Майчинството счетоводно - 32

• 35 802
  • 746
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте отново,
искам да ви попитам при при прекратяване на трудовия договор по чл.331 ,
обезщетението което се изплаща с удръжки ли е или е чиста сума изплатена на база последното възнаграждение по договор.

Благодаря ви предварително.

# 586
аз трчбва да взема маи4инство за миналия месец ако съм разбрала правилно но към днешна дата нямам преведено.може ли някои да ми каже защо ? благодаря

# 587
  • Пловдив
аз трчбва да взема маи4инство за миналия месец ако съм разбрала правилно но към днешна дата нямам преведено.може ли някои да ми каже защо ? благодаря

майчинството се превежда от НОИ след като работодателят подаде данни за теб

# 588
Здравейте имам въпрос относно майчинството: сина ми ще тръгва на ясла от септември и от яслата ми искат бележка за местоработата ми. От фирмата в която съм работила сме останали само аз и шефката ми, като и казах за бележката която ми трябва тя ми каза ,че за да я издаде трябва да се върна по документи на работа и да си плащам всички осигуровки,включително и тези които поема работодателя. В такъв случай се обезмисля да се "върна" на работа заради 120 лв които ми се полагат до 2 години на детето. Въпроса ми е:
1. Мога ли да изляза в неплатен отпуск и,ако да плащат ли се осигуровки за мен,и имам ли право на тези 120 лв,сина ми ще е на ясла.
2. Какви документи са ми необходими да представя, ако е възможно да се случи това с неплатения отпуск.
Благодаря Ви предварително за отговорите  bouquet

Издаването на служебна бележка не би следвало да е обвързано с физическо връщане на работа.
1.Можете да излезете 1м. в неплатен отпуск, по време на който здравните осигуровки (20,17лв.) се дължат от работодателя и да получавате 120лв. При по-продължителен неплатен отпуск осигуровките се дължат от Вас, не съм сигурна обаче, че ще Ви бъдат изплащани 120-те лв. Шестте месеца неплатен за отглеждане на дете до 8г. можете да вземете едва след навършване на 2г. на детето.
2.Заявление за непл.отпуск до работодателя и заявление обр.4 за обезщетение по чл.54, както и декларация за промяна на обстоятелствата, ако в момента ползвате отпуск за отглеждане на дете до 2г.
Работодателя твърди,че за да издаде такава бележка,трябва да се "върна "на работа,как да го убедя?

# 589
  • Майничка
...Работодателя твърди,че за да издаде такава бележка,трябва да се "върна "на работа,как да го убедя?

От момента, в който детето тръгне на ясла, наистина трябва да се върнете на работа (или да ползвате някакъв отпуск, което е еквивалентно в случая), но ако искат бележката предварително и в нея трябва само да е посочен работодателя, тогава какъв е проблемът? Нали така и така Ви осигурява, т.е., декларира пред НАП и НОИ, че Ви е работодател?

# 590
  • Пловдив
gargamela ,от яслата искат служ бележка,че работи,а не е по майчинство

# 591
  • Майничка
gargamela ,от яслата искат служ бележка,че работи,а не е по майчинство

Съжалявам Embarassed, не разбрах, с този момент на практика още не съм се сблъсквала, а с такова впечатление останах от поста
...и от яслата ми искат бележка за местоработата ми. ...

# 592
Здравейте,милички.И аз имам  едно въпросче.Аз в момемнта съм на борсата /4 месеца платена/и на 04.09.10 тя изтича ,след това брат ми ще ме назначи във фирмата си.След като съм била на борсата ще имам ли право на майчинство ,ако осиновяването приключи до октомври?Детенцето е на 10 месеца.Нямам прекъсвати осигуровки през последните 4 години.

# 593
  • София-Младост
Здравейте,милички.И аз имам  едно въпросче.Аз в момемнта съм на борсата /4 месеца платена/и на 04.09.10 тя изтича ,след това брат ми ще ме назначи във фирмата си.След като съм била на борсата ще имам ли право на майчинство ,ако осиновяването приключи до октомври?Детенцето е на 10 месеца.Нямам прекъсвати осигуровки през последните 4 години.
Ако имаш 12 месеца осигурителен стаж без значение кога придобит имаш право и на обезщетение.

# 594
Здрвейте! Имам следния въпрос....

След като детето ми на 22.08.10г. навърши 1г., някой може ли да ми каже в коя част от месеца ще си получа майчинството? Дали ще е в края на този месец или в началото на другия? До сега го получавах около 5-то число.

Предварително благодаря за отговорите!

P.S. Работодателя подава документацията до 15-то число.

# 595
  • София-Младост

След като детето ми на 22.08.10г. навърши 1г., някой може ли да ми каже в коя част от месеца ще си получа майчинството? Дали ще е в края на този месец или в началото на другия? До сега го получавах около 5-то число.

15 работни дни след подаване на документацията от работодателя.

# 596

Благодаря за отговора!

Въпросът ми беше продиктуван и от това, че прочетох, че след навършване на 1г. майчинството започват да го превеждат около20-то число. Има ли нещо вярно в това инфо?

# 597
  • София-Младост

Благодаря за отговора!

Въпросът ми беше продиктуван и от това, че прочетох, че след навършване на 1г. майчинството започват да го превеждат около20-то число. Има ли нещо вярно в това инфо?
Аз поне не зная.

# 598
  • София
Здр. Изтекоха ми 410 дена и се върнах на работа 03.08.2010г. Моя малчо ще ходи на ясла. Само, че ми се иска да съм близо до детската като тръгне за да мога да реагирам ако има някакъв проблем(напр. да реве и да не могат да се оправят с него). Та ако си взема болничен каква ще е базата на която ще се изчислява кои месеци ще се вземат за изчислението. Благодаря предварително за отговора.

# 599
  • Пловдив
Та ако си взема болничен каква ще е базата на която ще се изчислява кои месеци ще се вземат за изчислението.
6 те цели месеца преди болничния
ако вземеш болничен септември,базата ти е март-август

Общи условия

Активация на акаунт