Когато мама пее,СЕПТЕМВРИйче весело се смее!

• 22 345
  • 702
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Ivy ,мога ли да те помоля да пуснеш материалите и клипчетата за компресия на гърдата ,тъй като и аз се интересувам от нея?

# 511
  • Варна
 Здравейте мами ,
ще ви чета после нямах нет 2 дена.Да ви се оплача първо и да питам има ли и други като нас ?
От три дни малката хърка хрипа има едни секрети отзад в гърлото едвам диша понакога закашля се от време на време много е гадно. На риятелката ми  от августовските мами бебенцето е така от 10 дена чух се с една друга те пък от 5 месеца са така и са им открили бактерия стафилококи ауреус.Колкото прочетох за нея все лошо много упорита не се лекува лесно, било заразно ужас #Cussing out Дано да няма нищо но като гледам не от суха лигавица както си мисли педито.

# 512
Здравейте мамчета Hug

еха страхотно време днес, излязли сме в 12 и сега се прибираме, детенце се отспа, два пъти се хранихме и почти през цялото време спа. Бяхме с приятели в Южния парк и тя реши да пази поведение за пред хората, няма мрънкане, ревове, носене, абе все едно друга дете Laughing сега се прибрахме и още спи та имам време за нет..... ама май всички са навън и почти не сте писали Party

Kalinastamatova  ние сме със същите симптоми от вече две седмици, идва едната педиатърка и й изписа капки за нос, не съм ги слагала, защото реално няма хрема, след това виках и частната педиатърка, защото наближаваме ваксината и тя каза, че това е от сухия въздух в стаята ( но според мен не е сух, имаме влагомер и винаги е около 50-60%) та и аз се замислям дали проблема не е друг newsm78 Но процедирам така пръскам с физиологичен разтвор и след това дърпам с помпата, обикновено това решава проблема и после поне няколко часа не ми хърка и не се дави, определено най-изразено е това състояние рано сутрин. Надявам се да не е нещо сериозно, на нея й се появи след като аз изкарах нещо като лек вирус с хрема и гърло. Давах и по една ампула вит. С за няколко дни и не я товарих с друго. Аааа сетих се да те питам, откакто имате тези секрети имате ли и слуз в акито ( вие на кърма ли сте само)? При нас имаше връзка.

Хайде лека вечер от нас аз ще се пробвам да посвърша нещо докато спи мишинка Hug

# 513
Привет и от нас Hug
Много хубава разходка си направихме днес в южния парк,а колко хора имаше,пълно с дечурлига Heart EyesНие бяхме взели и на сестра ми детето(малкото) и беше голяма лудница Crazyс три деца си е приключение PartyНо пък е толкова хубаво,че чак се размечтавам вече Grinning

Палмирка, защо не я изведеш докато спи,Влади нищо не може да го бутне когато е заспал дълбоко,днес така го обличах за разходката,не мръдна.

Kalinastamatova, и Мая имаше,упорити са наистина и даже не съм сигурна,че сме ги излекували.Тя също ми хъркаше много преди да разберем и имаше едни много ситни пъпчици по лицето които не минаваха.Просто пусни един носен секрет и ще разбереш.

Хубава вечер на всички и най-вече спокойна Hug

akspet, заедно сме писали,и сигурно някъде сме се разминали в парка. GrinningАко се познавахме можеше и децата да запознаем Grinning

talktoher,питала си за снимката,аз мойта не си я правя сама,но знам ,,че има допустим размер,виж може да ти е голяма.То някъде имаше и правила за начина на поставяне на снимки...ще се опитам да ги намеря.
ето ти правилата http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=4825

Последна редакция: нд, 24 окт 2010, 19:22 от alximika

# 514
alximika  еми да, сигурно сме се разминали, можехме да направим едно кръгче заедно, дано има още такива дни и да се възползваме Mr. Green
пишеш и ти  за тези стафилококи и ние сме със ситни драскащи пъпчици, които почти не се забелязват, но и не минават, но досега не се бях замислила за такива неща, а и педито не ми го спомена дори като вариант. Моля те кажи как се изследва носен секрет ( не ми се е случвало до сега). На нея не й тече носа навън, а само към гърлото, как се взима секрет и аз ли го взимам или трябва да я водя някъде?

# 515
Здравейте майчета,
Чета за този секрет на бебчета, който ги кара да хъркат...и Матея е така. Една лекарка на нас ни каза, че това било заден ринит или нещо подобно и ни предписа някакъв гел, който се слага в нослето. Още не съм го купила обаче, на няколко аптеки го нямаше, че не бил евтин. Много се притеснявам за това и за още хиляди неща, че мойто дете все му има нещо.
Сега нещо му треперят краката от време на време, т.е. не точно треперят а все едно е затиснат нерв и притрепевра за момент. Дали е тик или нещо друго...моля, някой ако има представа или е чувал подобно нещо да сподели.
Относно рефлукса, Giada при вас може би наистина не е рефлукс.
Мерките, които аз предприемам са: Матея спи на повдигнат матрак, доста високо, за препоръчване на лявата си страна, гледам да не й затискам стомаха и след като се оригне си я държа пвдигната, но без допир до стомаха, винаги лежи  на възглавничка...всичко, което се прави трябва да пази стомаха да не се свива, така да се каже. Има сигурно и други неща, но затова се сещам сега. Имам и друг проблем, но ще пиша после, че детенцето мрънка.

# 516
Ivy - Много ти балгодаря за отговора, знам че още сме малки за дълги нощни паузи и е хубаво Дани да си суче, защото моите гърди се препълват твърде бързо и той много се дави заради силната струя и големия апетит  Mr. Green, но проблема е че като хапне много трудно заспива после, по-цяла нощ го разнасяме и успокояваме. Той спи в своето легълце което е долепено да нашата спалня, но когато е много разстроен се случва и да спи до мен...
Благодаря за лецитина, ще изчакам да видя дали ще имам пак такива премеждия и ако се наложи със сигурност ще си купя ..

И ние днес бяхме в парка, само че Борисовата градина, ако има разхождащи в тази район можем да се разхождаме заедно  Grinning

# 517
ЛЛЛ: Имам един въпрос, може би задаван вече, но не смогвам да чета всичко.
Дъщеря ми започна да яде на час и половина през деня, през нощта се буди различно, но няма стандарт за време. Понякога яде малко и заспива, а друг много се настървява, изнервя, яде бързо и се натиска в гърдата ми. Не се цедя по принцип, а само сутрин по 20-40мл, за да си изпие капките, които иначе повръща, защото имаме рефлукс. Не бих казала, че се храня много редовно и обилно, но се притеснявам да не би да ми е намаляла кармата. От друга страна пък ходя с подплънки в сутиена, които обикновено са мокри.
Страшно съм объркана и незнам какво да си мисля. Доста статии и материали изчетох, но точно като нашата комбинация не видях.
Моля за помощ.  

# 518
Здравейте мами

и нашето носле хърка отвреме навреме и ми прави впечатление че е само рано сутрин!
през останалото време никакъв проблем
аз имам едно пръскало за нослето което ми решава всички проблеми.

Риномер се казва струва 10лв и понеже под налягане се впъсква всичко ми изчиства навън и после само с помпичката обирам ако има нещо
мисля че е от въздуха при нас заради климатика.

Palmirka смело си я изваждай навънка бебка, какво като спи слагаш я в количката и заминаваш
аз така правя с Димитър макар, че много радяко ми се случва да спи докато го обличам.
заспива чак като направим първите метри навън
преди това протестира като му слагам якенцето или шапката Simple Smile
особено за шапката са големи протести
Аз се измъчвам много като стане време за разходка защото съм самичка в асансьора нямам проблем но после стълбиите са ми голямо предизвикателство
вдигам цялата количка и с нея слизам постълбите. добре че хаука лекичък че не знам...
ама какво да правиш в името на детето всичко правиш  Heart Eyes Heart Eyes

Димитър вече има нормално пъпче, всичко се размина слава богу след месец лепене вече е ок.
утре рано сме на консултация и ваксина. дано не плачкаме много,че сърцето ми се къса като плачка  Embarassed

поздрави от Бургас  Hug Hug Hug

# 519
  • Варна
Gergan ka не се притрзнявай за треперенето или поне аз така си мисля newsm78 че се схващат като спът и лежат и като се събуди мойта се разтяга и притреперва някое краче.
Нашите секрети в носа са през цялото време нищо не излиза като сополи а на мен ми изписа тетрисал да пръскам за сухия въздух но не помага. #Cussing out

# 520
Боже не знаех за гроздето   newsm78. Няма да го ям повече,но имам проблем  спи не спи днес се събуди като бяхме на разходка(гладддд    )...мислех ,че съм си върнала кърмата като протекох онзи ден, но не.Помагайте какъв чай се пие за да имам кърма??????? Не мога да ям по 5 пъти на ден нямам толкова време тя папка пак по на час и половина денем, тази вечер глалдна си заспа милата ми   newsm45 Нахраних се мъжката  после на вечеря чак ми стана тежко. Сутрин имам мляко денем не какъв е проблема ???Консултантки   от ЛЛЛ ooooh! помагайте всичко нужно да си върнем млякото без да  се тъпчем и преяждаме ????

# 521
Palmirka,аз пия на Hipp гранулирания билков,от него се пият само 2 чаши на ден,докато другия се пие по 6 чаши.Имат и плодов.Ако не ядеш по пет,поне по три пъти яж.Наблягай на плодове,зеленчуци,кисело мляко.

Аз вече и левачка взех да ставам, Laughing,като кърмя малката отдясно,аз ям с лявата.Е,тази вечер я поръсих с малко зелева салата,ама карай,има пералня. Mr. Green

# 522
  • София
Имам едо въпросче към компетентните по лактация .Ходих до аптеката да си взема лактогенен чай ,но тъй като нямаше си взех семена на копър и анасон по отделно.Дали ще ми действат като лактогенния чай или трябва да си набавя и другите му съставки?

Палмирка
 ,не се притеснявай ,че спи а си излизай спокойно  Peace .На вън на детето ще му е доста по-добре  Simple Smile .

Лита и ние сме като вас голяма драма е с тези якета и шапки   ooooh! .Незнам какво ще правя зимата ,когато ще обличам повече и по-дебели дрехи  ooooh! .
Което пък ме подсеща ,че трябва да купувам плюшени гащеризони ,а нямам възможност пак да обикалям по магазини и складове.Можете ли да ме насочите към марка от която сте доволни .

bubbast , и аз като теб  Laughing дрешките на малката редовно "си похапват" от вечерята ми  Laughing .

# 523
Аз засега прилагам стратегията слагане на шапката в последният момент във входа, че да няма много време за тръшкане.
друсвам го по някое паве и е готов вече заспал Simple Smile
аз мисля да си купя няколко космонавта и с тях за излизаме след месец. до тогава ще износвам разните му плюшени костюмчета и якенца докато не е станала зла зима  Grinning

аз излизам винаги между хапванията на Мити, нали сега ядем на горе долу 4ч има време за голяяяма разходка. Много обича навън ,а и аз също. Не мога да си представя деня без да излезем
досега не сме пропускали ден разходка само няколко пътти когато вали сме си оставали у дома.

Hug Hug

# 524
Ivy ,мога ли да те помоля да пуснеш материалите и клипчетата за компресия на гърдата ,тъй като и аз се интересувам от нея?
Разбира се Гери, това е описание, което писах преди време и което за някои момичета е по-лесно да разберат, за други самата статия е повече от достатъчна.

Когато бебето самичко суче достатъчно добре и достатъчно често, компресия на гърдата е напълно възможно да не е необходима. Тя се ползва най-често, когато се цели: да се подпомогне слизането на млякото; да се осигури достатъчно и от задното по-калорично мляко, в случай, че бебето не се справя само или по някаква причина майката иска да му помогне; за по-кратко време, бебето да изсуква повече кърма. Компресията може да е удачен вариант в началото за сънени бебета (било под влияние на упойките, такива с жълтеница и т.н.), тъй като реално майката помага на бебето за по-бързото слизане на млякото и за по-кратко време, бебето може да изсуква повече кърма. В случая при Щица, ако детето се е отделило от гърдата, а в нея има още мляко, тя може да му помогне да придвижи следващата порция мляко към устичката на бебето и да го улесни, преди то да се изнерви и разплаче, а с допълнително доизцеждане се изпразва гърдата и се подава сигнал на тялото, че кърмата е свършила и е нужно да бъде произвеждана още.

Когато бебето е изсукало предното мляко и евентуално част от задното, и вече не суче активно (или забавя темпа), би могла да се приложи компресията на гърдата. Гърдата се обхваща под формата на буквата "С", като палеца е отгоре, а останалите пръсти от долната страна на гърдата. Прави се приплъзване на пръстите с много лек натиск, от основата на гърдата към ареолата и зърното. Когато пръстите достигнат на 1-2 пръста от ареолата се притиска (слабо, в никакъв случай не силно, за да не се травмира гърдата) и се изчаква да се види бебето ще започне ли да преглъща, ако не гълта се повтаря. Докато слезе следващата порция мляко е възможно да се наложи няколко пъти да се повтори движението. Когато млякото потече се държи притисната гърдата, докато пие и се отпуска, когато спре. По същия начин пръстите се завъртат и обикалят все така под формата на буквата "С" цялата гърда, за да се изцеди добре гърдата от всички страни. След като детето спре да суче и с компресия и ако иска да суче още, може да се предложи и втората гърда, а когато и от нея не суче активно - компресия и на втората гърда. След като детето спре да суче и от двете гърди, те могат да бъдат изцедени. Изцеденото мляко може да се съхрани или да се ползва в случай на нужда при следващо кърмене(след като първо и двете гърди са били добре изпразнени), може да се предложи изцедената кърма като добавка вместо адаптираното мляко, ако и когато това дохранване е необходимо.

Ето тук също е описана компресия на гърдата.
А тук може да се видят и 2 клипчета с компресия Compression и Compression, nibbles, open eyes. Клипчетата са за теглене.

Ivy - Много ти балгодаря за отговора, знам че още сме малки за дълги нощни паузи и е хубаво Дани да си суче, защото моите гърди се препълват твърде бързо и той много се дави заради силната струя и големия апетит  Mr. Green, но проблема е че като хапне много трудно заспива после, по-цяла нощ го разнасяме и успокояваме. Той спи в своето легълце което е долепено да нашата спалня, но когато е много разстроен се случва и да спи до мен...
Благодаря за лецитина, ще изчакам да видя дали ще имам пак такива премеждия и ако се наложи със сигурност ще си купя ..
Предполагам знаеш, че при по-обилна лактация е добре да не се изтърва момента, в който бебчето да суче или ако то не е гладно, а има напрежение в гърдите да изцедиш малко, колкото да ги облекчиш. Когато не се цедят до край, това би следвало да подсказва на организма да намали плавно лактацията. При възникнал проблем като запушване, бучка е добре гърдата да се изцеди хубаво, за да се разсее млякото, което запушва и да не създадат допълнителни трудности. Когато нещата преминат се цеди до облекчаване (както преди проблема), в случай, че изобщо се налага.

За давенето, може да помогне леко изцеждане на най-силната струя, а когато тя понамалее да му се предложи да суче. Това вероятно би помогнало и бебето да не се нагълтва с твърде много предно мляко, което е богато на лактоза, а ще може да достигне и до по-гъстичкото задно мляко. Казваш, че той има голям апетит, дали си опитвала да му предлагаш да хапва при ранни признаци на глад (плезене на езиче, въртене на главичката сякаш търси гърда, леко сумтене или пък лапане на ръчичките), т.е. да не изчакваш да се разплаче (повечето бебета са гладни поне 30 минути преди да се разплачат от глад, това е по-скоро твърде късен сигнал, когато вече не издържат повече)? Когато детето е твърде гладно, може да е по-неспокойно и да поглъща повечко въздух в стремежа си да поеме гърдата, пускайки и поемайки я отново. А това както и приема на повечко предно мляко, може да са допълнителен фактор за неспокойството му след хранене. Друг трик, който много майки ползват е кърмене в легнала по гръб или полулегнала поза, където гравитацията би попречила за твърде силното изстрелване на млякото, това е също добър вариант бебето да не се задавя толкова много. Надявам се, по-скоро да се регулира лактацията, защото знам, че никак не ти е леко!   bouquet

ЛЛЛ: Имам един въпрос, може би задаван вече, но не смогвам да чета всичко.
Дъщеря ми започна да яде на час и половина през деня, през нощта се буди различно, но няма стандарт за време. Понякога яде малко и заспива, а друг много се настървява, изнервя, яде бързо и се натиска в гърдата ми. Не се цедя по принцип, а само сутрин по 20-40мл, за да си изпие капките, които иначе повръща, защото имаме рефлукс. Не бих казала, че се храня много редовно и обилно, но се притеснявам да не би да ми е намаляла кармата. От друга страна пък ходя с подплънки в сутиена, които обикновено са мокри.
Страшно съм объркана и незнам какво да си мисля. Доста статии и материали изчетох, но точно като нашата комбинация не видях.
Моля за помощ. 
Привет, доколкото виждам Матея е вече на месец и половина и е възможно да има скок в растежа, т.е. е възможно потребностите и от мляко рязко да са нараснали и сучейки често, тя да заявява към организма, че има нужда да се произвежда повече. Обикновено при скок в растежа, бебетата сучат по-интензивно в рамките на 3-5 дни, след което плавно нещата започват да се връщат към естествения си ритъм. Както писах и на Ева в горния абзац, може да опиташ да я храниш при ранни признаци на глад, когато не е толкова настървена и изнервена. При бебенцата с рефлукс може да се окаже много подходящо да опиташ да я кърмиш изправена между гърдите ти, а ако ти е изморително да я държиш така, може да си помогнеш със слинг шал (където после може и да поспи, ако ти искаш да свършиш нещо), ако имаш такъв.

Твоето хранене е важно, но може и да не е толкова съществено. Твоя организъм първо се старае да осигури всичко нужно за бебето и после за теб, т.е. ако има някакви липси, то първо би ги забелязала при себе си. 500-800 калории дневно в повече от обичайното ти хранене преди бременността може да са достатъчни, за да задоволиш енергийните нужди на тялото си. Това е примерно филийка пълнозърнест хляб, резен плод и чаша мляко. Ако ти е възможно да приемаш като основни хранения за деня, бавни въглехидрати (ориз, картови, пълнозърнести продукти, овесени ядки, жито и т.н.), те най-вероятно ще ти осигурят нужната енергия за деня, а в моменти на междинен глад, би могла да хапнеш плод или ядки да речем. В началото след раждането, когато майката може да се чувства изморена и да не и е до готвене, може да е добър вариант да се помоли таткото или някой близък да помогне с тази част. Сготвени 1-2 пъти в седмицата няколко ястия, които за следващите няколко дни да могат само да се стоплят и да хапнете. Други семейства предпочитат за известно време да си взимат храна от някъде или да хапват по-лесни за приготвяне храни. Голяма част от жените отбелязват положителни мнения за лактогонни храни като овесените ядки, лука, житото, орехите, семената от сминдух и т.н.

Удобно ли е да попитам колко напишкани памперса има Матея за 24 часа, какъв е техния цвят и миризма? Колко често се изхожда, цвят, миризма и консистенция на акото? Тургора добре ли е (при лек натиск с пръст върху бузката, цвета на кожата избледнява и при отпускане веднага би следвало да възстановява цвета си)? Има ли влажност (лигички) в устичката? Жизнена и енергична ли е когато е будна или е отпусната? Как е с наддаването? Кога бяхте последно при педиатъра и сподели ли нещо той за състоянието на детето, добре ли я намира?

Общи условия

Активация на акаунт