КОЗУНАЦИ - 2 тема

• 84 799
  • 805
  •   1
Отговори
# 195
Ето я и моята "империя" Embarassed

Днес правих основно по рецептата на мах-мама,но с малки импровизации в рецептата и технологията.По рецептата :
Сложих 2 яйца,на третото бях решила да му отделя белтъка,но желтъка се разля,а това означава че яйцето не е прясно и го хвърлих.Така остана само с 2 яйца.В помощ на маята прибавих 1сл алкохол,в случай коняк и после в контейнера прибавих още 30 мл както имаше в рецептата на "империята".Мазнинката отиде към 90 мл като 60 мл беше мас.настъргах и един портокал.До тук с рецептата,а сега технологията и последващите я въпроси.
Направих два цикъла месене на програма тесто  и на третия оставих да втаса.В моята машина програма тесто е по следния начин.Загрява 22 мин,меси 21 мин.втасва 67 мин. Така направена технолигията останах с впечатление,че тестото превтаса newsm78.И тук се появява въпроса ми : Как да се познае превтасало тесто. Когата го извадих да го сплитам стоеше шупнало ,подобно на закваската на Джема.И се разточи,а не беше както го описвате стегнато.Иначе докато се месеше беше добра топка.
Използвах програма "тесто" повечко заради месенето уж,ама май нещо май се поулях newsm78. А после и не втаса равномерно.Единия край е по-висок от другия.Както се вижда и на "империята".
В печката втасва 1 час и го пеках 25 мин на 160 град. с вентилатор.Бях го направил за подарък .Стана все пак и го харесаха,но аз нещо като че ли не съм доволна от себе си.Съжалявам че нямам снимка,но нямаше как да го разчупвам.
Стана доста дълго,но се надявам да ме извините Embarassed

# 196
Правила съм многократно кифличките на пеп-4о и наистина са прекрасни, но сега ми се иска  да са си истински козуначени! Wink Благодаря все пак, ще мисля нещо.. Hug
Ето ти кифличките на Джемма - страхотни са http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176696.msg3541287#msg3541287
Аз също много харесвам кифличките на Джемма, но не са оставали дълго, за да разбера дали изсъхват бързо. А това ми е проблемът - искам да ги направя в петък. Джемма ти какво мислиш, ще останат ли все така хубави до неделя? Hug

max-mama, а твоите издържливи ли са? Hug

Venetta, много хубави агънца!

# 197
Привет момичета, на един дъх изчетох темата.Показали сте страхотни козунаци Crazy.Аз се присъединивам към вас като абсолютен новобранец.Вчера за първи път правих козунаци с помощта на машината за хляб.Това са ми и първите тестени изделия по принцип. Grinning
Правих козунаците на Тандури по рецепта на Сладка хапка и мисля, че се получиха добре.На вкус също ми харесаха, но имам няколко въпроса.
1.Първо- май не ми се получиха "конци".От какво зависи това?
2.След първото ми втасване тестото беше много мекичко и пухкаво-така ли трябва да е по принцип?
3.Снощи като се изпекоха не чаках да изстинат дълго и от нетърпение разрязах единият- сториха ми се леко мокри, но не тестиви.Тази сутрин обаче напълно изстинали си бяха ок.Сега обаче привечер са като, че ли лекичко сухи(бяха в найлонова торбичка да не сунат).Незнам какво да мисля- може ли толкова бързо да изсъхнат или съм ги попрепекла?
4. и последно - нормално ли е козунакът да е по- плътен,ако мога така да се изразя, а не пухкав отвътре както е купешкия хляб?За съжаление няма останaл, за да покажа.

# 198
  • Балчик
Ами не знам за кифличките, никгоа не са се задържали повече от 2 часа у нас, но от петък до неделя ми се вижда много време. От събота за неделя по-добре.

# 199
  • Разград

Ами не знам за кифличките, никгоа не са се задържали повече от 2 часа у нас, но от петък до неделя ми се вижда много време. От събота за неделя по-добре.

И у нас е така.Ако евентуално останат-подарявам.И аз си мисля,че от събота за неделя е най-добрият вариант.

ВяраВики,а продуктите бяха ли на стайна температура?Ако са били и това допълнително затопляне в машината е изиграло лоша шега на тестото.Ако и маята предварително е втасала веднъж навън,вътре в машината още 22 минути,много й е дошло.Така си мисля.Избери си друга програма за тестото за козунак,която направо започва да меси,без предварително загряване.А вече готовите козунаци на следващият ден,при мен,също изглеждат сухи,но само изглеждат.Като ги хапваш са си ок.

mickey_82 ,нормално е един козунак,разрязан още топъл да изглежда така,леко мокър.Казват,че топъл козунак се чупи,не реже.Купешкият козунак и хляб съм сигурна,че бъка от подобрители и е абсолютно нормално домашният козунак да е по-плътен.Даже на мен така повече ми харесва.

# 200
  • София
 Джема, чакам ти козунака със закваската с нетърпение...... Simple Smile
  А с колко яйца е рецептата ти?
Четох цяла вечер из нета за козунаците-   и за яйцата пише,че колкото са повече,толкова се утежнява тестото и риска за конци е по-малък. А според мен с повече яйца или нормално-6бр. на 1 кг вкуса е друг на козунака. Найстина правих и с три яйца, но по-различно на вкус, но пък конци леле,само конци беше....
  А куличите и панетонетата нямат плетка, а във форми нагоре се надигат за това пък са меки по повече дни,  по влажни- това е от по-мокрото тесто/слагат повече мляко /
 И сега се чудя какво да правя с яйцата,колко да сложа.....На погача на дъщеря ми майка ми прави козуначена пита-с три яйца- още я помнят каква беше,вкусна и на конци.....но си имаше вкус на пита...... Simple Smile Хареса ми тази рецепта                  & … menu/easter-cake/
Мисля да пробвам с 6жълтъка и 3 белтъка и 900гр.брашно,350 /мляко плюс вино/,200 захар плюс 2 с.л.подсладител, 300 мазнина/масло плюс зехтин/,1/2 ч.л.сол,ванилии-много и кора лимон. мая 1 пак. и половина -френската///дали да не сложа два направо???

Последна редакция: вт, 30 мар 2010, 12:26 от мм

# 201
Здравейте момичета, и аз се зачетох в тази прекрасна тема. Козунака ще го правя в петък или събота, заедно с кифлички. Макар че съм си майсторка на козунаци и кифлички, това ми е професията, представили ли сте прекрасни неща. Браво на Вас.
 Само помнете, че едно време са се правили козунаци с много повече яйца до 60бр. Приятно месене   bouquet

# 202
Само помнете, че едно време са се правили козунаци с много повече яйца до 60бр. Приятно месене   bouquet

Напълно съм съгласна с това Peace Досега 2-3 години подред все ми се получават конците (май само веднъж нещо превтаса тестото) и съм споделяла, че факторите за появата им са няколко. Най-вече доброто измесване с мазнината, топлината, количеството захар (с повече захар става по-трудно), доброто втасване (в никакъв случай прекалено надигане на тестото), добрата мая и позитивното мислене при месене  Laughing 

# 203
Козуначено бебе - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=486368.0 Мисля, че идеята може да се префасонира в различни човечета.

# 204
  • София
Правих в събота вторият си козунак по рецептата на Скарлет О'Хара. Месих го в машината (мулинекс) като пуснах програмата за тесто 3 пъти ( да уточня само че цикъла е 5мин. меси, 5 почива, 15 меси, 1ч втасва ) аз я пусках отново след като стигаше до втасването, на третия път оставих програмата до края. Като вадих тестото от машината ми се стори че е доста шупнало , сплетох го и го сложих във форма във фурната на 50гр пак да втасва. Почти успя да се удвои, но ми се струва, че не беше достатъчно. При печенето се надигна още малко. Но накрая козунака се получи много ронлив и с недостатъчно конци, Иначе на вкус беше добре. Според вас дали е превтасал още преди сплитането  newsm78 и защо се ронеше ?
Първият козунак бях пуснала 2 пъти да се меси и беше с още по-малко конци, затова този реших да пусна 3 пъти  Thinking
Моля за съвет, даже ако някой има мулинекс да сподели коя програма  Hug

# 205
Привет от Филибето Stop
Мах-мама,продуктите ми бяха със стайна температура,маята я шупнах със захар и брашно и всичко както си го пише по инструкциите Simple Smile.Но... на моята машина ЕТА Siesta всички програми започват с подгряване от 20 мин. Sad.За добро или за лошо това е.На харизан кон ... понеже  ни е подарък.
Ще пробвам с програмата за  френски или сладък хляб - Ердинч мисля че го препоръчваше.
И пак ще докладвам.
Благодаря на всички за помощта и насърчаването  bouquet

# 206
  • Разград
ВяраВики,значи можеш да направиш така.пускаш машината,като в контейнерчето слагаш гъстата маяна смес за втасване(без да е втасала сместа предварително).Малко преди да изминат 22 минути(предполагам,че за това време ще е втасала сместа) изваждаш контейнерчета и прибавяш останалите продукти,слагаш контейнерчето минута преди да започне да меси.
Боболина,още малко брашно му е трябвало на тестото в началото,не е до месенето.По-меко ти е било тестото и от там се е получило така.

# 207
  • София
ВяраВики,значи можеш да направиш така.пускаш машината,като в контейнерчето слагаш гъстата маяна смес за втасване(без да е втасала сместа предварително).Малко преди да изминат 22 минути(предполагам,че за това време ще е втасала сместа) изваждаш контейнерчета и прибавяш останалите продукти,слагаш контейнерчето минута преди да започне да меси.
Боболина,още малко брашно му е трябвало на тестото в началото,не е до месенето.По-меко ти е било тестото и от там се е получило така.

Благодаря ти max-mama днес ще ми е трети опит и ще видим какво ще се получи  Hug

# 208
Здравейте,
Отдавна не съм писала. Нямах интернет. Искам да си споделя проблема и търся помощ - преди много време правих козунак стана страхотен. Сега правих по същата рецепта, със същите продукти, месих го 2 пъти на програма тесто и след това пуснах програмата за козунак. Тестото не втаса. Стана жилаво като дъвка и дори във фурната на 50 градуса стоя 5 часа не помръдна. Дали ми е било твърдо?Дайте съвет. Месих питката с едно втасване - тя стана на конци, бухна....
Поздрави на всички майсторки.

# 209
Сузана, казваш същите продукти, надявам се, че са били със стайна температура. Възможно е този път яйцата да са били по-малки.. Брашното трябва да се прибавя внимателно незвисимо какво количество пише в рецептите, следи се топката, вероятно то е дошло в повечко.

Общи условия

Активация на акаунт