за детските градини и таксите

• 8 253
  • 179
  •   1
Отговори
# 30
Не мисля, че е редно да се упрекват хората с по две и повече деца, че защо не са могли да предвидят, че не могат да ги издържат.
Да, никой не е длъжен да ги издържа, но има моменти в живота на хората, които те не могат да предвидят за 18 години напред разходите си и приходите.
И когато има криза - както сега, ще видите след 18 години, когато трябва да се кандидатства как отново ще спаднат критериите във ВУЗ-овете, както и по настоящем /сега кандидатстват поколенията, които бяха при смяна на строя 89,90,91 година/. Баловете падат, тези които влизат не са положили усилия за да влязат, защото нямат конкуренция /говоря за болшинство, а не за изключения/.
Преди се закриха детски градини защото това поколение беше малобройно. Сега липсват такива градини и плюем, а всъщност и от нас зависи. 
Откланям се от темата - но не мога да гледам безучастно как се натяква, виждаш ли - защо си направил дете, когато не можеш да го гледаш?
Надявам се съм ясна и няма да ме репликирате за безотговорния родител. Не става въпрос за тях.

# 31
Съгласна съм с Бо, човек не може да си планира живота до последния детайл за 18 години напред, а и е ясно, че проблема с детските градини е друг- качеството на услугата
И не разбирам как някои могат да пишат- като не ти харесва, не си води детето там. В детските градини, независимо държавни, общинки или частни, децата не са захвърлени , трябва да се съблюдават всички мерки за безопасност, да се спазва добрия тон и да се подпомага развитието на детето. Ето защо родителите имат претенции, и изискват спазването на тези неща, независимо от размера на таксата.
Ясно е че таксата не формира цялата издръжка на детската градина, голяма част идва от общините, които се финансират пак с нашите - на работещите родители пари
Така че е напълно нормално при повишаване на таксата без повишаване на качеството или количеството на предлаганата услуга, да се потърси отговор: Защо?

# 32
  • гр. Шумен
Не мисля, че е редно да се упрекват хората с по две и повече деца, че защо не са могли да предвидят, че не могат да ги издържат.
Да, никой не е длъжен да ги издържа, но има моменти в живота на хората, които те не могат да предвидят за 18 години напред разходите си и приходите.
Това е абсолютно вярно! Авторката на темата наистина разсъждава доста инфантилно по отношение на задълженията на държавата, но истината е, че живота не е толкова праволинеен и осигурен колкото на някои им се иска. Понякога човек може да изпита и трудности. Номерът е да не хленчи, а да търси изход. Вярно, като майки на малки деца, сме малко по-ограничени. Но това не означава, че не трябва да ги имаме. Защото всеки знае да си изкара живота като си свирка и живее само за себе си. Поемането на отговорност по отглеждане на деца е нещо, което трябва да бъде поощрявано, особено сред образованите хора. Иначе - сещате се нали какво ще се случи след 50-60 години.
Колкото до детските градини, не таксата е наистина страшното. Тя по моему е приемлива, но наистина страничните разходи понякога идват в повече. В градината, където е детето ми през седмица събират по 3лв за театър. Наистина, той не е задължителен, но някак не върви другите деца да отидат на театър, а твоето дете да стои с лелката само в стаята. Нищо против нямам театъра, но на месеца по два пъти - май е множко.

# 33
Никак не разбирам, ако вие лично нямате нищо против да ви онождат институциите, защо трябва така агресивно да  убеждавате и другите да се дупят, че и да им е кеф.  Whistling

# 34

И не разбирам как някои могат да пишат- като не ти харесва, не си води детето там. В детските градини, независимо държавни, общинки или частни, децата не са захвърлени , трябва да се съблюдават всички мерки за безопасност, да се спазва добрия тон и да се подпомага развитието на детето. Ето защо родителите имат претенции, и изискват спазването на тези неща, независимо от размера на таксата.

Само че никой тук не реве срещу неспазването на добри условия, някои от които нормативно регламентирани, като числеността в групите например. Напротив, щом неговото дете е n+първото прието, по един или друг начин, си наляга парцалите, търпи и се радва. Че и пари под масата бута. Защото знае, че алтернативата е 10 пъти по 50 лв месечно.
Съответно се сеща за протести само ако нещо пряко му бръкне в джоба.
Цената се увеличавала, а услугата не  Confused Ами и киселото мляко е по скъпо в сравнение с преди две години, а е все същото ( в най добрия случай). И кашкавалът, и бензинът, и брашното, и све. Който има желание, да потърси официалния процент на инфлация от предишното повишение на   таксите и да сметне какво е номиналното изражение на същата сума днес.

пп. по отношение на закриването на ДГ в миналото- някой тук наема ли се да каже, кое е по добре- да се поддържат празни 5 години или да се открият отново навреме ?  Аз мисля, че второто. Само дето некои индивиди се движат по линията на най малкото съпротивление без грам мисъл за бъдещето.

# 35
Чак без грам мисъл...нека спазваме добрия тон  Peace
А как ще коментирате факта, че издръжката на дете- общата сума, остава същата  на фона на покачените такси

# 36
Под индивиди без грам мисъл имах предвид отговорните за ДГ:)

# 37
Никак не разбирам, ако вие лично нямате нищо против да ви онождат институциите, защо трябва така агресивно да  убеждавате и другите да се дупят, че и да им е кеф.  Whistling

Не разбирам - кофти ли е да ти отглеждат детето за без пари?

# 38
  • гр. Шумен
пп. по отношение на закриването на ДГ в миналото- някой тук наема ли се да каже, кое е по добре- да се поддържат празни 5 години или да се открият отново навреме ?  Аз мисля, че второто. Само дето некои индивиди се движат по линията на най малкото съпротивление без грам мисъл за бъдещето.
Ценната думичка тук е "навреме"! Много е важно какво се е случило с детската градина през тези 5 години. Защото, ако сградата е продадена (много често за без пари на "моя човек") и превърната примерно в кръчма, няма как точно да се открие отново градина. Трябва да се търси алтернатива, а ако общината няма подходяща сграда "навреме" просто става "когато му дойде времето".
Значи всичко зависи какво е правила общината със сградния фонд, който притежава. Един пример за добро решение. НА две крачки от къщи имаше детска ясла, която беше закрита, после общината я даде на пощенския техникум. Миналата година същия техникум го сляха с механото и сградата в момента се ремонтира за детска градина (в района наистина не е нужна ноав ясла, но градина е нужна).
Други сгради обаче нямаха тая щастлива съдба.

P.S¡ Sorry, ама чак сега видях пояснението. Значи май мислим по сходен начин! ВЯрно е, че преди 10 години имаше хора, които твърдяха, че след рИформите българките ще си седят в къщи и ще си гледат децата, а татковците ще носят големите пачки. То сигурно се е случило... само че за избрани.

# 39
Освен обществения съд на съгражданите за 3 дни какви други последствия щеше да има, ако не се беше поддала на рекета?

# 40
Всъщност детските ти са 70лв след увеличението детската градина за двете деца ще ти е пак 50+25 -75в .
Значи ще ти стигат .

# 41
В градината, където е детето ми през седмица събират по 3лв за театър. Наистина, той не е задължителен, но някак не върви другите деца да отидат на театър, а твоето дете да стои с лелката само в стаята. Нищо против нямам театъра, но на месеца по два пъти - май е множко.

Това вече ми се вижда пресилено, театърът е забавление за децата. И колко струва един билет, ако го заведеш отделно от детската градина? 6 лв. не са космична сума.

# 42
Всъщност детските ти са 70лв след увеличението детската градина за двете деца ще ти е пак 50+25 -75в .
Значи ще ти стигат .
Явно трябва държавата да поема таксата за детска градина, да плаща детски отделно и ако може да осигури работа на всеки безработен.

# 43
  • гр. Шумен
В градината, където е детето ми през седмица събират по 3лв за театър. Наистина, той не е задължителен, но някак не върви другите деца да отидат на театър, а твоето дете да стои с лелката само в стаята. Нищо против нямам театъра, но на месеца по два пъти - май е множко.

Това вече ми се вижда пресилено, театърът е забавление за децата. И колко струва един билет, ако го заведеш отделно от детската градина? 6 лв. не са космична сума.
Не е космична сума, но разликата е съществена. Ако го заведа на театър, това ще е представление със свободна продажба на билетите, които може да се продадат, а може да не се продадат. Сиреч тези артисти играят по законите на пазарната икономика. А тия безкрайни театри в детската градина ми приличат малко на концертите и спектактлите, на които ни водеха под строй навремето, защото театърът или филхармонията не може да си изпълни плана. Нека има театър, но през седмица ми иде малко пресилено. Това е мнението ми, въпреки, че ще ме обявите че съм злобна и завиждам на артистите, които си изкарват по този начин доходите.

# 44
Доколкото схващам, все още всяка община сама си определя таксите за ДГ. Така че не виждам защо се отправят упреци към държавата?
Имате си общинари, кмет, протестирайте пред тях. Всяка община си има сайт, предполагам и форум за връзка с гражданите - пишете там. Тук не можем да помогнем.
Е, ако целта е просто да се похленчи - става и тук.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт