Веганството - да споделим опит 2

• 105 974
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 1 770
nor4y, за четири дни кваса сигурно е вече готов при умерена Т. Ако го оставиш повече дни 4+2 дни нищо няма да му стане, освен, че ще е по-кисел и ще трябва да използваш по-малко количество от него. Но ако го оставиш 4+2 месеца вече няй-вероятно няма да е годен, освен ако не си го изсушила. Peace

За содата доколкото си спомням обсъжданията - содата се предпочита пред синтетичната мая, а кваса е най-добре. Peace

И аз преди няколко дни пуснах само снимчица на пълнена тиква-тиква торта
Моята рецептичка е по-различна малко, а именно:
Измива се, почиства се тиквата от семките. На дъното се слага кафява захар, после овесени ядки /по-едричките, не фини, защото стават на топка/, сушени плодове, канела, орехи. Вместо кафява захар, може да се сложи мед след изпичането и поизтиването на тиквата. А и на повечето неща може да им се спести Т обработката - орехите, сушените плодове, канелата... Ако е по-малка може да се свари на пара или във фурната в тава с вода.

Слагаш в голяма чиния, режеш и ядеш или направо с лъжица... Peace

И аз съм в процес на мислене в какъв тиган да си правя палачинките newsm78 За тези тигани от Билла се замислям - с керамично покритие. В нета не мога да намеря инфо за тях, трябва явно на място да оглеждам. И освен за олово и кадний в керамиката не се сещам за какво друго да гледам. Ако няма тези вредни неща и ако добре покрива долния слой има ли от значение от какво точно е той... newsm78 newsm78 newsm78

Такава плачинак има на сайта на Вери Бананови катми с ягоди

Тиквата и аз основно в сладък вариант я харесвам. В солен ни допада и то много с боб, леко сладникавия й вкус много добре подхожда.

За сладкия картоф пак на сайта на Вери Пържени сладки картофи
вкуснотийка е, но аз ги предпочитам по обратен ред - първо изсушавам, после мариновам, че колкото и да ги изцеждам ми се омацва дехидрататора...

Чистофайнството е много характерно за Девите.... Peace

Като прочетох сладък салам и аз точно така си представих алтернативата Peace

# 1 771

Я кажете от всички видове кюфтенца кои наподобяват най-много месните и на вкис и на вид?Трябват ми за заклети месоядни,които друго не признават Simple Smile
Имаше някаква комбинация от продукти,която много наподобява месо,но не помня коя newsm78

по принцип- тези със соевите текстурирани продукти.  Neutral FaceСъс съответните подправки, които се слагат и на месото./черен пипер, кимион, лук.../
Аз обикновено правя с леща. И се харесват. Но вчера на празненството един немец, заклет карнивор, не ги одобри особено. Може би защото бях добавила и булгур, и броколи, чушки, .......

За докарване на цвят -патладжан, червено цвекло.....червено зеле/ но с него кюфтетата лилавеят/

# 1 772

И аз съм в процес на мислене в какъв тиган да си правя палачинките newsm78 За тези тигани от Билла се замислям - с керамично покритие. В нета не мога да намеря инфо за тях, трябва явно на място да оглеждам. И освен за олово и кадний в керамиката не се сещам за какво друго да гледам. Ако няма тези вредни неща и ако добре покрива долния слой има ли от значение от какво точно е той... newsm78 newsm78 newsm78

гледай керамиката да е произведена без  нано-технология. Peace

# 1 773
Гъби+орехи наподобява месо. Аз вече не мога да я ям тази комбинация. Даже сега като го пиша ми се повдига.  Laughing

Елдата я покълвам в силиконово сито. Бая се понатрупва в него, но никога досега не съм имала проблем с елдата: плесен, мухъл и т.н.

Норчи, линията Грийн и стерилност при онази майка нещо ми се разминава.  Wink Кой знае какво са искали пак да ни набият в канчетата.

На английски квас е sour dough или leaven. Яла съм такъв хляб готов от магазина и много ми хареса.

# 1 774
Орехи и гъби е ужасно тежка храна, наистина. Въобще гъбите са доста тежички и евентуално зърнени или ориз отнемат от "тежестта".
Соевите кюфтета или мусака много наподобяват месните, също и патладжана с орехи - става като месо.

А тиквата пълня, с каквото имам вкъщи: мед/захар, канела, орехи, начупени на едро (лешници или бадеми), стафиди, сушени кайсии или фурми, може лъжичка коняк, може сини сливи - каквото ми е останало от преди по малко, може щипка джинджифил, слагала съм и кубчета ябълка или круша.
Режа и поднасям с плънката отгоре, но е атрактивна като е цяла да се види. Може да й се сложи дълга лъжица и всеки да си изгребва от вътре.

# 1 775
Palia, и аз имах амарант, а не брашно, но го смлях в кафемелачката:)
Дори се оказа, че не са смлени добре някои зрънца и малко хрупкаха бисквитите, ама никой не ропта вкъщи:)))
А са наистина много вкусни, и супер бързо и лесно стават!
Иначе за семената - не вярвам да е от това, че нямат въздух - първите бяха в машината, а там са разстлани върху тавичка. Вторите бяха в буркана и да, не бяха само върху дъното, ама не мисля, че е това проблема - тоест - това обстоятелство го няма при машината.
Кълновете са от люцерна основно.
Реалист, държа ги в пликчето в което съм ги купила, в шкаф в кухнята на тъмно. Не е нито топло нито студено.
А значи според Вас само сутрин и вече трябва да се проплакват, така ли?
Аз не знам защо съм останала с впечатлението, че трябва през 3-4 часа... newsm78

Толкова с тия кълнове, стига съм Ви занимавала.
Гъби аз никога не съм яла, не знам защо, само при мисълта за тях ми се гади. И в една книга на йога, в която имаше нещо за храненето бях прочела за тях - че не са като растенията, да се хранят със слънцето, а че се хранят с мъртва материя, нещо такова беше и направо  Sick.

Аз слагам квас да правя сега. Grinning
Два пръста брашно пълнозърнесто грахам и до половината буркан вода!
Юпиииии:)))

Днес мъжът ми гледа някакви хлебопекарни, че иска да ми купи за коледа и аз му викам: И дехидрататор също...и той милия: Какво пък е това сега?  Joy Май в повече му идва.

# 1 776
А значи според Вас само сутрин и вече трябва да се проплакват, така ли?
Ами аз писах, че не правя така при дребните семенца. Проблеми нямам.

# 1 777
  • София

Норчи, линията Грийн и стерилност при онази майка нещо ми се разминава.  Wink Кой знае какво са искали пак да ни набият в канчетата.

И аз мисля ,че това е било пропаганда на новата "болест" орторексия. И с поучителната история, дето не трябва да се стараем да ядем подбрана храна, а всичко наред, щото някой ден... и т.н.

Обаче за тиквата имам претенции, че моята е най-вкусната. Като дойдат био тиквите и направя една грамаданска тумбеста тиква, ще ви дам и рецептата как се яде ....(тука трябваше да е смешно като онзи виц, дето кучето грабнало салама , а собственикът на салама викал след кучето- чакай, ти нямаш рецептата как се ядееее!)

Ние режем тиквата заедно с кората радиално, като истинска торта и така серивраме на триъгълни парчета. Почерпените оставят само обелката, останалото е изядено с лъжичка.

# 1 778
Реалист, много ти благодаря за ценните съвети относно изстиването на ръцете ми. По принцип винаги са ми хладни, но по това време на годината( може би от рязкото застудяване) стават ледени и няма стопляне. Хемоглобин съм изследвала преди повече от година и беше в норма малко над долната граница. Желязото май ми беше о.к.
Вода много често забравям да пия, да не кажа, че като съм под стрес и по цял ден навън по задачи изобщо не пия.
Предполагам, че при мен е нещо свързано с кръвообращението, защото като че ли при редовен спорт проблемът изчезва. А канела и кайен пипер много обичам и си записвам да ги включа редовно в употреба.

# 1 779
Фотина - в момента чета тази тема за съдовете за готвене: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=492830.0 Стигнала съм до 12-та страница, дотук съм разбрала, че най-хубавите съдове, изцяло керамични, са на Силит, серията Силарган. Адски скъпи са, и това разбрах, около 200лв. за средна тенджера...Ето тук ги има: http://2styrkela.com/dom-i-kuhnia/sudove-i-instrumenti/kuhnenski … dove/cena/2/silit

Аз напоследък не пиша. Вкъщи е много напрегнато, малкия се удари лошо в петък, наложи се да му лепят челото...Още ме тресе, на него иначе, освен огромната лепенка на челото, нищо му няма.
Напоследък тотално ми отказва всичко, което му предлагам - закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря...Едвам си изяжда плодовете, с много залъгване. Закуската пробутвам едвам едвам (овесени ядки с плодове). На обед най-често пропуска - варива, зеленчуци, какви ли не комбинации, не иска...Единствено не отказва да ръфа хляб. Смутитата, които наскоро започнах да му правя, и които хареса много - сега не иска да погледне дори...не знам какво да го правя, предполагам зъбите го мъчат, но все пак има неща, които яде, явно нещо не му допада в менюто Rolling Eyes
Не съм писала подробно за детето ми, но той е захранен с всичко - месо, яйца, сирене и кашкавал, кисело мляко. Последното го яде и в момента, + адаптирано. Кърменето ни се провали още когато беше на 4м. (отказваше да суче и се цедих като ненормална, предадох се пред истеричните му ревове от слагането на гърда). Честно казано, млякото е единственото, което може да яде с дни, дори само това да има...Наскоро, преди месец-два промених менюто му - без месо, без яйца, давам му домашно кисело мляко, сирене и кашкавал много рядко предлагам. Но през тези дни, когато отказваше да яде, пробвах да му дам от "старата" храна - и яде. Яде много. И с кеф. не бих казала, че не харесва нещата, които му предлагам в момента, в началото всичко ядеше с охота. Сега не ги иска. Дали е просто съвпадение - период на зъбоникнене (никнат му 2 кътника едновременно), или проблемът е в мен?
Радва ме единствено това, че около 80% от храната му за деня е веган - плодове, зеленчуци, варива и семена, ядки. Стига да си я изяде де Tired

При мен също има някаква неприятна промяна в хранителните навици...Изпитвам непоносимост към почти всичко - плодове не ми се ядат, но насила хапвам. Елда и киноа - повръща ми се от вида им само (не знам какво ми става). Зеленчуци - само краставицата ми се струва ок, евентуално марули и лук (салатка)...не ме привличат нито сирена и млека, нито меса, но и хубавите неща не ме блазнят, дори насила не мога да ги хапна...
Готвя, правя, приготвих доста от рецептите, които тук споделяте - мъжът ми май е единственият, който е щастлив и си хапва доволно, аз дори не мога да опитам...наканих се да направя спаначените корички на Вери - развали ни се вчера фурната Sad
Не ми се пие и вода, нищо не ми се прави. А се чувствам добре като цяло Rolling Eyes

Много интересни неща коментирате,както винаги, тук винаги има какво да се научи, много приятна и интелектуална среда сте заформили. Аз, за съжаление съм още едва прохождаща в тази сфера, не мога да съм ви полезна, не съм компетентна...

Щастливата - много се заредих, емоционално, от поста ти, в който споделяш разговора си с дядото  bouquet
Норчи - пак ти писах ЛС, че ми беше спешно питането, но може би имаш проблеми с личните пак Simple Smile
Солейл - при мен също има такъв проблем, от малка съм така обаче. Зимата е нещо страшно...Вечер си помагам с обливане с гореща вода на ръцете и краката.

# 1 780
Стеф, да не си бременна?  Wink

А за детето не бива да се притесняваш. При моя син доскоро с храненето бяхме на приливи и отливи. А на 1год и 4мес често го карахме през просото.  Laughing Имало е дни, когато дори банан, авокадо и краставица не е искал да погледне. А те са му любимите. Но аз хич не се притеснявах, защото кърмех. Чак след 2-рата годинка малко се понаместиха нещата в менюто. Аз все още го кърмя.

# 1 781
Вери - точно като бременна се чувствам (само дето не повръщам, както първия път), но не съм, със сигурност...Това ме държи още от началото на цикъла ми този месец... Crazy

На мен основното ми притеснение основно детето е, че като не го кърмя, не мога да си позволя да му наложа изцяло такъв режим, какъвто искам..Но, наистина, усещам че и при нас нещата са на приливи и отливи, дано е просто период, все пак и той е човек, има си неговите кефове (като мен, в момента) Laughing

# 1 782
realist, благодаря, че ми напомни за това "постижение" на циливизацията-нанотехнологиите, бях забравила. Но то ако не пише там нещо аз няма как да разбера... Cry И нали ако е добре покрито с керамичен слой и се окаже, че ги няма тези неща /олово, кадмий и нано/ няма значение какъв е материала от долу. newsm78 newsm78 newsm78

.:.Stef.:. , благодаря ти за вниманието. Тази тема съм я чела. прочетох и още някой друга и съсвсем се омотах, затова и попитах и в тази тема, че тук имам сигурни хора  Hug
Оффф, така е с дечурлигата, сложничко Hug И зимата е един по-особен период - и от към храни и от към настроение, по-малко слънце, студено тттт Wink Не се насилвай. И това ще отмине  Joy Joy Joy

Да обобщя за содата  Peace
Цитат
Киселината неутрализира алкалното действие на содата , а именно то е главният разрушител.
След като е "изгасена" содата не вреди на вит.В. И всъшност не говорим вече за сода, а за бакпулвер. Той се предпочита пред синтетичната термофилна/толерантна мая. А за предпочитане да се използват натурални дрожди /квас/мая/.
Прегрешилите от време на време да не се притесняват и този път ще оживеят Joy

Кълновете ми от елда и мунг взеха да изкарват листенца...нали са ок newsm78

# 1 783
Почти ви насмогнах с четенето, много сте писали - или аз не успявявам да прочета  Hug

Моля кажете как правите шипките? Говорили сме и преди...мисля да ги заливам с топла вода от вечерта и на другия ден да пием сока. Но трябва ли да се трошат/чупят някак? Нещо слагате ли за подслаждане?

# 1 784
Знаете ли от къде мога да си купя този уред за кълнове на Биосет?

Общи условия

Активация на акаунт