Уред за кисело мляко

• 178 271
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
При нас проблема е, че ядем малко кисело мляко, т.е. рядко повече от 2 кофички на седмица, ако и толкова изядем, та 1 кофичка за закваска +  ако приготвя идва в повече и понеже не ядем и редовно, та не винаги има как от едното директно да заквася следващото, за това ми се щеше  суха закваска, но явно няма да я бъде. Иначе с киселото на елби много харесвам как става, също и с хармониката.

можеш да направиш и подсладено кис.мляко , както и такова с подове

# 616
  • # супернатурална #
Здравейте!
Може би е обсъждано вече, но не съм чела цялата тема, за което се извинявам.
Та...въпросът ми е следният: какво правите за да не се получава каймак (стои повече като ципа) отгоре и нещо като гранулки отдолу на бурканчето. Тоест, да е хомогенно като купешкото Grinning. Ще използвам домашно прясно мляко, дали не трябва да се прецеди след като се свари и изстине  newsm78. Ще квася млякото в мултикукър, но предполагам технологията е подобна на уредите за кисело мляко.

# 617
  • Варна
След като изчетох цялата тема се включвам да споделя моя първи опит с квасене на мляко. Използвах Лидълска машинка, прясно мляко Мегле 3.2% и закваска от Верея 2.9%. Сложих млякото студено и по малко по-малко от една ч.л. закваска във всяко бурканче. Млякото беше напълно готово след 6 часа. Температурата в стаята беше около 26-27 градуса. Отначало имаше половин пръст вода отгоре, но след една нощ в хадилника вече я няма, млякото е гъсто и много вкусно. Няма и помен от каймак, обаче.

# 618
  • София
Аз по принцип си обирам старателно каймака и си правя масло от него, та в млякото не става... не и повече, от на купешко... а гранулки - дори нямам идея какво имаш предвид.

# 619
  • Стара Загора
Г.  Краули аз понякога правя и в мултикукъра.  за около 3 часа ми се получава от топло мляко, също като в машинката за подквасване на мляко. Каймака си го обирам след изстиване и преди разсипване  в бурканчета

# 620
  • Бургас
Аз също правя в мултикукъра, но нещо ми се струва, че изпускам и не съм много доволна от резултата.  newsm78  Имам си програма наречена Йогурт и нея ползвам. Времето за правене е 8 часа. Поставям вътре сместа - предварително в една купа съм разбъркала прясното мляко и закваската от кисело мляко. И двете ги купувам от магазина. Нямам от къде да взимам домашно. След като свърши програмата вадя купата и прехвърлям млякото в кутия и го прибирам в хладилника. Някой, ако има идеи къде бъркам нека да сподели.

# 621
  • Стара Загора
аз го правя в бурканчета от течен шоколад, на дъното постилам хартия за печене. Много често ги включвам едновременно с машината за мляко от Лидъл ми е. Еднакъв е резултата

# 622
Да се включа и аз  Simple Smile Преди гледах в Метро тази закваска за 20 лв и добре, че не съм я взела. Според мен проблемът не е в сухите закваски като цяло, защото и аз ползвам само суха закваска (е понякога по изключение и си заквасвам от готовото кисело мляко). Не съм пробвала друга освен тази: http://www.zakvaski.bg/bg/products/zakvaska-za-domashno-kiselo-mliako-yo-aktiv , но като гледам няма и да пробвам. Винаги се е получавало супер.
Angel_Dust - не се отчайвай, пробвай с друга закваска, слагай я в топло мляко (около 45 градуса правя аз), дръж на топло и след 3-4 часа ще имаш гъсто и стегнато кисело мляко. Успех и стискам палци!  chef

# 623
  • София
Здравейте!
Може би е обсъждано вече, но не съм чела цялата тема, за което се извинявам.
Та...въпросът ми е следният: какво правите за да не се получава каймак (стои повече като ципа) отгоре и нещо като гранулки отдолу на бурканчето. Тоест, да е хомогенно като купешкото Grinning. Ще използвам домашно прясно мляко, дали не трябва да се прецеди след като се свари и изстине  newsm78. Ще квася млякото в мултикукър, но предполагам технологията е подобна на уредите за кисело мляко.

За да няма каймак е най-добре да го обереш преди да заквасиш млакото. Аз си варя млакото и го оставям да престои една нощ в хладилника. На следващия ден обирам каймака който се е отделил отгоре за масло. Останалото слагам в буркани от 800 мл. и слагам по 1 с.л. закваска. Пускам в кукъра за 6 до 8 часа. Тези гранулки отдолу на бурканчето се получават ако не разбъркаш хубаво закваската и едновременно с това заквасиш на по-висока температура. Пробвай да обираш каймака и после директно както е студено млякото в кукъра със закваската за 7 часа. На мен за сега така ми е най-удобно и вкусно. Simple Smile Успех.

# 624
  • видин
Горда собственичка на лидълска машинка за кисело мляко са записва в темата. Благодаря на всички писали напред за споделения опит!

# 625
  • Пловдив
Не съм прочела темата, извинявам се за което, искам само да попитам на какъв принцип работят машините. Само загряват ли и как загряват- какъв е механизма вътре? Попадна ми в emag една за 24лв намалена и се чудя? Марката е Bomann

Последна редакция: сб, 12 сеп 2015, 15:24 от skeila

# 626
  • Балчик
Да, загряват  и поддържат определена температура. По-скъпите модели имат таймер, който за мен не е нужен.
Какво значи какъв е маханизмът? Имат нагреватели и термореле.
Няма голямо значение марката,всички вършат една и съща работа.

# 627
  • Пловдив
Благодаря Джема! Чудих се дали не е на принципа на микровълновите печки...но изглежда не е. Ще си купя Simple Smile

# 628
  • Балчик
Не. не, нищо общо с микровълновата няма. Ако беше така, нямаше да остане жива бактерия.

# 629
  • Vildbjerg,DK
Здравейте Simple Smile
Много отдавна никой не е писал тук, но не ми се ще да отварям нова тема заради един въпрос. От скоро и аз съм собственик на машинка за кисело мляко- доволна съм и определено си струва покупката. Та въпросът ми е следният- на 1 литър прясно мляко добавям 250 мл течна сметана 38% Млякото става много гъсто и маслено, но крайния продукт кисело мляко ли е или нещо от рода на заквасена сметана? Чисто технологично какво се получава при добавяне на сметаната?
Благодаря предварително bouquet

Общи условия

Активация на акаунт