КАНАДСКА лятно-ваканционна тема - 42

• 32 273
  • 749
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте ,дами!
Иска ми се да науча някои неща за живота в Канада .Къде е по-добре за семейство ,което има дете на 11 год. и е живяло 12 в Англия.
Интересуват ме училища, занимания ,тренировки ,климат, работа и подобни неща свързани с бита на семейството.Квартира на всяка цена- наем.
Как ви възприемат канадците? Българските дипломи признават ли се или трябва допълнителни изпити. За машинни инженери . Имат ли градове с развито тежко машиностроене?Благодаря Ви предварително!Извинявам се ,че Ви занимавам с проблемите си ,но от справочници не мога да добия ясна представа.

Последна редакция: пн, 23 авг 2010, 12:56 от pavlinaio

# 421
Ех, какво раздвижване в темичката, докато ни нямаше 10 дни Hug

Честито на всички бременеещи и на всички нови попълнения  bouquet
/За протокола, и аз искам, ама няма Wink

Ние сега ще поработим още една седмица и после пак подхващаме приготовленията за пътуването и багажната тематика Mr. Green

# 422
Здравейте ,дами!
Иска ми се да науча някои неща за живота в Канада .Къде е по-добре за семейство ,което има дете на 11 год. и е живяло 12 в Англия.
Интересуват ме училища, занимания ,тренировки ,климат, работа и подобни неща свързани с бита на семейството.Квартира на всяка цена- наем.
Как ви възприемат канадците? Българските дипломи признават ли се или трябва допълнителни изпити. За машинни инженери . Имат ли градове с развито тежко машиностроене?Благодаря Ви предварително!Извинявам се ,че Ви занимавам с проблемите си ,но от справочници не мога да добия ясна представа.

Струва mи се, че щоm сте добре с английския е по-добре да какндидатствате по федералната процедура за англоговорящите провинции.
За цените и стандарта на живота в тях, предполагаm друг ще се вклУчи с инфорmация.
За това как те приеmат и възприеmат, mного зависи от това как се възприеmаш саmия ти. По принцип Канада е иmигрантска страна...
За инж. се полагат допълнителни изпити в тукашна професионална организация, за да се признае титлата инж. Иmа и чл. внос, който се плаща всяка година (понякога и от работодателя)
Клиmатът е кофти, mакар че глобалното затопляне сс отразява доста положително на mестните зиmи.

Препоръчваm ти и сайта bgcanada.com, където иmа доста полезна инфорmация.

# 423
МaНЕВрата,благодаря!

# 424
Пуснахте по една бомба и се изпокрихте smile3505

За да раздвижим темата,да ви питам трябва ли да заведа бебето си на доктор/което знаете колко е трудно/,заради температура/която вече мина/от зъби,а днес леко пресипнал глас,но не знам какво да му давам newsm78

# 425
  • На бял кон в Pierrefonds
Deizi-Kreizi, аз не бих. Наблюдавай общото състояние на детето. Ако се храни, спи и т.н. нормално и няма повече температура, по-добре изчакай. Обикновено настинката от вирус минава за 7-10 дни. За зъбите съм давала Темпра/Тиленол. При по-тежки ситуации - Адвил. Промивай всеки ден нослето със солен разтвор.

Някой да е пробвал скоро да се обажда в консулството в Отава? От миналата седмица де опитвам да ги намеря. Да не би да са си сменили номера?

Последна редакция: вт, 24 авг 2010, 19:23 от Rоnniе

# 426
  • Vaudreuil Canada
консулството в Отава? От миналата седмица де опитвам да ги намеря. Да не би да са си сменили номера?

Там е посолството консулство е в Торонто  Wink Аз имам този номер Консулска служба - 613 789 3523

# 427
Привет Hug

Аз може ли да споделя с вас какво мислим да направим във връзка с предстоящото ни пътуване до Канада, евентуално да ми кажете дали не пропускам нещо важно Blush

- прекратяване на здравноосигурителни права /декл пред НОИ/
- прекратяване на договори за стационарен и моб. телефони /
- издаване на генерално пълномощно за родителите ни /за разпореждане с имущество кола, апартамент, банкови сметки, друго?/
- искане на препоръки от работодатели
- покупки за пътуването /сакове, раници, играчки, книжки за Диди/
- купуване на CAD /в случай, че няма наличност и ни останат пари, в USD или в EUR да ги обърнем?/
- мислим да вземем и лаптопа /трябва ли да се разчиства пиратското съдържание или никой не проверява подобна техника/?
- има ли смисъл оттук да изтеглим и разпечатаме формулярите, които ги има в интернет като за SIN, митн. декл-я, за загубен багаж и т.н.
- купуване по един костюм за двамата, защото там май са си цифра такива дрехи или бъркам?

Ами това ми хрумва на мен. Ще се радвам да чуя и вашето мнение, макар че осъзнавам че за някои от вас сигурно си е връщане далеч назад във времето Peace

# 428
  • Калгари, Канада
Привет Hug

Аз може ли да споделя с вас какво мислим да направим във връзка с предстоящото ни пътуване до Канада, евентуално да ми кажете дали не пропускам нещо важно Blush

- прекратяване на здравноосигурителни права /декл пред НОИ/
- прекратяване на договори за стационарен и моб. телефони /Ако няма да има никой в апартамента може да си спрете парното, дори тока, за водата не съм сигурна - предполагам и тя може да се спре.
- издаване на генерално пълномощно за родителите ни /за разпореждане с имущество кола, апартамент, банкови сметки, друго?/
Знам за много разправии с тези генерални пълномощни, в смисъл, че не ги признават на разни места, тъй че може би е добра идея освен генерално да им извадите и специфични пълномощни /примерно едно за апартамента - за продаването му, за спиране и пускане на парното и тока му, за настаняване на наематели и т.н., друго за колата и т.н./ за нещата, който знаете, че ще им се наложи със сигурност да правят. Или другото е в генералното да споменете подробно нещата по точки, като гледате всичко да е изброено /примерно - дори вида сметка и в коя банка е/. Дано и други се изкажат по въпроса. Много бумащина е, но за да няма проблеми по-добре да имате ясно написани нещата и служителите да не могат да кажат примерно "А, тук пише за разпореждане с имуществото, ама не е споменато за спиране на парното"
- искане на препоръки от работодатели
- покупки за пътуването /сакове, раници, играчки, книжки за Диди/Куфарите ги изберете да са по-лекички и да се заключват или отделно им вземете малки катинарчета. Сакове - може евентуално да използвате за куфари, иначе за ръчен багаж на нас винаги ни е било по-лесно с раници. Играчки - вземи само любимите и, не е нужно да взимаш нови, тук може да си намериш на добри цени и то много разнообразни. Книжки на български задължително вземи /с буквите, с цифрите, приказки/, аз винаги си взимам като си ходим в България.
- купуване на CAD /в случай, че няма наличност и ни останат пари, в USD или в EUR да ги обърнем?/Най-добре в канадски си ги обърнете, да минавате през друга валута не си заслужава
- мислим да вземем и лаптопа /трябва ли да се разчиства пиратското съдържание или никой не проверява подобна техника/?До сега никога не са ни гледали лаптопите какво съдържат, мисля че няма да има проблем
- има ли смисъл оттук да изтеглим и разпечатаме формулярите, които ги има в интернет като за SIN, митн. декл-я, за загубен багаж и т.н.Навсякъде където ходите за подаване на документи лично - там си ви дават формуляри на място, тъй че не виждам смисъл
- купуване по един костюм за двамата, защото там май са си цифра такива дрехи или бъркам?Според мен е добра идея да си вземете - специално костюми, иначе за други дрехи тук няма проблем да се закупят

В самолета ще ви дадат митнически формуляри за попълване - за деклариране на това какво носите, къде отивате и т.н., там задължително на адрес трябва да попълните адреса в Канада /ако нямате такъв, попълвате на приятелите си, където отивате/, има случай на попълнени български адреси и разправии след това. Тъй че много внимавайте.

За в самолета вземи на малката вода, бисквити, играчки, дрешки, одеялце, всичко каквото решиш, че може да ти потрябва.

Ами това ми хрумва на мен. Ще се радвам да чуя и вашето мнение, макар че осъзнавам че за някои от вас сигурно си е връщане далеч назад във времето Peace

# 429
  • Калгари, Канада
Здравейте ,дами!

И аз мисля, че е в английската част, ще ви е добре. Препоръчвам Онтарио, там е съсредоточено производството, има най-много заводи. Българска диплома едва ли ще признаят, но мисля, че опита от английско говоряща страна /ако имате такъв по специалността/ ще е от полза.
За детето, а и за вас има достатъчно занимания - и фитнес, и тинейджърски групи. Канадците /поне при мен/ са толерантни, а и вие знаете езика, тъй че се въоръжете с усмивки и готово.

# 430
Галче,
Mоже да си поискате също от коmпанията, където ви е застрахована колата, удостоверение за натрупан шофьорски стаж, както и че няmате ПТП-та, полезно е после при склУчване на застраховка за кола, важи за признаване на шофьорски стаж и води до по-ниска застраховка.

И аз за пълноmощното съm на mнението на mаmаmия, никаква полза от него поне  за последните 6 години.

За парите, ако няmа КАД, взеmете УС.

Предполагаm, че сзидетелството за брак и актовете ви за раждане са преведени.

П.С. Скоро mинавах през летището в Торонто - количките mоже да се плащат и с кредитна карта...

# 431
  • На бял кон в Pierrefonds
консулството в Отава? От миналата седмица де опитвам да ги намеря. Да не би да са си сменили номера?

Там е посолството консулство е в Торонто  Wink Аз имам този номер Консулска служба - 613 789 3523

На този номер звъня всеки ден. Нищо....

# 432
  • Vaudreuil Canada

На този номер звъня всеки ден. Нищо....

А по кое време звъниш щото те отговарят само два часа на ден от 12.30 до 14.30
Пробвай и на този номер 613 789 3215 той май е основния на посолството - на него звънкай сутрин между 10 и 12 ама май в сряда не отговарят .... сори .. не си дават много зор.

# 433
  • Canada
Ескориал, честито! Лека да е!

Пак мерси за хубавите пожелания.

Рони, ние ходихме миналата седмица, ако нещо общо те интересува, което знам, с удоволствие ще ти отговоря. Свързах се с тях по тел. от първия път, ще потърся по-късно номер, ако искаш, но беше от сайта на Външно министерство, тъй че трябва да го имаш вече.

Снимка не е нужно да се носи, отказали се да искат, защото хората масово идвали без снимки.
Шофьорска книжка е по-сложно да се подмени, тъй като е необходимо медицинско (както в БГ), заверено от личен лекар и преведено, легализирано.
Нямаше въбще хора, стана много бързо.

А какъв чуден ресторант открихме в Хъдсън, много съм доволна! С гледка към реката, Раян беше във възторг като мина ферибота Mr. Green.

# 434
Търся мама помощник медицинска сестра или сестра за малко помощ, която ми трябва до утре сутрин. Става въпрос за Монреал.

п.п. ако има някой кандидат да помогне нека ми пише на лични ще му дам телефона и ще му обясня за какво ми е нужна помощ

Общи условия

Активация на акаунт