прегледате последните страници, ще се убедите че почти няма нещо по критериите около което да се солидаризира родителското мнение. И докато родителите се фокусират върху критериите, се губи основата на проблема - липсата на места и недостатъчните усилия за преодоляване на това от страна на СО.

Има ли нещо друго в Правилата за прием (освен критериите), което смятате че трябва да се коригира или прецизира. Все пак правилата не са само и единствено критериите за прием.

# 726
  • София
Абсурдно е настойчивото желание да се променят критериите непосредствено преди кампанията по кандидатстване, с което се причинява много стрес и конфликти. Имаше цяла година време, през което това да се направи. Според мене критериите - добри или лоши, не е сега моментът да се пипат. Сега е моментът, обаче, да се установят критериите за приема през 2011 година. Все пак хората се опитват, доколкото е възможно, да си планират живота. Това касае особено силно критерия К5.
направих поста ти в червено за да не го подминат незабелязано
за брат и сестра казах мнението си по долу
sladka_mama  употребих думата злобно имайки в предвид отстраняване на К5 ( с това само ще се лишат надежди на тези които не са приети , и виждат малко светлина в тунела )   или равен старт за всички  ДЕЦА кандидатстващи  от набор 2007 ( ясленчета , приети в ОДЗ и не приети)  или  да остане критерия К5  в действие  . Да напълно те  разбирам не сте приети в ясла и ти е болно , така както на мен , че не ни приеха в ОДЗ - ( знам - с риск да се повторя , че децата от ОДЗ няма да чакат пак на опашка както предлагам , но отново казвам след като ТЕ  са приети по тези критерии , то и съответно набора им трябва да се възползва от "поощряващият " К5  bowuu

# 727
Принципно съм съгласна с reniris  ако и децата в ясла кандидатстваха чрез системата. Не ми харесва начина на кандидатстване там, според мен така детето ти може да влезе и на другия ден, след като подадеш молба /зависи разбира се, от директорката и твоите контакти/ или пък да подадеш молба още от раждането на детето, да висиш там в първия работен ден на всяка година, и пак да не дойде ред на твоето дете /защото нямаш контактите или парите/. Не казвам, че става по този начин, тъй като нямам доказателства, но според мен си е предпоставка за корупция...а нали целта беше тя да се премахне.

# 728
Необходим документ за смяна на постоянен адрес е копие от нот.акт. Ако сте под наем се иска и нотариално заверено съгласие от собственикът на апартамента, че ви дава право да си изкарате документи за самоличност на този адрес. Хич вече не е лесна процедурата. Бат Бойко го измисли....Това важи дори за жълтата бланка за настоящ адрес!
не съм сигурна , но мисля , че не във всички общини е така - поне миналата година не беше - добре де ако се сложи някакъв срок пак ще е по справедливо , но к'ва ти справедливост ...  тук няма такава и снощи опънах нерви и изписах сума ти постове да обяснявам обяснимото - това е на" чужд гръб и 100 тояги са малко " ето ти само един пример от снощния дебат : детето й е прието в ОДЗ и тя ще предлага да се махне К5  ааа не така   Stop не ви харесва К5 - ок - махнете го , но справедливо ...как ли ... нека тогава всички деца набор 2007 ( независимо дали са в ОДЗ , ясла или "вън") да са с начален старт , а не да си подсигурила ДГ и да умееш да даваш съвети и предложения ... ето за това писах ИЛИ всички критерий да се коригират справедливо или нито един  Peace
лек и успешен ден   bouquet !
Съжалявам за опънатите ти нерви, съвсем искрено! ...
Тук върви дискусия, а не кавга някаква си, надявам се -поне аз така ги приемам нещата. Ако можеше да излъча глас и тон, надявам се щеше да се увериш, че съм искрена...
Сега да ти отговаря на цитирам „: детето й е прието в ОДЗ и тя ще предлага да се махне К5  ааа не така   „
Аз за отпадане на К5 дебатирам още от началото на миналата кампания, ( а не от една седмица, от когато сина ми влезе в ОДЗ), и то защото съм съвсем наясно че с този критерий се дава предимство на децата влезли и все още влизащи по старата система (оная, дивашката, дето води до успех само ако имаш достатъчно силни лакти, нокти и зъби). Ако се съмняваш – порови назад в архива и ще се убедиш, какво и от кога пиша по този въпрос във форума.... С личен опит съм минала по дивашката система на времето, когато записвах дъщеря ми за детска градина, и за мен си беше абсолютна обида да участвам в това – за съжаление тогава това беше единствения (легален!) път за записване на дете в детска градина. Слава Богу, обществото най-сетне узря да осъзнае абсурдността на този начин и така се стигна до създаването на Интенет системата... Почти на 100% съм убедена, че всеки нормален човек със себеуважение ще се чувства принизен да участва в подобни начини за записване на база „законите на джунглата”... За съжаление ти си затваряш очите за този факт (просто не вярвам да харесваш тая диващина!), само защото вече си успяла чрез нея! Т.е. не гледаш на проблема обективно, а го прокарваш единствено през собствения си конкретен случай и изгода....

В няколко различни постинга вече прочетох как било разбираемо всеки да си тегли към своята си черга.... Ами според мен не е! Не е нормално да си затваряме очите за очевидното, само защото на нас конкретно така ни трябва. По тая логика, ако утре изведнъж ни потрябват обратните варианти, по които сега плюем, би следвало да завъртим мнението си на 180 градуса – ами смешно е, не мислите ли?

# 729
  • София

Пресъединявам се към мечтите ти  Mr. Green , но това не е възможно ,защоти чистите ясли са към министерството на здравеопазването и предимство се дава само с 1 т . на деца приети в чиста ясла точно  И заради тези факти които си изложила "Наистина ми се струва ужасно детето ти да е на ясла, ти вече да си тръгнал на работа и изведнъж айде и ти и детето вкъщи."

# 730
Ели, все си мисля за този дълъг период между обявяването на местата и първото класиране. Може да се прави и за тяхно удобство /не знам, дали за изправяне на технически грешки, например/, но ми се струва изнервящо дълъг.
И другото нещо, първо класиране чак през месец май също е доста затормозяващ. Най-добре беше през 2008, началото на февруари. Така хората могат да се ориентират и да си направят сметка - горе-долу навреме /не че сметката може да бъде платена от всеки, но.../.  
Това беше предложение по-скоро за догодина.
Присъединявам се и към искането за даване на прозрачност на случаите на деца с над 10 т.

# 731
  • София
Аз пък мисля, че ако критериите се приемат непосредствено преди класирането, то много по-малко хора биха имали време да се злоупотреби.
Ако К5. например за прием 2011 се приеме да е 12 м. то още от сега родителите ще имат време да запишат децата си фиктивно на ясла в Ботунец например /пък нека после някой да тръгне и да проверява дали и колко ходи/. Както и ако същият К5. остане както е бил досега, то всички, които записаха децата си само заради точката на ясла, ще си я получат, но ако сега се приема срокът да е 12 м., то точно те ще останат извън него, което е много по-справедливо според мен.
Ами ти пак може да си тръгнал на работа, детето ти да е в частна ясла, или да плащаш на някой да го гледа, просто защото не се е класирало за ОДЗ или чиста ясла, и какво - хайде пак шансът ти детето да е прието в градина да е по-малък.

А стрес и конфликти ще има винаги, докато има ограничен брой места в градините и яслите.
Всъщност ясно е и сега, че всеки се оправя според ситуацията, който намери вратички и връзки, използва ги.

# 732
ОК, към Министерството на здравеопазванета са сега, това по презумпция завинаги ли е, и ако да, кое го налага? Защо едни ясли /в ОДЗ/ ще са към Общината или МОН, а други към МЗ. Според мен може да се помисли в тази насока, и след няколко години проблемът със самостоятелните ясли да е решен, а не да изписват децата по средата на годината, а пък приемът в ОДЗ и ЦДГ да е само Септември...нелогично е. Пък и сега ГЕРБ са навсякъде, може да се разреши нормативно този въпрос според мен, явно не тази година, но когато тогава...

# 733
Принципно съм съгласна с reniris  ако и децата в ясла кандидатстваха чрез системата. Не ми харесва начина на кандидатстване там, според мен така детето ти може да влезе и на другия ден, след като подадеш молба /зависи разбира се, от директорката и твоите контакти/ или пък да подадеш молба още от раждането на детето, да висиш там в първия работен ден на всяка година, и пак да не дойде ред на твоето дете /защото нямаш контактите или парите/. Не казвам, че става по този начин, тъй като нямам доказателства, но според мен си е предпоставка за корупция...а нали целта беше тя да се премахне.

Права си, но деца си влизат и в ОДЗ-тата извън електронната система!

# 734

Права си, но деца си влизат и в ОДЗ-тата извън електронната система!

Как по-точно? Моето влезе през ИСОДГ и мисля, че за набор 2006 и по-малки е задължително, не само пожелателно, както през 2008 год.

Общи условия

Активация на акаунт