Отговори
# 435
демек: що да ги давам тез пари и да се осигурявам? Мога да не ги давам и да си ги ползвам.

Да му мислят тези, на които трябва да се дава, а държавата им каже: ми той никой не внесе напоследък...няма пари.

# 436
демек: що да ги давам тез пари и да се осигурявам? Мога да не ги давам и да си ги ползвам.

Да му мислят тези, на които трябва да се дава, а държавата им каже: ми той никой не внесе напоследък...няма пари.
Ако не внасяш,с мяташ ли че е редно да ползваш? И недай си Боже- една бременност се планира, но други неща- не, да не давам примери на колеги, които са в болнчни над 6 месеца, и добре че са осигурени на реална заплата, та не са умрели от глад през това време...и парите идват от същия фонд, който захранва и майките, и за който ако няма работещи, няма пари.

# 437
  • София
Кофти за тези, които раждат деца с малка разлика и са гледали първото до 2 години. Тогава, независимо че са били надеждни и справедливи платци на държавата до първото раждане, с второто детенце ще са с жалките 240 лв. обезщетение   Rolling Eyes

# 438
  • До хладилника, който обичам
Много ясно, че обезщетението е за майката, която в момента не работи, но в ОЗМ внасят всички - мъже и жени. Това, че майката не работи в момента и е в майчинство, е и благодарение на това, че мъжът й, както и другите мъже, също внася в ОЗМ.

Моите предложения:
18 месеца осигуровки назад - 18 месеца 90% напред.
По-високи вноски за ОЗМ.
Данъчни, кредитни и всякакви облекчения за данъкоплащащи семейства с 1+ деца.

Мислете градивно, стига сте се съсредоточавали само в това, кой на колко се осигурява и на кой етап от живота си е решил да ражда деца. Не се и съмнявайте, че темата се чете от другарите в партиите Peace

На мен лично ми е писнало не от доосигуряващи се майки, а от НЕосигуряващи се, които с дребни на пръв поглед суми цял живот точат бюджета, барабар с целите си семейства.

# 439
Ако не внасяш,с мяташ ли че е редно да ползваш? И недай си Боже- една бременност се планира, но други неща- не, да не давам примери на колеги, които са в болнчни над 6 месеца, и добре че са осигурени на реална заплата, та не са умрели от глад през това време...и парите идват от същия фонд, който захранва и майките, и за който ако няма работещи, няма пари.

Ето, написа смислено зададен въпрос, с факти и ясни мотиви и ще ти отговоря.
 Grinning

Не смятам, че редно да се ползва. И ако не внасям, парите които пестя, ще ми покрият това което би ми давала държавата. Дори ще съм на печалба... т.е. ще ми е изгодно.
Опита ми показва, че държавата не се грижи по същият начин и за болните. Не е му мястото да се коментира сега - но и за това си прав - да от там идват тези пари и няма да е честно да не ги давам щом мога.

Големият въпрос е, КОЕ ЩЕ МЕ СТИМУЛИРА да ги давам? Кое в тези решения ме стимулира да си плащам всичко честно коректно (за да има за тези на които им трябва), вместо да не плащам и да разполагам с повече?

Като подчертавам, че мога да се осигурявам на по-ниска заплата без да нарушавам закона.

Моите предложения:
18 месеца осигуровки назад - 18 месеца 90% напред.
По-високи вноски за ОЗМ.
Данъчни, кредитни и всякакви облекчения за данъкоплащащи семейства с 1+ деца.

Игнорирайки броя месеци - подкрепям! Игнорирам броя, защото АЗ нямам точна преценка колко трябва да е и не мога да кажа много ли е, малко ли е достатъчно ли е.

Доразвивам, базата и последващото плащане на 90% да се отнася към МРЗ.  Т.е. в момента на вноските толкова е било мрз или средната....или някаква база, ти си се осигурявала на толкова процента от нея. Смята се, изчислява се и ти се плаща приравнено към % на сегашната такава.
Така ще се игнорира влиянието на външните фактори.

Последна редакция: чт, 28 окт 2010, 21:31 от AnMary

# 440
Ми още първия ми пост vicimici  беше провокиран от това, че тази мярка сама по себе си не е лоша,но ако остане единствена, няма да промени нищо. Отдавна съм писала за данъчното облекчение за деца- защо се махна това нещо, което беше някакъв стимул именно за работещите родители, не за Айшето и Манго? Контрола на измамниците за обезещетения трябва да си е рутина, а не да направят 1-2 показни акции с майките-нарушителки, дали си децата на ясла. И аз не виждам мерките, които карат хората да си извадят дохода на светло, къде са. Но върха на наглостта е, когато същите тези хора започнат да питат ка да се докопат до по-високо обезщетение, вкл постнах една супер извъртяна схема, която включва съкращаване на майката след 1 годинка и подобни гимнастики, за които се надявам да не работят, защото взеха да ми идват в повече. Ако просто си ползваха натрупаните пари, както казваш, и не се редяха за обезещтение- ОК, ама става обратното, точно те са най- активни и измислят супер схеми, само и само да вземат повече.  Системата ни не е съвършена, да, но не е и най- лошата, поне за майките и болните,  но няма да се учудя ако всички злоупотреби се използват като повод да бъде  орязана жестоко. За момента, ако някой наистина чете тука, моля да се замисли- какви мерки взимат за да извадят дохода на светло, и д аповишат "дохода", а не да свият "разхода" ? Според мен- никакви, 0, zero.

# 441
  • София
И аз снощи правих същите сметки като Lady Brinne, но ги показвах само на мъжа ми и ги коментирахме.

Няколко човека споменават тук, всъщност май почти всички, че са ЗА солидарността. Е аз пък съм против нея. Искам това, което се удържа от моите доходи да отива за покриване на моите и на семейството ми нужди, а не за някой незнаен, който, видиш ли, имал необходимост в момента.
Искам и да се премахне порочното раздаване на "детски" на калпак. Толкова е просто да се дават данъчни облекчения, така наистина ще се стимулират хората, които правят нещо за тази държава, а не Айшето.
Солидарността е същата работа като в ония стария виц за статистиката - ако аз всеки ден вечерям зеле, а комшията всеки ден вечеря пържоли, то според статистиката ние и двамата всеки ден ядем свинско със зеле Rolling Eyes Confused

# 442
  • В полите на Пирин планина
Добавям:
- Контрол върху работодателите и работниците за доходите по договор; Контрол на неосигурените, но работещи лица. Инспекция по труда не е особено ефективна. Също контрол върху изплащане на добавки за нощен труд, извънреден труд и работа на официални празници.

Все си мисля, че БГ действителността е такава, че не може да се разчита на съвестта на участниците в осигурителната система.
Има много фирми, които с месеци не превеждат осигуровки. Други, които осигуряват на 1/2 раб. ден и на недействителни длъжности.

За това, че Правителството хваща работата от краката съм съгласна.

# 443
@ LOST
Напълно съм съгласна.

Аз си казах нещата по-напред против какво съм.
Никаква полза няма да има тази мярка.
Не е редно да променят условията без буфер (правят го- няма да обяснявам, че нашите коментари тук не са официално обявяване на промените).
Губя доверие в тях, щото те са заложили, че аз догодина ще им давам всеки месец по 800 лв, ама аз ще им давам по 200! И съответно пак няма да стигнат парите и те август ще решат да намалят пък срока за плащане.

И съм против, защото пак казвам: от цялата работа ще са ощетени само редовните платци.... дори и поради факта, че "нередовните" ще спрат да внасят суми в държавата и няма да има достатъчно средства.

и т.н.

Има

# 444
Хмм, аз не съм против солидарната система, най- малкото за бедна държава като нашата и при липса на развит механизъм за необхванатите от осигурителната система, си е самоубийство
По-горните сметки не ви ли доказаха, че винаги взимате повече, отколкото сте внесли, и то предсрочно- не след като сте натрупали определена сума, а преди това. Това важи за майчинство и болнични, но и за здравните също.

# 445
И аз не съм против солидарната система.

...не искам да умират хора около мен докато вървя по улицата, защото няма кой да се погрижи за тях.

# 446
  • В полите на Пирин планина
В България за жалост няма данъчно-осигурителна политика. Има промени на парче. И накрая законите и кодексите стват една шарена черга от добавени и заличени членове до такава степен, че се губи връзката между съществуващите. не знам как по света може да се прилагат 50 години едни и същи закони, да има изградена практика по тях, а ние всяка данъчна година мъдрим нови и нови промени. Гади ми се вече като дойде края на годината и началото на новата. Поредните промени от ден до пладне.

# 447
@Lady Brinne, относно контрола за който говориш с цел осигуряване на реални заплати:
Аз лично съм на мнение, че със строг контрол, заплахи, намаляване на плащания нищо няма да се постигне. Винаги ще има начини за укриване. Целта трябва да е хората сами да искат да се осигуряват на много (съответно трябва да получават за това нещо) и да се стараят на все повече и повече да се осигуряват.

Нямам идея как може да го постигне това желание у хората правителството, но със сигурност чрез орязване на плащанията при вече приведени вноски няма да стане.

# 448
  • Варна
От една страна сте прави, че е несправедливо, изкуствено се увеличава базата и се източват пари и т.н. От друга страна обаче, не са ли принудени голяма част от майките да го правят това? Единици са тези, които не го правят от нужда, а само защото "колкото повече, толкова повече".

Не успях да изчета цялата тема, но попаднах доста пъти "ако си плащал-получаваш"... Чакайте малко. Работодателят е този, който решава на колко те осигурява, в 90% от случаите ти нямаш никакво влияние над това и си принуден да се съгласиш да работиш на нисък осигурителен доход, защото алтернатива няма, а трябва да се живее. И тук въпросът не е кой колко е учил - в момента наистина положението е страшно и не е толкова лесно да си намериш работа, ако ще с 3 висши да си и "като си на 23-4 просто да изчакаш година и половина и да намериш работа с висока осигуровка". Да не говорим, че една бременност не винаги се случва, когато искаме - може да стане напланирано, а може и да чакаме години. Нещата не са толкова прости и лесни. Да не говорим, че не може човек да отлага до безкрайност моментът да има дете.

Какво сме виновни, че икономиката ни не работи? Замислете се, ако имаше благоприятни условия за развиване на бизнес, ако фирмите имаха възможност да се развиват, а не просто да оцеляват, ако доходите бяха нормални и не на последно място - ако имаше контрол върху практиката "осигуряване на минимума и другото в кеш", щеше ли някой да се чуди как да намери вратички и да го прави това упражнение с доосигуряването? Защо първо не се направи нещо за подобряване на икономиката в страната? При условията, в които живеем, сме принудени да правим такива неща и да "източваме" държавата, защото след като тази държава не мисли за нас, то остава да си помогнем сами както можем.

На запад може и да плащат всички данъци и осигуровки с удоволствие, но получават много повече насреща, а какво получаваме ние? Разбити пътища, недостатъчно ясли и детски градини, мизерни училища, да не изброявам още. Може никъде на запад да няма толкова дълго майчинство, но пък има безплатни ясли и детски градини с прекрасни условия, а и доходите са достатъчно високи, за да може само единият родител да издържа семейството до даден момент.

Въобще никаква справедливост не виждам аз в промяната на този етап, според мен трябва да започнат реформите от горе-надолу, сума ти политици източиха милиарди от държавата ни, а те са се хванали да кърпят бюджета чрез извиване на ръцете на малките бизнеси и майките. Нека първо спрат "големите" източващи пари, нека стимулират по някакъв начин икономиката и тогава да се хващат за дребните нарушители. Да не говорим, че в крайна сметка, колкото и да е неправомерно "източването" на НОИ по този начин, това води до увеличаване на дохода на населението, който доход се харчи тук и който е учил малко икономика знае, че така се стимулира бизнеса и производството, оттам приходите от данъци и т.н., така че ефектът от тази практика в крайна сметка не е чак толкова лош.

# 449
Е как няма да се съсредоточавам кой на колко се осигурява, като плащам много високи данъци.
Не ми е готино, да го правя с години, а някой друг да си плаща 20 лева и да си кротува, сетне  8 месеца да внася във прословутото ОЗМ и да взима майчинсвто колкото мен. Както искате ме наречете, дребнава и прочее, не ме интересува, но от моята позиция аз съм прекараната. И не мога в никаккъв случай да преговарям с работодателя ми да укрива данъци, защото това просто е невъзможно и е въпрос на фирмена култура и престиж, и начин на поведение в бизнесредата му Crossing Arms Излиза че съм прекарана, че работя в коректна фирма.
По високите вноски за ОЗМ не са добра мярка, защото ще ударят както заплатите така и работодателските вноски, може да са на пръв поглед малки суми, но ще се опищи орталъка най -вече от работодателите, защото те трябва да плащат накуп за много хора.Това са допълнителни разходи за тях. Веднага ще намалят осигурителните прагове с цел по малки разходи. Ефекта ще никакъв.
Никой няма да се съгласи.То който си плаща сега ще плаща повече, а този който се спотайва, пак ще се кашира и няма да плаща.
За данъчните облекчения съм напълно съгласна, както и за контрола на работодателите.

Общи условия

Активация на акаунт