Инфо за конвекторите ADAX

• 340 378
  • 1 073
  •   1
Отговори
# 825
  • Пловдив
Предната и тя 280лв.

# 826
Гълтат много ток тези АДАКСИ, имам 2 единият в хола, другият в спалнята други отоплителни нямам. През деня се изключва в спалнята, а през ноща в хола. 430лв сметка за ток този месец, 400 миналият...
Като отопляне за мен за мн. добре

# 827
  • Пловдив
Нещо не ти е наред! Не може да ти изгорят толкова ток! За такава сметка трябва да си поне с 4 конвектора

# 828
И аз така си мисля, но всички казват, че защото е етаж от къща с 3,50 високи тавани, дървена дограма. Изолация няма, но тухлата е много стабилна.

# 829
Да, това обяснява високата сметка. Ние сме с един Адакс в спалня, през деня го оставям на 16 С, през нощта - на 18, 19 С. Най - високата сметка тази зима беше 133 лв., като имаме и климатик. Зима на практика почти нямаше, Адакса съм го изключила още февруари месец, 18 С . е без него в стаята.

# 830
  • Пловдив
Колкото и да е висок тавана, предполагам сте съобразили кубатурата на стаите с мощноста на конвекторите? Което би трябвало да значи, че сметките ви трябва да са по нормални. За мен това не е нормална сметка за два конвектора!

# 831
Каква е сметката зависи от това колко е студено помещението. Ако радиаторите постоянно работят на пълна мощност, при 5 киловата (например) това прави 120 квтч за денонощие и всички те трябва да се платят Simple Smile Ако имаш 2 кв повече - те също ще изгорят 120 квтч за стопляне на помещението, само че по-често ще се изключват (елементарна физика).

Точно в големи стаи с високи тавани (макар и с добра дограма) съм постигала - то не е повод за гордост  Confused - над 600 лв. сметка с три адакса, един маслен радиатор, бойлер и др. по-дребни домакински уреди. В студена зима, разбира се.

# 832
Не бива да се спират конвекторите, за мен оттам идва високата сметка. Оставяйте ги нощем на 17-18 градуса.

# 833
На мен след смяната на електромера ми дойде новата сметка – 302 лв. за 4 адакса+1 в банята от 10.02 до 12.03. За сравнение предишните 2 месеца беше 526 и 603 преди смяна на електромера. Още чакаме експертизата от сменения електромер, та не може да се каже дали е от електромера или от времето и съответно по-малката консумация. За мен наистина е енигма това токоотчитане. Laughing

# 834
Абе и аз се съмнявам в този електромер, миналата година с един радиатор 2500вт плащахме по 200лв, сменихме го с конвектор и тази година сметките са 160-170лв, но разликата е че миналата година бях в майчинство и по цял ден в къщи, а тази година сме на работа, т.е. разлика не виждам.

# 835
Здравейте,
първо се извинявам за дългия пост, но имам няколко въпроса.
Живея в апартамент, старо строителство - тухла. В момента се отопляме с локално парно с водна
риза. Решили сме да го махаме и да минаваме на конвектори. Предполагам ще кажете, че по хубаво и евтино от парното няма, но ние сме на 4-ти етаж и сме без асансьор. Отделно на това прах, дим и т.н. Та спрели сме се на конвектори Adax Glamox. Ще опиша каква е схемата и ще се радвам, ако кажете дали правилно сме се ориентирали.
Апартаментът е тухла. Имаме според мен добра ПВЦ дограма, външна изолация 8см. стиропор и от
вътрешната страна на таваните сме направили 2см. стиропор. Съседите на горния етаж не отоплят целия апартамент и за да не бяга топлото нагоре сме направили изолация на таваните. Височината на таваните е 2,55м Прочетох как се смята необходимата мощност за избор на конвектор ( обема х 45В ). Та схемата е следната.

- Стая 1 - / спалня / - Около 12кв. По сметки излиза около 1400В. За там сме решили да вземем
Adax Glamox TPA15. Стаята има само една външна стена, която се пада югоизток.
- Стая 2 - / Детска / - около 11кв. За там също ще вземем Adax Glamox TPA15. Стаята има две
външни стени, една северна и една югоизток.
- Стая 3 - / Хол + кухненски бокс / - Двете са около 20кв. За там сме избрали Adax Glamox
TPA20. Стаята има една малка външна стена в кухненския бокс и една в хола, но тя е към
остъклена тераса.
- Стая 4 - / Спалня 2 / - Стаята е около 18кв. За там също ще вземем Adax Glamox TPA20. Стаята
има една северна и една североизточна стена. Тази стая е най студена и смятаме преди да сложим конвектора, да направим 2см. стиропор от вътрешната страна на външните стени.
Като цяло във всички стаи, без значение колко студено е навън сутрин температурите са около 17
-19 градуса. Само в последна стая е около 12-15. Та това е схемата, сега въпросите.

1. Правилно ли сме се ориентирали в избора?
2. По какъв начин проветрявате сутрин. В смисъл просто ги намаляте или се спират нацяло и след
това пак се включват?
3. Имам въпрос относно смятането на мощността. Тази формула обема х 45 вата, не е ли по скоро за празно помещение. Ние в спалнята имаме един голям 4-ри крилен гардероб, легло, ракла и т.н. Това като обем предполагам няма да се отопля. Освен това на сайта на адакс ( не на Берг ) за изчисление ползват не обем а квадратура ( при тавани 2,4 ). Ходих до магазина на Берг и и ги попитах относно това. Не получих конкретен отговор, а само общо приказки и " ами по принцип така се смята "
4. На какво разстояние най-близо до конвектора може да се постави легло и ли друга мебел. Пише че не е добре в близост до него да има предмети?

Прочетох темата около 2 пъти, и мнения по други форуми. Реших да попитам и тук, защото има доста конкретни и точни отговори.
Мерси предварително и пак се извинявам за дългия пост.

# 836
  • Пловдив
Здравейте! По въпрос номер 1 - Стаи 1 и 2 е перфектно! За стаи 3 и 4 са малко на кантар, защото е хубаво да има малко аванс. Въпрос номер 2 - Не ги изключвайте при проветрение! Въпрос номер 3 - Не се вкарвайте във филми, формули много! Примерно, ако стаята е 15кв. вземете уред, който го дават за 20кв.да има аванс, както казах. Въпрос номер 4 - Доколкото знам, минимума е не по малко от 20 см.

# 837
Здравейте! По въпрос номер 1 - Стаи 1 и 2 е перфектно! За стаи 3 и 4 са малко на кантар, защото е хубаво да има малко аванс. Въпрос номер 2 - Не ги изключвайте при проветрение! Въпрос номер 3 - Не се вкарвайте във филми, формули много! Примерно, ако стаята е 15кв. вземете уред, който го дават за 20кв.да има аванс, както казах. Въпрос номер 4 - Доколкото знам, минимума е не по малко от 20 см.
подкрепям!
относно отварянето – аз също не изключвам нищо, докато проветрявам. намалявам само, ако преценя, че навън е твърде топло, докато стои отворено.

# 838
Проблемът за стаи 3 и 4 е, че няма по големи мощности от серията гламокс, а не ми се ще да слагам по 2 бр. в стая. Относно кухнята не се притеснявам толкова, защото там дори само от готвене стаята се позатопля. Това реално е най-топлата стая в апартамента. Относно сметките, точно това имах в предвид. На сайта на Адакс сметките са на база квадратура. И по тях сметки 2000в би трябвало да стигнат за отопляне на 18-20кв.  В зависимост от температурите вън го дават да отопля от 22 до 34кв.м
Благодаря за отговорите. Ще продължавам да следя темата.
Лек ден

Последна редакция: пт, 25 мар 2016, 12:20 от Ina Kirqzova

# 839
  • Пловдив
2000w е много трудно да отопли повече от 16-18кв., особенно, ако стане доста студено, примерно -10 -15гр. Има 2500w от по старите серии. Стая 3 и 4 2000w ще ги отоплява, но при посочените от мен по ниски градуси ще вижда зор.

Последна редакция: пт, 25 мар 2016, 21:03 от ruuni9

Общи условия

Активация на акаунт