Съмнения за гестационен диабет

• 284 114
  • 1 898
  •   1
Отговори
# 585
  • София
ИИда, много е важно да си измериш глекирания хемоглобин. Възможно е да показва тенденция за качване. За да ти постави дианоза трябва 2 от показателите да са над нормата. Може пък просто да не ти е дала резултата от гл. хемоглобин?
Както и да е, имаш основание да пазиш диета. Следи как се развива и бебето, ако ти е възможно снабди се с глюкомер (знам, че са скъпи) и си следи показателите след хранене. Правиш го за бебето си.

# 586
ИИда, много е важно да си измериш глекирания хемоглобин.

Как и къде може да се измери този хемоглобин?

# 587
  • София
ИИда, много е важно да си измериш глекирания хемоглобин.

Как и къде може да се измери този хемоглобин?

Във всяка лаборатория - със или без направление. Вземат ти кръв еднократно, не е като при обременяването.

# 588
Момичета бързо помагайте, че се притесних!

Тази сутрин за първи път мерих с глюкомер. На гладно сутринта беше 4, но един час след ядене - 9.9!!! Тази стойност висока ли е?

Какви са нормалните граници на захарта ЕДИН час след хранене?

И защо тази смотана докторка ми каза да си я меря само ЕДИН час след ядене, а не два часа, при положение, че при изследването имах проблем точно на втория час, а като гледам и на вас ви дават да си я мерите след два часа, а не след един?!!!!! Twisted Evil

Последна редакция: чт, 20 сеп 2012, 10:58 от iida

# 589
  • София
Момичета бързо помагайте, че се притесних!

Тази сутрин за първи път мерих с глюкомер. На гладно сутринта беше 4, но един час след ядене - 9.9!!! Тази стойност висока ли е?

Какви са нормалните граници на захарта ЕДИН час след хранене?

И защо тази смотана докторка ми каза да си я меря само ЕДИН час след ядене, а не два часа, при положение, че при изследването имах проблем точно на втория час, а като гледам и на вас ви дават да си я мерите след два часа, а не след един?!!!!! Twisted Evil

Високо е Sad
След един час трябва да е до 7.8 а след 2 часа до 6.7.
Два въпроса:
1.Какво яде?
2.Сигурна ли си в точността на глюкомера? Направи си засичане с лабораторна машина, като за целта измериш с лентичка стойността с капчица кръв от същата дупка, от която са ти взели кръв за лабораторното изследване. Без да са ползвали спирт! Изключително важно е, спирта променя резултатите при портативните глюкомери.

Според последния писък на "модата" в диабетологията, показателно за развитието на бебето е стойността 1 ч. след ядене, макар че за да добиеш представа как се развиват нещата при теб може да си мериш по различно време на деня и след 1 или 2 часа. Примерно: понеделник - на гладно и 1 час след закуска, вторник -  на гладно и 2 часа след обяд, сряда - на гладно и 1 час след вечеря и т.н., така с времето ще добиеш най-обща представа за пълната картина. Води си дневник.

# 590
Високо е Sad
След един час трябва да е до 7.8 а след 2 часа до 6.7.
Два въпроса:
1.Какво яде?

Ми малко ядох -  две малки сладчици от диабетичен магазин с подсладител, две много малки препечени филии пълнозърнест хляб, намазани с салата Европа  Embarassed и чай с течен подсладител Стевия.

Премерих я и на втория час, когато вече беше паднала на 6.2, та малко се успокоих!

# 591
  • Canada - Montreal
iida, аз закусвах обикновено по една малка филия пълнозърнест хляб с нещо и резултатите ми бяха винаги високи, макар и в граница.На обяд и на вечеря си хапвах по две филийки и захарта беше около 5-6 винаги.Следвах стриктно режима, който ми изготви диетолога и общо взето нямах изненади.И да, Ариана е права, глюкомера ти може да не отчита съвсем точно.При мен лабораторните резултати бяха винаги по-ниски, с малко , но все пак по-ниски.

Момичета, защо КЗ е по-показателна на втория час след хранене?Аз си чакам обременяването след две седмици, но от време на време си меря захарта, когато хапна нещо сладко.Прави ми впечатление, че след час е висока - понякога в граница, понякога не, но на вторя час е около и под 5.

bi_bi, Блонди, вие ще правите ли обременяване?

# 592
  • В кошера...
Гледа се и втория резултат, защото показва дали КЗ спада, докато първия показва как се е покачила. Вторият е много показателен за лекарите при диагностицирането - гледат точно него.

# 593
  • София
iida, ето каква беше моята диета:
- закуска - 1 филийка черен хляб от брашно тип над 1000 /напр. Вита/ + кашкавал или сирене или извара или филе /но не колбас, а чисто месо/ + зеленчук задължително;
- втора закуска - плод не по-голям от топка за тенис /банан и грозде са забранени/;
- обяд - пиле или риба + зеленчуци, може да се прибавят и картофи или ориз, но половината от чинията да са зеленчуците, пилето или рибата е 1/4, картофите или ориза са 1/4. Ако присъстват картофи и ориз не ядеш хляб, иначе може 1 филийка Вита или Бонус;
- следобедна закуска - плод не по-голям от топка за тенис или айрян;
- вечеря - същия принцип като обяда
И 2 пъти седмично мерех КЗ по 6 пъти на ден.
Успех и пиши как се развиват нещата! Hug

Блонди, ти ще ходиш ли на обременяване с глюкоза сега след раждането или на преглед при ендокринолог? На мен док ми поръча след 45-тия ден, ама още не мога да се наканя.

# 594
  • София
Би-би, с тази диета нямаше ли кетони в урината?
1 филийка тип Бонус или Вита никога не са ми били достатъчни  Embarassed, хапвах по 2 припечени и намазани (с филаделфия или лютеница или пастет или с шунка или само с масло) + краставица, домат + чаша мляко с какао (кафе не пиех заради високо кръвно). Ако случайно съм яла по 1 филийка съм си добавяла и купичка кисело мляко с нарязан вътре плод.
На обед или вечеря съм хапвала и от манджата, ако е подходяща - купичка супа или зелен фасул или зеле (от него ми се вдигаше захарта малко повече) или миш-маш. Месо, риба и салата съм хапвала неограничено.
За междинни закуски - плод, чушка със сирене, кис.мляко с плод, ядки. Ако много съм огладняла - 1 малка филийка хляб с нещо си.
Много важно се оказа при мен - вечерята да е до 19-20 часа максимум, а закуската - до 8 часа сутрин.
Солта в излишък ми действаше като захарта.
Аз така и не направих обременяване след раждането  Rolling Eyes, каня се да го направя като отбия дребното.

# 595
  • София
Ариана, не са ми откривали кетони в урината, а диетата ми беше дадена от ендокриноложката. Аз първоначално започнах с 2 филийки сутрин, но се видя, че КЗ ми е висока в този случай, не много, но все пак завишена и решихме да редуцираме. Ядки каза, че не са подходящи.
Каня се да ходя на обременяване другата седмица, пък да видим.

# 596
Странно, от това което мерих досега излиза, че КЗ ми е висока само и единствено един час след закуска, в останалото време преди и след останалите яденета е по 4-5. Предположения, защо е така!

# 597
  • София
Странно, от това което мерих досега излиза, че КЗ ми е висока само и единствено един час след закуска, в останалото време преди и след останалите яденета е по 4-5. Предположения, защо е така!

Късна вечеря?
Късна закуска?
Ниска кръвна захар на гладно?
Ако ставаш нощем до тоалетна пробвай да си измериш захарта около 4-5 часа, ако е твърде ниска, след закуска може да е по-висока.

# 598
  • София
А какво закусваш? Съответно през другото време какво ядеш?

# 599
  • В кошера...
Мери си сутрин захарта преди закуска - не си писала за нея. Много често проблемът се открива с повишена КЗ на гладно сутрин /нарушена гликемия на гладно - до 6,9/. Поне при мен, въпреки, че бях в границите, беше по-висока от колкото трябва и така открих проблема.
Наистина е добре да отидеш на ендокринолог с опит, щом предната докторка не те отразява.

Сега видях, че си дала резултат на гладно и е добър.

Общи условия

Активация на акаунт