Ирак - четвърти полет над измъчена земя с желание да разнесем надежда !

• 29 314
  • 751
  •   1
Отговори
# 600
  • Costa Rica
Честито на всички празнуващи!

# 601
Уффф, седим с децата от 3,5 часа готови, облечени и с багажа до вратата и чакаме мъжа ми, за да отпътуваме. А той е на работа и сервира едни печени агнета и не знае кога ще се освободи Twisted Evil

# 602

яйца на очи. Та снахата трябва да поднесе яйца на очи с рохък жълтък, без да се спука. Ако се разтече жълтъка значи ще им прахоса имането, ако пък съвсем се е втвърдил значи няма да им донесе нищо ново, а ако е станал, както подобава значи ще имат късмет с нея и ще запази на родата добрия късмет.

хадил ,под яйца на очи се разбира -яйца сварени без черупка във вряла вода нали  newsm78  .До преди да прочеат това си мислех ,че това е бг специалитет ,непознат по арабско,защото поне тук  такива не правят.Когато направих тук за първи път всички се събраха да гледат и да питат как се прави и свеки и до сега разправя как правя яица без да ги варя с черупките.

# 603
  • София

яйца на очи. Та снахата трябва да поднесе яйца на очи с рохък жълтък, без да се спука. Ако се разтече жълтъка значи ще им прахоса имането, ако пък съвсем се е втвърдил значи няма да им донесе нищо ново, а ако е станал, както подобава значи ще имат късмет с нея и ще запази на родата добрия късмет.

хадил ,под яйца на очи се разбира -яйца сварени без черупка във вряла вода нали  newsm78  .До преди да прочеат това си мислех ,че това е бг специалитет ,непознат по арабско,защото поне тук  такива не правят.Когато направих тук за първи път всички се събраха да гледат и да питат как се прави и свеки и до сега разправя как правя яица без да ги варя с черупките.

Това с варенето не са ли забулени яйца ? Щото панагюрци например (от където произлиза родът ми) ги правят в сгорещено олио (или масло). Чукват ги върху сгорещената мазнина и ги оставят така без да ги бъркат и те пак стават на очи.

Гледал съм и варианти върху сух тефлонов тиган ама то това са вече модерни варианти.

# 604
под "яйца на очи" се има предвид пържени яйца, които се правят в сгорещена мазнина и не се бъркат, за да се получи нещо като това: http://farm3.static.flickr.com/2076/2408500288_9b21fb5799.jpg
в Ирак яйцата са на особена почит, нашите рядко се задоволяват с леки закуски от рода на сирене, мляко, заатар, зехтин или други подобни като в Сирия. аз лично не си падам по типичната иракска закуска, ама околните не си поплюват.

# 605
Ейййййй, наядохте се с агнешко и край - никакви ви няма. Може ли такова нещо ! Я да подразня дамите като ги подсетя за това, че идва лято и започва сезонът на диетите: http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2964171

Освен това да ви пусна един линк да се посмеете или да се ядосате: http://seir.bg/2018/close+the+door+please/

И накрая да ви разкажа нещо от нашенско. Както вече сте разбрали в Ирак има много етноси и много различни религиозни общности, които въпреки общото мнение за сепаратизъм, омраза и хаос, векове наред са съжителствали доста мирно и съответно доста са комуникирали и обменяли традиции и опит.

Като резултат от това има много традиции, които са станали общи - видоизменени или запазили основния си вид, други традиции само са станали общоизвестни, но и досега си остават като типична част от културната традиция на някоя общност. Има и такива традиции, които са малко известни или пък са плод на спекулации поради неразбирането им.

Тази вечер ще ви разкажа за една интересна традиция при правенето на плетени изделия от тръстика и от палмови листа подобно на т.нар. "ратан". Поради популяризирането на различните подобни произведения в ОАЕ много хора считат, че това е част от традициите на емирствата. Аз лично не смятам да споря чие е първенството, нито да обяснявам къде има повече палми и къде има плаващи домове от тръстика и палмови листа, в края на краищата всяка държава допринася по свой начин.

http://img535.imageshack.us/g/79806455.jpg/

Едва ли ще е интересна технологията, а и нея може да видите навсякъде в интернет пространството. Това, което ми се иска да ви разкажа обаче са няколко традиции, свързани с изработването на определени изделия. Първата традиция е тази на мълчането. При изработването на основите на детските люлки навремето, задължително е било да се мълчи, докато се оплита платката за детската люлка, за да може детето, което ще спи в нея, да има здрав сън и да не е плачливо.

Казват, че майсторите са слагали камъче в уста, за да не забравят, че трябва да се мълчи или пък са ги плели през нощта, за да не ги подлъже някой и да изпуснат някоя дума. Мълчание се е изисквало и при изработката на кошниците за фурми, за да не изтече реколтата, като думите.

Точно обратното е било като се изработвали страниците на плаващите домове. Тогава се пеело и се разказвали шеги, за да е весел домът и изпълнен с хорска глъч. В днешно време едва ли всички тези традиции се спазват, но за сметка на това винаги има кой да ти разкаже за тях.

Друга традиция е тръстиковите стебла да се накисват във вода само от жени, за да са винаги гъвкави и да не се чупят при преплитането. Също от жени се правят и молитвените рогозки. За разлика от това всички съдове за домакинството, които могат да се изработят по този начин се правели от мъже, за да са издържливи.

Информацията е кратка, но дано ви е интересна поне малко. 

# 606
  • Varna
ХАДИЛЧЕ Hug
Не съм от ядящите агнешко, защото не мога да го приготвям. И го ям само като ходя при комшиите, че те знаят как да го приготвят и не ми мирише а и така го овкусяват, та нямам думи .
Иначе това което си писала за яйцата, за закуските и за рогозките много ми беше интересно.   bouquet
Когато прочетох предния ти пост за яйцата, аз си представих наистина пържени яйца на очи. Иначе на Панагюрските съм цар. Тъкмо преди 40 мин, това наготвих. Пържени на очи яйца много обичам но рядко успявам да не ги разкъсам при обръщането и да не им потече жълтъка rotfImao
Хубава статия и за диетата си оставила, ама аз не съм от тия които спазват диети- калпазанката аз със калпазанка smile3538

# 607
  • София
Значи аз да си допълня предишния пост за панагюрците и яйцата. Те например приготвят яйца на очи и в един много интересен вариант. Запържват в нагорещената мазнина червен пипер и мналко чесън и доливат вряла вода и чак тогава чукат яйцата.

Освен това правят един вариант на така наречените подлучени яйца. Яйцата се изпържват бъркани. После към тях добавят чесън и ги заливат обилно с кисело мляко и отново ги разбъркват. По желание може да се добави малко запържено масло с червен пипер.

Та тези два варианта поне аз не съм ги срещал наистина на друго място.

# 608
дядо хаджия, да ти кажа честно и аз не съм чувала за такива яйца другаде. иначе ние често задушаваме зелен лук и разбиваме отгоре яйца и разбъркваме, после добавяме и магданоз, ама това си е един от многото видове омлети.

# 609
  • София
дядо хаджия, да ти кажа честно и аз не съм чувала за такива яйца другаде. иначе ние често задушаваме зелен лук и разбиваме отгоре яйца и разбъркваме, после добавяме и магданоз, ама това си е един от многото видове омлети.

Ами да ти кажа честно наистина ви препоръчвам да го опитате. То верно, че всичко си зависи от вкуса но на който съм го приготвял в къщи на всеки му е харесало.

# 610
аз не съм особен любител на чесъна, но ще пробвам другата рецепта, да видя домашният фен-клуб на яйцата дали ще ги хареса.

а сега да ви се оплача... все съм си знаела, че сляпата омраза може да доведе до много беди, ама като стане на държавно ниво и става страшно. всички знаете, че земеделието в Ирак разчита основно на напоителните системи изградени върху Тигър и Ефрат. По времето на генерал Касем, а по-късно дори и по времето на саддам, са построени системи от канали, които свързват Тигър с Ефрат, за да компенсират, изградените по протежението на Ефрат язовири и диги на териториите на Турция и Сирия.

Що се отнася до Тигър, нещата винаги са били различни. Частта, която се намира в Турция е трудно достъпна, за да се изгради, каквото и да било, а и освен това основните притоци на Тигър са на иракска територия. Ефрат дава изключително много разклонения, но има малко притоци, за разлика от Тигър, където ситуацията е точно обратната.

Сега обаче, Кувейт предлага на Сирия готов проект и даже с финансиране от тяхна страна, за изменяне на руслото на река Тигър на сирийска територия. Тези 44-45 км от р.Тигър в Сирия са нищожно малки и не могат да решат никакъв селскостопански проблем в Сирия, но промяната на речното легло ще доведе до катастрофално последици за Ирак.

Е... Кувейт не пропуска шанс да "ни го върне" за това което саддам направи... а после иди, че карай народа да е толерантен. Единственият ни шанс е Сирия да не приеме предложението.

# 611
  • София
Много се съмнявам, че този проект толкова лесно ще се осъществи, защото си има международна конвенция за трансграничните вододайни райони. Иначе ние Места и Марица до сега да сме ги обърнали на север и да одат към Дунава.

Пък и нали казваш, че основните притоци на Тигър са в Ирак.

# 612
основните притоци - да, но в началото след навлизането от Сирия, в рамките на почти 100 км основното количество вода е от извора и при смяна на руслото ще бъде отклонено това количество, а това са земеделски райони.

# 613
  • Varna
Кофти работа newsm78......пък и на пук да праЙш newsm78
От една страна смешно.....обаче от друга, дразнещо newsm78 No good......
ХАДИЛЧЕ Hug
Като лапам чесън, ще гледам да не съм ти наоколо Laughing

# 614
спокойно Делте, няма проблем да си ядеш чесън и около мен. Аз рядко го ползвам в готвенето, а дори и да се наложи ползвам млечен чесън, който предварително съм мариновала в оцет, така хем си има вкус на чесън, хем не ми мирише силно, а и не дразни стомаха.

а за правенето напук.. вярно, че е смешно да се юрнеш да предлагаш планове на друга държава, че и пари да им харизваш. Иначе и ние разчитаме на международните закони за водите, а най-вече на благоразумието на Сирия. Все пак преглътнахме сума ти съоръжения по Ефрат и от сирийска и от турска страна, ама и по Тигър да почнат вече ще е страхотен проблем.

иначе пък Кувейт иска на концесия водата от Шат Ал Араб - широката река, образувана от сливането на Тигър и Ефрат преди да се влеят в Персийския залив. Та те само ще си пълнят от там водата, която и без това си отива в морето. Та да видим докога ще е и това.

Общи условия

Активация на акаунт