Готвите ли български манджи?

• 77 880
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 1 230
  • забравих си мисълта...
Izma, майка току що ми каза, че едно време някои хора са правели конски и магарешки луканки, но тази "мода" е съществувала за около 4-5 години и след това е затихнала. Причините не ги знае.

От много отдавна не бях готвила нещо българско, че в повечето случаи иска и повече време, но вчера правих пълнени чушки с ориз. У нас с месо не са на почит, нито пълнените чушки, нито сърмите, постните много се харесват. А сега правя сладко от смокини, че днес смокините бяха много евтини и ме съблазниха Simple Smile.

# 1 231
И в Италия също е разпространено конското.На мен лично много ми харесва.

# 1 232
Белгийците имат един от два специалитета. И единият е конско. т.н. карбонари със сос, червен.
Сестра ми (66-ти набор) имаше гадже касапин, който твърдеше, че в луканките и суджуците задължително се добавя магарешко.

# 1 233
  • На острова
Белгийците имат един от два специалитета.

Точно с белгийска фирма за внос/износ на конско месо се занимаваха родителите ми преди години. Тоест на коне..(след това ставаха на месо  Confused - различни салами, филета, луканки и разни други деликатеси).

Така и никога не се престраших да опитам.

# 1 234
Какво му е страшното на конското? И конят е тревопасно като другите, не по-различно от кравата или агнето примерно. За мен престрашаване ще трябва за нещо като кучешкото например (въпреки че на вкус било като телешкото, според мъжа ми който е опитвал).

# 1 235
  • в колонките
Какво му е страшното на конското? И конят е тревопасно като другите, не по-различно от кравата или агнето примерно. За мен престрашаване ще трябва за нещо като кучешкото например (въпреки че на вкус било като телешкото, според мъжа ми който е опитвал).
       Нищо му няма нито на конското,нито на кучешкото-в Китай ядат кучешко.Просто аз много обичам тези животни и не мога да ги ям.
        bouquet

# 1 236
  • На острова
Да, може би като цяло не е толкова страшно, но при мен е по скоро психическа бариера. Не го възприемам някак - днес да го яздя, утре да го ям.. Laughing

# 1 237
  • забравих си мисълта...
Аз предполагам, че конете, които се колят, за да бъдат изядени са специално за това отглеждани, а не са яздитни коне, но и аз не бих могла, защото конете са ми едни от любимите животни.  Много други животни също не бих могла да ги хапна. Като дете си хапвах с голямо удоволствие жабешки бутчета, че даже и някъде до към 22-23 годишна възраст, но сега, мисля че не бих могла да сложа подобно нещо в устата си, знам ли и аз, но мисля, че не бих могла, не.

# 1 238
Moят съсед навремето редовно си колеше магарето, заедно с прасето. Редовно в смисъл на 2-3 години, винаги имаше едно малко и едно голямо магаре и когато малкото пораснеше старото ставаше на луканки и кюфтета Crazy и си взимаше друго малко.
Не съм се възмущавала много, въпреки че ми беше жал за Марко, приемах го за нормално. Даже си хапвах и аз, когато се събирахме с тях.  Embarassed
Знаех и за хора, които правят така с конете си, но това наистина беше рядкост. Предполагам не само от жал или любов към животното, а и защото конете са си скъпи по принцип и да отгледаш или купиш един само заради месото му сигурно не си струва.
В Германия можело да се намери само в специални месарници, които не се срещат често, а в Швейцария си го продавали в големите вериги супермаркети.

# 1 239
Благодаря за инфото Peace Аз лично не съм яла конско или магарешко, но няма да откажа на луканка с такова месо Mr. Green

# 1 240
Нещо разли4о от конското Mr. Green
Моми4ета познат ли ви е този плод..Една комшийка ми дава..имат дърво..подобно е на маслиновото но с по големи листенца.
Т Mr. Greenя ми казва 4е се казвало Аниш (т.е. на бг анасон) но търсейки инфо в нета не ми излиза нищо подобно ooooh!

# 1 241
  • в колонките
lozeva, струва ми се ,че това,което си показала е гуава. newsm78.Я виж една снимка тук:
 http://redwine.snimka.bg/experiment/ekzotichni-plodove.107622.2243683
    И да споделиш после какво откри. Laughing

# 1 242
 WinkАми да подобно е..а ти яла ли си? 4е аз ядох но не мога да определя вкуса Rolling Eyes

# 1 243
гуавата изглежда доста различно, прилича на круша, и има специфичен аромат и леко стипчив вкус. Не изключвам да е някакъв сорт, но почти съм сигурна, че не е.

# 1 244
  • в колонките
   lozeva,виж и тук,мила : http://iskamdaznam.com/web/7810 . Дано намериш тоя плод кой е.Аз лично гуава не съм яла,дъщеря ми е яла,но е в Чепеларе и не мога да се свържа с нея,може и обхват да няма.Като се прибере в Пловдив ще я попитам по скайпа.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт