СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 36 260
  • 762
  •   1
Отговори
# 585
На този етам фирмата не може да ме назначи на трудов,все пак и  на това съм доволна в тази ситуация,дори и без осигуровки

# 586
За новата градина в "Стрелбище" от СО ми отговориха, че трябва да бъде избран директор и да се обзаведе ДГ, както и предстои внасяне на документация за откриване и статут на новата детска градина в СОС. След откриването й, на сайта на ИСОДГ ще бъде публикувана информация за бр. места. С една дума: не са се ангажирали с конкретна дата, както и дали новата ДГ ще бъде с активна кандидатура за тазгодишната кампания. А всъщност, в последното се вклщчваше въпросът ми към СО.

# 587
Със сигурност, договорът за практикуване на свободна професия, се зачита. И е необходимо "Копие от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за предходната календарна година".

# 588
mishi17,щом я има,значи ще ти я дадат.Промени сега в профила си  - месторабота в административния район на градината,и веднага ще ти се отчете ...там ,където в графата за родител,т.е. за теб пише Месторайон работа  Peace

# 589
Със сигурност, договорът за практикуване на свободна професия, се зачита. И е необходимо "Копие от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за предходната календарна година".

Няма договор за практикуване на свободна професия. Това че някой е сключил и изпълнява граждански договор (договор за изработка) не означава че е със свободна професия (самоосигуряващ се). Свободната професия предполага всеки божи месец лицето да внася осигуровки на определен минимум и да прави изравняване на доходите си на годишна база в края на годината. Ако си самоосигуряващ се, възложителя по граждански договор не прави удръжки и не внася осигуровки. Респективно другата страна получава цялата сума и си внася дължимото към бюджета за съответните осигурителни случаи всеки месец.

При самоосигуряващите се със свободна професия има регламентирано целогодишно осигуряване и годишна рекапитулация докато гражданския договор не предполага сам по себе си такова нещо. Това че на някои места се използва вместо трудов договор е друг въпрос.

# 590

И аз така мисля!
Ето какво казва ИСОДГ:
"К2.
Работещ родител /или в отпуск по майчинство/, който е социално осигурен - по 1 т. за родител
Определя се автоматично от данните за трудовия статус на родителите (сумата от точките по К2 и К3 е максимум 2 т.).

Родителят (вкл. и родител извън семейството) трябва да има трудов договор с платени осигуровки в НОИ или да се самоосигурява (едноличен търговец, свободна професия и др.) с платени осигуровки в НОИ.  Ако нямате добри отношения с родител извън семейството, декларирайте трудовия му статус в системата и изискайте служебна бележка директно от работодателя. Ако нямате никаква комуникация с родителя, пишете чрез формата за обратна връзка. Работещи извън страната не получават точка, освен ако не са осигурени в НОИ.

Информацията за трудовия статус на родителите ще бъде сравнена с данните на НОИ преди класирането. Ще бъдете уведомени, ако има несъответствие.

При записване трябва да представите служебна бележка от работодателя (ако сте на трудов договор) или копие от годишната данъчна декларация за самоосигуряващите се. Данъчната декларация служи само за удостоверяване на осигурителните вноски и не се пази в детската градина. За родители в отпуск по майчинство се изисква служебна бележка от работодателя. Служебната бележка трябва да бъде с мокър печат, изходящ номер, ЕИК (Булстат) на работодателя, име и подпис на длъжностно лице - управител, изп. директор или главен счетоводител. Трябва да бъдат указани длъжността, дата на постъпване и адрес на месторабота (не на регистрация на фирмата).

Ето и един цитат за това що е СВОБОДНА ПРОФЕСИЯ от доста компетентен сайт (според мен):

"Лица, упражняващи свободна професия" са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:

а) осъществяват за своя сметка професионална дейност;

б) не са регистрирани като еднолични търговци;

в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.
"

(А за който се интернесува от повече подробности, ето и линка на цялата тема с подробните въпроси и коментари: http://209.85.229.132/search?q=cache:CXNMDY8tofsJ:www.lex.bg/for … ct=clnk&gl=bg

Свободната професия не ти гарантира постоянна трудова заетост, но ти гарантира постоянна готовност за работа. И при положение, че се самоосигуряваш, с това ти гарантираш на държавата, че се самоиздържаш. И за да практикуваш свободната си професия имаш нужда от време без детето си (което, респективно, да бъде в ДЗ.)

# 591
Теоритично /пък и на практика/ може. Дъщеря ми е родена 2004 г., сега завършва ПГУ с 2003 г. Ако реша мога да я оставя още 1 г. в ПГУ с набора си.

Аз пък доколкото знам не може (поне при дъщеря ми отказаха) да се повтаря 2 години ПГУ в ДГ. Това което знам е че може една година детето да кара ПГУ в ДГ, а другата година пак ПГУ, но в училище.

# 592

Няма договор за практикуване на свободна професия. Това че някой е сключил и изпълнява граждански договор (договор за изработка) не означава че е със свободна професия (самоосигуряващ се). Свободната професия предполага всеки божи месец лицето да внася осигуровки на определен минимум и да прави изравняване на доходите си на годишна база в края на годината. Ако си самоосигуряващ се, възложителя по граждански договор не прави удръжки и не внася осигуровки. Респективно другата страна получава цялата сума и си внася дължимото към бюджета за съответните осигурителни случаи всеки месец.

При самоосигуряващите се със свободна професия има регламентирано целогодишно осигуряване и годишна рекапитулация докато гражданския договор не предполага сам по себе си такова нещо. Това че на някои места се използва вместо трудов договор е друг въпрос.
Май наистина имаме нужда от навлизане по-дълбоко в материята.
Ето например какво имах миналата година: На няколко пъти съм сключвала граждански договори за изготвяне на оценки като лицензиран оценител. (Според мен лицензираният оценител с основание може да се нарече практикуващ свободна професия.) При изплащането на възнаграждението ми, възложителят по договора ми удържа съответните суми за данъци (общо казано). В началото на тази година аз декларирах в НАП доходите си по тези граждански договори и от рекапитулацията излезе, че не дължа да довнасям за данъци.
(Между другото за цялата година социалното ми осигуряване се поемаше от друг работодател, където съм на трудов договор. Но да кажем, че не съм била на трудов договор и на основание самоосигуряваща се съм си внасяла социалните вноски сама.) Предвид моя конкретен случай, бих ли имала право да представя данъчната си декларация като доказателство, че съм практикуваща свободна професия, за да ми се зачете точката за работещ родител?

Последна редакция: вт, 30 мар 2010, 17:45 от sisislava

# 593
Здравейте, как стои въпроса с прехвърлянето от едно ОДЗ в друго.
Ако сина ми (набор 2008) го приемат в кварталното ОДЗ, там може ли да прехвърлят и дъщеря ми (набор 2006), която ходи на детска градина в друго ОДЗ, при положение, че официално няма обявени бройки за прием набор 2006г??? Има ли такава възможност. Някой има ли опит с подобен случай.

# 594
Сислава има разлика между работещ по граждански договор и свободна професия. Едното е инцидентна поръчка за конкретно нещо. За другото се регистрираш и ако не бъркам получаваш БУЛСТАТ или каквото се води сега. Нищо не пречи на лице което не е самоосигуряващо се да сключва граждански договори, но това не го прави лице със свободна професия.

При първото работодателят удържа и внася всичко, но само за месеца (месеците) за които важи плащането. При втория случай по хонорар сметката не се удържа нищо, а самото лице всеки месец внася осигуровки колкото прецени, но не по-малко от определения за съответната година минимум. Ако не бъркам в момента го направиха 420 лв. Накрая на годината се прави рекапитулация и при двата случая. Разликата е при обикновен граждански договор може да имаш доходи и съответно платени осигуровки само за един месец в годината, а при свободните професии, независимо от доходите дължиш пари за осигуровки всеки месец върху определения минимален доход за това.

# 595
Сислава има разлика между работещ по граждански договор и свободна професия. Едното е инцидентна поръчка за конкретно нещо. За другото се регистрираш и ако не бъркам получаваш БУЛСТАТ или каквото се води сега. Нищо не пречи на лице което не е самоосигуряващо се да сключва граждански договори, но това не го прави лице със свободна професия.

При първото работодателят удържа и внася всичко, но само за месеца (месеците) за които важи плащането. При втория случай по хонорар сметката не се удържа нищо, а самото лице всеки месец внася осигуровки колкото прецени, но не по-малко от определения за съответната година минимум. Ако не бъркам в момента го направиха 420 лв. Накрая на годината се прави рекапитулация и при двата случая. Разликата е при обикновен граждански договор може да имаш доходи и съответно платени осигуровки само за един месец в годината, а при свободните професии, независимо от доходите дължиш пари за осигуровки всеки месец върху определения минимален доход за това.

Разбирам.
До преди година-две (ако не се лъжа) да си внесеш сам осигуровките като отбелязваш във формуляра, че си самоосигуряващ се си беше нормална практика. Т.е., независимо дали се издържам от някакъв труд  или нищо не работя, свободно и самоинициативно мога да си внеса осигуровките месец за месец или за годината накуп. Дали все още е така, не съм сигурна.
...Опитвам се да разбера условията на ИСОДГ и за момента ми се струва, че има пропуски в тях. Мисля, че по условието за платени осигуровки да те смятат за работещ родител (по обясненията на ИСОДГ), всъщност излиза, че и да не си реално работещ, може да минеш за такъв. Т.е., достатъчно е да си си платил осигуровките...
(Идеята ми да проверя какво могат да дадат като справка от НАП е в етап на изчакване за свободно време от страна на още един човек. Мисля си, че щом НАП е натоварена с архив на почти всякаква информация, би следвало да се очаква, че имат данни и за практикуващите свободни професии, в случай, че регистрацията им е задължителна или това личи от други документи.
Друго, за което сега се сещам, че в така сложните данъчни декларации, за окото на специалист може би е видно декларираните доходи от какъв труд точно идват (и да е възможно отсяването на "случайни" граждански договори, от договори по линия на свободна професия).

# 596
  • София
Моля някой да ми припомни: миналата година бяха отпуснали по 25 места в група за 1во класиране, след това пускаха ли допълнителни места?
В сегашните 1ви групи в Хиподрума има приети поне по 30 деца и се чудя дали са минали през системата.

Не виждам класиранията от миналата година и не мога да си отговоря на въпроса сама.

# 597
Здравейте, как стои въпроса с прехвърлянето от едно ОДЗ в друго.
Ако сина ми (набор 2008) го приемат в кварталното ОДЗ, там може ли да прехвърлят и дъщеря ми (набор 2006), която ходи на детска градина в друго ОДЗ, при положение, че официално няма обявени бройки за прием набор 2006г??? Има ли такава възможност. Някой има ли опит с подобен случай.
Щом официално няма обявени свободни места, значи и официално няма начин детето да бъде прието в другото ОДЗ. За неофициалните случаи съм чувала само за слухове, но в тяхната подробност не съм спец..

# 598
Здравейте,

По въпроса с обявения прием за набор 2009:

Свързах се с Столична Община и от там ми отговориха, че понеже имало много деца набор 2008 които не били приети в ясла а платеното майчинстото на майките свършвало, директорките на ОДЗ-тата предпочели на приберат тях, а не набор 2009. А пак и те набор 2009 били много малки Wink

само дето така и не разбрах защо тогава има градини в Младост, които няма да приемат нито 2009, нито 2008  - без ясла Simple Smile

не са за ремонт, подчертавам - на този въпрос ми бе отговорено - Ми то ... Директорките си решават

Младост                   Прием 2009   Прием 2008              Общо
9 ОДЗ Зорница              10                        14                  24
11 ОДЗ Мики Маус              20                         0                  20
14 ОДЗ Карлсон              10                       18                     28
17 ОДЗ Мечо Пух                0                       24                   24
19 ОДЗ Деница              15                         5                    20
26 ОДЗ Калина             10                         0                      10
28 ОДЗ Ян Бибиян              22                         1                   23
56 ОДЗ Здравец                8                        12                   20
59 ОДЗ Елхица                3                         31                   34
70 ОДЗ Пролет                0                         18                  18
71 ОДЗ Щастие             11                         5                     16
75 ОДЗ Проф.д-р
София Аврамова             20                         0                     20
76 ОДЗ Сърничка                5                       24                    29
98 ОДЗ Слънчево зайче        0                     0                  0
                                          134                        152

# 599
За 98 ОДЗ Слънчево зайче мисля, че местата са били пуснати преди настоящото кандидатстване и са се обаждали/писали на родители, които са кандидатствали за Младост, да запишат децата си. Това е детската градина, в която се помещаваха Социалните и беше скоро ремонтирана. Една моя приятелка е записала детето си там, а на предишното класиране не бяха успели за Младост и бяха останали за текущи класирания. Предполагам, че са запълнили всички места и за това е 0 прием за всички възрастови групи. Все пак това са си мои разсъждения, не съм проверявала лично как стои въпросът.

Общи условия

Активация на акаунт