Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 251 702
  • 3 712
  •   1
Отговори
# 780
И далеч не са само те, както вече казах.

# 781
Баси, как може да сравнявате Люлин с Хиподрума? Люлин е след паметника чак.

Никой не ги сравнява. Понеже споменахте разстоянията и някакви 30 мин. с метро до центъра (пълни фантасмагории), затова се намесих. Аз с метро не се возя, но съм по-склонна да вярвам на Човечето отколкото на Ксения.  Whistling А задръстванията по Цар Борис... нямам думи. Наскоро ми се наложи да ходя до Борово - ами не мога да си представя да губя всеки ден по 1 час насам и 1 нататък в трафика.
   Така че може всичко да се каже за Люлин, но не и че е далеч от центъра.  Crazy

# 782
Аз като ви казвам, че банките в един момент раздаваха едно към гьотере, грубо казано, кредити ...

Не знам, честно, всички кредити, на които съм присъствала буквално разкостваха кредитоискателите, смъкваха оценките и даваха много под продажната, малко бяха тези, които успяваха да изтеглят 100%, обикновено с допълване от потрбителски, за ремонт и преустройство или с ипотека на втори имот. И говоря за всички банки, не за една конкретно, явно сме били каръци Laughing

# 783
  • край голямата локва
Що за мениджър трябва да си за да изтеглиш 300 хил. при семеен доход малко над 3 хил.  newsm78 Точно защото такива са ни всичките менАжЕри  Laughing дори целия свят да излезе от кризата ние още доста ще останем в нея.
Колкото до безумно скъпи и безумно евтини- няма такова нещо. Има покупателна способност. Едно е гарсониера за 25 хил. евро в регион със среден доход 1000лв и друго с 450 лв. Вярно е че никъде не е казано че всеки трябва да си позволи жилище, но дори когато е с инвестиционна цел се предполага че ще се пускат квартиранти. Хора със средни или под средните доходи. Колко трябва да платя за гарсониера при наемни нива от 200 лв за да я избия за 20 год. Отделно че ще се наложи да се инвестират минимум още 5 хил. евро за да може да се пусне на пазара. Данъци и  ремонтите не ги включвам, тях оставям за сметка на по- високия наем който ще взимам след десетата година. Между другото имах колежка преди 3 години за обзаведена / със стари мебели/ гарсониера с отделна кухня ЕПК плащаше 200 лв широк център. Друга даваше двустаен обзаведен панел в Меден Рудник зона А за 150 лв. Разлика голяма не виждам. И да е имало бум 2007, 2008, 2009 - буууум, вече го няма.  Следва и другите да се коригират- на нива 2005- 2006г мисля че ще има раздвижване. Иначе ще си ги оферират на колкото си искат , но това не са реални цени. Реални цени са тези на които има продажби. И то не спорадични.
Уточнявам- това не важи за София. Знайно е че София е европейска столица, основен притегателен център за Европата и там
раздвижването може да е само в посока нагоре. София расте, растат и цените на нейните имоти, и винаги ще растат. Така че това е идеалното място за инвестиции дори с ипотечни кредити 100 % при нива на лихви 10- 12%.  Flutter

p. s Намерих предаването, не съм го гледала и не мога да го коментирам. http://play.novatv.bg/play/230865/?autostart=true

Последна редакция: чт, 01 юли 2010, 22:51 от xxxxx

# 784
Ха, точно това е! Благодаря, Хиксче.

Всъщност, доходите им били около 7 000.

Едит - гледайте от 2.42 минута.

# 785
  • край голямата локва
Ама нали 7000хил. лева при кредит 300 хил евро? Ако не съм разбрала правилно, ще се коригирам. Пускам да гледам пак.

p.s Жоз така е, взимали са всеки над 3000 лева, тоест общо 3 хил и нещо евро и са теглили 300 хил. евро. Тоя трик с двете валути винаги много съм го мразела.  #Cussing out Изгледа добре около 7000 срещу 300 000 , да ама не, срещу 600 000 е съвсем различно. Като сложиш лихвата и хайде и без криза само да се скарат, разболее някой от тях,  родят си дете и т. н... bishop Дори не искам да смятам размера на месечните им вноски, че тръпки ме побиват. Ами това е всеки месец уикенд  в чужбина или на СПА. А може и повече да е.  ooooh!

Последна редакция: чт, 01 юли 2010, 23:19 от xxxxx

# 786
  • България-Швейцария
Ипотека 300 000 € за апартамент тук не бих подписала и с пистолет, насочен в главата ми (при все, че ако тегля калема на всичките си имоти, стойността им в момента със сигурност надвишава тая сума).
Онзи в Швейцария, за който се тръшках в една друга тема, че за 2 години вместо да падне е поскъпнал, е на такава цена при сегашния курс на франка, но там и възвращаемостта на инвестицията е със съвсем други измерения.

# 787
  • край голямата локва
Ипотека 300 000 € за апартамент тук не бих подписала и с пистолет, насочен в главата ми (при все, че ако тегля калема на всичките си имоти, стойността им в момента със сигурност надвишава тая сума).
Онзи в Швейцария, за който се тръшках в една друга тема, че за 2 години вместо да падне е поскъпнал, е на такава цена при сегашния курс на франка, но там и възвращаемостта на инвестицията е със съвсем други измерения.

Това е.  Peace Не сме Швейцария. Къщите ни просто не струват толкова. Няма и няма да я има тази възвращаемост на инвестицията, не и в близките 20 години.
Лека ви нощ.

# 788
Аз пък съм чувала че в района на В.Търново, Габрово са много бедни хората. Нямало работа и много ниски заплатите. Специално в Габрово гледах много ниски цени на имоти.

Не са нито по- бедни, нито по- богати. Хората просто ги няма. В чужбина са масово, без изгледи за връщане. Това е причината.
Наскоро четох, че освен тях, Ловеч и още 1-2 града били населените места с най- голям брой жилища на глава от населението. Не знам до колко е достоверен източникът. Причините за съотношение брой жилища:жители е различна, вероятно. Журналистите, обаче, не са я обследвали, само са цвъкнали фактите. Просто няма кой да купува. Няма смисъл. Ако си имам жилище не ми трябва второ. Аз деца със жилища у нас не се каня да обезпечавам. Майка ми не може 2 години да продаде къща в Търновско, въпреки ниската цена. Мога аз да я купя, но не ми е нужна просто. За мен вложенията в имот вече не са инвестиция, каквато бяха преди 8 години, примерно. В България българинът си е решил собствените жилищни нужди. Почти всеки си има свое жилище. Не знам за друга държава с по- високи проценти на собственици на жилищни имоти. Може да има- просто не съм се интересувала от въпроса.
Продажбите биха били евентуално с инвестиционни цели, но сега хората се дръпнаха, понече възвръщаемостта е в пъти по- ниска от преди, а и въобще дори не е сигурна. Да не говорим за печалба. Близък се гафна, закупувайки имоти с такива цели, които са непродаваеми на цената, на която ги е закупил.

# 789
  • Варна
Включвам се заради Пина.
Преди месец активно търсихме 3-стаен във Варна. Не е особено жив пазара. Предлагаха ни 3-стаен, нова тухла, обявен за 80 квадрата, реално 70, на Патриарха. Добра строителна фирма, видяхме други техни изпълнения. Искаха ни 50 000 евра, блокчето беше завършено, груб строеж, все още без акт 16. Щяха да ни го предадат януари, февруари, с всички довършителни - подови настилки, замазки, боя, баня, кухня +уреди - трябваше да си носим само бойлера. Това по обещания, разбира се! Но завършен такъв не бихме намерили под 70-72 000.
Заради идиотската квадратура (видяхме много, много 3-стайни ново строителство, все в центъра), заради ужасните тесни улици и забити един в друг блокове се насочихме към панел в добре уреден квартал. Стара тухла не можем да си позволим.
Взехме 4-стаен, до Кауфланд, 7-ми етаж от 9, 92 квадрата чиста жилищна площ, за 42 000 евра (свалиха бързо от 50 000). Цена за панел над 85 квадрата, чиста площ, в района на Кауфланд и Пикадили-младост варира от 40-45 000, при обявена цена 50-52 000. Същите панели в района на Дубровник, Левски, Цветния варират с 10-20 000 повече, което е необяснимо, предвит лошата комуникация на последните квартали. За Чайка - не питай!
Знам, че не те интересува панел, но да споделя, все пак.
Ново строителство, в централните райони и Левски, при обявени 70-80 квадрата, 3-стайни, може да намерите за около 50 - 55 000, незавършени и около 75-80 000 - завършени. Тези, над 90 кв. - 90 000 (в строеж), но последните са рядкост, продават се още на зелено.
Много от апартаментите, които гледахме, си чакаха купувача от повече от година, сваляха с готовност. Не търпят пазарлък малките апартаменти ново строителство (гарсониери, 2-стайни), старата тухла в центъра, както и луксозните жилища. Те се и продават, въпреки застоя. Един съвет - свързвайте се директно със строителя, като го проучите добре, разбира се!
Това са само наши наблюдения.

Последна редакция: пт, 02 юли 2010, 11:35 от Ментова

# 790
Аз да попитам наскоро закупилите жилище, според вас всяка офертна цена ли подлежи на коментар и горе-долу с колко е възможно да бъде свалена цената?

# 791
  • Пловдив
В Пловдив: харесваме две жилища вече, но цената ни е малко висока, предлагаме цена, но не. Не става! Жилищата си стоят четвърти месец непродадени и на същата цена! Не искат да смъкнат и 2 000 евро! Да им стоят...Ще чакаме... Wink

# 792
Ментова, благодаря за включването!
Ние, тъкмо, на Патриарха продаваме - малък. И още един малък, но по- голям (56кв) съвсем на пазара.
По повод въпроса на Ella, ние, понеже вече свалихме цените, не мислим повече да се пазарим. Бихме отстъпили от цената само символично, което е без значение, за такава сума.

Иначе, не само, че не искаме панел, ами и не искаме в широк център. Искаме в идеален център, което ще рече от бул. Съборни надолу, до морето, настрани максимум до бизнес хотела Голдън тулип, даже там вече е немалък компромис, и от другата страна до ВИНС-а, ама пред Винс-а, не зад него.  С голяма кошница тръгнах аз, вече половината ми изисквания отпаднаха, та да видим какво ще стане до края. Но, големи компримиси не можем да правим, щото компромисния вариант си го имаме на лице в момента - 56кв (реални) на 5мин пеш от Катедралата.

# 793
Взехме 4-стаен, до Кауфланд, 7-ми етаж от 9, 92 квадрата чиста жилищна площ, за 42 000 евра (свалиха бързо от 50 000).
честит нов дом  Hug
това имах пред вид като писах, че цените в Търново са високи. ето една обява- нарочно посочих същите параментри като посочените от теб, за да сравня цените. http://www.imot.bg/1d124991541671980  За мен лично не е нормално, цените в Търново да са същите или да се доближават до тези в градове като Варна.  Rolling Eyes нито заплатите са същите, нито възможностите, които предлага града. в Г.Оряховица цените общо взето са като в Търново, но в лева. Нямам представа дали се продава в Търново, едва ли пазара е застинал съвсем, но бума на цените и строителството вече е история. Преди 6 месеца ходехме по огледи, макар и не много активно. Харесахме гарсониера, ново строителство, качествено, смъкнаха ни около 3хил евро от цената и ни я предлагаха на 25хил евро. Тогава съжалявах, че не сме я купили, но сега честно казано се радвам. Точно в момента при тези нива на лихвите и нестабилността като цяло, не се наемаме да теглим ипотечен. Убедих се, че всяко зло е за добро.

# 794
Това Колю Фичето в Търново къде се намира? Картата не ми се отваря.
Ментова са го взели доста изгодно, първото, което е, но другото е, че това е Възраждане (предполагам, щом е до Кауфланд), а там са най- ниските цени в града, общо взето. Във Владиславово, уж, беше най- евтино, но там квартала стана супер уреден и зелен, та хората взеха да го харесват - аз съм категорично против.

Общи условия

Активация на акаунт