117 Мига от Пролетта в САЩ

• 27 258
  • 753
  •   1
Отговори
# 720
Doбро утро (какво ще има за десерт след вечеря- ми отговори син ни на това току що Laughing)
Отдавна се каня да ви питам-как се научихте на финансова интелиг.и култура тук? Не говоря за тези к това работят,а за останалия регулярен 28+ народ расъл както си знаем,без капацитет/ умения за дългосрочно планиране,не-научен да приоретизира къща ли,пенсия ли,школо ли; възпитаван в "работим за радост,не за пари"(понеже нямаше пари предполагам?), не възпитан в пари като ценност и в необходимостта да се грижиш за тях и пр. Моят акъл стига до "да има за сирене и да нямаме много заеми", много ми е скучна тази тема и  непрестанно съм с чувството че бъркам някъде..

# 721
като ви чета, аз май съм най-скорошна по темата с вулкана. в понеделник (уж) летя до Хамбург, май няма да я бъде тая Simple Smile няма лошо, и без това не ми се ходи на таз командировка хич Mr. Green

# 722
Doбро утро (какво ще има за десерт след вечеря- ми отговори син ни на това току що Laughing)
Отдавна се каня да ви питам-как се научихте на финансова интелиг.и култура тук? Не говоря за тези к това работят,а за останалия регулярен 28+ народ расъл както си знаем,без капацитет/ умения за дългосрочно планиране,не-научен да приоретизира къща ли,пенсия ли,школо ли; възпитаван в "работим за радост,не за пари"(понеже нямаше пари предполагам?), не възпитан в пари като ценност и в необходимостта да се грижиш за тях и пр. Моят акъл стига до "да има за сирене и да нямаме много заеми", много ми е скучна тази тема и  непрестанно съм с чувството че бъркам някъде..
Много си е добре даже нашият народ по въпросите на финансовата култура и приоритетите. Самият факт, че идваш тук с два куфара багаж и няколко години по-късно си средна класа, говори, че нашето общество ни е поставило добри основи и приоритети. Ние тях можем да учим, не те нас.
Моите спомени за приоритетите на обществото, в което сме расли, са близки до тези на ianajar.

Последна редакция: сб, 17 апр 2010, 16:57 от блажка

# 723
Отдавна се каня да ви питам-как се научихте на финансова интелиг.и култура тук? 28+ народ расъл както си знаем,без капацитет/ умения за дългосрочно планиране,не-научен да приоретизира къща ли,пенсия ли,школо ли; възпитаван в "работим за радост,не за пари"(понеже нямаше пари предполагам?), не възпитан в пари като ценност и в необходимостта да се грижиш за тях и пр.

Thinking Различно от моето възпитание. Приоритетите винаги са били ясни (1. образование, 2. недвижима собственост- не само като покрив, но и като застраховка за старини, 3. ликвидни пари за евентуалности, 4. всичко останало). Липсва ми финансова култура да използвам умно тукашните инструменти - ипотеки, кредити, данъчни облекчения и прочие, главно заради дългогодишно възпитание да нямам дългове и да не рискувам с пари.

# 724
Клер, ти през къде летиш на 29-ти? Ние чакаме гости на 30-ти.

Всичките ми опити да си сменя полета, за да избегна одисеята, която преживях на идване останаха безрезултатни и си летя през Мадрид. Уж добре, предвид че е на юг, но вече и Италианските и Испанските летища взеха да ги затварят...та не знам. Нашият приятел продължава да бълва, дано се поспре и да има време да се изчисти облака.

Зора радвам се, че има и доволни от ситуацията  Wink .

По въпроса с финансите ние сме решили кардинално въпроса: мъжа ми е по приходите, аз съм по разходите  hahaha .

# 725
  • Boston, MA
Добрутро и от нас! Викините деца са прелест, но за мен не си приличат.

Приоритетите ни са същите по точка 1 и 2 (образование и недвижимости), оттам нататък не са така. Ние караме с много, ама много лийн кеш флоу, разбира се, има ликвидна част за евентуалности, но кеш няма  Laughing. Цялостният дълг ни е огромен, но е измислен как да се обслужва, пари назаем за разходи, лиготии и ремонти не взимаме, но за капитални вложения - винаги - доколкото ни дават де.  Laughing

Не вярвам във вложения за колеж, 401 К и недвижимости са по-добри за мен. Това с уговорката, че нашия риъл естейт пазар е специфичен и донякъде предпазен от бум-бъст движенията по други места.

# 726
А аз пък не вярвам в закупуването на грамадна къща с цел по-големи данъчни облекчения. Нещо не ми се връзва математиката - някой и друг долар данъчно облекчение срещу всички други разходи, произтичащи от поддръжката на голяма къща, дори и това да е акъл, даден от финансов експерт. Ако някой ден имам време за губене и настроение, може и да седна да смятам.

# 727
При нас математиката с голяма къща също не излиза, но не ни се е и налагала, де. Предполагам, че при определено ниво на изходни доходи такова уравнение работи, но при нас толкова високи доходи не се очертават  Wink

Вложения за колеж/образование правим отсега, много символично. Примирили сме се с мисълта, че децата ни или ще избират университети само по финансов критерий, или ще имат университетски дългове. Не ни е болка.

# 728
Не знам и аз за какви доходи може да става дума, но този довод да се купува голяма къща съм го чувала също по повод това, че детето ще ходи в колеж, и било добре да знаят, че нямаш пари, за да му дадат добър заем. Пак ми е прекалено рисково и не ми се връзва.
Както и да е, мисля, че ако човек слуша главата си, е най-добре. Дори и да сбъркаш, пак е по-добре да знаеш, че е заради собствената ти глава, а не защото някой си така казал.

# 729
детето ще ходи в колеж, и било добре да знаят, че нямаш пари, за да му дадат добър заем.

Хммм. Може някои и така да работят. В моя университет очакват родителите първо да теглят втора ипотека и чак тогава ако не стигат парите може да отпуснат някой лев  Mr. Green

# 730
детето ще ходи в колеж, и било добре да знаят, че нямаш пари, за да му дадат добър заем.

Хммм. Може някои и така да работят. В моя университет очакват родителите първо да теглят втора ипотека и чак тогава ако не стигат парите може да отпуснат някой лев  Mr. Green
Не знам, не съм се интересувала в подробности, а и прекалено пилотажно е всичко това за мене. Аз като учех в университета тук, схемата ни беше проста: плащахме в кеш, връщаха ни от данъците,при това порядъчно. Живeeхме в студентско семейно общежитие, за да пестим от други разходи и да нямаме заеми.  За нивото на моята логика това се връзваше.

# 731
Weroqrtno не бях ясна в питането си. Не коментирам приоритетите ничии,а факта че нашето поколение не е възпитано във финансовата кутлура на запада,поради ясни истор.факти. Чудех се как хора расли там се справят с това тук, отвъд елемент.сметки (3-6 мес.заделени кинти за зор заман, мин.разумни заеми  и пр)За мен е непостижимо и ужасно скучно (пак по приоритетна причина)да изчета и наглася всички факти от ири,пенс.влогове,дългоср.инвестиции,бондове,мют.фоднове,сд-та и пр ,и ми се струва че правим грешки или ако не чак,то че не използваме всички врътки на с-мата поради незнание. Определено ми е болка какво се случва ако не сме помисили добре пенсии и се окажем с 500 кинта на месец и здравосл.проблеми, например.Явно не е популярна чуденка,мерси на включилите се.

# 732
възпитаван в "работим за радост,не за пари"

Офф: аз тази теория я чух за първи път в колежа и винаги съм си мислела, че е американска идея  Laughing. Аз съм възпитавана, че се работи за пари, пък като не се притесняваш за пари и не работиш на още две места да покриваш сметки, имаш време и желание за хобита. Иначе всичко по-сложно от ипотека и заем за кола ми е пълна каша. Напоследък и на мен ми минават песимистични мисли през главата, като например, какво прави единия от нас сам с бебе и ипотека ако нещо се случи с другия и осъзнавам че хич, ама хич не смe подготвени за такива уж елементарни сценарии (финансово подготвени, за психически е ясно, че не сме).

Последна редакция: сб, 17 апр 2010, 23:43 от Juturna

# 733
Weroqrtno не бях ясна в питането си. Не коментирам приоритетите ничии,а факта че нашето поколение не е възпитано във финансовата кутлура на запада,поради ясни истор.факти. Чудех се как хора расли там се справят с това тук, отвъд елемент.сметки (3-6 мес.заделени кинти за зор заман, мин.разумни заеми  и пр)За мен е непостижимо и ужасно скучно (пак по приоритетна причина)да изчета и наглася всички факти от ири,пенс.влогове,дългоср.инвестиции,бондове,мют.фоднове,сд-та и пр ,и ми се струва че правим грешки или ако не чак,то че не използваме всички врътки на с-мата поради незнание. Определено ми е болка какво се случва ако не сме помисили добре пенсии и се окажем с 500 кинта на месец и здравосл.проблеми, например.Явно не е популярна чуденка,мерси на включилите се.

Моето мнение, Анет, е, че никой на 'нормална заплата' не е забогатял от жонглиране с' ири,пенс.влогове,дългоср.инвестиции,бондове,мют.фоднове,сд-та и пр'. Доколкото разбирам мотото ти в живота  Grinning вече правиш половината от необходимото като минимизираш разходите.

Последна редакция: нд, 18 апр 2010, 02:10 от Лeни

# 734
Според мен пари се спестяват с изкарване а не с лишения. Ако няма прилични доходи, останалото е бошлаф.
  Индивидуално е кой как харчи, и се разпростира според чергата си, разбира се. Кой как си разпределя приоритетите.
И с това, както и с всичко останало- умерено му е майката.
 Лично аз съм за "без кредитни картен и заемен живот".
Когато се върна назад, най-добре, разбирайте финансово (и психически дори, хохо) бях в началото, преди заробването със заеми. На път съм да се върна пак там. Прайслес!

Общи условия

Активация на акаунт