Кухните - 31-ва тема

• 84 797
  • 733
  •   1
Отговори
# 270
И аз така си го представях - съдовете в голямото корито, малкото свободно за миене на зеленчуци, плодове или друго. В началото с кеф събирах чинии в голямото корито и нарочно ги позадържах там, за да мога да ползвам малкото корито, докато голямото е пълно и да се радвам на удобството... После, съдовете взеха да се намират и из голямото, и из малкото, пък преплаквах отгоре им, та само миех и поддържах 2 корита, заемаха място, пък си ги ползвах като едно.

Не искам да казвам, че моето впечатление е най- правилно, сигурна съм, че има много хора, доволни от 2 корита, има и 3 корита, дори... Аз 2 години ползвах тази мивка и за себе си знам, че изобщо не ми е нужно второ корито.

# 271
Аз в момента съм с едно голямо корито, без отцедник, със свободно стоящ такъв. Миялна имам. И ми е удобно. За новата кухня, обаче, си взех с голямо и малко корито, и с отцедник. Доста се чудих, защото досега не ги харесвах. Обаче реших, че малкото корито/има си и кошничка/ ще ми върши идеална работа за отцеждането на зеленчуци и плодове, които се купуват всеки ден, за размразяване на нещо си и т.н.. Защо да ми стоят по плота купи, гевгири и разни други ?! Отцедника - по същата причина. Много рядко мия нещо на ръка и няма смисъл да си слагам отделен отцедник, но пък като се наложи да приплакна нещо, къде да го сложа...Мръсните чинии си държа в миялната, никога не ги трупам в мивката. Мелницата я сложих на голямото корито, защото там ще ми е по-удобно да беля зеленчуци примерно, или да почиствам остатъци от храна. Ако е на малкото, трябва да ги обирам от голямото и да ги слагам в малкото. Пак излишно. Та това са ми разсъжденията. Като ги заползвам, ще видя дали съм била права... Simple Smile

# 272
Колкото и голям да ти е плотът, все ще ти е малко. Живяла съм в четири жилища досега и четирите имаха различни мивки и различни по големина плотове. В единия апартамент имах мивка с две корита и отцедник - груба грешка. Абсолютно безмислена работа, само повече площ за миене и лъскане. Другаде имах голяма мивка с мъничко допълнително корито и отцедник, но имах и миялна. Пак не ми вършеше работа. Дори отцедникът ми беше излишен. Сега съм с единично корито и миялна. Работният ми плот е 120 см. Горе-долу ми стига мястото. Но ако беше повече, щеше да ми е по-добре. Мивката ми е напълно достатъчна, защото рядко мия на ръка. Никога повече, при наличие на миялна, не бих хабила място в големи мивки.

# 273
  • София
Аз да разширя въпроса с работния плот - според мен колкото и да е голям плота ако натурГам всякакви тостери, кани за вода, кафемашини, роботи, сандвичмейкъри - все често използвани уреди вкъщи - пак ще стане сгъчкано и от 60те см дълбочина ще останат разполагаеми около 35-40, което пак не е удобно да се развихри човек да реже, еле пък да меси.

А аз смятам в кухнята да правя и други неща, освен да готвя - не, не е това което си мислите Simple Smile мисля да гладя на плота

Как се справяте вие със задължителните за вашето домакинство уреди - на плота или прибрани докато не потрябват?

Последна редакция: ср, 12 май 2010, 10:27 от Finty

# 274
Ние не ползваме нито една, от горе изброените джаджи. Подобни ползваме машина за хляб и миксер, но и двете стоят прибрани, вадят се, когато се наложи и се прибират веднага след това.

# 275
Само тостерът ми е на показ. Всичко останало е прибрано и се вади, когато се използва. Нямам кафе-машина, ползвам кафеварка /от ония, тип "кубински"/ - тя стои върху котлоните, защото вкъщи непрекъснато се лочи кафе. Не меся, не точа, не гладя, върху плота само режа продукти.

# 276
  • София
всяко семейство и домакиня има различни навици и вкусове.

у нас на плота, поради ежедневното им ползване, стоят микровълновата, електрическата кана за загряване на вода, машината за хляб и тостерът. машината за кафе е прибрана, защото е счупена, но вероятно след време и тя ще цъфне на плота. не мога да си представя как ще прибирам и вадя през ден голямата машина за хляб, а и честно казано, нямам излишен обем пространство за пилеене. плотът ми е дълъг общо 4 метра и има място достатъчно, засега. може да побере и още, но не искам да се затрупва - затова, само ежедневното отгоре.

аз гладя рядко, но няма човек, на който да не му се налага да глади отвреме на време. нямам дъска за гладене поради липса на място и винаги съм гладила на масата. и сега, в новата кухня, смятам да гладя на масата.

в тази връзка, нека поговорим и за масите. предстои да се купува нова маса и столове за кухнята. старата ми маса е на 40 години, дървена, ОК си е, но е много голяма вече за мястото. поразгледах бегло из интернет, гледам, че се предлагат основно маси от букова конструкция и плот ПДЧ/МДФ. дали е удачно това? а изцяло дървени маси да сте виждали да се продават или изработват (не от чам)? изобщо, какви са ви масите?

# 277
Мдаа...нашите дребни уреди ще бъдат прибрани и ще се вадят само при нужда, както се досещате- поради липса на място  Mr. Green
Явно всички, които си правят нова кухня мислят като мен- ще ползвам малкото корито за зеленчуци, а тези които вече са живяли в такава- не го ползват. Аз най-много се доближавам до разсъжденията на Гретел- не искам да ползвам гевгири, а освен миялната-винаги се налага да приплакнеш нещо на ръка.
В този ред на мисли, кажете къде са ви сушилните. Тези висящите удобни ли са и могат ли да издържат да се ползват за сушене на тигани или тенджери? В скобки да вметна, че миялната ще е малка и тези съдове ще се мият на ръка най-вероятно.

Мойта маса сега е от чам, но съм чула, че не стават за месене, защото са много меки. За други маси нямам мнение за сега.

# 278
  • у дома с любимите си хора
Ние не ползваме нито една, от горе изброените джаджи. Подобни ползваме машина за хляб и миксер, но и двете стоят прибрани, вадят се, когато се наложи и се прибират веднага след това.
и ние така Mr. Green

иначе по въпроса с мивките-имаме полимерна с две корита.На мен лично ми е много удобна.Малкото корито го използвам както за миене на зеленчуци,така и да оставям в него насапунисаните чинии на купчинка преди да ги изплакна/нямаме съдомиялна/.Категорично съм против металните,защото наистина водата дрънчи при падане,постоянно трябва да се подсушава за да не личат капките вода/мен това много ме дразни/  Но все пак всичко е въпрос на гледна точка.

# 279
Да споделя и аз опит.
Дълги години /12-13/ имах малка и неудобна мивка, нямах и миална. Голяма мъка беше, най вече при миенето на големи съдове.
Когато дойде време да правим кухня имах условие - голяма  и дълбока мивка. Да мога да  сложа тавата от фурната или голяма тенджера например, както и да я измия нормално, нормално да напълня кана с вода, а не да ползвам банята  Mr. Green
Сега имам мивка, дълбока за шкаф 60см , без отцедник /за да имам по-голям плот/. Имам и миална и почти не мия на ръка. Когато изплакна една чаша да речем имам на стената малки "скарички" или там както се казват. Много съм доволна от решението си.
Едно предупреждение  Naughty Когато слагате мивка с 2 корита изберете внимателно батериата. От честото въртене се рахлабва, а затягането не е много просто. Това съм го виждала в къща на производител на кухненски мебели. Mr. GreenНе го беше съобразил въпреки, че уж разбира.

# 280
Гледам, че говорите за маси. По празниците бяхме в Гърция и минахме през Икеа. Е тази маса бях загледала и исках да я видя на живо. Много добро изпълнение и освен това функционална. Цената беше нещо от сорта 130 евро.

http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/50116809

# 281
  • София/Осло
Аз не понасям мивки с две корита. Изпадам в нервен пристъп  Laughing
В тукашната къща сме с такава..е направооо не мога да я доближа- една тава не можеш да сложиш.
В новата ми кухня имам голяма и дълбока мивка и голяма миялна  Mr. Green
Имам си специално приспособление за мивката изцеждане на зеленчуци или каквото и да било.
http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/90112480

Имам и голям плот, не всичко ми е наредено на него- кафемашината, тостера и каната за вода седят там, но разните му роботи ,машини за хляб, сокоизстисквачки, фритюрници т.н са в шкаф.
Масата ми е голяма, а като се разтегне става 260  Laughing

# 282
  • София
Гледам, че говорите за маси. По празниците бяхме в Гърция и минахме през Икеа. Е тази маса бях загледала и исках да я видя на живо. Много добро изпълнение и освен това функционална. Цената беше нещо от сорта 130 евро.

благодаря ти за отзива! и аз заглеждах тази маса в каталога, но се чудех как ли е на живо...

# 283
  • София
Бях за кухнята, преправих проекта голяма част ще изчакам да го коригират и ще ви го пусна за коментар  Peace
Реших долу да е естествен фурнир горе да е лак и понеже лака го искам в два цвята който са близки, момчето ми предложи цялата да е лак и сега пак съм в размсили и страсти  Crazy

# 284

благодаря ти за отзива! и аз заглеждах тази маса в каталога, но се чудех как ли е на живо...
Здравейте, такава маса абсолютно същата я предлагат мебелна къща Рондиа. До колкото знам е петричко производство, но  сравнително високо качество.

Общи условия

Активация на акаунт