Отговори
# 330
И сега с новия закон какво ще стане,просто не само,че ще ограничат източването на свещения им бюджет(за който лично аз също имам заслуги,тъй като си плащам редовно данъците),ами и вече бременните ще се осигуряват на минимума,щото е по-изгодно.Незнам кой ще спечели?! newsm78

# 331
Защо ще се осигуряват бременните на минимума? Ако бременните работят, не е задължително да се осигуряват на минимума.

# 332
  • Софиянка в Пазарджик :)
Това с буферният период не ви харесва защото ви ощетява..а ако увеличат майчинството на 100% примерно със задна дата и ви изплатят и за предходните месеци няма да възразите нали?Както м/у другото стана със безработните-имаше праг независимо на колко си се осигурявал.като отидеш на борсата макс беше 12лв.на ден мисля беше.После обаче премахнаха този праг със задна дата и изплатиха парите на куп,защо тогава нямаше недоволни да кажат що го въвеждат този закон със задна дата??!!!??

# 333
хайде и аз да се включа в поста. Всички осигуровки са ми били на реалната заплата. Имам стаж 8 години. Когато родих първото дете ми беше все едно, защото имах много стаж. когато сега обаче родих второто, трябваше да се съобразя с поправките в закона и да отработя 12 месеца преди да изляза в майчинство, е не стана, сега имам 11 месеца на заплата и 1 един на 240 лв. от миналото майчинство. Ако иска правителството да направи и 1,5  г. стаж за майчинство, но тогава искам да ми даде право да си избера кои 1,5 години назад да ми вземе за база, както е при пенсиите. Защото не е честно също при второ дете отново да трябва да изработваш въпросните 1-2-3 год., при положение, че като мен вече имаш други 8, а държавата да ти казва: "Сори, предишните не се броят, ако не си с разлика 1 год. на децата и родиш по време на предишното майчинство."

# 334
Защо ще се осигуряват бременните на минимума? Ако бременните работят, не е задължително да се осигуряват на минимума.
Защото е по-изгодно за самите бременни и липсва риска, държавата да им открадне парите.

Изключваме варианта, в който бременната получава реално 300лв, а се осигурява на 2000. Говоря за реалните ситуации: получаваш 2000 и се осигуряваш на 2000.

# 335
Ако иска правителството да направи и 1,5  г. стаж за майчинство, но тогава искам да ми даде право да си избера кои 1,5 години назад да ми вземе за база, както е при пенсиите. Защото не е честно също при второ дете отново да трябва да изработваш въпросните 1-2-3 год., при положение, че като мен вече имаш други 8, а държавата да ти казва: "Сори, предишните не се броят, ако не си с разлика 1 год. на децата и родиш по време на предишното майчинство."
Като цяло, да, подкрепям.
Според мен обаче, по-добре би било държавата да не допуска ситуация, в която се осигуряваш на 200 лв, а получаваш съвсем други пари, а при майчинство да ти изчислява, ако ще и 2 години назад, но в месеците, в които реално си работил и си получавал заплата.

# 336
Въобще не им е изгодно на бременните да се осигуряват на минимума, защото ще взимат малко майчинство.
Аз се осигурявам на толкова колкото получавам, не ме е страх, че Държавата щяла да духне с парите ми нанякъде.
По скоро се ядосам, че не се харчат ефективно.

# 337
Това българинът е опасно същество. Всичко ще направи, за да им е лошо на другите.
Аз като бъдеща майка на близнаци не съм много очарована от увеличаването на срокът, върху който ще се изчислява майчинството. Да, веднага когато разбрах, че съм бременна започнах да се осигурявам на по-висок доход (но не върху хиляди левове). Нямам вина, че правителството е позволило на работодателите да ни осигуряват на минималните осигурителни прагове. Всеки би искал в трудовият му договор да пише по-голяма заплата, но милите работодатели искат да си спестят плащането на повече осигуровки. Не мога да разбера защо всички тръбят за ИЗТОЧВАНЕ на пари от МАЙКИТЕ, а никой не споменава, работодателите.
Против съм "професионалните" майки, за които съществуването им се състои в това да раждат деца, да се осигуряват на висок доход и да получават високо майчинство. Но когато си учил, работиш, приближил си се до към 30-те години, искаш вече да имаш дете и ти кажат, че трябва да се издържаш с 200 и няколко си лева е малко неприятно.

# 338

Против съм "професионалните" майки, за които съществуването им се състои в това да раждат деца, да се осигуряват на висок доход и да получават високо майчинство. Но когато си учил, работиш, приближил си се до към 30-те години, искаш вече да имаш дете и ти кажат, че трябва да се издържаш с 200 и няколко си лева е малко неприятно.

Против си нещо, което не съществува.

# 339
...
Против съм "професионалните" майки, за които съществуването им се състои в това да раждат деца, да се осигуряват на висок доход и да получават високо майчинство. ...

Много ми стана интересно колко ли време трябва да работи една майка и колко точно деца би могла да си позволи да роди и отгледа /основно като време/, че да има възможност да стане "професионална" майка, осигуряваща се на висок доход.
Честно казано, не си го представям, понеже високите осигуровки изискват стаж, опит, познания и не-малко години работа и преди раждането, и след раждането, както и минимално отсъствие от работа...
И подобен оксиморон не съществува - или ще е професионалист и ще се осигурява на макс, или ще ражда /много/ деца...

# 340
  • Пловдив
Плюс това всяко едно дете е допълнителен разход и товари бюджета на семейството пряко и непряко.

# 341
Плюс това всяко едно дете е допълнителен разход и товари бюджета на семейството пряко и непряко.
И то не само 2 години.

# 342
Не съм против тази мярка, логична е и предвид шашмите,които не бяха незаконни, но бяха масова практика-  нормално беше да го въведат
Аз няма да раждам повече, но си внасям вноските на реална заплата и искам да се изразходват по предназначение. Това което ме притеснява е, че правителството не се напъна да измисли кой-знае какви мерки за борба със сивите доходи, освен акциите срещу майките. Не че съм против тези акции, но ми се иска да се случва И още нещо, а не най- лесното, което да трябва да им е част от рутинната работа.
Идеята да се избира период от който да се изчислява майчинството е интересна Simple Smile но има и доста аргументи против...но все пак си заслужава да с помисли над нея

# 343
Не бе, всичко е точно и коректно.

Догодина постъпленията в бюджета ще са по-малко от тази година. Вервайте ми.
От 2012 ще се изплаща майчинство само 9 месеца.
Не е толкова лошо.

Можеше и да е по-лошо.

# 344
  • София
От 2012 ще се изплаща майчинство само 9 месеца.

Всъщност ето това е което ме притеснява повече... че отново ще намалят срока за 90те процента.

Колкото до въпросното решение на правителството, по-напред писах, че съм съгласна да се увеличи.

С първото ми дете ме осигуряваха някъде на половината ми заплата. В крайна сметка това си беше мой избор, можех да напусна или да остана във фирмата макар и неизгодното майчинство. Тогава 90те процента се взимаха само 9 месеца.

За второто дете вече бяха направили промяната да се взимат 1 година и тогава реших, че предпочитам да сменя работата, да ме осигуряват на реалната ми заплата и да визмам повече пари първата година. Ама как пък сега дори през ум не ми мина да помоля шефовете да ми "увеличат" уж заплата на 2000 лв, за да си взимам по-високо майчинство...

Но пък имам доста светли примери пред мен за хора дето не работят наистина, а само на хартия и пак взимат двойно повече от мен. И наистина не е незаконно, затова го приемам, щом имат възможност, нека се възползват, но тогава какво се чудим, че сме на това дередже след като всеки гледа как да "изкяри" повече пари, независимо дали ги заслужава. И както вече коментирахме, нещата за съжаление не опират само до майчинството  Peace   

Общи условия

Активация на акаунт