126-Българки в САЩ

• 30 902
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
хайде,дами,елате в китно синсинати,откога ви каня-чипо скул,театри по 5$,то музей ли искаш,зоо ли,река има и една природааааааа Mr. Green ще накърдим нетуърк набързо и график кой кога пасе децата,пазаруваме камион за превозване и кеф ви кънки,кеф балет..

# 661
  • Boston, MA
Бавачка, ама кога си виждаш децата? И това не си е работа...

Обаче американ дрийм, да. Дори и сега да отидем да живеем в България, където (на теория поне, мисля) би ни било добре, пак ще надграждаме над постиженията си в Америка. Поне аз де.

# 662
хайде,дами,елате в китно синсинати,откога ви каня-чипо скул,театри по 5$,то музей ли искаш,зоо ли,река има и една природааааааа Mr. Green ще накърдим нетуърк набързо и график кой кога пасе децата,пазаруваме камион за превозване и кеф ви кънки,кеф балет..

Майтап, майтап, ама аз съжалявам, че не живеем в Синсинати. Последните три години животът ми щеше да е в пъти по-лесен, от самолетния транспорт до намиране на временна работа.  Mr. Green

Бубка, зависи от работата. Кой беше писал напоследък за роднина на държавна работа, дето вземал 100тина хиляди за има-няма 6 часа дневно.  Grinning

# 663

Според мен мъжът ми ще се навие да се преместим едва когато му се наложи да напише чек на бавачката, детската градина или каквото там. Аз вече подробно му разказах за тази тема и вашите преживявания.

В Ню Йорк си личат бавачките. Небяла жена бута бяло дете. Виждала съм и бебе на сигурно 3 дни в парка с бавачката.

Апропо, затова не мога да понасям тийбегърите "I want my taxes back, government is for when I need it," но никога не е за безплатни градини или безплатно здравеопазване.

# 664
При нас обяда е $2.25 на дете и менюто не е лошо. Имат много избор плодове, зеленчуци, млека, сокове не дават освен 1 път в седмицата портокалов сок. Аз на Калин му слагам от вкъщи, но понякога когато иска му разрешавам да си купи обяд и там. Избор има, проблемът обаче е, че много деца просто не се възползват. В тази връзка имаше скандал наскоро в едно от училищата, защото медицинската сестра отказала да даде Пепто на едно от децата с изключително наднормено тегло, което ходило 3 поредни дни при нея за същото. Сестрата била изпратила предупредителни писма ( 2 преди тази случка) + се обадила по телефона и майката и казала, че щом като му се ядяло на детето това, от което го боли стомаха, тя какво да направела, то си знаело. А детето е с астма и високо кръвно ( на 8 години!). Много от родителите следят и учат децата на правилни избори, но истината е, че много малко от децата се възползват, а дори има родители, които се оплакват, как не се предлагали любимите на децата им чипс, сода, хотдог и прочее.

Биз, и е така, и не е така.
Просто съпоставям това, което получава Калин тук, с това, което би получил в БГ. Не съм убедена, че гледането от баби и дядовци е по-добрия вариант, дори имам пресни примери, че може в определени ситуации да е по-лошия. Защото ако бяхме в БГ, точно това щеше да е избора.
Да не говорим за многото преимущества, като например транспорт от врата до врата, строгия контрол и секюрити на училището, допълнителните учебни програми ( Калин получава спешъл ед и логопед вече 3-та година без да сме дали стотинка за това, вкл и за тестовете, които му се правят междувременно), да не говорим за интеграцията на децата с увреждания, което просто е мечта в БГ.
 Просто не искам да си спомням темата за това как е уредено храненето в БГ училищата например, майки споделяха как всеки обяд трябва да носят на децата си храна и децата да я ядат в двора на училището на крак ( и в студа!) защото сградата няма стол, няма лавка и няма и база, която да бъде приспособена за целта.

Всеки медал има две страни...Ясно е, че е по-хубаво да сме богати и красиви отколото бедни и грозни, но има като цяло е въпрос на приспособяване към ситуацията и фокусиране над позитивното ( независимо в БГ или тук). Например работата от вкъщи ( когато позицията и работодателя позволяват) покрай нас е нещо съвсем често срещано, след 2-3 часа следобед, когато се прибират децата.

# 665
Вики, специално за теб минавам да кажа, че до 16-ти в http://www.zulily.com има намаление на Nook Sleep Systems.  Wink

# 666
Ама аз не сравнявам с България изобщо, просто коментирам за прословутия американ дрийм дето така жарко го рекламират. И интересното е, че това мнение продължава да съществува по света - преди 2 седмици една индийка ни обясняваше как в Америка всичко било възможно, дори и никой да си пак си можел да успееш, за разлика от Индия. И тя беше от не съвсем бедна класа. Ние леко се усмихнахме на тази чаровна наивност и ѝ обяснихме, че за съжаление, това не е толкова вярно вече... Америка е най-неравноправната развита държава и за това спор няма, има изследвания, че малко неравноправие е добре за икономиката, но толкова много и растящо подтиска растежа ѝ. Въпросът с градините е поредното доказателство, че в образованието не се влага достатъчно, защото по незнайни причини не е приоритет. Не е въпрос за баби и дядовци гледащи децата, това е училище и те не могат да го заместят.

Анет истински ме разсмя с предложението си Joy

# 667
 При нас К в държавни училища е безплатен от 8 до 3ч. афтърскул около 300 на месец. Детето можеш да оставиш сутрин в училището още в 7.15ч. Ако детето ти е чуждоезично се вреждаш и за ПК безплатен. Има безплатна закуска сутрин, обяда си го носиш или плащаш. За транспорта не знам как седят нещата, защото сме много близо до школото и така или иначе не мога да ползвам. като тръгна детето в К и веднага една финансова радост настана в къщи.

# 668
Биз аз мисля че нарочно не се влага в образованието, защото не им трябва умна нация, трудно се управлява, а като им потрябват умни глави си ги набавят отвън  Wink вече обучени без да се инвестира в тях Peace същото е и с медицинските услуги Crossing Arms

# 669
Ами Американ дрийм е отдавна само дрийм вече...  Simple Smile

# 670
По въпроса за Американската  мечта - тя включва къща, две коли отпред пожелателно неамерикански и зелена моравка с две деца и куче - всички, които се радват на това, вече я имат.  Naughty

Последна редакция: пт, 12 ное 2010, 04:16 от Лeни

# 671
Лени, прочети Outliers на Malcolm Gladwell и тогава ела ни кажи какво си научила за таланта на Бил Гейтс и другите от неговото време и как са си постигнали богатството. Една дума имам за тълпата, която си изброила Къс-мет. Нищо общо нямат с въпросния дрийм, ама нищо.  Simple Smile

# 672
  • Boston, MA
Абе лоша, лоша, таз Америка. А колко китайски и европейски световно успели фирми и предприемачи познавате, ама да не са бутани от държавата?

Ако ще си говорим с конспиративни теории и в тая тема, аз се отписвам.

# 673
Е, не може да искате и евтин бензин (ерго пари похарчени за войни), и безплатно училище, и здравеопазване даром и прочие социални глезотии накуп - бюджетът е фиксирано понятие, а вашите приоритети не са приоритети на властимащите и париразпределящите... както всички добре знаем!

... не исках да го пиша, но ще взема да родя скоро и да загубя оправданието си за липса на добри маниери и политкоректност  Wink много се дразня, като изревете за нещо след като са ви ударили по джоба, все едно не ви е била ясна тази азбучна истина още преди да дойдете в страната! Пак излиза, че на гърба на Анет и Миз и 3 деца са малко  Crazy

# 674
  • USA
Съгласна с Лени, има неща, които тук са много по-лесни. Американската мечата още си съществува, просто е разбрана от всеки по различно му. За работещи майки си е много трудно. Ужас ме хваща като си помисля как ще се оправям като тръгне детето на училище. Наистина, единият трябва да си седи вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт