Приучване към гърне

• 108 416
  • 2 131
  •   1
Отговори
# 930
Написах си предното мнение, само за да отбележа, че далеч не всички деца, които ходят на гърне преди сами да са си поискали, са тормозени.
А и моите са момчета, не се налагат да сядат на гърнетата. За голямата нужда - малкият тази седмица седна на гърне, иначе и той беше като пружина - просто не сяда и се бях примирила, че или ще изпирам по един чифт насрани гащи на ден или ще намирам акото в нощния памперс (за през нощта слагам още). Но пък и не ми е хрумвало да държа детето по цял ден с памперс, само защото по някое време може и да се наака.
Това, което помогна при нас, беше предложението сам да занесе гърнето с акото до тоалетната, да го изхвърли и да пусне водата. Освен това всеки път като съобщеше, че се е наакал, му казвах, че това се прави на гърнето, понякога му го показвах - точно както се учи животинче, само дето не съм му набутвала муцуната в акото  Wink

# 931
  • Испания и Стара Загора
Пълна лудница,а защо не пробваш направо в тоалетната/банята?Дъщеря ми така и  не пожела да седне на гърнето.Както го купих,така го изхвърлих чисто ново.Ходи само в тоалетната. PeaceА за испанските деца не ми се говори.Те и до първи клас ходят с биберони и ги возят в количка.А памперса го махат най-късно на 2-3г(тогава тръгват на ДГ и задължително трябва да са без памперс). Peace

# 932
  • Leeds, UK
Пълна лудница,а защо не пробваш направо в тоалетната/банята?Дъщеря ми така и  не пожела да седне на гърнето.Както го купих,така го изхвърлих чисто ново.Ходи само в тоалетната. PeaceА за испанските деца не ми се говори.Те и до първи клас ходят с биберони и ги возят в количка.А памперса го махат най-късно на 2-3г(тогава тръгват на ДГ и задължително трябва да са без памперс). Peace

Затова си права! Но гледайки племенницата, не знам дали другите деца от групата са така, но тя е мнооооого напред с материала и със социалните умения, и с говорене, че и на два езика. Занимават се много с тях в яслите.
Оф и на тоалетната не иска засега.  Въпреки, че му е много смешно аз като седя там и му е интересно какво се прави с водата и все с мен ходи. Аз не успях, но братовчедка му го накара доброволно да седне при нея на мъничко кукленско гърненце  #Crazy Жалко, че си заминават за Испания, иначе можеше да тя да го научи вместо некадърната му майка.
Няколко пъти успях да му набутам гърнето докато се пишка, после ходихме да го изхвърлим и да пуснем водата и дотам сме с употребата. Имам чувството, че след като се подхлъзна и удари, защото му протене през гащичките на паркета, се уплаши и сега като му сваля памперса и пишка почва да реве, преди да е паднал.  newsm78 Та за нас може да е по-удачно, когато е облечен с повече дрехи, хем ще се усеща мокър и няма да му е приятно, хем няма да реве, че ще пада пак...
Ох, ама наистина падна кофти тогава и явно си го помни.

Последна редакция: сб, 30 юли 2011, 15:59 от Пълна лудница

# 933
От два дни излизаме и на разходка без памперс, в четвъртък ми каза един път, че има чиш и това е - иначе аз го подканям. Но поне започна да пишка в тоалетната и вече нямаме локви в къщи. Като се изпусне малко, ме дърпа към тоалетната. Сега чакам да му дойде музата да казва, че има пиш преди да е намокрил гащите, макар и малко.  Simple Smile
Пълна лудница - нищо чудно и това да е - от страх, че ще падне. Но може да е и друго, например защото става мокър и протича през гащичките, а за него това е нещо странно. Моят преди месец и половина като му махнах памперса и му се допишкаше започваше да плаче и едновременно с това пишкаше. Сложих му тезух в гащичките, беше по спокоен. После пътувахме и беше една седмица с памперс и след това като го свалих вече не плачеше, а правеше локви.  Laughing

Последна редакция: сб, 30 юли 2011, 16:11 от galinkacat

# 934
здравейте, чудесна тема  Simple Smile

Моето момиче е на 1г и 1м почти, слагам я на гърне от 8мия месец, имаше запек и гърнето реши проблема при нас, явно позата й е по-удобна за изхождане. Все още сме си с памперс, през деня я оставям и с гащички, но винаги се напикава  Simple Smile
Но от няколко дни не иска да седне на гърнето, почти веднага става, чудя се с какво да я залъжа, че да поседи , докато се изака.

Ще следя темата и занапред  Hug

# 935
  • Leeds, UK

Пълна лудница - нищо чудно и това да е - от страх, че ще падне. Но може да е и друго, например защото става мокър и протича през гащичките, а за него това е нещо странно.
Според мен е страх, че ще падне, защото преди да падне като си намокреше гащите само викаше "А!" и се гледаше. Ще го оставя още малко време да позабрави падането и пак ще пробвам...

# 936
Марче, при нас стоенето с  гащи се оказа страшен стимул да започне обличането и събличането без мама да ти кавайейства.    Wink
За голямата работа много съществено се оказа, че не ака, а прави бомбиии.  Laughing

# 937
Рони,това си е направо бомбастично Grinning
А иначе проблем със събличането нямаме никакъв.Точно обратното! Торнадото за секунди е гоА. Как да има все така ше стои и гаши на дупето не търпи Confused

# 938
  • София
Ние сме вече без памперс в къщи и по разходки. Слагам на дъщеря ми само докато спи, но мисля скоро да махна и памперса за следобедния сън.
Започнах опитите плавно преди месец и половина. Първите две седмици мокреше по 6-7 чифта гащи за няколко часа, но изведнъж започна да си показва. Ходи в тоалетната на детска дъска. Изненадващо за мен смяната на обстановката (море и гости при баба) не се отразиха негативно. Познава си нейната чиния и бързо се ориентира къде е тоалетната.
Мисля, че най- много й повлия желанието да покаже, че е голяма като подражава на мама и тати, т.е. да е с гащички, да ходи в тоалетната и т.н. целия ритуал (бърсане, пускане на вода, миене на ръце).

# 939
  • София
Заредила съм навсякъде с гърнета.
Имаме малко напредък, защото сега поне сяда на гърнето, макар че нищо не прави все още на него, поне знае за какво служи.
Разбира, но ми прави на инат. Става от гърнето и си върши работата някъде отвън, но вече го прави само на плочките или на цимента и никога на килима. До преди няколко месеца най-обичаше да направи локвичка на килима, след което започваше да цапа в нея.

# 940
  • в очите на дъщеря си
При нас беше мн трудно защото не искаше да седне  на него. Мъчих я до един момент и се отказах. Реших , че в яслата ще ми помогнат и така и стана.

# 941
  • в огледалото на живота
Привет на всички!След 63 изчетени страници за 2дена,реших и аз да споделя мнение ,пък и да обменим опит  Wink
Така,дъщеря ми е на 1,8 от 3седмици е без памперс само на обедния и вечерния сън слагам.,,Войната,, с тях започнах да водя когато стана на 8мес. но по скоро беше като игра и следене на интуиция от моя страна.Сутрин и слетобед след сън я слагах за по 5мин на гърнето и резултат имаше винаги,без съпротива от нейна страна и натиск от моя.През останалото време използвах памперсите.Така продължих докато проходи сама на 11мес,а от там нататък стана малкият ад... Sad  отказваше категорично да седне,писъци,ревове,изпъване ...реших ,че трябва да спра за да не извадя очи, вместо да изпиша вежди.. Laughing Върнахме се отново в начална позиция.След като стана по самостоятелна и определено разбираше повече от нещата които се искат  от нея /дай ,донеси,къде ела и т.н/ реших отново бавно и внимателно да предложа гърнето,до тогава стоеше в ъгъла на стаята и тя го вижда абсолютно всеки ден.Отново ударих на камък,същата история.Сметнах ,че  е още малка/тогава бе на 1,3/ за да осъзнае физиологичните си нужди,макар видимо да ми даваше сигнали за това/скрива се и си свършва работата/.В края на м.август една сутрин се събудих и си казах:от днес започва истинската битка.Купих 20чифта гащи,заредих дрехи,подлугани и започнах.Повярвайте и двете не се предаваме..в началото когато се напишваше плачеше неистово,успокоявах,гушках я,обяснявах и че няма нищо страшно и бършех локвите.Това продължи седмица,на следващата вече спря да плаче,но пък и беше интересно да шляпа с крака и ръце в локвичката под нея  Crazy сега вече успява и да седне на гърнето без рев ,понякога има резултат,повечето случаи не..навън пък когато излизаме я държа на ръце и се подканяме за пиш,застоява се но все още нищо не прави.Напредваме,бавно,но славно!Трудно е,опънати нерви,старая се да имам търпение,повтарям си го вече като мантра,но не се отказвам.Днес сама си взема куклата,вдигна и краката и я подканяше:пиш,пиш...доста се посмях,видимо осъзнава какво трябва да прави,но хитрува още,нищо ще чакаме,така е!
Е,стана дълго,но споделих,хубавите неща искат постоянство и време!Успех на всички,ще ви следя и ще обменям идеи!

# 942
  • sofiq
привет Simple Smile
след 2 месеца от както започнахме с махането на памперса най накрая го  махнахме и у дома и навън сме по гащи ,следобяд спи без памперс и от 2 седмици няма никакви фалове Grinning
остава ни само памперса през ноща,но сутрин винаги е пълен и според мен е рано да го махаме него Thinking

# 943
  • София - Рим и обратно
devi4ca , наистина звучи като "битка" и "война", както сама го наричаш... Confused Аз пак съвсем добронамерено ще попитам - къде виждате смисъла от този взаимен тормоз? Нали пак, така или иначе, ще започне да си върши работата на определеното място не много по-рано от 2 години и няколко месеца (явно тогава психиката и осъзнатото задържане започват да работят в синхрон). Кому е нужно, месеци, та даже и година по-рано, това преследване, бърсане на локви, надхитряне... И то при положение, че е видимо ясно изразено противопоставянето от страна на детето. Ако става безпроблемно и успешно - разбирам.Наистина ще се радвам някой да ми го обясни логично.

# 944
В една друга тема прочетох за преносими гърнета, може ли някой да ми каже от къде могат да се закупят, желателно на поносима цена? Стефани не иска да я издържам, на вън често няма и къде, а днес например й беше много гадно да се наака в памперса, мрънка, дърпаше си панталонките и памперса, но просто бяхме далеч от нас.

Общи условия

Активация на акаунт