СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 56 233
  • 1 433
  •   1
Отговори
# 1 260
  • София
  Laughing ... аз само заради това следя темата !

# 1 261
  • София
Много бързо и страстно пишете и не съм в състояние да ви следя вече LaughingОтидох на първа страница, но не видях кога ще стане ясно дали ще има промени в регламента за кандидатстване и ако има кога ще узнаем?
Аз залагам, че промени тази година няма да има, никакви.  Peace

# 1 262
  • София
Много бързо и страстно пишете и не съм в състояние да ви следя вече LaughingОтидох на първа страница, но не видях кога ще стане ясно дали ще има промени в регламента за кандидатстване и ако има кога ще узнаем?
Аз залагам, че промени тази година няма да има, никакви.  Peace
А пък аз залагам много на това, защото ще получим точка  покрай чистата ясла и ще имаме заветни 9.3точки, та затова питам постоянно за промени:)

# 1 263
Да се запиша и аз в тази проблемна тема. От известно време започнах да ви чета, тъй като скоро ще се присъединим към групата на чакащите Sad
Силно се надявам и аз да бъдат извършени някакви промени в регламента и критериите Praynig
Имам един въпрос към мамите с повече опит. Извинявам се ако е било коментирано Blush
Майката на съпруга ми е с голям процент нетрудоспособност. Дали мога да се позова на критерии СК 8 или се касае само за родителите на детето newsm78
Предварително благодаря за отговора.

# 1 264
  • София
Да се запиша и аз в тази проблемна тема. От известно време започнах да ви чета, тъй като скоро ще се присъединим към групата на чакащите Sad
Силно се надявам и аз да бъдат извършени някакви промени в регламента и критериите Praynig
Имам един въпрос към мамите с повече опит. Извинявам се ако е било коментирано Blush
Майката на съпруга ми е с голям процент нетрудоспособност. Дали мога да се позова на критерии СК 8 или се касае само за родителите на детето newsm78
Добре дошла в страстната тема Simple Smile
По въпроса ти-според мен се отнася само за родител, защото бабата и дядото са отделно семейство от вашето.

# 1 265
  • София
Само за родителите се отнася, за баба и дядо - не, дори да са от едно домакинство.

# 1 266
malachika, майката на съпруга ви с вас ли живее? Ако е така и е жена на легло може да извикате социален работник у дома си, който да констатира, че за развитието на детето е по-добре да посещава ОДЗ, а не да стои вкъщи покрай болен член на семейството (особено ако живеете повече хора на едно място). Дано не те подвеждам, но преди време ако не греша Дидиа беше споменала за такъв случай.

# 1 267
  • София
Да, ама там става дума за "дете в риск".

# 1 268
И към Ели от работната група 2 питания:

1.   Децата с 10 + точки да се подлагат на проверка задължително от общината, не от директорките/данните се предоставят доброволно/, така че е абсолютно възможно
да се ангажира още един човек, ако не и трима /комисия/ и подкупа е или
невъзможен или голям, не че ще се реши въпроса, но се намалява възможността.
2.   Да се виждат публично в регистъра точките за хората заети в образованието и детските 
       градини/никакво противоречие с , който и да било закон/

Един татко дето съпругата му прочете 10 страници и се отказа))
Поздрави

Ще трябват доста повече от трима човека за да обработят кандидатурите с 10+ точки. Дирекция Образование са десетина човека и не виждам как може да се създаде необходимата организаци. При това не съм сигурна че е по-силите на когото и да било да отметне всички документи в рамките на седмица-две след първото класиране. Особено ако всички ги подадат в края на периода на записване.

Честно казано не виждам как ще стане. За пример - ако има молби за разглеждане на 50 човека, това отнема почти цял ден и не се гледат всички документи, а само най-важните .

Поради тази причина беше предложено при необходимост да се организират проверки на определени ДГ. Но за да има проверки трябва да има сигнали. Такива официално подадени няма. Аз все още не разбирам как при множеството нередности по спазването на Правилата за които чета тук, не е пуснат нито един сигнал по който да поискаме проверка. Ако има проверки, а още повече установени нарушения и наложени наказания, си мисля че ефектът ще бъде достатъчно дисциплиниращ.

Нека всеки който има отношение и по въпроса за прозрачността да пише до СО, да иска срещи или каквото се сети. Малко несериозно се оказва когато аз или Мама Сання се изтъпаним и на база форума поставим нещо за обсъждане. Никой не би ни обърнал внимание по сериозни въпроси ако наистина не е ясно че има родителско недоволство. А индикации за това до тях не достигат или са твърде малко, за да бъдат взети под внимание.

С две думи - Помогнете за да можем и ние да помогнем.

# 1 269

1.   Децата с 10 + точки да се подлагат на проверка задължително от общината, не от директорките/данните се предоставят доброволно/, така че е абсолютно възможно
2.   Да се виждат публично в регистъра точките за хората заети в образованието и детските  

Поздрави

Ще трябват доста повече от трима човека за да обработят кандидатурите с 10+ точки. Дирекция Образование са десетина човека и не виждам как може да се създаде необходимата организаци. При това не съм сигурна че е по-силите на когото и да било да отметне всички документи в рамките на седмица-две след първото класиране. Особено ако всички ги подадат в края на периода на записване.

Честно казано не виждам как ще стане. За пример - ако има молби за разглеждане на 50 човека, това отнема почти цял ден и не се гледат всички документи, а само най-важните .

Поради тази причина беше предложено при необходимост да се организират проверки на определени ДГ. Но за да има проверки трябва да има сигнали. Такива официално подадени няма. Аз все още не разбирам как при множеството нередности по спазването на Правилата за които чета тук, не е пуснат нито един сигнал по който да поискаме проверка. Ако има проверки, а още повече установени нарушения и наложени наказания, си мисля че ефектът ще бъде достатъчно дисциплиниращ.

Нека всеки който има отношение и по въпроса за прозрачността да пише до СО, да иска срещи или каквото се сети. Малко несериозно се оказва когато аз или Мама Сання се изтъпаним и на база форума поставим нещо за обсъждане. Никой не би ни обърнал внимание по сериозни въпроси ако наистина не е ясно че има родителско недоволство. А индикации за това до тях не достигат или са твърде малко, за да бъдат взети под внимание.

Да разбираме ли, че в момента контрол се предизвиква само при проявена наблюдателност от страна на обществото?
Обсъждан ли е вариантът "инцидентна проверка" на случаен принцип? След като е предвиден начин за проверки по сигнал, то вместо да се чака такъв (който така и не се подава) може да се правят случайни и внезапни проверки по детските заведения. И това може да има дисциплиниращ ефект..., даже ако "случайния" избор на дадено ДЗ бъде на база слух, или анонимен сигнал. Друг "случаен избор" - детско заведение в което влизат много повече деца с 10+, спрямо близките ДЗ в района.
И една друга идея (въпрос). След като 1-2 седмици не са достатъчни за проверка, защо да се поставя такова ограничение във времето? Проблем ли е проверки да се правят и след записване на децата? И ако се установи измама, то наказание да понесат не само виновните от страна на детското заведение, а и родителите на детето - например не просто глоба някаква си, а детето да бъде изключено от ДЗ, без право на ново кандидатстване в него (поне не и в него!)

Последна редакция: пн, 08 фев 2010, 10:15 от sisislava

# 1 270
  • София

Поздрави

Ели, човекът предлага (мисля) всички точки да са явно видими, а само специалните случаи, в които родителите държат да запазят анонимност и искат точки по СК6 - СК11
Деца-сираци – 6 т.
Деца-полусираци – 3 т.
еца, на които поне един член на семейството е с трайно намалена работоспособност 71 % до 100 % - 3 т.
Дете с неизвестен родител или с родител с отнети родителски права – 3 т.
Дете, настанено за отглеждане в приемно семейство или семейство на роднини и близки по чл. 26 от Закона за закрила на детето – 3 т.
Деца в риск, съгласно определението по §1, т. 11, букви „б” и „в” от Закона за закрила на детето – 3 т.

- които, моля се на Господ, са малко - при това подчертавам, само онези, които държат да запазят анонимността си - да бъдат разглеждани на комисия, като вместо разбивка по тези точки при тях да се вижда - примерно - проверено от комисия в състав... и имената на проверилите обстоятелствата.
Ако държат да запазят в тайна обстоятелствата по ползването на предимствата, просто ще ги ползват тогава, когато последните бъдат потвърдени. Преди това, разбира се, могат да кандидатстват и с по- малкото точки. Това може да отнеме и малко време, де. Проверяването. Но пък определено съм убедена, че при подобна схема никой, по никой начин, не би изпитвал... ами, недобри чувства към хората, кандидатстващи с тези предимства. С други думи - всички ще знаем, че тези хора наистина имат основания за тях.
Подозирам, обаче, че доста ще намалеят... поради потенциалното намаляване на баби, работещи като лелки в градините и преместването им в Дългопол...

# 1 271
Сислава, може да се постави като въпрос. Обсъждан е единствено вариантът в който изрично се иска проверка, а не като регулярна такава на случаен принцип. Идеята беше че ако има сигнали, които показват че някъде правилата не се спазват - може да се поиска проверка. Това и Фандъкова го беше предложила и не мисля че се е отметнала. Не мисля обаче че е редно да се правят проверки на база слух или анонимен сигнал. Лично мнение. Просто с това също може много да се злоупотребява.

Примерно аз съм силно разочарована от една директорка, която в продължение на половин година ме връщаше всеки път с думите "елате след две седмици, ще видим" или "елате другия месец, ще видим" и ако не бяха въвели системата сигурно още щях да го слушам. Което не означаваше че не се приемаха непрекъснато деца в яслените групи докато ИСОДГ не функционираше, а аз правех пътечки до ОДЗ-то. Сега ако съм по-отмъстителна и проверки може да се правят по слухове, моментално бих пуснала една анонимка. Не защото имам информация, а ей така за да я поставя в кофти ситуация.

А и честно казано, не виждам как можем да участваме в такива проверки. Т.е. ако нямаме конкретен сигнал, ще минат, ще проверят и каквото ни кажат трябва да го приемем. За съжаление няма независим орган към който да можем да се обърнем за съдействие.

# 1 272
Да разбираме ли, че в момента контрол се предизвиква само при проявена наблюдателност от страна на обществото?
Обсъждан ли е вариантът "инцидентна проверка" на случаен принцип? След като е предвиден начин за проверки по сигнал, то вместо да се чака такъв (който така и не се подава) може да се правят случайни и внезапни проверки по детските заведения. И това може да има дисциплиниращ ефект..., даже ако "случайния" избор на дадено ДЗ бъде на база слух, или анонимен сигнал. Друг "случаен избор" - детско заведение в което влизат много повече деца с 10+, спрямо близките ДЗ в района.
И една друга идея (въпрос). След като 1-2 седмици не са достатъчни за проверка, защо да се поставя такова ограничение във времето? Проблем ли е проверки да се правят и след записване на децата? И ако се установи измама, то наказание да понесат не само виновните от страна на детското заведение, а и родителите на детето - например не просто глоба някаква си, а детето да бъде изключено от ДЗ, без право на ново кандидатстване в него (поне не и в него!)

Много добре си го казала... и аз това си мислих... все пак тези хора, които са предвидени за проверки вместо да си дремят на работните места да вземат и да се самосезират от време на време... да правят случайни проверки, защо винаги трябва да се чака на майки "дедективи"... все пак родителите имат достатъчно грижи та да ровят кой посещава и кой не градина  newsm78
Аз лично бих дала сигнал само ако съм 100% сигурна, че нещатане са чисти... а как мога да съм толкова сигурна... само ако аз съм човека вкарал детето си с измама  Crossing Arms ooooh! Е може би и в други случаи, но трябва да са ми казали как точно е станала далаверата...
Предполагам сте гледали репортажите с онази баба, дето обяснява как вкарва дечица в детската и как даже някакъв от общината им е отпуснал място... както и да е... има ли някакъв резултат след тези репортажи или се правят на ударени всички?

# 1 273
Сислава, може да се постави като въпрос. Обсъждан е единствено вариантът в който изрично се иска проверка, а не като регулярна такава на случаен принцип. Идеята беше че ако има сигнали, които показват че някъде правилата не се спазват - може да се поиска проверка. Това и Фандъкова го беше предложила и не мисля че се е отметнала. Не мисля обаче че е редно да се правят проверки на база слух или анонимен сигнал. Лично мнение. Просто с това също може много да се злоупотребява.

Примерно аз съм силно разочарована от една директорка, която в продължение на половин година ме връщаше всеки път с думите "елате след две седмици, ще видим" или "елате другия месец, ще видим" и ако не бяха въвели системата сигурно още щях да го слушам. Което не означаваше че не се приемаха непрекъснато деца в яслените групи докато ИСОДГ не функционираше, а аз правех пътечки до ОДЗ-то. Сега ако съм по-отмъстителна и проверки може да се правят по слухове, моментално бих пуснала една анонимка. Не защото имам информация, а ей така за да я поставя в кофти ситуация.

А и честно казано, не виждам как можем да участваме в такива проверки. Т.е. ако нямаме конкретен сигнал, ще минат, ще проверят и каквото ни кажат трябва да го приемем. За съжаление няма независим орган към който да можем да се обърнем за съдействие.

А по принцп ако е "чиста" директорката, какво  ще я притесни една проверка? Според мен нищо  Wink Трябва да свикнат директорките, че работата им подлежи на контрол Simple Smile

А аз не разбрах за "каквото ни кажат"... тоест нали може да се види в системата , кои са приетите деца... После в градината се вижда кои деца посещават и се разбира има ли приети по страничния начин  newsm78 Особено като има и деца, които още са по опашките, но дефакто посеюават градина  Rolling Eyes Да не говорим, че сигурно има много, които въобще и не са се регистрирали Sad

# 1 274
Извинявам се ако е коментирано,но сега влизам в темата и преди малко разбрах,че вече може да се кандидатства за ЦДГ.Въпроса ми е кога децата ще получат входящи номера и ще можем да видим списъците за всяка градина?

Общи условия

Активация на акаунт