В коремчето на мама бебенце расте, което щъркелът през МАРТ ще донесе - 5

• 35 880
  • 743
  •   2
Отговори
# 405
mima_28, natali05225 честити розови гащички  i ot meeenn  newsm51    bouquet

Лени, това, което казваш е ужасно  #Cussing out но съм чувала, че на запад има нещо такова..  newsm78

Момичета, стискайте ми палци, утре сме на фетална и ще видим имаме ли атрибути или нямаме..  Laughing  че текат вече залагания между близки и роднини  Mr. Green

Лека вечер и сладки сънища от мен! (аз напоследък само кошмари сънувам  Cry  )

# 406
  • гр.София
 Grinning

Здравейте мамчета, отдавна не съм ви чела че все ненамирах време, но сега си наваксах.

Някоя от мамите ориентирала ли се е към Майчин дом, да си се видим там  Laughing предлагам  Laughing

# 407
Магинка, стискаме палци за утре и веднага сподели с нас радостната вест, ти просто се опитай да бъдеш спокойна. Peace
за сънищата, аз да се оплача, също много сънувам напоследък, всяяяка вечер и всякакви щуротии, снощи напр. сънувах, че моя имал любовница и сутринта го направих на сол само да е посмял... казах му, че този сън не е случаен, че бебето (нали още не е родено) има паранормални способности и вижда всичко и то ми ги казва тези неща, ау беше ужасно, чак се отвартих от мъжа ми насън... той ми каза, че съм луда  hahaha и разбира се продължи да си спи спокойно. да видим тази нощ каква идиотщина ще измъдри въображението ми

# 408
Магинка стискаме палци, да е това което много ти се иска, а иначе само да е живо и здраво  Praynig  Hug
 lillyrose ХА ХА ХА ОХХХ много се смях, че си го събудила и си му се накарала  Joy  Joy  Joy  Joy чак се просълзих, като си представих картинката  hahaha . Обаче той е бил абсолютен непукист   hahaha   bowuu браво на него, че не се е ядосал и не сте се скарали.  Mr. Green

Лeни това което казваш е наистина много неприятно. Жалко че е така, но и аз съм чувала такива неща  Shocked 
Лека нощ мами и по леко със сънищата  Laughing

# 409
  • Кукуландия
Commelina, да, отговориха ми в другата тема, но на личния ми писаха съвсем друго. После се допитах до една моя позната-счетоводителка, която ми каза, че за периода в болничен ще ми се смята дохода,който съм получавала (т.е. болничния 80% от трудовото възнаграждение).

В момента базата за майчинството се изчислява на база дохода за последните 12 месеца, което значи, че ако си в болнични това ти е дохода за този месец -> 80% от заплатата и тази сума ще се вземе при изчисляването на базата за майчинството.

И аз днес чух за промяна от 12 на 18 месеца от следващата година, но не открих нищо по въпроса в държавен вестник към днешна дата, явно не са го приели все още (или не сме се разбрали с търсачката  Rolling Eyes ). Дано не го приемат  Praynig

А за килограмите не искам да говоря... аз преди да забременея бях почти трицифрено число, вече съм там, мъжо ми е разрешил още около 10кг. макс до края на бременността  Laughing

# 410
  • Варна
Uinen, извинявай, че ще те апострофирам, но въобще не е вярно това, което си написала за смятането на майчинските. В момента наистина е на база 12 месеца, от 1 януари 2011 най-вероятно месеците вече ще са 18, НО ако си в болничен (непрекъснат) примерно от август 2010 за база на майчинските се взимат месеците от август 2009 до август 2010, а не месеците, през които си била в болничен. За да се взима даден месец за база за изчисляване на болничен или майчински трябва да имаш минимум 10 работни дни в него, когато си в непрекъснат болничен това е невъзможно, за това се взимат за база за майчинските месеците, преди да излезеш в болничен. Дано не ми е много объркано обяснението, но мисля че става ясно Simple Smile

Последна редакция: пн, 25 окт 2010, 23:26 от zvezdaa

# 411
  • Лондон
Много се радвам на хубавите резултати от амниото! Само това да се чува.

Честито и на всички узнали пола. Аз ужасно много искам момченце... Надявам се другата седмица да ме зарадват.

Лени, аз 7 години години бях в капитализЪма Wink. От 4 съм на по-лека островна форма. Поне си още там. Аз имах глупостта да кажа на шефа си, че съм бременна още в 8-мата седмица. След сума ти проблеми, адвокати, срещи, разправии и т.н. сега съм без работа...

# 412
  • София
Аз имах глупостта да кажа на шефа си, че съм бременна още в 8-мата седмица. След сума ти проблеми, адвокати, срещи, разправии и т.н. сега съм без работа...
newsm09

# 413
Добро утро мартенски мамчета.Благодаря на всички за пожеланията и за това ,че стискате палци  bouquetрадвам се че всички с амнио получихме добри резултати,за да можем сега да се насладим на оставащите месеци.Относно пола-аз многоооооо исках да ми кажат,че е момиче(за разлика от таткото,който все още чака да чуе че е момче Laughing)Лек и спокоен ден на всички. newsm51

# 414
Това, което се говори за майчинските е проектозакон, който е приет вече на първо четене. Не знам кога ще влиза на второ четене в парламента, но честно казано си мисля, че ще го приемат. Добре, че послушах мъжа ми и не внасям допълнително осигуровки, че всичките ми пари ще отидат на вятъра. Ще си вземам минималната раб.заплата, а сега гледаме да отделяме някой лев във фонд "бебе". Наистина има много хора, които злоупотребяват, но това е показателно колко  е "добра" социалната политика на държавата!

# 415
Добро утро момичета, днес изчислих че ми остана до края точно половината Simple Smile

Ето го и моето коремче

Цитат
За да се взима даден месец за база за изчисляване на болничен или майчински трябва да имаш минимум 10 работни дни
За да е по ясно на всички, този месец целия (30 дни) ще съм в болнични, нещо ще го имат ли предвид?

# 416
  • Пловдив
Commelina, да, отговориха ми в другата тема, но на личния ми писаха съвсем друго. После се допитах до една моя позната-счетоводителка, която ми каза, че за периода в болничен ще ми се смята дохода,който съм получавала (т.е. болничния 80% от трудовото възнаграждение).

В момента базата за майчинството се изчислява на база дохода за последните 12 месеца, което значи, че ако си в болнични това ти е дохода за този месец -> 80% от заплатата и тази сума ще се вземе при изчисляването на базата за майчинството.

Не е така. Болничният за общо заболяване се изплаща така:
КСО Възнаграждение, от което се определя обезщетението
Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм., бр. 105 от 2006 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

За болничен за общо заболяване ти плащат 80% от брутото, но не повече от нетото, т.е. взимаш точно толкова, колкото и ако си работиш, ако 6 месеца назад заплатата ти не е променяна.

За болничен за бременност и майчинство - 410-те дни , които почват 45 дни преди термин се взимат 90% от брутните доходи 12 месеца назад и пак се сравняват с нетното. Обикновено нетото е по-ниско и се взима то.
Обезщетение при бременност и раждане
Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., бр. 105 от 2006 г., изм., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

За изчислението се препраща към чл. 41, ал. 2-5 от КСО, а там в ал. 3 пише:
(3)  За дните, включени в периода по ал. 1, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност или за бременност и раждане, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.
Т.е. за дните, в които си получавала обезщетение за неработоспособност поради общо заболяване, демек си била в болничен, не се взима сумата, която си получавала, а доходът, от който ти е било изчислено обезщетението.
Например, ако брутната ти заплата е 1000 лв., нетото е някъде към 800, мисля. След като направиш 6 месеца на тази заплата и излезеш в болничен, той ще ти се сметне на 1000 бруто и ще ти платят 800, колкото ти е нетното. За изчисляването на майчинството за месеците, които си била в болничен ще ти вземат 1000 лв. бруто - доходът, от който ти е изчислено обезщетението. И вече този доход, заедно с останалите месеци, се смята 90% от него, сравнява се със среднодневния нетен и се определя по-ниската сума като обезщетение за майчинство.

Ето линк, да си ги прочетеш във връзка нещата: чл. 41, 48 и 49 те интересуват.
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/1597824512

Последна редакция: вт, 26 окт 2010, 08:47 от Commelina

# 417
  • Пловдив
Uinen, извинявай, че ще те апострофирам, но въобще не е вярно това, което си написала за смятането на майчинските. В момента наистина е на база 12 месеца, от 1 януари 2011 най-вероятно месеците вече ще са 18, НО ако си в болничен (непрекъснат) примерно от август 2010 за база на майчинските се взимат месеците от август 2009 до август 2010, а не месеците, през които си била в болничен. За да се взима даден месец за база за изчисляване на болничен или майчински трябва да имаш минимум 10 работни дни в него, когато си в непрекъснат болничен това е невъзможно, за това се взимат за база за майчинските месеците, преди да излезеш в болничен. Дано не ми е много объркано обяснението, но мисля че става ясно Simple Smile
Сори, че и аз ще апострофирам, ама и 2-те твърдения не са верни. Взимат се 12 месеца назад, независимо дали си работила, била си безработна, или в болничен. Така например, при мен с термин 13.03.2011, 45-дневния ми почва на 27.01.2011. За база при всички случаи ми се взима януари 2010-декември 2010, ако ще цялата 2010 да съм била в болничен. Просто за времето, в което си ползвала болничен, при изчисляването на майчинството ще се взима доходът, от който е изчислен този болничен.
И това за 10-те раб.дни не е вярно. 10-те раб.дни имат отношение при изплащане на платения годишен отпуск. За  болнични е достатъчно 1 отработен ден.

За 18-те месеца, още не е минало през НС. Тия дни ще мине между първо и второ четене и по всяка вероятност ще го приемат. Става въпрос за изменения на КСО, точно на чл. 49, който съм цитирала по-нагоре.

Цитат
За да се взима даден месец за база за изчисляване на болничен или майчински трябва да имаш минимум 10 работни дни
За да е по ясно на всички, този месец целия (30 дни) ще съм в болнични, нещо ще го имат ли предвид?
Да.

# 418
Добро утро мами   bouquet

Голяма тема сте завихрили с тези болнични  ooooh! Като си представя колко малко пари ще взимам ми се плаче. Не знам дали ще се справим с мъжа, но карай, ще я избутаме някакси.
Иначе моето коремче е като на Котенцето  Flutter  А като го гледам отгоре ми изглежда по-голямо  Shocked Като го гледам на снимка или в огледало ми изглежда по-малко Party  Ще порасне  Blush Хич не се и съмнявам.
Иначе аз преди да забременя бях 51-52 кг, последния път бях 57,5 кг.
Слаба съм и качвам само на корем за сега и лекичко в дупенце и таз, но почти незабележимо.

Магинка, успех днес  Hug Ще чакаме новини.

# 419
  • Варна
Добро утро, мами  Hug
За болничните и аз съм като Валари, ще вземам 240лв., но трябва да се оправим. Шефа спестява от нас, ние се учим на икономия Wink.
Честито на всички за хубавите резултати   bouquet!
Искам да помоля ако може някой да ми пише на ЛС как да публикувам снимка в отговора си, че нещо не открих къде да го прочета. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт