119 Американски майки празнуват Mother's Day!

• 28 926
  • 742
  •   1
Отговори
# 390
знаех си аз че много ги къпем дом.любимци,хем го правихме далеч по-рядко от всеки ден като бяха малки за ужас на околните..подобна теория четох преди време за алергиите както че децата имат самоконтрол и редуват тотален джънк със салата защото огранизмът не може да преживее само на бонбони (не съм пробвала Laughing). Нямам грижа по темата,ние сме далеч от стерилността,да не кажа и от средното стат.разбиране за чистота на бг домакиня (няма да кажа какво намерих оня ден като метох че и без туй ми куца репутацията)
*
За "личното"- 1то нещо к искаме е да седне да напише човекът по какво е познал че баш към него е насочен негативизма; в много случаи общи и безлични коментари се приемат "лично" и проблемът е в приемащия,не в предаващия; искаме да изчислят какъв е шанса в % баш тоя човек баш теб да цели да обиди и пр. тактики за "обективна" оценка с намаляване на емоц.компонента. Искаме да се сложат в "обувките на отсрещния",да помислят какво го в довело до подобно поведение и пр. С времето това става навик,променя се и химията в мозъка (се счита отскоро) и се самотренираш първо да мислиш,после да се обиждаш.Има си и то негативите,но работи за доста хора,особено такива със проблеми в общуването,самочувствието и пр.

# 391
  • У дома
MVK, успех с намирането на нова градина! Много неприятно наистина, но ще е за доброто на Плами да се премести, дори на вас да не ви е близо.

Ау, каква странна реакция на един абсурден клип, чета и се чеша по главата  newsm78 личи си кой има повечко свободно време.

Аз пък работя като кон напоследък с единствената мисъл да намеря начин да се прибера до БГ тази година. Децата ми растът горди с произхода си и ми се ще да видят на живо родината си.

Мики, това, което говореше Анет е много популярна тема в книгите на Дийпак Чопра и Дон Мигел де Руиз. Прегледай местната библиотека, има доста техни книги.

П.С. анет ме изпревари докато поствах

# 392
По повод линка на Стела, я споделете опит, за това как говорите на децата си за раси. Ясно е, че не го правим на биг дийл, ама за робството и избиването на индианците например, кога започнахте да им говорите? Макар и много добре да разбирам причините за създаването на израза, аз честно да си призная се чувствам доста неудобно казвайки африканец-американец, просто защото не ми звучи естествено. Както и кавказец Grinning ми звучи, като лудост. Всички евро и евро-производни култури и езици малко или много носят бреме на расизъм, може би не толкова осезаемо като тук, но и в бг културата и език си го има. Дори, като се има предвид, че в българския все още се ползва Н-думата.

Ние не ползваме думите, не отбелязваме специално, че някой си бил еди си какъв си, но детето винаги забелязва, че някой има по-тъмна кожа и неминуемо го отбелязва като в "къде отива това тъмнокожо дете?", без в същото време да казва "къде отива този светлокож мъж?". Как да избягваме създаване на предразсъдъци чрез езика без да създаваме чувство за вина?

# 393
Ау, каква странна реакция на един абсурден клип, чета и се чеша по главата  newsm78 личи си кой има повечко свободно време.

нали?!  Laughing

И аз ще се радвам да чуя мнения по въпроса за расите! Гордо мога да кажа, че детето ми не е расист, но съм я учила така както го чувствам, не съм професионалист.

# 394
в училището на дени децата са 77% от кавказката раса. , учителите са само бели, затова останах доста приятно изненадана от реакцията и на предаването вчера. и по точно от думите, които използва, очевидно е говорено на децата. попита ме коя е тази н-дума, не я беше чувала. у дома също сме говорили, смятам и това е допринесло. сетих се и друго, бяха говорили за сегрегацията и млк в училище и тя беше много впечатлена, помисли, помисли и реши, че тъй като ние всъщност не сме били тук, значи не сме лоши  Laughing

за мис мичигън, не съм доволна (лично мнение), хванах само финала, но другата мис, първата подгласничка, ми се видя в пъти по-хубава Simple Smile

давайте, моля, идеи за много специални подаръци за момиче на 8 и момче на 4. днес комшиите се появиха, цялото семейство в пакет, и подариха на децата страхотни билд- а-беарс, трябва да върнем жестта. Simple Smile 

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 03:45 от stella_ars

# 395

Ние не ползваме думите, не отбелязваме специално, че някой си бил еди си какъв си, но детето винаги забелязва, че някой има по-тъмна кожа и неминуемо го отбелязва като в "къде отива това тъмнокожо дете?", без в същото време да казва "къде отива този светлокож мъж?". Как да избягваме създаване на предразсъдъци чрез езика без да създаваме чувство за вина?
Има една книга "Nurtureshock", според която точно това става, когато родителите от бялата раса не назовават цвета на кожата в страха си да не създадат предразъдъци. Според авторите децата не са далтонисти, че да не различават черното и бялото, и когато не им е изречено, започват сами да го изричат и нещо повече - настъпва сегрегация между самите тях, защото търсят себеподобните си. Много интересно и убедително е написана главата по въпроса.
Аз не съм го задълбавала този въпрос, но в училището се справят добре (Black History month се празнува например, и никой не го поставя под съмнение, така си върви официално). И с избиването на индианците се справят, и с робството на черните, та и с разни други теми, на които аз например не съм била просвещавана (че черните са били не само отвличани, ами и в част от случаите вождовете са ги продавали).
Във всеки случай децата ми не са расисти и нямат предразсъдъци. Не съм се вторачвала много, беше ми направило обаче впечатление преди няколко години, когато малкият рисуваше някакво лице и като стигна до оцветяването, ме попита как да го оцвети - с кафяво или с цвят на праскова. Тогава се замислих, че осъзнава разликата в цвета на кожата като индивидуална особеност, без да го натоварва с друг смисъл, и ми стана приятно.  

# 396
Написаното от Блажка ми припомни за един проект, който правиха в Мидъл скуул-а наскоро ( аз там ходя на срещите на Board of special education и затова знам, зачитам се по проектите по стените), та бяха писали " оценки" по различни критерии на противоречиви личности в историята на Америка. Беше адски интересно, защото всяко хлапе трябваше и да се обоснове защо таква оценка пише, след това естествено сборуват и правят една обща оценка. Нямам търпение Калин да почне там, имат страхотна арт програма!

А иначе за расите, различават, но никой не " забелязва". Т.е толкова  matter of fact ги приемат нещата, че никога дори не се е налагало да обяснявам нещо по повода. Едното най-добро приятелче на Калин е афро-американче, в предното училище беше китайче, мешани са всякакви техния клас, вкл имат и деца с увреждания и това страшно много им помага да са по-толерантни. Прави ми впечатление, защото откакто Калин е там забелязвам как той самия е стана по-толерантен към други деца, които изглеждат по-различно.

# 397
  • usa
По повод линка на Стела, я споделете опит, за това как говорите на децата си за раси.

честно казано, не си спомням някога да сме говорили за раси. някак си се приема като факт от живота - тревата е зелена, слънцето топли, когато вали ни трябва чадър, хората биват различни цветове, когато е горещо е приятно под пръскалките и прочие... изглежда разнообразната среда ги учи да не се впечатляват. мисля, че ако ги подредя и започна да им обяснявам как не трябва да класифицират хората според външния вид, само ще им насоча вниманието към това. ако ме питат, естествено ще обяснявам, но до сега - близо 15 години, никой не ми е задал въпрос по тази тема. нито за робство, нито за черни, нито за индианци, нито за мексиканци, нито за виетнамци. имат приятели от най-разнообразни цветове и раси. не мисля, че на деца от сегашното поколение е необходимо специално образование по този въпрос. виж, за нашето поколение е друга тема...

# 398
Бре, човек един ден да пропусне да чете, и то какво станало... В такива моменти и на мен ми се иска да си взема отпуска от форума. Знам че само си спорим, и че всички сме добронамерени, но някои изказвания са толкова нереални че как да не подразнят. В общи линии съм съгласна с Бенс и Вики. И на мен ми е много неприятно да се плюе по България, особено от разстояние, но също толкова ми е неприятно да си затваряме очите и да си мислим, че проблемите са еднакви навсякъде по света. Разбира се, че навсякъде може да се намери боклук и простаци, както и възпитани хора. Но, that's not the point, а някои хора здраво се хванаха за този подвеждащ аргумент. Въпросът не е в наличието или липсата на еди какво си, а в съотношението, във вероятността това да ти се случи тук или там. На много, много места във форума като цяло съм срещала аргументът, че в България виждате ли изобщо не е толкова зле, защото [изброяват се няколко положителни примера от тесен личен опит], а пък в държава Х имат [изброяват се няколко отрицателни примера на общи проблеми]. Та виждате ли, навсякъде по света има боклук и простаци, следователно в България проблемите са нормални, а вие само се оплаквате. Ако ще си вадим такива примери, до никъде няма да стигнем, защото навсякъде има от всичко. Важното в случая е от кое по колко има. Мисля, че това имаха предвид момичетата, които се оплакват от ваканциите/пътуванията си до България. Генерализациите са лошо нещо, но все пак си има тенденции и статистики които не могат да бъдат пренебрегнати. Затова аз тълкувам изказвания като "българите са груби" не като "всеки един българин е груб, включително твоят баща и моят брат и т.н." а общо погледнато като "българите имат тенденцията да са груби." Което е различно. Ще кажете, как го измери това? А вие как мерите че българите били гостоприемни? Че жените ни били красиви? Че децата ни били умни? Че храната ни била вкусна? Когато е за нещо положително, генерализации бол, и на никой не му пука. Не му пука че има и грозни жени, и негостоприемни хора. Ей за такива обобщения говоря, които се базират на нещо повече от невежество и тесен личен опит. Не мога да разбера какво точно се цели с този спор, но ако е да се самоубедим че в България проблемите не са по-големи от тези в САЩ, извинете ме ако не се съглася. Не мога да се съглася, че ако тръгна по улиците на голям град съответно в двете страни, ще имам еднакви шансове да бъда напсувана, да ме нападне домашно куче, да стъпя в лайно, да ме "изментят" на пазара, да ми се подиграят като млада жена кандидатстваща за работа и т.н. и то всичко това с еднакви шансове за наказание на нарушителя (това с кандидатстването е един от многото примери на приятелки, с които се гаврят редовно). Ако тия негативи си ги измисляхме и раздувахме ние, и ако проблемите бяха еднакви навсякъде, според мен нямаше да сме тук. Поне за себе си знам, че ако ми беше по-добре в България, щях да си седя там, а не да умувам и тъгувам от такова разстояние.

И за край, нещо по-леко по темата за расите  Grinning Мен тук ме нямат за white  Mr. Green Въпреки че без тен не съм особено мургава. White било "American and Western European white", а аз съм ethnic. Което ме устройва - по-екзотично и по-интересно, хихи.

# 399
  • USA
Мен пък точно ме дразнят генерализации от рода на "българките са много лесни", ама с изключение на семейството ми и двете ми приятелки.

По въпроса с расите, смятам да последвам примера на Миз и да не удостоявам с излишно внимание докато не се наложи.

# 400
Аз пък не разбрах защо някои хора решиха, че клипа засяга или се отнася до всички БГ мъже.

Не мога да разбера защо тук се хващаме за думи и се започва война. Ако някой има различно мнение трябва да бъде "линчуван" и на всяка цена да го убедим, колко е грешен.

Честно да ви кажа понякога се срамувам, тъй като имам познати във форума, които четат тук (от БГ), учители, хора чийто интелект и мнение много уважавам. Чудят се как е възможно и защо аджеба УС темата е арена на непрестанни битки и спорове. Всеки е най и по по. Как не подхванахме тема без да стане "меле".

Аз също подкрепям Бенс и Вики и изобщо не смятам, че точно Бенс би го направила нарочно, за да обиди или засегне някой.
Омръзна ми да се съобразявам с "високите" изисквания- как и какво пиша, да не би да е в разрез на нечии интереси тук.

Казах си, каквото си мислех цял ден и цял ден те мисля Бенс Hug

# 401
  • usa
Омръзна ми да се съобразявам с "високите" изисквания- как и какво пиша, да не би да е в разрез на нечии интереси тук.

аз за това отдавна спрях да се съобразявам и когато темата ме вълнува си казвам каквото мисля без да изживявам особено кой как ще се обиди, включително в религиозна насока (ей, това не сме нищили отдавна, що матриал имам да споделям, ако знаете Whistling!). така да се каже, надживях си политически коректния етап от развитие. искам също да отбележа, че впечатлението ми е, че ус темата е значително по-дипломатично настроена от всяка друга в бг-маммата. дори когато спорим и се сдърпваме успяваме да го правим до приличен начин  Hug.

хареса ми последния пост на дидитка и потока на изложение на мислите и. и моите текат по подобен начин, но в момента не намирам време да ги изложа Simple Smile.

# 402
  • USA
Ванхорн, аз писах вече, че не реагирах на клипа, а на последващите коментари. Никой не искам да линчувам, казвам си мнението. Ясно е, че на всички тук животът в Америка ни харесва повече. Изразяваме си свободата на словото. И аз не мисля, че темата е меле, нито че трябва да пеем в хор, за да е абсолютна хармония.

# 403
На мен ми прави силно впечатление, че тази тема е далеч по-мирна и цивилизована от повечето в този форум. Затова продължавам да я следя, а на разни клюкарници и ДиС съм им теглила майната отдавна  Mr. Green

Между другото, вече имам една годинка юбилей във форума  Grinning

# 404
Аз пиша и чета почти само тук и нямам наблюдение на други теми.

Winx не съм визирала теб! Свободата на словото е едно и много го уважавам. Начина по който го казваш е друго и по- важно според мен!

Общи условия

Активация на акаунт