Имат ли право детските градини?

• 15 782
  • 120
  •   1
Отговори
# 60
  • Mediterraneo
Защо се засягаш - вътре в кухнята съм и виждам какво е положението - защо веднъж поне не сетите и за тези, които наистина ви гледат и хранят децата - да, учителките са на първо място, но се замислете кой въпрос задавате на детето си, когато го взимате от градина - какво яде днес, или какво учи???

Права си, това е въпросът, който задавам всяка вечер. Обаче не ме интересува особено кой готви на детето ми. Длъжни са да намерят заместници и на готвачките, и на лелките, и на бай митко, дето кове пирони  Whistling

# 61
И ние не искаме да работим цяло лято - а това, че и вие сте недоволни от доста неуердици - то решението е едно - не си говорете само по форумите, а повдигнете въпросите си и негодуванията си пред висшите органи. Но като се замисля май нито вашите въпроси ще бъдат решени и вие удволетворени, нито моите и на колешките ми. А като отидете на празник и занесете на учителките едно стръкче цвете, то сетете се и за готвачките, защото без готвачки няма детска гардина - е само частните, които са на готова храна  bouquet

# 62
Не мисля че някоя от нас обвинява учителките или лелите или готвачките персонално. Въпросът стои доста по-глобално - обвиняваме системата в лицето на директорите на ОДЗ и на кмета. Утре сутрин имам среща с кмета на нашата община точно по този въпрос и по други оплаквания към ОДЗ-то, което посещават децата ми - познайте дали някой друг родител изяви желание да дойде с мен. Страх ме е, че ще се отрази на детето ми (едното напуска, но другото има още 4 години при тези госпожи и при тази директорка), но повече е нагласата ми, че не може да си мрънкаме по форумите и градинките и никой нищо да не прави, а децата ни да страдат. Сутринта заведох двете си деца - едното мрънка, защото не иска да е при непознати госпожи с непознати деца, а другото реве, защото госпожите му в яслата са нови (това беше друга щуротия - през март да се сменят госпожи на деца вече свикнали в яслата). Познайте дали ми беше приятна сутринта, а ми предстоят още такива, през деня трябва да работя, а следобяд да тичам да ги взема първи, за да не реват ....?!?! Така че, никой никога не е виновен, но в същото време на децата им се насаждат комплекси - "майка ти не иска да те гледа", "ти баби нямаш ли?" и т.н. Не е много редно така, нали!

# 63
здравейте,за първи път пиша и то защото ми писна да не знам като отидем в градината,да не знам коя учителка ще е там.Детето ми е на 3г. и като види непозната жена не иска да влиза-нормално според мен.Не ми се мисли сега лятото как ще бъде,при положение,че юли ще бъдем в една дежурна градина,а август в друга.Не е нормално това,децата го приемат тежко-и с други майки сме говорили

# 64
Ами нормално е лятото, когато  извън учебна година, учителките най-много да се възползват от отпуските си. Но може би е време, щом имат по месец и половина да кажем отпуска, да се определи, че лятото имат право на месец, а другите дни да са през другото време на годината, когато ще се заместват. Не е много хубаво от гледна точка на учебно-възпитателен процес, но ако има добър колектив, то и работата ще спори.
Винаги има дежурна градина, а това, че някое дете плаче ако ходи на друго място е разбираемо, но не може защото някой е по-чувствителен, учителките да стоят на разположение, все пак и те са си служители като всички нас, нали!
Нашата градина ще почива през август, а тогава ще са 2 дежурните в района. Не е така навсякъде явно, но....когато не сте доволни или имате проблем се обръщате към директорката и след това още по-нагоре по етажите на властта щом се налага.

# 65
нямам предвид всички учителки да са на разположение цяло лято естествено ,но ако има примерно две сборни групи с по две учителки,не е ли приемливо?И освен това някой интересува ли го все пак дежурната градина дали е удобна като разположение.Примерно ние в момента ходим до градината с два автобуса за по две спирки,а дежурните са ни още по далече-нали затова кандидатстваш в най-близката ти градина,а в един момент какво-два месеца ходиш където някой е решил и то трябва да стигнеш до оределен час.Е хайде кажете на малко дете как да обясниш,че трябва да бърза

# 66
Освен това ,другото ,което ме озадачи -защо таксите за тези два месеца се взимат предварително и нищо не се връща ако детето е пропуснало някой ден.И без това таксите се вдигнаха -нямам нищо против,но някъде нещо да се е променило?Надявам се да е така ,но не съм чула.А новия закон ,според който ,дори детето да отсъства плащаш 50% от таксата.Каква е логиката?Според мен ни правят на маймуни и не можем да се обадим ,защото няма достатъчно места и се възползват.Това ли е целта -да се печелят пари на гърба на децата ни?

# 67
За месеца, който е в дежурна градина се плаща предварително, поне при нас така поискаха. И аз това им казах - ако се разболее или не отиде, заради почивка на семсйтвото, кой ще ми върне пари? Но реших да не чакам отговор - просто почиваме лятото и не плащаме нищо. Но не всеки има малко дете и може да си го позволи, наистина. Peace

# 68
Срещнах се с кмета на общината, ужасно се разочаровах - в общи линии ми каза, че трябва да съм доволна че имаме място в ДГ, а знам ли колко много чакат и нямат шанс да бъдат приети? Даде ми и алтернатива като не съм доволна от общинската ДГ, в която са децата ми да отида в частна. На въпросът ми дали това е отговора, който трябва да получа от него получих мълчание и "нали разбирате от мен нищо не зависи". Ужасно се разочаровах, директорките си правят каквото им хрумне защото няма никой "отгоре", който да ги контролира и се спекулира с липсата на места и многото чакащи и ние трябвало да си мълчим и да си търсим варианти. Не е само отпуските през лятото, в нашето ОДЗ има ред други неща, които плачат за санкция - като например госпожите принуждават родителите да си взимат децата към 16-16.30 за да могат те да са свободни да си тръгнат към 17 ч. Влизала съм в двора на градината към 18 ч. - дежурната госпожа и 1 детенце с раничка на гръб чакат родителите му пред заключените врати на сградата. Дорева ми се за детенцето, толкова тъжна гледка беше.

# 69
Аааа, това пък на какво прилича? Има си работно време, което трябва да се спазва.
Градините са към МОН, аз бих им изпратила жалба, като напиша какво наблюдавам и какви са проблемите.
Ако няма резултат - пиши на БТВ:)

Иначе Стоянова, ако имате дежурна градина - това е процедурата. Ще трябва да се съобразите с нея. Peace

# 70
  • София
За месеца, който е в дежурна градина се плаща предварително, поне при нас така поискаха. И аз това им казах - ако се разболее или не отиде, заради почивка на семсйтвото, кой ще ми върне пари? Но реших да не чакам отговор - просто почиваме лятото и не плащаме нищо. Но не всеки има малко дете и може да си го позволи, наистина. Peace

Връщат парите ако детето е било болно и се представи бележка.Но това става след като изтече месеца и видят колко дни реално е присъствало детето.На нас така ни се случи миналата година,беше записана да ходи в дежурната градина.Съответно се разболя и аз я спрях,представихме бележка и после ни въстановиха сумата за дните които не е била на градина  Peace

# 71
  • Вече в моята си приказка...
Искам и аз да се включа със сходен случай.
Синът ми беше предучилищна група, есента тръгва на училище. Изписаха децата още в края на май и повече не ги искат в градината. Имат ли право?

# 72
Искам и аз да се включа със сходен случай.
Синът ми беше предучилищна група, есента тръгва на училище. Изписаха децата още в края на май и повече не ги искат в градината. Имат ли право?
Да, защо да нямат право, един вид излизат в лятна ваканция, както излизат учениците. Нямам спомен как беше едно време...дали от градината не се мятахме директно в 1 клас, наистина не помня, малка съм била.
Не виждам логика така да постъпват с предучилищните, защото реално те са били зачислени в градината, никой не приемат на тяхно място през лятото, въпрос на допълнителна организация е.
Но при всички градини е така. Явно те са предучилищна, от задължителното образование, т.е. те се третират като ученици, а всички ученици имат летни ваканции.
Изобщо главен проблем е, че родителите гледаме на ДГ като на място, където сутрин да заведем детето и вечер да си го вземем, а не място, където то получава знания, изгражда навици и т.н, но и тези, които го правят за децата има право да почиват, сградата трябва да остане празна, за да се ремонтира, почисти, да се подреди, да се изпишат сума бумаги, планове...е, това, че те почиват, а после и не отварят навреме, защото видите ли предстои пореден ремонт, това вече не е редно. Naughty

Никъде Държавата не е казала "раждайте деца, а като станат на 10 месеца и ние ще ви ги гледаме нон стоп по 10 часа в денонощието на минимална цена. Който има деца, трябва да е наясно, че и професия, и готвене, и чистене, и кафенета - всичко остава на заден план..трудно е, защото се налага да работим, но това е положението.

Последна редакция: нд, 20 юни 2010, 22:45 от Чаено момиче

# 73
  • София
а според мен просто им е по-удобно защото остават по-малко деца за сборните групи Wink

# 74
А нищо чудно с приемането на новия закон за задължителни 2 предучилищни групи, от 5г, да се окаже, че и 3-тата група да има такава задължителна ваканция, веселбата ще е пълна! Е, това ще е прекалено, но за 6годишните се предполага, че ваканцията е да починат, родителите да подават документи, да записват детето, да се подготвят за 1 клас най-общо казано.

Общи условия

Активация на акаунт